spotkałem stacji, w której nie stał chociaż jeden ekspres przelewowy. Zakup kawy na tamtejszych stacjach jest codziennym rytuałem jak zjedzenie śniadania albo obejrzenie prognozy pogody przed wyjściem do pracy. Ale co ważniejsze - wiele z tych stacji serwowało dodatkowo kanapki robione na miejscu, na naszych oczach, coś jak sabłej tylko nie z takim rozmachem. Pomyślałem - to jest życie - wszędzie kawa
Right Behind The Kitchendlatego, że jest po morzu... Tysiące turystów odwiedza tą część Rzplitej po to aby odpocząć. Jakkolwiek rozumieć odpoczynek, bo czy nie macie tak nagminnie, że wracając po weekendzie do pracy odczuwacie jeszcze większe zmęczenie niż miało to miejsce w miniony piątek?! Ała, to boli, czasami przez 8 godzin w ciągu doby, największe migreny są zazwyczaj między
Right Behind The Kitchenpizzerią, które to wyrastają w Lublinie jak grzyby po deszczu. Chodzi o miejsce, gdzie pasjonaci rewelacyjnych produktów spotykają się raz w tygodniu aby dzielić się dziełami swojej nierzadko ciężkiej pracy z innymi hipkami. A więc kto? co? (przyp. mianownik) - EkoBazar. O kim? o czym? (przyp. miejscownik) - o EkoBazarze . Sobota 4 sierpnia 2012 r. Ruszamy na lubelską starówkę, gdzie tuż
Right Behind The Kitchensię dzieje, kiedy skończy nam się chleb , a potrzebujemy go aby zrobić paliwo do ciężkiej pracy zawodowej? Jest kilka opcji. Można po prostu odpuścić sobie, pić ciągle wodę - jakoś się przeżyje przecież. Można pójść, tudzież pojechać, do sklepu. Ale jaki chleb dostaniemy w niedzielę - weekendowy? Może tak, może nie. Jest jeszcze jedno wyjście. Sam se zrób! A najlepiej z mąki
Right Behind The KitchenJednak nie ilość a jakość się liczy. W obu 2-miesięcznikach jest sporo ciekawych artykułów na temat restauracji, szefów kuchni, zwykłych ludzi - pasjonatów, którzy łączą swoją pracę codzienną z życiem w kuchni. No i oczywiście przepisy ale o nich poniżej. Poczytamy także o wydarzeniach związanych z kulinarnym światem. Fakt, że fizycznie te dwumiesięczniki wykonano z grubego papieru, kredowego, matowego sprawia
Right Behind The Kitchenjakim jest Lublin. Byłbym chamem i prostakiem gdybym nie podziękował pozostałym członkom Komisji oraz Paniom z Biura Marketingu Urzędu Miasta Lublin za sympatyczne i pełne inspiracji spotkania w ramach prac Komisji
Right Behind The KitchenBardzo łatwa do zrobienia, choć wymagająca dużo pracy. Lubię zapach pigwowców surowych i poddanych obróbce termicznej, więc czerpię dużą przyjemność z ich przerabiania. Ale do ich oczyszczania muszę użyć wspomagaczy w formie np. ulubionej muzyki czy filmu. W tym roku wspomagał mnie film z Meg Ryan i Tomem Hanksem pt. ''Masz wiadomość". Podkreślam, że jest to marmolada z pigwowców
Weekendy w domu i ogrodziezłożeniu toru w całość stwierdziłam że ja go chyba nawet aż tak nie lubię ;-). Nie ma co Was czarować, tort jest pracochłonny (4 bite godziny nie przerwanej pracy), ale uwierzcie mi że warto, raz że sam wygląd robi piorunujące wrażenie, a dwa że widok każdego kto go spróbował jak mu się źrenice rozszerzają z zachwytu jest bezcenny. Składniki na tortownicę
greenscarfpowiedział, że na śniadanie czy do pracy musi być kanapka albo jogurt. Dzisiaj bardzo fajna alternatywa dla najmłodszych. Taka forma tortilli skradła serducho mojego brata. Do szkoły nie chciał nosić kanapek, bo nie lubił a tortilla to już coś innego bo kojarzy się z fast foodem. Jednak pamiętajmy jak przygotowujemy sami tego tupu przekąski to wiemy co w nich jest
Niezły Młynekpotas, sód, wapno i fosfor. Warzywo to znane było już w starożytności, podawano go w celach uspokajających, a panom oferowano jako afrodyzjak. Seler oczyszcza organizm, pobudza przemianę materii i pracę nerek. Ma lekkie działanie przeciwbólowe (szczególnie dobrze sprawdza się przy bólach stawów) i uspokajające - obniża ciśnienie. Jak widzicie to niepozorne warzywo ma wielką moc;) Ja jednak najbardziej lubię
Codzienne GotowanieDziś po powrocie z pracy czekała na nas ciepła i pachnąca niespodzianka, przygotowana przez Amelkę - naszą najmłodszą domową kucharkę:) Ciasteczkami można delektować się bez wyrzutów sumienia, bo pełne są zdrowych i pysznych składników. Są również banalnie proste w przygotowaniu. Przekonajcie się sami:) Składniki: 2 dojrzałe banany 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki naturalnego miodu garść bakalii (rodzynki, suszona żurawina
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapoprawic sobie humor , nic lepiej go nie poprawi jak to ciasto :) Do pełnego szczescia potrzebne beda sliwki ;) gdy w domu się znajda to nie zwlekajcie tylko bierzcie się do pracy :) Wymiary blaszki: tortownica średnica 25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 50-60 minut Skladniki: 2 szklanki maki pszennej niecała szklanka cukru trzcinowego 5 jaj 100 g masla
Słodkości i nie tylkosłoika :-). Ostatnio na warsztatach z Jurkiem Sobieniakiem przygotowywaliśmy właśnie takie domowe masło. Bardzo mi smakowało, więc i ja postanowiłam je sama zrobić. Mówię Wam niebo w gębie, a praca przy nim żadna. Masło można wykorzystać między innymi do pieczenia ciast, ja upiekłam je z gruszkami i drożdżowe bułeczki z truskawkami . Domowe masło orzechowe Czas przygotowania: 30 minut
Kulinarne przygody Gatitywszelkie dodatki, z którymi je spożywamy. Nie ma żadnych naukowych dowodów na to, że całkowite odstawienie glutenu z diety pozwala schudnąć. U zdrowej osoby gluten nie zaburza pracy systemu trawienia, a jego brak może tylko zaszkodzić. Każda dieta eliminacyjna nie jest do końca zdrowa – niewłaściwie i wybiórczo stosowana nie dostarczy organizmowi potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania składników mineralnych. Poszukajcie
Karo in the Kitchen