do pracy - 13340 przepisów (strona:409/890)

Potrawka "meksykańska" z kurczaka 157

kurczakiem zrobiłam po raz pierwszy, ale czasem robiłam z kiełbasą, parówkami, resztkami wędlin z lodówki... Wtedy świetnie smakuje nawet z chlebem i często zabierałam ją sobie w pudełku do pracy - do chleba właśnie. W zależności od posiadanych składników można dowolnie modyfikować i podawać. Tym razem u mnie padło na wersję z kurczakiem, a więc podałam z ryżem

Kolorowy Przepisownik
cebularze z salami pepperoni 126

mnie na bułki na wytrawnie. Miały to być mini pizze, ale stanęło na cebuli i salami. Bardzo smaczne, aromatyczne i miękkie. Idealne do zabrania ze sobą w podróż, do pracy lub szkoły. Z podanej porcji wyszło mi 10 dużych bułek. Składniki: na ciasto: 510 g mąki 60 g świeżych drożdży 1 jajko 300 ml letniego mleka 4 łyżki oleju

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
deser jogurtowo-owocowy 129

lodówce zalegało mi kilka jogurtów owocowych, więc przerobiłam je na deser z galaretką. Taki deser przygotujecie łatwo i bez wielkiego nakładu pracy. Można do niego wrzucić ulubione owoce lub wzbogacić bitą śmietaną.  Składniki: 200 g jogurtu brzoskwiniowego 200 g jogurtu truskawkowego 1 galaretka brzoskwiniowa 1 galaretka pomarańczowa 1 galaretka rubinowa garść czerwonych winogron garść malin 1 małe jabłko

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
kurczak z papryką 92

Taki lekki obiad często przygotowuję mojemu mężowi do pracy. To danie jest nie tylko zdrowe ale także kolorowe i smaczne.  Składniki: 1 pierś z kurczaka po kawałku zielonej, żółtej i czerwonej papryki 1 mała cebula ząbek czosnku 3/4 szklanki kaszy gryczanej sól, pieprz ostra i słodka papryka szczypta curry 1 łyżka oleju Kurczaka pokroić w dużą kostkę. Na patelni

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
zapiekanka rybna ze szpinakiem i beszamelem 176

zapiekanka to ciekawy pomysł na obiad np. piątkowy. Jest z nią sporo pracy, ale warto spędzić trochę czasu w kuchni, żeby potem zjeść coś smacznego. Gorącą zapiekankę podałam z sosem czosnkowym, dzięki czemu była jeszcze lepsza, bo wiadomo, że  czosnek i szpinak to dobrana para. Pomiędzy warstwy sera i beszamelu można ułożyć jeszcze plasterki pomidorów, ja tego nie zrobiłam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
rogaliki drożdżowe z masą makową 112

Kocham zapach piekącego się drożdżowego ciasta a moja rodzina uwielbia domowe drożdżówki. Pojawiają się u nas bardzo często, jemy je na śniadanie, kolację, podwieczorek, mąż zabiera je do pracy. A najbardziej w drożdżowym podoba mi się to, że nawet jeśli brzydkie i nierówne włoży się do piekarnika to wyjmuje się piękne i pulchne. Dziś dla łasuchów rogaliki z masą makową

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
naleśniki meksykańskie 251

farszem. Wspaniale smakowały ciepłe z dodatkiem sosu czosnkowego ale na zimno też były nie złe. Doskonale sprawdziły się jako danie na wynos, wystarczyło zawinąć w złotko i przekąska do pracy gotowa.  Składniki na 4 duże sztuki: na ciasto: 1,5 szklanki mleka 2 jajka 150 g mąki 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju rzepakowego na nadzienie: 300 g mięsa

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
sałatka pekińska z kurczakiem 123

Sałatki z kurczakiem to ulubione mojego męża. Często zabiera je ze sobą do pracy, dlatego przygotowuję je z różnymi dodatkami, żeby mu się nie znudziły. Dziś przedstawiam najprostszą wersję ze składników, które przeważnie zawsze mamy w domu. Taka sałatka jest bardzo syta, zwłaszcza zjedzona ze świeżym pieczywem.  Składniki: filet z kurczaka czerwona papryka 1/3 główki kapusty pekińskiej 1/2 puszki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
piernik z wkładką owocową 148

Przepis na to ciasto moja mama przyniosła z pracy. Po pierwszym zerknięciu na przepis wydawał mi się podobny do ciasta "Gargamel" (klik) , ale choć oba ciasta mają trochę wspólnego to w smaku są dość różne. Ten piernik nie ma w składzie mąki żytniej, ma masę robioną na gorąco i zawiera wiśnie, które zmieniają smak. A przede wszystkim opiera się

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasto truflowe 131

Przepis na to ciasto mama przyniosła z pracy i od razu poszło "na tapetę". Jego smak dosłownie mnie powalił, już po pierwszym kęsie wiedziałam, że to będzie moje ulubione ciasto. Jest bardzo proste do zrobienia i może wygląda niepozornie ale smak ma nieziemski. Polecam zwłaszcza wielbicielom truflowch cukierków.  *blaszka 23*23 cm Składniki: na ciasto: 3 jajka 3/4 szklanki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Slow Food Festival - Śniadania na trawie 178

inne blogerki będą nadal prowadzić tę akcję więc na pewno załapiecie się na coś pysznego:) P.S. całemu zespołowi- hostessom, koordynatorce, agencji i pracownikom technicznym bardzo dziękuję za pomoc, wspólną pracę i wspaniale spędzony czas! Pozdrawiam

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
melba malinowa 138

się w ustach. Tego smaku nie da się do niczego porównać, po prostu trzeba spróbować. Nie znam osoby, której by ono nie smakowało, dlatego tym bardziej polecam.  Uwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ciasteczka orzeszki 3744

stole lub na weselach i większych uroczystościach. Koniecznie wypełnione były masą orzechową z alkoholem. Warto je zrobić, choć są bardzo czasochłonne.  Przed pieczeniem kilak praktycznych rad, które ułatwią pracę: Klasycznej żeliwnej foremki można używać na piecu z palnikami gazowymi, elektrycznymi lub na tradycyjnym piecu kaflowym, niestety na indukcji nie działa. Od jakiegoś czasu można także kupić urządzenie do wypieku

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
bułeczki ze szpinakiem i mozzarellą 158

Drożdżowe bułeczki często zabieramy ze sobą na wycieczki, do pracy czy szkoły. Nie muszą to być te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym plusem jest to, że po zjedzeniu takiej bułki nie jesteśmy z powrotem tak szybko głodni jak po słodkiej drożdżówce. Upiekłam już setki drożdżowych bułeczek ale te smakowały mi wyjątkowo. Po wyjęciu z piekarnika były

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szarlotka wg Siostry Anastazji 176

ciasto kojarzące się z jesienią. Pogoda wprawdzie nie przypomina pięknej, polskiej złotej jesieni, ale dzięki tej szarlotce (szczególnie jeszcze ciepłej) możemy przeżyć chociaż krótką chwilę zapomnienia, gdy mamy nadmiar pracy i brak odpoczynku. Ciasto niby zwykłe, a jednak wyjątkowe. Smacznego! Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 3 żóltka 250 g margaryny 1 szkl. cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku

psgotujemy

Proponowane wyszukiwania