Szukałam pomysłu na tort na swoje urodziny, który nie tylko byłby nietypowy ale i niewymagający dużo pracy. I tak trafiłam na ten tort tiramisu, który spełniał wszystko to czego szukałam. Smak, bo tiramisu uwielbiamy, prostota wykonania i nietypowy wygląd. Nie myliłam się, był pyszny, znikł do ostatniego okruszka i zaciekawił gości sposobem wykonania czyli zatopieniem w środku biszkoptów. Polecam każdemu
Bernika - moj kulinarny pamietnikfilmie poniżej znajdziesz przepis na leczniczą nalewkę z nasion kminku. Pomaga ona podczas problemów trawiennych, wzdęciach i po obfitych posiłkach. Jest łatwa do wykonania, nie wymaga wiele pracy i czasu. Zapraszam na film
Przepisy i porady kulinarnebył równie ostry. Jeśli nóż będzie tępawy, nie uda się wykonać równych i jednolicie głębokich nacięć. Świetną alternatywą jest wymienne ostrze do nożyków budowlanych. Taki jaki stosuje się przy pracach stolarskich czy budowlanych właśnie. Te ostrza są ostre jak brzytwa. Najpierw pierś z kaczki musimy sparzyć wrzątkiem i pozostawić ją we wrzątku przez minutę. Po tym czasie wyjmujemy i baaardzo
Sztuka gotowania w/g Samirysamo zdrowie - bogactwo witamin i źródło cennych, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - dobra propozycja dla sportowców zwłaszcza po ciężkim treningu jak i dla każdego z nas na smakowite drugie śniadanie do pracy. Składniki : 200g wędzonego łososia 1 szklanka komosy ryżowej 250g brokułów 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1 mała cukinia 1 zielony ogórek 4 pomidory 1 czerwona cebula 5 orzechów włoskich
zobacz ich smakbardzo słowem „śniadaniowa” w tytule i przyrządzaj ją o dowolnej porze dnia, choćby na podwieczorek. Bardzo dobrze smakuje na zimno i idealna będzie jako przekąska do szkoły czy pracy. Składniki: 1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej 2 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki kakao lub karobu 4 łyżki syropu klonowego (lub więcej według uznania) 6 łyżek roślinnego mleka szczypta soli morskiej spora
Roślinna - blog wegańskiUfff wolny weekend! Nareszcie! Ten tydzień dał mi się we znaki. W pracy całe dnie od rana do późnych godzin wieczornych. Na blogu pojawiło się w tym czasie kilka przypominajek z zeszłego roku, które warto było odświeżyć. Na komputerze zalega cała masa przepisów, które czekają na publikację. Ten przepis to taki must have jesieni. Bułki z dynią. Bułeczki pełnoziarniste
SMYKWKUCHNIZłociste, chrupiące, żółciutkie placuszki, ciepłe podane wprost z patelni są wspaniałe, ale jeśli zostaną nam, na zimno równie dobrze smakują, nawet do zabrania do pracy, no a z mascarpone, to już frykas! Składniki: 250 g jogurtu naturalnego 250 g kefiru 1 szklanka mąki kukurydzianej 3 jabłka 2 jajka 2 łyżki octu lub spirytusu 1 łyżeczka sody oczyszczonej ponadto
kgwjanczewolubiana przeze mnie jest sałatka bokułowa z jajkiem . Zaraz obok niej, na drugim miejscu znajduje się właśnie dzisiejsza propozycja, którą po raz pierwszy jadłam podczas spotkania wigilijnego w pracy. Selerowa sałatka z ananasem i szynką Składniki: szklanka konserwowego selera pociętego na paski 1 krążek ananasa świeżego lub z puszki 2 plasterki szynki 1/2 szklanki konserwowej kukurydzy 2 łyżki
Moja smaczna kuchniasosem pieczarkowym. Jednak nie bardzo lubię trzeć na tarce ziemniaki, a więc wypróbowałam sposób tarcia na tarce o grubych oczkach. Rewelacja i od tego momentu zawsze tak robię. Mniej pracy , a smak pozostał taki sam. Składniki 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula 3 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych
O kuchni z uczuciemprzepis na: bułki drożdżowe faszerowane , cebularzy rolls , czy też do pizza rolls. Takie wytrawne bułeczki są bardzo poręczne, są doskonałą przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Bułeczki te smakują wyśmienicie na ciepło jak i na zimno. Polecam też przepisy na wytrawne drożdżowe muffiny faszerowane i roladki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnatłoku spraw codziennych, pracy, rozpakowywania i urządzania mieszkania nie mam zbyt wiele czasu. Dlatego i tym razem przedstawiam przepis na coś, co nie jest pracochłonne. Tak jak pisałam poprzednio jestem ciekawa odkrywania nowych smaków odmian mleka roślinnego. Mam nadzieję, że w tym miesiącu uda mi się jeszcze wypróbować kilka, ale tym razem mleko owsiane. Poza tym, że zawiera dużo witaminy
apetytnapieczenieDodać do kremu jajecznego razem z kremówką, dokładnie wymieszać. Całość ostudzić, a następnie schłodzić w lodówce przez noc. Następnego dnia przelać masę do maszyny do lodów. Gdy maszyna skończy pracę, przełożyć lody do pudełka, zamrozić. Wyjąć z zamrażarki 20 minut przed podaniem. Smacznego! Powiecie, że wymyślam. A owszem! Ale warto czasem spróbować czegoś nowego, nieoczywistego... Dajcie się zaskoczyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeoprócz selera, ananasa i wędliny, znajduje się czerwona papryka oraz ogórek i żółty ser a całości smaku dopełnia dobrej jakości majonez. Taka sałatka to znakomita propozycja na śniadanie, do pracy czy na kolację, bardzo często podaję ją na domowych imprezach. składniki na 5 porcji 250 g selera konserwowego 5 plastrów ananasa z puszki 1 czerwona papryka 1 duży ogórek
Smakowite DaniaDzisiaj zapraszam na pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym. Danie to lubię za to, że jest pyszne i porcję można zamrozić. Po pracy mam gotowy obiad. Danie to nie traci walorów smakowych podczas mrożenia. Składniki na pulpety: 1/2 kg mielonej karkówki 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku
Smak mojego domu