Bigos wigilijny to postna kapusta z suszonymi grzybami, którą zazwyczaj podaje się raz do roku, właśnie na stół wigilijny. Przepisów na wigilijną kapustę jest mnóstwo, co
Kuchnia MagdaLenyProsty torcik na co dzień i od święta. Składa się z dwóch blatów biszkoptowych przełożonych masą jabłkową oraz masą orzechową, na wierzch z bitą śmietaną i
Kuchnia MagdaLenyZupa serowa z sera cheddar z dodatkiem szynki, ziemniaków oraz świeżych liści szpinaku. Ser cheddar to ser twardy, dojrzewający o wyrazistym aromacie i smaku, z lekko
Kuchnia MagdaLenykąpieli wodnej jest aksamitny i rozpływający się w ustach. Całość dopełnia pyszna galaretka z mango. Sernik nie jest przesłodzony. Sernik sposobem przygotowania przypomina znany sernik nowojorski. Spód: 1 opakowanie ciastek hit lub podobnych czekoladowych 75 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 4 jajka 1 szklanka ksylitolu 200 g gęstej śmietany 18% Skórka z 1 cytryny(...)łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Wierzch: 250 g mango ¼ szklanki wody 1 galaretka cytrynowa Spód: Ciastka blendujemy na gładki pył. Wlewamy do nich rozpuszczone masło. Mieszamy dokładnie, aż składniki się połączą. Masą wylepiamy spód tortownicy o wymiarach 24 cm. Foremkę wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: Piekarnik nagrzewamy
VioletoweKucharzeniegóra/dół, piec 30 minut, następnie na termoobiegu 160C piec z 10 minut. Ciastka dobrze wystudzić, przed podaniem posypać pudrem cukrem - bardzo smaczne, aromatyczne, orzeźwiające na szybko ciastka francuskie z plastrami ananasa, cynamonem, dżemem idealne na deser Noworoczny, na karnawał........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięjest, cos słodkiego, coś nowego, coś pysznego ;) Sernik cały krówkowy… wszędzie krówki ale wcale nie jest słodki :) Składniki na blaszkę 24cm: Spód ciasta: -180g ciastek owsianych - 30g herbatników maślanych - 20g masła - duża łyżka masy krówkowej Masa serowa: -1kg sera, u mnie jak zawsze "mój ulubiony" z Wielunia -3 żółtka(...)pozostała masa krówkowa -2 duże łyżki śmietanki 30% -szczypta soli Do ozdoby kilka krówek. Sposób wykonania: Na spód blaszki wykładamy papier do pieczenia, całą blaszkę owijamy szczelnie folią aluminiową. Ciastka blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem i masą krówkową, konsystencja po wymieszaniu przypomina mokry piasek, wykładamy do blaszki i formujemy spód. Wkładamy do lodówki. Wszystkie składniki na masę serową
Wypieki Renegram, jogurt gęsty 380 gram, budyń śmietankowy 1 opakowanie, kaszka manna 3 łyżki gruszki dojrzałe 2 sztuki większe, cynamon 1 łyżka, mąka ziemniaczana 2 łyżki galaretka malinowa 1 opakowanie, ciastka francuskie choinki z cukrem 1 opakowanie Składniki temperatura pokojowa = cukier, jajka, aromat waniliowy, sok z cytryny mikserem na najwyższych obrotach utrzeć do białości na kogel-mogel z 3 minuty(...)160C piec z 10 minut, sernik dobrze w formie wystudzić. Galaretkę wymieszać w 450 ml gorącej wody, gdy zacznie tężeć 3/4 galaretki wylać na sernik, na galaretce ułożyć ciastka francuskie choinki z cukrem, każdą choinkę polać łyżeczką galaretki, zostawić do stężenia w chłodnym miejscu - sernik pieczony bez spodu z dodatkiem gruszek w cynamonie i z galaretką z choinkami
W Mojej Kuchni LubięPieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą
Kuchnia MagdaLenyNalewka z limonek przygotowana na wódce i słodzona miodem. Nalewka ma mocno cytrusowy smak, z nutą goryczki, która przełamana jest słodyczą pochodzącą z miodu. Jest to
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka na co dzień i od święta. Składa się dosłownie z dwóch głównych składników - selera naciowego oraz smażonego fileta z kurczaka. Ważnym składnikiem jest też
Kuchnia MagdaLenyFlatbread to rodzaj płaskiego chlebka, który smaży się na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Odmian tego pieczywa jest bardzo dużo, bo prawie na każdym kontynencie można
Kuchnia MagdaLenyZbliżają się Święta, a co za tym idzie pora na świąteczna ciasteczka Dziś zapraszam Was na migdałowe, bezglutenowe półksiężyce To jedne z moich ulubionych – idealnie kruche, pięknie pachnące migdałami – ciastka, których zapach przywołuje Boże Narodzenie. Ta wersja jest idealna dla osób na diecie bezglutenowej (dla miłośników orzechowych smaków polecam waniliowo – orzechowe księżyce ), choć tak naprawdę posmakują wszystkim(...)Ciasteczka mogą być również pysznym, jadalnym prezentem dla najbliższych Wystarczy jedynie, że ładnie je zapakujecie i wręczycie bliskim osobom Gwarantuję Wam, że to będzie lepszy prezent niż taki, który można kupić w sklepie Migdałowe, bezglutenowe półksiężyce przepis na 18 ciasteczek Składniki: 250 g mąki jaglanej 50 g mąki migdałowej 50 g mąki ryżowej żółtko 50 g dowolnego słodziwa 3 łyżki
365 dni dookoła kuchnimanny lub mąki pszennej 300 g herbatników kakaowych 50 g masła 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Sposób przygotowania ⇓ Przygotowanie sernika limonkowego zaczynamy spodu z herbatników. Ciastka przekładamy do blendera lub woreczka strunowego i dokładnie kruszymy. Do rozdrobnionych herbatników dodajemy roztopione masło (ok. 50 g) i wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem so pieczenia i wykładamy(...)spód sernika z pokruszonych ciastek. Spód można podpiec ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C jednak nie jest to konieczne. Oddzielamy żółtka od białek i wrzucamy je do dużej miski. Do żółtek dodajemy cukier i ewentualnie cukier waniliowy i ubijamy mikserem na puch. Masa powinna być prawie biała i potroić swoją objętość. W tym momencie dodajemy
Gotujemy i jemymanny lub mąki pszennej 300 g herbatników kakaowych 50 g masła 1 cukier waniliowy lub łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli Sposób przygotowania ⇓ Przygotowanie sernika limonkowego zaczynamy spodu z herbatników. Ciastka przekładamy do blendera lub woreczka strunowego i dokładnie kruszymy. Do rozdrobnionych herbatników dodajemy roztopione masło (ok. 50 g) i wszystko dokładnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem so pieczenia i wykładamy(...)spód sernika z pokruszonych ciastek. Spód można podpiec ok. 10 min. w temperaturze 180 st. C jednak nie jest to konieczne. Oddzielamy żółtka od białek i wrzucamy je do dużej miski. Do żółtek dodajemy cukier i ewentualnie cukier waniliowy i ubijamy mikserem na puch. Masa powinna być prawie biała i potroić swoją objętość. W tym momencie dodajemy
Korniszonki