do pracy - 13340 przepisów (strona:406/890)

SZARLOTKA CIASTO 139

Pyszna,krucha,pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka! To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-) Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na stole. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania łyżka masła do posmarowania blachy Jabłka: 8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka

potrawyregionalne
CIASTECZKA ORKISZOWO KAKAOWE Z BAKALIAMI 147

Coś do kawy hmmm... w szafce pusto,szarlotka zjedzona (przepis na nią TU ) Czas więc coś upiec ;-) 15 minut pracy, drugie 15 pieczenia i już mam przed sobą  pyszne,  chrupiące i zdrowe ciasteczka. Więcej czasu zajmie Wam zapewne droga do sklepu, po ciastka w których  na pewno nie znajdziecie taki pyszny skład... Proponuję również ciasteczka owsiano

potrawyregionalne
MAKOWIEC 180

Makowiec jest ciastem kojarzącym się ze świętami. Pachnący, wilgotny, pełen maku. Wymaga trochę pracy, ale jego smak to wynagradza. Polecam wykonanie masy makowej samemu. Ja uwielbiam jak maku jest dużo. Ilość i dodatek bakalii zależy od smaków i gustów. Idealne są rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa. Z podanego przepisu upieczecie trzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi

potrawyregionalne
WYCISKANY SOK Z JABŁEK I MARCHWI 128

naczyń krwionośnych i cukrzycy. Jabłka chronią także przed powstawaniem kamieni nerkowych – zwłaszcza obniżają ryzyko odkładania się złogów szczawianu wapnia. Zawarte w nich kwasy powodują obniżenie pH moczu.  Regulują pracę przewodu pokarmowego (zjedzenie jabłka w kawałku działa rozwalniająco,  natomiast tarte ma działanie zapierające). Wapń i krzem w skórce jabłka działają korzystnie na włosy i paznokcie.  Mętne soki jabłkowe

potrawyregionalne
DŻEM TRUSKAWKOWY 161

powinno się go   pasteryzować. Gotujemy wtedy słoiki zanurzone w wodzie do 2/3 wysokości słoika na średnim ogniu przez około pół  godziny. Zabierajmy się więc do pracy. Truskawki przełożyłam do durszlaka i umyłam w letniej wodzie.  Następnie oderwałam z nich szypułki.  Przełożyłam je do garnka. Większe owoce przekroiłam na połówki.  Dodałam sok z cytryny. Zagotowałam

potrawyregionalne
JAGODZIANKI 147

jagód (po jednej płaskiej łyżce na jagodziankę) 3 łyżki cukru 1 roztrzepane jajko na glazurę Składniki na lukier: 1 szklanka cukru pudru 5-6 łyżek wody Pamiętajcie,ze podczas pracy z ciastem drożdżowym  nie powinno być w pomieszczeniu przeciągów. Powinno wyrastać w cieple. Drożdże rozkruszyłam i rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam na około 15 minut

potrawyregionalne
KETCHUP DOMOWY 183

Wszystko co domowe i zrobione samemu smakuje najlepiej. Chociaż zapewne przyzwyczailiśmy się do smaków ulubionych kupnych ketchupów. Ale czasem warto włożyć odrobinę wysiłku i pracy, żeby dowiedzieć się który smakuje lepiej. Ketchup używany jest w naszych kuchniach często do kanapek, pizzy czy mięs. Miło będzie w zimowy wieczór otworzyć swój własny słoiczek  pachnących pomidorów i poczuć lato na talerzu

potrawyregionalne
PLACKI ZIEMNIACZANO MARCHEWKOWE 130

Placki ziemniaczane można jeść na wiele sposobów. Na ostro, słono, z cukrem, jako placek do gulaszu (klik) , z sosami lub same jako przekąska. Dzisiejsze nie wymagają wiele pracy jak i składników. Na dobrą sprawę wystarczy trochę ziemniaków i marchwi. Placki ze śmietaną i z cukrem (klik) Placki ziemniaczane z kurkami (klik) Chrupiące placuszki ziemniaczane z serowym sosem (klik).   Składniki

potrawyregionalne
PĄCZKI HISZPAŃSKIE, WIEDEŃSKIE lub GNIAZDKA 141

Zwane są również pączkami wiedeńskimi lub gniazdkami. Mimo,że są smażone na oleju, jedząc je nie wyczuwa się, że są nim nasączone. Tylko parę składników, ale niestety wymagają trochę pracy. Wynagradzają jednak delikatnym smakiem. Rozpływają się w ustach, są puszyste i pyszne. Można polać je lukrem cytrynowym lub posypać cukrem pudrem.     Składniki na pączki: 200g mąki pszennej 250g

potrawyregionalne
BRUKSELKA Z WĘDZONYM BOCZKIEM 180

witaminę C.  Brukselka zawiera również dużo beta-karotenu.  Bywa zaliczana do tak zwanych warzyw młodości,  ponieważ zawiera silne przeciwutleniacze.    Ma właściwości przeciwzapalne.  Wspomaga pracę układu pokarmowego, sercowo-naczyniowego i oddechowego. W 100 g jest tylko około 30 kcal.  Dodatkowo, ze względu na zawartość sodu i potasu,  reguluje gospodarką wodną organizmu, zapewniając skórze

potrawyregionalne
ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ 185

ostatniej kolacji, gdy wyrzucałam już pusty słoik stwierdziłam, że dlaczego nie zrobić ich samemu. Jak pomyślałam tak też zrobiłam. Wyszły rewelacyjne! Naprawdę. Od dziś koniec z kupowaniem! Trochę pracy a właściwie dłubania (pensetą) jest przy wyjmowaniu ości. Potem smażenie i przygotowanie zalewy.Ale to już chwila. Potem przez jakieś 24 godziny po zrobieniu powinny poleżeć i się przegryźć. Składniki

potrawyregionalne
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI 193

deserów,naleśników  czy po prostu do świeżego chleba. Polecam spróbować zrobić samemu dżem z czarnej porzeczki. Ma piękny kolor, zapach i  rewelacyjny smak. Jest przy nim trochę pracy,ale rekompensuje wszystko gdy się nim zajadamy. Mając w posiadaniu 18 kg czarnych porzeczek postanowiłam zrobić z nich sok i dżem. Składniki: 6 kg czarnej porzeczki 2,5 kg cukru

potrawyregionalne
SUSZONE POMIDORY 210

suszone zalane oliwą są używane przeze mnie bardzo często. Dodaję je do wielu dań min.do spaghetti,  past do smarowania ( np. z avocado), sałatek, kanapek. Jest przy nich trochę pracy-ale warto! Najlepiej suszyć je na słońcu... ale z nim w naszym klimacie różnie bywa. Można w suszarce do grzybów i ziół. Czas suszenia 5-6 godzin.Trzeba kontrolować i sprawdzać

potrawyregionalne
Sernik pomarańczowy na spodzie śliwkowo-czekoladowym z polewą 138

Przepyszny sernik składający się z trzech idealnie pasujących do siebie warstw. Spód to trafione połączenie suszonych śliwek, herbatników i czekolady - bez masła :) Masa serowa nie wymaga dużo pracy i wprawy, uda się nawet jeśli nie masz dużego doświadczenia w pieczeniu. Jeśli chodzi o polewę to pozostawiam Wam wolną rękę, ale bardzo zachęcam do wykorzystania gładkich powideł śliwkowych i kakao

Chocolate Muffin Blog
Ciasto drożdżowe maślano - waniliowe 128

popołudniowej kawy czy kakao (tylko nie do herbaty, ponieważ ogranicza wchłanianie głównie wit. B1, której zasobnym źródłem jest właśnie ciasto drożdżowe), ale również jako drugie śniadanie- do szkoły czy pracy. Ciasto absolutnie wyjątkowe w smaku, wypróbujcie koniecznie! :) Ciasto: * mąka pszenna- 500 g * mleko- 230 g * cukier trzcinowy- 80 g * masło- 100 g * drożdże- 20 g * jajko- 1 szt. * wanilia

Kraina Miodem Płynąca

Proponowane wyszukiwania