Dopada? Te pierwsze oznaki przeziębień? Lekkie niedogrzanie? Szalików zapętlanie? Listopadowe osłabienia psychofizyczne, gdy nie ma się ochoty ruszyć ręką ani nogą, a jednak ruszać się trzeba, bo praca, obowiązki… Dla… Czytaj dalej
Mam To Na Widelcuudałam się do łazienki myć zęby. Tego, co zjadłam, nie można nawet nazwać śniadaniem, i to nie z powodu jakości posiłku. I co się mówi po przyjeździe do pracy? Dzień dobry ...? Przecież to środek (dosłownie) nocy... A kiedy już wydawało mi się, że pracuję i pracuję, wyszłam na dwór i zobaczyłam, że nadal jest ciemno, tak troszeczkę tylko, w głębi
Pożeraczka, czyli raz adobrzePyszne, domowe pączki i to bez smażenia. Są rewelacyjne! Nie ma się przy tym wyrzutów, że jemy tłuste i kaloryczne. Nie wymagają wiele pracy, ponieważ odchodzi czas na ich smażenie. Naprawdę polecam. Z przepisu wyszło około 40 puszystych pączków. Użyłam papilotek jak do muffinów o średnicy 5 cm. Składniki: 100 g świeżych drożdży 200 ml ciepłego mleka 6 jajek
potrawyregionalnesuszonymi pomidorami. To bardzo proste danie o zaskakująco małej ilości składników, a jego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Świetnie smakuje na ciepło, ale można je zabrać również do pracy czy na uczelnię. O cennych właściwościach jarmużu pisałyśmy już w tym wpisie . Jarmuż jest naprawdę bardzo zdrowy i posiada wiele wartościowych składników, dlatego warto go jeść właśnie teraz, kiedy jest
two broke sistersostudzeniu pokroić na kwadraty/prostokąty. Powinno ich być 12-16. Przechowywać w lodówce, maksymalnie tydzień. Taki batonik świetnie sprawdzi się jako śniadanie w biegu, przekąska w pracy lub zastrzyk energii przed treningiem fizycznym lub umysłowym. Należy jednak pamiętać, aby się nimi za bardzo nie objadać, bo pomimo tego, że zawierają same zdrowe składniki, to są jednak wysoko kaloryczne
two broke sistersjest za najbardziej wartościowy pod względem kulinarnym kawałek mięsa otrzymywany z krowy. Nie należy mylić polędwicy wołowej z polędwiczką wieprzową. Jest to mięsień, który za życia zwierzęcia wykonuje niewielką pracę, ma strukturę drobnoziarnistą, a co za tym idzie, jego mięso jest delikatne. Polędwica wołowa jest dosyć droga, ale od czasu do czasu warto zainwestować w kawałek i przyrządzić dobrego, odpowiednio
W kuchni Katiewakacyjne smaki mogę przywołać. Pysznym tortem z orzeźwiającą galaretką, limonkowym kremem i bananami. Mniam! Co do częstotliwości ostatnich postów - nie chcę, żeby blog stał się "obowiązkiem" i kolejną pracą. Chcę, żeby był przyjemnością i formą mojego zeszytu ze sprawdzonymi, dobrymi przepisami, dlatego publikuję posty nieregularnie. Nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że jestem z rodziną na wakacjach czy innym wyjeździe
Cakes By KejtCukier dodajmy partiami nigdy na raz bo cukier się nie rozpuści i beza nie wyjdzie. Polecam zainwestowanie w lepszy rękaw cukierniczy, ostatnio sam się przekonałam jak może to ułatwić pracę w kuchni (polecam Wilton
Delicious Titbitsnależy wsypać do miski, zalać wodą dzień wcześniej i zostawić na minimum noc, jeśli będzie leżeć w wodzie dłużej absolutnie nic się nie stanie. Następnego dnia zabieramy się do pracy. Namoczoną ciecierzycę płuczemy, wsypujemy do garnka i zalewamy wodą kilka cm ponad poziom ziaren. Gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5-2 godziny, do miękkości. Warto raz na jakiś czas
Martyna Cookspaskudnie, nie lubię takiej pogody. No ale cóż zrobić, pogoda jest jaka jest i nie możemy mieć innej na nasze życzenie. Dziś mam coś smacznego, co prawda jest trochę pracy przy tym daniu ale jest smaczne choć kaloryczne. Ale jak nie będziecie robić go za często to nic się nie stanie ( mam nadzieję ). A co to za danie ? A jest
Ewa w kuchnitego się nie wyprę :) Ale są takie dni, kiedy nie mam ani pomysłu, a czasami też ochoty, na stanie w kuchni i mieszanie w garnkach. Czasami od razu po pracy muszę odprowadzić Hanię na tańce, albo wracamy razem do domu i mam 40 minut, żeby coś ugotwać, zjeść i lecieć dalej, bo z dnia poprzedniego niewiele w lodówce zostało
bistro mamaMoje danie nadaje się zarówno na obiad jak i kolację, świetnie smakuje też odgrzane na drugi dzień, także możecie je zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy:) Jest ono naprawdę zdrowe, pyszne, błyskawiczne do zrobienia i zachwyca kolorami - czego chcieć więcej?! :) SKŁADNIKI (na około 3 porcje): 100 g kaszy jęczmiennej (wiejskiej) 1 łyżka oliwy z oliwek
Słodko-Słony Świat Ilonycukinię - z dodatkiem odrobiny soku z limonki i płatków chili. Całość smażyłam jeszcze kilka minut, tak aby krewetki były jędrne, warzywa chrupiące, a ryba zdążyła do końca się usmażyć. Pracy przy tym daniu praktycznie nie ma wcale, a jest ono wartościowe i treściwe:) Również dzieci chętnie i bez kręcenia nosem sięgną po taką kolorową rybkę. Przekonajcie się koniecznie! :) SKŁADNIKI
Słodko-Słony Świat Ilonyceglasty i jednolity kolor. W razie gdyby nawet hartowanie nie pomogło i zupa zwarzy się po dodaniu jogurtu, polecam ją zblendować. Wystarczy kilka minut, by zniwelować przykry efekt ;) Gotowe! Pracy niewiele, czasu troszkę więcej - ale zupa przecież robi się sama! :) Wspaniale smakuje z makaronem - nitki lub kokardki, ale także z ryżem. Smakujcie! aa-kuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!