czasu do czasu robię fasolkę po bretońsku. Nie za często, bo wymaga sporo pracy i długiego przygotowania, a u mnie ciągle tego czasu brakuje. W tym roku lato było suche i fasolka długo mi się moczyła i długo gotowała. Ale wyszła przepyszna, młodsze dziecko ciągle domagało się "gocha", a starsze wyjadało sosik więc warto było się poświęcić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pieczone roladki drobiowe z suszoną żurawiną. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Można je podawać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 1/2 kg filetu z piersi indyka, 100g żurawiny suszonej MAKAR , 1 łyżka papryki ostrej mielonej, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 5 łyżek oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi indyka
Tradycyjna kuchnia KasiNawet się nie spodziewałam, że mogą tak wspaniale smakować. Na jednej pralince oczywiście nie kończy się :). Są doskonałe do szkoły, jako niespodzianka dla dzieciaka, do popołudniowej kawy w pracy, świetnie spisują się jako słodka i sycąca przekąska w podróży. Składniki: 1,5 szkl. uprażonych płatków owsianych (górskich) 2/3 szkl. uprażonych wiórek kokosowych 1/2 szkl. rozdrobnionych migdałów i orzechów
Naturalna Kuchniatłuszczu, możemy gotować zdrowiej. Co ważne: powłoka produkowana jest bez użycia kadmu, ołowiu i PFOA – a więc jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Zastosowanie: Patelnia jest przystosowana do pracy na każdym typie kuchenek: zarówno gazowych, elektrycznych jak i indukcyjnych. Na patelni można nie tylko smażyć. Może być używana w piekarniku do 240°C, więc da się w niej także
Poezja smakusposób masło szybko się schłodzi, a mleko delikatnie się ogrzeje. Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta, również racuchów. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą. Na nich jednak racuchów nie robię, bo znika ten pyszny, drożdżowo-słodki smak. Świeże drożdże, kupowane
Karo in the Kitchenmoże być deska kuchenna - duża, gruba, najlepiej ręcznie wykonana z dębowej deski. Dla kogoś innego może być to nowoczesny blender, w którym z łatwością przygotuje koktajl, który zabierze do pracy czy błyskawicznie zrobi zupę krem. Wiele osób na pewno nie wyobraża sobie kuchni bez robota planetarnego... i można by tak długo wymieniać :-). Według mnie bardzo ważnym sprzętem kuchennym jest patelnia
Pora coś zjeśćrydzami i francuskim serem camembert to propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha! Składniki: 1 bagietka pszenna 20 dag świeżych rydzy 2 łyżki masła 1 krążek sera camembert olej
Wanilia i KardamonBardzo ciekawe i eleganckie ciasto, dla wszystkich, którzy lubią wiórki kokosowe. Stosunkowo łatwe w przygotowaniu choć wymaga sporo pracy, ale smak wynagradza wszystko. Zobaczcie sami jak cudnie prezentuje się na zdjęciach ;) po prostu musiałam dodać wszystkie, które zrobiłam ;) Ciasto: 3 3/4 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 5 żółtek 1 margaryna 2 łyżki kakao 1 łyżka śmietany Z podanych składników
Cynamonowe szczęściewcześniej i nie da się ukryć, że zima zbliża się wielkimi krokami. Jakoś w tym roku zabrakło prawdziwej, pięknej, złotej jesieni. Niechętnie wychodzimy z domów, a po powrocie z pracy czy z innych zajęć marzymy o czymś rozgrzewającym. Dlatego też, dziś na blogu przepis na gulasz. Z królową jesieni - pękatą, pomarańczową, jędrną dynią. Przygotowując tę potrawę sięgnęliśmy po imbir, goździki
W kuchni KatieLubię takie dania, bo robi się szybko i dobrze smakują. Wystarczy składniki umieścić w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i już. A gdy członkowie rodzinki wrócą do domu po pracy czy szkole będzie czekać na nich pyszny i gorący obiadek. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnizdrowej odsłonie: zamiast cukru pudru, spudrowany ksylitol, z dodatkiem amarantusa ekspandowanego. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 1h (ale tylko 10 minut pracy, a reszta czekania) Ilość sztuk: 30 Wartość kaloryczna
Bazując na smakuostatnie były moimi ulubionymi :) Miałam nadzieję ze wejdziemy do kuchni i zobaczymy jak się je przygotowuje, nie udało się, szkoda ale spotkanie odbyło się w normalnych godzinach pracy , więc nie można przeszkadzać . Na zakończenie obowiązkowe zdjęcie grupowe najedzonych blogerek co widać po uśmiechach
Gotowanie jest łatwelistków, które po zaparzeniu zagwarantują Tobie niezapomniane doznania smakowe i zapachowe ;-) a Twojemu organizmowi porcję witamin i minerałów. Yerba mate z serii Selecta to majstersztyk wysiłku natury i ludzkiej pracy. Selecta Tradycional to mocna i pięknie pachnąca yerba mate. Jej niezwykle intensywny aromat oraz cierpki, słodko-gorzki smak znajduje wielu amatorów. Goryczka ceniona przez wprawionych mateistów może odstraszyć początkujących. Yerba
Gotowanie jest łatwetwardnieje. Składniki: 180g cukru 150g sezamu 2 łyżki wody 1 łyżka miodu Przygotowanie: Na samym początku warto sobie przygotować miejsce pracy czyli: wałek, nóż oraz dwa arkusze papieru do pieczenia. Sezam uprażyć na suchej patelni uważając aby zbytnio się nie przyrumienił (będzie gorzki). W garnku podgrzać cukier z wodą (musi powstać
Amatorka kuchennaDzisiaj znów bardzo słoneczne klimaty. Pysznie, sycąco i przy tym zdrowo. Z bardzo prostych składników, przy niewielkim nakładzie pracy przygotowałem pyszną zapiekankę z bakłażanów w sobie pomidorowym, z przepysznym serem feta. Zapachniało Grecją - oregano, dobra oliwa, prawdziwa feta i bakłażan. Połączenie idealne - aż nawet za oknem zrobiło się słonecznie. Do przygotowania dania użyłem: 3 średnich bakłażanów, 1 puszki pomidorów pelati
Wyprawy kulinarne