nasze goji. Obecnie obsypane milionem malutkich fioletowych kwiatków:-) I kolejne dwie nowości- akebia pięciolistkowa zdobyta w obi i kalina- z sadzonki od mamy. A tak, żeby utrzymać ilość pracy czekającej na wykonanie, skoro dziś posadziliśmy ostatnie egzemplarze z kolejki, właśnie kupiliśmy dziesięć kilo dyni hokkaido, trochę czosnków do wsadzenia i barbulę, którą trzeba jeszcze poważnie przemyśleć. Bo nie może
les mirabellessklepiku szkolnym tylko woda i jabłka. Rodzice widzą, co smaczne i zdrowe, więc na pewno ich przekonasz do mlecznej kanapki. A jeszcze jak sami będą mieli smaczny kąsek w pracy, to zapewniam, że na stałe wpisze się do Waszego menu. Zatem spróbujcie! Biszkopt: 6 jajek pół szklanki mąki kukurydzianej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku
Karczma Honoriettywitaminowa, przepełniona zdrowotnymi właściwościami a do tego przepyszna - bo kto nie lubi czekolady? :D Plusem jest także to, że możecie je zabrać ze sobą i popijać w drodze do pracy, szkoły, uczelni itd. :) Składniki: woda kokosowa - 500 ml banan - 1 szt. (120 g) daktyle suszone - 5 szt. (25 g) surowe kakao Bio Planet - 2 łyżki (20 g) (dostępne np. TUTAJ
Zdrowie na języku :PJesień i zima pachną cynamonem. Podobnie jak bułeczki, które dzisiaj upiekłam. Przepis zauroczył mnie od razu ze względu na zdjęcie jakim został opatrzony. W czasie pracy nad bułeczkami okazało się, że nie tylko zdjęcie było piękne ale i ciasto fajnie współpracuje, dobrze się wyrabia, ładnie formuje, a jak smakuje po upieczeniu! obłędnie maślane i z wierzchu chrupiące... boskie! Przepis
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż są na blogu. Kalafiora w tej formie na blogu jeszcze nie było. Przepis podpatrzyłam w obłędnej wprost książce "What Katie Ate. Weekend". Danie wymaga sporo pracy ale jest naprawdę smaczne i sycące. Idealnie jesienne. Kalafior w sosie serowym pod chrupiącą pierzynka 1 kg kalafiora, podzielonego na różyczki po jednej łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, czarnego i białego
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż dawno a ja postanowiłam już teraz, byście mieli ku pamięci na kolejny rok, pokazać Wam mój przepis na przepyszną nalewkę. Nie ma z nią wcale aż tak dużo pracy a satysfakcja z domowego alkoholu jest niesamowita. Ja swoimi tegorocznymi nalewkami obdaruję z pewnością połowę rodziny. W tym celu przygotowałam moje własne, mangopapajowe etykiety z których, mimo ich szczególnej prostoty
Mango Papajawzbogaca je o białko oraz nadaje ciekawego i charakterystycznego 'smaczku'. Znakomite zarówno i na rozpoczęcie dnia- posmarowane np. masłem i dżemem- jak również fantastyczne do przegryzienia w szkole czy pracy. „Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ... ... zawierają porcję pełnowartościowego białka, wapń, magnez, potas, fosfor, jak również inne witaminy
Kraina Miodem Płynącazwierzęcego - wykonane na mleczku kokosowym. Lody oczywiście można przygotować bez maszyny, jednak wymaga to jak zawsze w takim przypadku o wiele więcej pracy. Lody z dodatkową polewą rumową Składniki ( ok 1/2 litra lodów): 100 ml rumu puszka mleka kokosowego, nieodtłuszczonego 1/3 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki agaru (można zrezygnować
Pora na pora i pomidorabazie owoców zainspirowany wizytą we Włoszech. Można wykonać bez maszyny do lodów jednak wymaga to, jak zawsze w takim wypadku, o wiele więcej pracy. Takie wegańskie lody mogłabym jeść codziennie. Składniki (ok 800 ml lodów): 5 dojrzałych brzoskwiń (ok 600 gr) 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru trzcinowego 20 gr świeżej, intensywnej bazylii
Pora na pora i pomidorajuż ostatnio wspomniałam u mnie bardzo dużo pracy i zupełnie nie mam czasu na gotowanie czegoś nowego :) Na szczęście na komputerze mam sporo nieopublikowanych przepisów, więc z nich korzystam i Wam je podrzucam. Dziś przepis na babkę drożdżową z bakaliami. W sam raz nie tylko od święta, ale sprawdzi się też na śniadanie lub kolacje do szklanki mleka lub kakao
Kuchnia domowa Aniopalanego drewnem. Jednak w domu również można uzyskać całkiem niezły efekt. Czasami nawet więcej, niż zadowalający. Tym razem przygotowałam ciasto na pizzę na zaczynie (biga). Nie wymaga ono dużo pracy, ale sporo cierpliwości. Jeżeli chcecie szybszą wersję, możecie skorzystać z przepisu na ciasto, który jest tutaj (klik) Składniki na 2 pizze 32-35 cm: Biga (zaczyn) 120 g mąki
Pełny talerzzbyt wiele czasu na przygotowanie lunchu do pracy – robię taką oto tortillę. Jej przygotowanie zajmuje chwilę. Jest pyszna i zdrowa. Składniki zawsze mam w lodówce. Dziś mam dla Was moją ulubioną wersję – z gotowanym kurczakiem, kozim serem oraz surówką w stylu włoskim firmy Marwit – z suszonymi pomidorami, złocistą kukurydzą i aromatyczną bazylią. To moja ulubiona z surówek
Moja pasja smakuzimnego masła Owoce: 1 kg śliwek 1,5 łyżki cukru Rozdzieliliśmy dzisiaj składniki na poszczególne części, wiem że może to być problemem przy planowaniu zakupów, ale ułatwi nam pracę. Każdą z tych części przygotowujemy oddzielnie, a dzięki takiej rozpisce nie będziemy mieli problemu z proporcjami. Przygotowanie: Krem budyniowy. Do opakowania budyniu waniliowego dodajemy 4 łyżki mleka, cukier, żółtka i całość
KasiaiKrzysiu.plWarto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nałóż troszeczkę masła. Przykryj czapeczką z papryki. Pieczemy 25 min w nagrzanym piecu. Na blachę włożyłam też koło placuszków ćwiartki antonówki. Podałam razem z placuszkami. Super efekt zero wkładu pracy ;-)))) Smacznego
SMYKWKUCHNI