cały rok, dziś proponuję przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki drożdżowe z nadzieniem makowym. Idealne jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Świetnie sprawdzą się też jako drugie śniadanie w pracy czy w szkole. Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g cukru 100 g margaryny lub masła 35 g świeżych drożdży 2 jajka 1 żółtko 1/2 szklanki mleka
MyCookBook.plCiasto-przekładaniec z masą budyniową i pianką wiśniową z dodatkiem owoców. Dosyć praco- i czasochłonne, ale warto się poświęcić :) Robiłam je po raz pierwszy i muszę przyznać, że na jednorazowym wypieku się nie skończy. Ciasto jest wysokie, ładnie się prezentuje po przekrojeniu. Mimo, że zawiera w sobie sporo tłuszczu to nie jest mdłe, a to za sprawą soku z cytryny
MyCookBook.plzawsze mamy pod ręką. Przygotowanie zajmie nie więcej niż 5-10minut, a potem możemy już tylko rozkoszować się jej pysznym smakiem :) Polecam zabranie sałatki na drugie śniadanie do pracy lub szkoły! Składniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 ogórki kiszone 1-2 papryki czerwone 2 łyżki majonezu (można ewentualnie dołożyć) papryka słodka papryka
MyCookBook.plVegety. Następnie odcedzamy je na sitku. Paluszki surimi kroimy w plasterki. Winogrona kroimy na połówki i wyjmujemy pestki (najlepiej jeśli kupimy winogrona bezpestkowe – zaoszczędzi nam to sporo czasu i pracy). Ogórek myjemy i obieramy ze skórki, następnie kroimy w ćwierć plasterki. Mieszankę koktajlową oraz ananasa odsączamy z syropu na sitku. Tak przygotowane składniki przekładamy do dużej miski dodając orzeszki nerkowca
MyCookBook.plpostawiłam na kolor różowy (resztę kremu zabarwiłam barwnikiem), śmietanowe rozetki na wierzchu oraz dekoracyjną, śmietanową tęczową wstawkę na boku tortu. To prawda, że z tortem tęczowym jest sporo pracy, gdyż każdy blat należy upiec osobno zabarwiając go odpowiednim kolorem, ale naprawdę jest wart zachodu. Przygotowania najlepiej rozłożyć na 2 dni (jednego upiec blaty, a drugiego przełożyć je kremem i wykończyć
MyCookBook.plnaszym domu często pojawiają się wszelakie zupy. Bardzo je lubimy, bo są smaczne, proste i zazwyczaj nie ma przy nich zbyt wiele pracy, robią się same ;) Tym razem chciałam Wam zaprezentować przepis na zupę koperkową z klopsikami. Jeśli preferujecie obiady 2-daniowe to ta zupa idealnie Wam je zastąpi. Dzięki dodatkowi makaronu i klopsików jest syta. Jest też bardzo aromatyczna
MyCookBook.plfareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Wykorzystuję ten wolny dzień od pracy i zabieram się za nadrabianie zaległości na blogu. Popijam ugandyjską kawę, w kuchni unosi się jej niezwykły aromat, a ja z każdym łykiem przenoszę się znowu tam. Już jakiś czas temu
noteskulinarnyfigadodatek do obiadu, bardzo dobrze komponuje się z daniami z grilla. Dużą jej zaletą jest możliwość przyrządzenia od razu w plastikowym pojemniku i łatwego zabrania na uczelnie lub do pracy jako samodzielne danie. Na zdjęciu 1/3 porcji którą uzyskałem z podanej ilości składników. Koszt całości (bez proponowanych dodatków
Tanie przepisy studenckienaprawdę mało czasu więc każdy zdąży je rano przygotować. Jakie korzyści płyną ze zjedzenia takich naleśników? BANAN: - już 2 banany dziennie to źródło energii na 2,5 godziny pracy! - jedzenie bananów pomaga w skupienie się i lepszym myśleniu, poprawia też układ krążenia. Wszystko to dzięki zawartemu w nich potasowi, który jest odpowiedzialny za doprowadzania tlenu do mózgu - banany
Pora na pora i pomidoraodparowywały. Ponieważ nie miałam mleka kokosowego zrobiłam sobie mus z 1 banana i łyżeczki masła orzechowego, na tym położyłam brzoskwinię ze słoika i posypałam wiórkami kokosowymi. Pełnia szczęścia a pracy niewiele :) Smacznego
Co na wege obiad?Sałatka z wędzonym łososiem i roszponką, to idealne zestawienie witamin, które możemy sobie zaserwować na lekki lunch do pracy lub na kolację. Intensywność łososia, ciekawy, kremowy smak awokado i roszponki oraz świeżość pomidorów malinowych, chrupkość grzanek i słonecznika sprawi, że zapomnicie o deszczu za oknem, a wspomnicie sobie lato:) Składniki : 100g roszponki 2 pomidory malinowe
zobacz ich smakzmontowałam kotlety z soczewicy. Słuchajcie rewelacyjne, najlepiej mi smakują z majonezem :-) ale polecam podawać z ziemniakami, surówkami lub po prostu na kanapkę do pracy. Bardzo pysznie i zdrowo, bo przecież soczewica jest substytutem białka dla osób nie jedzących mięsa. WARTOŚĆ ODŻYWCZA SOCZEWICY : źródło przyswajalnego białka kwas foliowy niezbędny
pieprzny smaczekszkodliwych substancji pochodzących od złych bakterii. Jabłka dodatkowo są skarbnicą witaminy C, a dzięki zawartości pektyn doskonale oczyszczają organizm z toksyn. Właściwości rodzynek także są nie do przecenienia. Poprawiają pracę układu sercowo-naczyniowego, obniżają poziom cholesterolu i zapobiegają osteoporozie. Jak przygotować? umyte jabłko ze skórką przekrój na pół, pozbaw gniazd nasiennych, następnie pokrój w kostkę garść rodzynek przepłucz, następnie
Kuchnia Elliefolii i postępujemy tak do wyczerpania wszystkich składników. Ogólnie sushi to określenie dań bazujących na ryżu, a nigiri jest najbardziej rozpoznawalnym jego rodzajem. Samo przygotowanie, to dość misterna praca, lecz naprawdę „warta zachodu”. Czasem w przerwie między schabowym, a mielonym warto dla odmiany i zdrowia przygotować właśnie nigiri sushi z łososiem. Gorąco polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepis The post
mojewypiekiinietylkobiałka pochodzenia zwierzęcego. Znajdziemy w niej kwas foliowy, szczególnie ważny dla kobiet w ciąży oraz błonnik, korzystnie działający na układ pokarmowy. Soczewica jest bogata w niezbędny do prawidłowej pracy serca potas. Zawiera także żelazo, wapń, fosfor, magnez, sód i cynk. Soczewica ma w swoim składzie witaminy - C, A, K. Soczewica zapobiega nadciśnieniu, anemii i miażdżycy. 100 g soczewicy
My Chcemy Jeść