tworzenia ciasta na chleb - łączyliśmy zakwas z mąkami i wodą. Dowiedzieliśmy się jaka powinna być konsystencja ciasta na tym etapie przygotowania chleba, a kiedy ciasto "dojrzało" do dalszej pracy zabraliśmy się do kolejnego etapu! Musieliśmy ciasto w odpowiedni sposób rozciągać i składać, aby pomóc glutenowi dobrze pracować! Lubię ten etap - fantastycznie obserwować jak ciasto się zmienia przy każdym kolejnym ruchu
Plate of Joyoczywiście pozytywnie. Trafiliśmy na podwójne urodziny i na nowego kelnera, który miał swój debiut, żeby nie było dawał sobie świetnie radę - tak trzymać Panie Pawle, będą same sukcesy w pracy. Stoliki są świetnie oświetlone - daje to bardzo fajną intymność otoczenia, do tego piękna Pani śpiewająca i przygrywająca na fortepianie, oczywiście na żywo - niesamowite. Cała karta jest fajnie zrobiona przeplatają
Niezły Młynektygodniu. Co lubimy do makaronu? Moje dzieci oczywiście spaghetti i sos pomidorowy z mielonym mięsem , czyli pasta Bolognese na wszelkie sposoby. Danie szybkie do przyrządzenia, idealne na lunch do pracy czy na urodzinowe przyjęcie dla dzieci. Wszystkie dzieci lubią makaron! Dla smakoszy owoców morza proponuję mule w białym winie . To danie z makaronu mogę jeść codziennie. Idealne na kolację
codojedzeniaróżnorodna. Każdy z nas może znaleźć chrupiącą kromeczkę lub snack'a dla siebie. Takie "Chrupaki" są idealne, aby przygotować z nimi szybkie i zdrowe śniadanie, zabrać ze sobą do pracy lub szkoły lub po prostu siąść przy swojej ulubionej książce lub filmie i swobodnie.... chrupać. Spróbujcie i Wy, to aż 7 siedem smaków do wyboru w dwóch opakowaniach: Na blogu
Słodkie okruszkiŻyjemy w takich czasach, że co niektórzy nie mają czasu na nic, prócz pracy. A w związku z tym i na przygotowanie posiłku jest go za mało. By nie iść na całkowitą łatwiznę i nie musieć kupować produktów "kubkowych" lub głęboko mrożonych i jeść ich non stop, proponuję zaopatrzyć się w kilka włoskich smakołyków w sieci Lidl i z nich
Kuchnia w czekoladzienaukę, a w ramach przerwy, jako przykładny obywatel pójdę zagłosować. Wczoraj byłam zbyt leniwa i nauka leżała odłogiem, ale przyznam szczerze, że potrzebowałam takiego dnia. Po dwóch tygodniach ciężkiej pracy, odpoczynek był wskazany. Całe szczęście, następny tydzień zapowiada się dość miło, nie zważając na trzy zaliczenia. Preferuję naukę do kół niż siedzenie na uczelni od rana do nocy. Uwierzcie
Be Fit Be Strongcałkiem rozsądne zresztą, wyjaśnienie. Otóż kora cynamonu posiada właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne, czyli pomaga utrzymać formę w okresie nasilonych przeziębień. Przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek, więc jest dobra dla osób dbających o sylwetkę. A tym bardziej w połączeniu z jabłkami. Wtedy tworzy się taka mega zdrowa mieszanka oczyszczająca! 3. Dynia Królowa jesieni. Sezon
Kuchnia EllieDziś proponuję sałatkę która nie wymaga za dużo pracy a smakuje rewelacyjnie! Składniki: słoiczek selera konserwowanego niteczki, puszka ananasa, puszka kukurydzy, jeden zielony ogórek, cztery ugotowane jajka, kawałek żółtego sera. Można jeszcze dodać wedle uznania pokrojoną wędlinę np.piersi wędzone z kurczaka. Ananasa i selera odsączyłam
potrawyregionalneidzie zaspokoi uczucie głodu. Ananas zawiera bardzo mało tłuszczu i kalorii, natomiast zawiera dużo wody, której picie jest wskazane podczas odchudzania. Owoc ten : wywołuje uczucie sytości, reguluję pracę przewodu pokarmowego,ułatwia trawienie. Ananasa najczęściej spożywa się na surowo, dodaje się go do sałatek lub robi się z niego soki. Dodawany jest też do różnego rodzaju ciast, a także
potrawyregionalnelinku do pierogów ruskich. Ciasto zagniotłam, rozwałkowałam i wycinałam (szklanką) kółeczka. Jagody przebrałam, umyłam, osuszyłam, i posłodziłam. No i w tym momencie zaczyna się ta najmniej przyjemna praca. Nakładanie i zlepianie. Można ulepić część pierogów z malinami - są pyszne. Ufff... Gdy to zrobiłam wrzucałam pierogi do posolonego wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy i po wypłynięciu odczekałam około
potrawyregionalneprzykryłam je i odstawiłam na około 20 minut. Odkroiłam część ciasta, cieniutko rozwałkowałam i szklanką wykraiwałam kółka. No i w tym momencie zaczyna się ta najmniej przyjemna praca. Nakładanie farszu i zlepianie. Gdy to zrobiłam wrzucałam pierogi do posolonego wrzątku z dodatkiem oleju. Po wypłynięciu odczekałam około dwóch minut i wykładałam je na talerz. Można podawać
potrawyregionalnePyszna,krucha,pachnąca jabłkami i cynamonem szarlotka! To jest to co tygrysy lubią najbardziej ;-) Chwila pracy i to pachnące ciasto stoi na stole. Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 kostka margaryny 4 żółtka niecała szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania łyżka masła do posmarowania blachy Jabłka: 8-10 jabłek najlepiej kwaśnych np. antonówka
potrawyregionalneCoś do kawy hmmm... w szafce pusto,szarlotka zjedzona (przepis na nią TU ) Czas więc coś upiec ;-) 15 minut pracy, drugie 15 pieczenia i już mam przed sobą pyszne, chrupiące i zdrowe ciasteczka. Więcej czasu zajmie Wam zapewne droga do sklepu, po ciastka w których na pewno nie znajdziecie taki pyszny skład... Proponuję również ciasteczka owsiano
potrawyregionalneMakowiec jest ciastem kojarzącym się ze świętami. Pachnący, wilgotny, pełen maku. Wymaga trochę pracy, ale jego smak to wynagradza. Polecam wykonanie masy makowej samemu. Ja uwielbiam jak maku jest dużo. Ilość i dodatek bakalii zależy od smaków i gustów. Idealne są rodzynki, orzechy, migdały, skórka pomarańczowa. Z podanego przepisu upieczecie trzy makowce. Podaję dwa przepisy na ciasto drożdżowe. Przepis drugi
potrawyregionalnenaczyń krwionośnych i cukrzycy. Jabłka chronią także przed powstawaniem kamieni nerkowych – zwłaszcza obniżają ryzyko odkładania się złogów szczawianu wapnia. Zawarte w nich kwasy powodują obniżenie pH moczu. Regulują pracę przewodu pokarmowego (zjedzenie jabłka w kawałku działa rozwalniająco, natomiast tarte ma działanie zapierające). Wapń i krzem w skórce jabłka działają korzystnie na włosy i paznokcie. Mętne soki jabłkowe
potrawyregionalne