już są na blogu. Kalafiora w tej formie na blogu jeszcze nie było. Przepis podpatrzyłam w obłędnej wprost książce "What Katie Ate. Weekend". Danie wymaga sporo pracy ale jest naprawdę smaczne i sycące. Idealnie jesienne. Kalafior w sosie serowym pod chrupiącą pierzynka 1 kg kalafiora, podzielonego na różyczki po jednej łyżeczce kminu rzymskiego, kolendry, czarnego i białego
Dzieje kuchennej Wiewióryjuż dawno a ja postanowiłam już teraz, byście mieli ku pamięci na kolejny rok, pokazać Wam mój przepis na przepyszną nalewkę. Nie ma z nią wcale aż tak dużo pracy a satysfakcja z domowego alkoholu jest niesamowita. Ja swoimi tegorocznymi nalewkami obdaruję z pewnością połowę rodziny. W tym celu przygotowałam moje własne, mangopapajowe etykiety z których, mimo ich szczególnej prostoty
Mango Papajawzbogaca je o białko oraz nadaje ciekawego i charakterystycznego 'smaczku'. Znakomite zarówno i na rozpoczęcie dnia- posmarowane np. masłem i dżemem- jak również fantastyczne do przegryzienia w szkole czy pracy. „Mleko i przetwory mleczne to ważne elementy w diecie dzieci i młodzieży, ponieważ... ... zawierają porcję pełnowartościowego białka, wapń, magnez, potas, fosfor, jak również inne witaminy
Kraina Miodem Płynącazwierzęcego - wykonane na mleczku kokosowym. Lody oczywiście można przygotować bez maszyny, jednak wymaga to jak zawsze w takim przypadku o wiele więcej pracy. Lody z dodatkową polewą rumową Składniki ( ok 1/2 litra lodów): 100 ml rumu puszka mleka kokosowego, nieodtłuszczonego 1/3 szklanki kakao 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki agaru (można zrezygnować
Pora na pora i pomidorabazie owoców zainspirowany wizytą we Włoszech. Można wykonać bez maszyny do lodów jednak wymaga to, jak zawsze w takim wypadku, o wiele więcej pracy. Takie wegańskie lody mogłabym jeść codziennie. Składniki (ok 800 ml lodów): 5 dojrzałych brzoskwiń (ok 600 gr) 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru trzcinowego 20 gr świeżej, intensywnej bazylii
Pora na pora i pomidorajuż ostatnio wspomniałam u mnie bardzo dużo pracy i zupełnie nie mam czasu na gotowanie czegoś nowego :) Na szczęście na komputerze mam sporo nieopublikowanych przepisów, więc z nich korzystam i Wam je podrzucam. Dziś przepis na babkę drożdżową z bakaliami. W sam raz nie tylko od święta, ale sprawdzi się też na śniadanie lub kolacje do szklanki mleka lub kakao
Kuchnia domowa Aniopalanego drewnem. Jednak w domu również można uzyskać całkiem niezły efekt. Czasami nawet więcej, niż zadowalający. Tym razem przygotowałam ciasto na pizzę na zaczynie (biga). Nie wymaga ono dużo pracy, ale sporo cierpliwości. Jeżeli chcecie szybszą wersję, możecie skorzystać z przepisu na ciasto, który jest tutaj (klik) Składniki na 2 pizze 32-35 cm: Biga (zaczyn) 120 g mąki
Pełny talerzzbyt wiele czasu na przygotowanie lunchu do pracy – robię taką oto tortillę. Jej przygotowanie zajmuje chwilę. Jest pyszna i zdrowa. Składniki zawsze mam w lodówce. Dziś mam dla Was moją ulubioną wersję – z gotowanym kurczakiem, kozim serem oraz surówką w stylu włoskim firmy Marwit – z suszonymi pomidorami, złocistą kukurydzą i aromatyczną bazylią. To moja ulubiona z surówek
Moja pasja smakuzimnego masła Owoce: 1 kg śliwek 1,5 łyżki cukru Rozdzieliliśmy dzisiaj składniki na poszczególne części, wiem że może to być problemem przy planowaniu zakupów, ale ułatwi nam pracę. Każdą z tych części przygotowujemy oddzielnie, a dzięki takiej rozpisce nie będziemy mieli problemu z proporcjami. Przygotowanie: Krem budyniowy. Do opakowania budyniu waniliowego dodajemy 4 łyżki mleka, cukier, żółtka i całość
KasiaiKrzysiu.plWarto zrobić chociaż kilka słoików ogórków konserwowych, właśnie schyłek lata to najlepsza pora na ich przetwarzanie. Są niezastąpionym dodatkiem tradycyjnej sałatki jarzynowej, sosu tatarskiego. Pracy przy nich niewiele, a w zimie jak znalazł. Kupuję również gotowe ogórki konserwowe, są naprawdę smaczne, a dodatek octu powoduje, iż informacja na etykiecie nie zaskakuje nas nieproszonymi dodatkami. Oprócz samodzielnie zamarynowanych kupuję również
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!nałóż troszeczkę masła. Przykryj czapeczką z papryki. Pieczemy 25 min w nagrzanym piecu. Na blachę włożyłam też koło placuszków ćwiartki antonówki. Podałam razem z placuszkami. Super efekt zero wkładu pracy ;-)))) Smacznego
SMYKWKUCHNIAlternatywnie możecie do nich zrobić sos tzatziki . Placuszki z cukinii możecie jeść na ciepło, jak i na zimno. Możecie je także zapakować do swoich lunch boksów i zabrać do pracy. Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową przepis z książki "Bitesize savoury" Składniki: 1 czerwona papryka 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka soku z cytryny
Chilli Czosnek i Oliwazaserwowałam pyszny obiad, taki w sam raz żeby osłodzić i dodać trochę pikantności. Taki po którym będziemy mieć dużo energii żeby od razu zabrać się do pracy. Składniki: 4 udka kurczaka 1 łyżka masła 1 łyżka sosu sojowego 0,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina odrobina curry, kurkumy, pieprzu 1 łyżka miodu z facelii
Niezły MłynekPyszne i zdrowe ciasteczka bez mąki. Uwielbia je mój mąż, który słodycze jada sporadycznie. Myślę, ze to najlepsza rekomendacja :) Dzięki otrębom świetnie regulują pracę jelit a dodatek orzechów wzbogaca je w magnez. Do tego przygotowuje się je naprawdę łatwo. Zagniatamy wszystkie składniki, chłodzimy, wycinamy ciacha i pieczemy. W ciągu godziny mamy na stole cieplutkie, domowe i zdrowe ciacha
Pyry na Gazbardzo smaczny i delikatny sernik, trochę z nim pracy jest, ale warto jest poświęcić czas i upiec to ciasto" tak pisze o nim autorka przepisu Iza z bloga mniam...mniam... Sernik jest pyszny, puszysty i rozpływa się w ustach. Przepis cytuję za autorką. Składniki: Ciasto kruche: 2 szkl mąki pszennej 2 jajka 3/4 szkl cukru
Na Ciasteczkowych Papierach