Sos porowo-rzodkiewkowy to bardzo dobry dodatek do placków warzywnych, mięsa, tortilli czy kanapeczek. Można go więc wykorzystać na szereg sposobów. A na pewno w każdej
Bardzo Gruby SmokSzybka sałatka warzywna z indykiem to świetna propozycja zarówno na imprezę, na grilla, jak i jako danie obiadowe. Warzywka dostarczą mnóstwo potrzebnych witamin. Natomiast indyk wypełni
Bardzo Gruby SmokMakaron z jabłkami to kolejne z dań, które smokom kojarzą się typowo z wakacjami na wsi. Może nie wygląda wyjątkowo pięknie, ale jest niesłychanie smaczny! {"@context
Bardzo Gruby SmokUwielbiasz pizzę, ale chcesz poeksperymentować? Znudziła Ci się typowa forma pizzy? Pizza bagieta to coś dla Ciebie. Zaskocz swoich gości. Ciasto na pizzę robimy z przepisu
Bardzo Gruby SmokLekki tort z batonikami Princessa będzie idealny na wspólne świętowanie w okresie letnim niezależnie od okazji. W wakacje przecież wszyscy lubimy zajadać się owocami. Nie jest
Bardzo Gruby SmokDynia, dynia, dynia wszędzie! Pysznie i smoczo! Zupa krem dyniowa się poleca przez Smoka Idealna o każdej porze roku, ale szczególnie w sezonie dyniowym nie może
Bardzo Gruby SmokNajlepszy deser lub obiad na bazie jabłek. Racuchy możesz przygotować na świeżo, na ciepło na obiad. A to, co zostanie (jeżeli zostanie!) zaserwować na zimno na
Bardzo Gruby SmokSzybka, prosta sałatka warzywna – idealna na lato jako dodatek do obiadu lub kiełbaski z grilla. Sałatka z kukurydzy jest to bogactwo witamin o pysznym smaku
Bardzo Gruby SmokMuffinki z borówkami to idealny pomysł na szybki i prosty deser z owocami. Wszystkie składniki wystarczy wrzucić razem do miski, a potem upiec i gotowe! {"@context
Bardzo Gruby SmokNietypowa alternatywa do placków ziemniaczanych – zdrowo! Placki marchewkowe z sosem porowo-rzodkiewkowym są pyszne i bardzo łatwe do przygotowania. Jest to wersja wytrawna, obiadowa, ale
Bardzo Gruby SmokPierś z indyka w sosie pieczarkowym to szybka i prosta opcja na danie obiadowe z drobiem. Smok gwarantuje, że jest tak pyszne, że szybko się nie
Bardzo Gruby SmokMasa z jagodowo- borówkowa: 200 ml śmietany 36 % 125 g serka mascarpone 3 łyżek cukru pudru 1 łyżki żelatyny 2 łyżki zmiksowanych jagód garść pokrojonych borówek Spód: 100 g ciastek maślanych 50 g masła Przygotowanie: Spód: Ciastka mielimy w blenderze a następnie mieszamy razem z stopionym masłem i wykładamy równomiernie dno foremki. Schładzamy przez minimum 30 minut
Podróż w kulinariapełne łyżki masła 2 płaskie łyżki cukru 0,5 limonki 1 słoiczek jagód leśnych w żelu 190 g (jeśli nie macie można użyć dobre jakości dżemu) pół opakowania ciastek francuskich Brześć groszek ptysiowy Brześć na wierzch cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie: Dno formy (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Pół opakowania ciastek francuskich kruszymy
Słodkie okruszkiKilka dni temu weszłam do cukierni i zobaczyłam ciasteczka o nazwie 'Arabki', które kiedyś sporadycznie kupowaliśmy. Wzięłam więc kilka na próbę i postanowiłam zrobić swoją, domową wersję. Nie wyszły identyczne, choć zdaniem domowników są lepsze, niż te kupne. Co do nazwy - nie mam pojęcia, skąd się wzięła, ale ją pozostawiłam ;) Składniki (3 blaszki ciasteczek) Ciastka 500 g mąki 2 duże(...)cukru pudru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo 6-7 łyżek płynnego miodu po 5 łyżek: sezamu, pestek dyni, pestek słonecznika Ze wszystkich składników na ciasteczka zagnieść ciasto, rozwałkować, podsypując delikatnie mąką. Wałkować ciasto, podsypując je mąką i wycinać ciasteczka. Smarować je przy pomocy pędzelka płynnym miodem i posypywać mieszanką ziaren. Przekładać na blachę wyłożoną papierem
Słodkie inspiracjemacie w zapasach, to czasy takie, że w markecie na pewno znajdziecie mrożone :) Ciasteczkowy spód: na tortownicę o średnicy 22 cm 2 szklanki mocno pokruszonych, a najlepiej zmiksowanych ciastek owsianych 6 łyżek stopionego masła Przygotowanie: Skruszone ciastka łączymy z roztopionym masłem i taką masą wykładamy dno tortownicy. Mocno dociskamy palcami lub małym wałkiem
bistro mama