Kiedy rok temu Jola pokazała u siebie nalewkę dyniową natychmiast pokroiłam dynię i zabrałam się do pracy. Na tę konkretną nalewkę trzeba długo czekać, ale zapewniam, że każdy dzień jest tego warty. Nalewka jest mocno korzenna, niezbyt mocna, ale bardzo aromatyczna. Składniki: miąższ z 1 dyni około kg lub trochę więcej 1 l wódki( lub spirytus
Sto kolorów kuchniowakacyjne powroty do pracy, szkoły lub na studia (tak jak w moim przypadku) bywają bardzo ciężkie. Aby ten początek nowego roku akademickiego sobie nieco umilić, postanowiłem upiec ciastka. Swoją nazwę zawdzięczają słynnej mieszance bakalii, bogatej w składniki odżywcze, które są tak bardzo potrzebne podczas wzmożonego wysiłku intelektualnego. Są wprost idealne do zabrania ze sobą jako drugie śniadanie. Kruche
Food Squareprzepisie jednym gatunkiem - macierzanką. Domowy ocet pomidorowy jest znakomitym, aromatycznym i dość ekskluzywnym dodatkiem do sałatek i potraw wytrawnych, do przygotowania przy niewielkich nakładach pracy za kilka groszy :). W sklepach dość często można znaleźć pomidorowe maceraty tj. octy aromatyzowane pomidorami, ciekawe dodatki kulinarne, dość drogie i mające niewiele wspólnego ze 100% octem pomidorowym, wystarczy poczytać etykiety :) Składniki
SzczyptaSmaQtradycyjnych mąk i pieczywa. Przepisy są bardzo czytelne, czcionka dobrze dobrana (zawsze na to zwracam uwagę ;)), książka jest dobrze przemyślana. Z pewnością zostało włożone w nią dużo czasu i pracy. Książka „Smacznie, kreatywnie i bez glutenu” to zdecydowanie must have. Nie tylko dla osób, które są na diecie bezglutenowej, ale także dla wszystkich, dla którzy chcą się zdrowo
Moja pasja smakuWczoraj C. szedł do pracy nieco później, zaraz więc po śniadaniu udaliśmy się z Ptysią na spacer. Najpierw do małego parku (trzy minuty drogi od domu), a później do dużego (niewiele dalej); ostatnio bowiem rzadko nam się udaje na wspólne spacery wychodzić. Pogoda, póki co ( odpukać! ), zdecydowanie do takich eskapad zachęca; choć nie jest już tak ciepło, wcale nie czuję
Pożeraczka, czyli raz adobrzewedług własnego smaku) 2 łyżki oleju Orzechy zmiksować na gładki krem. Dodać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladę oraz pozostałe składniki i wszystko dokładnie połączyć. Mamy gotową nutellę Pracy mało ,a efekt.... Pycha! domowa nutella
O kuchni z uczuciemprzepis znalazłam tutaj ..ja swój chlebek piekłam w multicookerze.Mój chlebek troszkę za bardzo się spiekł, chyba za dużą temperaturę ustawiłam , albo za długi czas pieczenia [ jeszcze się uczę pracy z multicookrem]..no i zamiast wysmarowania misy olejem , posypałam mąką..zresztą widać to na zdjęciu. 350 g serwatki 30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 400 g mąki pszennej
Moje domowe kucharzeniedzielę je na kawałki i formuję drożdżówki, daję owoce, kruszonkę i do pieca. To ciasto dzięki temperaturze, jaką uzyskuje po zalaniu bardzo ciepłym mlekiem, dosłownie "rośnie w oczach". Polecam, pracy przy nich niewiele, a smak Was oczaruje... :-) Z podanych składników wychodzi ok.16 sztuk . Składniki: - 500g mąki orkiszowej typ700 (typ750 -550g) lub 500g tortowej - 62,5g masła
Smaczne Zdrowewymagające kubki smakowe. Stworzyłam go więc sama metoda prób i błędów. I oto jest! By uzyskać wspaniałą brązową skórkę i niepowtarzalną teksturę precli, trzeba włożyć w ich przygotowanie nieco pracy, ale zapewniam, że warto. Ciasto na początku należy schłodzić, potem bardzo krótko obgotować i upiec. Typowe precle robione w ilościach hurtowych najczęściej są obgotowywane w roztworze sody kaustycznej. W warunkach
maniapieczeniaszklanki mąki i mieszać drewnianą łyżką, aż ciasto utworzy kudłatą masę. Podłączyć do miksera z hakiem do wyrabiania pieczywa na średniej prędkości i stopniowo dodać pozostałą mąkę. Kontynuować prace mikserem około 5-6 minut, aż utworzy się do miękka, gładka kula .Ciasto powinno być lekko lepkie i elastyczne w dotyku. Dużą miske spryskac olejem i umieścić tam gotowe ciasto .. Przykryć
w mojej kuchnismaczną sałatkę z paluszkami krabowymi zwanymi również paluszkami surimi. Przygotowuje się ją bardzo szybko i jest idealna na każdą okazję. Świetnie sprawdza się również jako przekąska w pracy. Zapraszam!!! Składniki: 350 g paluszków krabowych, 1 ogórek, 0,5 puszki kukurydzy, pęczek koperku, sól, pieprz, 3- 4 łyżki majonezu Wykonanie: Paluszki krabowe kroimy w paski, przekładamy do miski. Dodajemy
Passion of Cookingintensywne przebywanie na świeżym powietrzu, niezależnie od pogody. Jesień to także idealny czas, aby naturalnie wzmocnić organizm przez infekcjami, na które czasem nieświadomie się narażamy, będąc w pracy, szkole, przedszkolu czy na zakupach. Szczególnie podatne na infekcje są oczywiście dzieci, które właśnie rozpoczęły przedszkole lub szkołę, gdyż oprócz stresu, narażone są one na styczność z wieloma wirusami
Naturalna Kuchniaznów - wiele jest takich. Ale moim idolem jest Jonathan Carroll - pokochałam go za jego książki, wyobraźnię, magię, jaką mnie raczy. Chciałabym tak umieć wpływać na ludzi poprzez moją pracę. 8. Gdzie widzisz siebie za 10 lat? W mojej małej kawiarence, z której ludzie będą wychodzić szczęśliwsi o kawałek ciasta. 9. Jakie jest Twoje największe dziwactwo albo fanaberia? Nie mam dziwactw
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoże przekąska? Smaczna i zdrowa przystawka dobra na przyjęcia, wygląda atrakcyjnie i nie wymaga dużo pracy. Całość efektownie prezentuje się na stole, dobrze smakuje i spokojnie zaspokoi Wasz głód Składniki: • 1 bakłażan • 1 cukinia • 2 kulki mozzarella • 1 pomidor żółty • 1 pomidor czerwony • świeża bazylia • sól • zioła suszone Etap przygotowania: Bakłażana i cukinię myjemy a następnie kroimy w plasterki
Podróż w kulinaria