ciasteczka - 38126 przepisów (strona:407/2542)

Odrywany chlebek marchewkowy 118

Ciasto drożdżowe w formie odrywanego chlebka w słodkiej wersji. Nie jest to zwykłe ciasto drożdżowe, lecz z dodatkiem mielonej marchewki, która wzbogaca chlebek w wartości odżywcze

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka “gęsie łapki” wg Aleex 73

chłopakom pyszności w ramach nadchodzącego tłustego czwartku. Dzięki temu Wy również możecie skosztować smakołyków, które osłodzą Wam codzienność i szaro-burą aurę za oknem. Dzisiaj zapraszam Was na pyszne ciasteczka. Przepis bazowy jest mi znany, piekłam je już dawno. To kruche maleństwa z dodatkiem białego sera, które przypominają ciasteczka francuskie – lekkie, o listkowanej strukturze. “Gęsie łapki” mają w swoim składzie(...)każde kółko na pół i wkładać do miseczki z cukrem. Drugą ręką obtoczyć w cukrze z obu stron i złożyć na pół, w ćwiartkę. Lekko ścisnąć palcami i położyć ciasteczko na blaszce. 13. Ciasteczka piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni C w opcji dół + termoobieg, do zrumienienia. 14. Podawać po lekkim wystudzeniu. Smakują pysznie. Smacznego

W mojej kuchni
Żurek z ziemniakami i białą kiełbasą 119

Żurek to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, która najczęściej pojawia się na naszych stołach w okresie Wielkanocy. Przygotowywany jest na zakwasie chlebowym z mąki żytniej i najlepszy

Kuchnia MagdaLeny
Czy czarna herbata jest zdrowa? 104

Gdy herbata została sprowadzona do Europy, była zalecana jako środek na poprawę kondycji. W Chinach stosowano ją jako środek przeciwbólowy i odtruwający organizm. Obecnie napar z

Kuchnia MagdaLeny
Wegetariańskie burgery z hummusem 96

Wegetariańskie burgery w mniejszej wersji, przygotowane z domowych bułeczek buraczanych z dodatkiem czarnuszki. Bułki swój piękny, różowy kolor zawdzięczają sokowi z buraka, który to również wzbogacił

Kuchnia MagdaLeny
Błyskawiczne ciasteczka 109

wilgotne okruchy. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temperaturze 170C na funkcji termoobieg. Jeszcze ciepłe ciasteczka obtaczamy w cukrze pudrze. Artykuł Błyskawiczne ciasteczka pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Co jeść i pić, aby dodać sobie energii? 104

możliwości zjedzenia posiłku, albo mamy tylko 5 minut przerwy i zupy w tym czasie nie zjemy, to mamy inne opcje:  batoniki z płatków owsianych z bakaliami i orzechami, ciastka owsiane z migdałami i owocami, koktajl z warzyw, owoców, płatków jaglanych z dodatkiem orzechów, otrębów, migdałów - tutaj panuje w zasadzie całkowita dowolność, trzeba tylko zwrócić uwagę, aby mieszać produkty(...)owoce, z tym że o jednym musimy pamiętać - owoce, choć niezwykle zdrowe - są jednak bogatym źródłem cukrów prostych. Dodawajmy więc owoce do posiłku, np. do owsianki, naleśników, koktajli czy ciastek owsianych, aby błonnik zawarty w posiłku spowolnił wchłanianie cukrów z owoców. Wtedy energii starczy nam na dłużej. Napoje na pobudzenie Co jednak zrobić, jeśli energii zabraknie nam mimo dobrego

Z notatnika dietetyka
Gulasz z boczniaków 118

Wegetariański gulasz z boczniaków to świetna alternatywa dla gulaszu mięsnego. Ciemny, aromatyczny sos pełen boczniaków, z dodatkiem suszonych grzybów oraz musztardy, która podkręca jego smak. Na

Kuchnia MagdaLeny
Ciasteczka cynamonowe zajączki 53

Przepis na ciasteczka to przepis ze starego zeszytu pewnej pani Basi. Ciasteczka są delikatnie kruche i smaczne. Warto odświeżać takie zapomniane receptury, gdyż są wręcz genialne w swojej prostocie. Wielkanoc już blisko, może wypuścimy zajączki na łąkę? Cynamonowe zajączki, oczywiście… Niech zapach cynamonu wypełni cały dom nawet w te święta . Składniki 500g mąki 80g cukru pudru 2 żółtka 250g(...)gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Następnie ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3mm i za pomocą foremek wycinamy ciasteczka. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C, pieczemy około 10-12 minut. Jeszcze ciepłe ciastka posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Smacznego

Tajemnice Smaku
Sernik limonkowy z oreo 88

proporcji – możemy dowolnie eksperymentować. Ten przepis powstał właśnie ad hoc z produktów, które akurat były w domu . Twaróg i mascarpone w połączeniu z limonką, na spodzie z ciemnych ciasteczek oreo i z polewą z białej czekolady… to musi być pyszne! Składniki SPÓD 330g ciasteczek oreo 50g masła MASA SEROWA 200g cukru 2 opakowania budyniu waniliowego (bez cukru(...)czekolady 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z limonki otarta skórka z 1 limonki 2 kostki czekolady gorzkiej Wykonanie SPÓD Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy z masłem na mokry piasek, wykładamy spód i boki tortownicy, wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. MASA SEROWA Wszystkie składniki na masę serową miksujemy na jednolitą masę. Piekarnik

Tajemnice Smaku
Makaron z szynką i serem 109

Bardzo proste danie obiadowe z  kilku podstawowych składników i  makaronem w roli głównej. Gotowe w 15 minut!  Makaron typu kolanka z kawałkami szynki

Kuchnia MagdaLeny
kruche ciasteczka kwiatuszki 83

[Głosów:10    Średnia:5/5] składniki: 300 g mąki + 30 g 30 g kakao 150 g masła 1 jajko 130-150 g cukru pudru 1

Domowy Smak Jedzenia
Świąteczne pierniczki – przepis 68

Święta coraz bliżej, czas upiec pachnące pierniczki. Ciastka te uwielbiają jeść, ale też i piec nasze pociechy. Pozwólmy im zaangażować się w przygotowania świąteczne. Wałkowanie ciasta, wykrawanie ciastek, potem ich lukrowanie sprawi im wiele radości. Pierniczki – przepis Składniki: 1 szklanka naturalnego miodu (możesz kupić tu ), 50 g masła, ok. 400 g mąki, 2 jajka, 2 łyżeczki przyprawy

Strefa Zdrowego Żywienia
Fit szarlotka z kuskusem 104

Zapiekanka z kuskusem i jabłkami oraz dodatkiem cynamonu, która smakuje jak szarlotka w wersji fit. Nie zawiera mąki, ani dodatku tłuszczu czy cukru - słodzona jest syropem

Kuchnia MagdaLeny
Spaghetti z pesto z buraków 96

Makaron typu spaghetti podany z buraczanym pesto przygotowanym z pieczonych buraków z dodatkiem czosnku, twardego sera żółtego oraz ziaren słonecznika. Pyszne wegetariańskie danie o przepięknym kolorze

Kuchnia MagdaLeny