Zazwyczaj tajine przygotowuję w specjalnym garnku o tej samej nazwie. Jednak ze względu na to, że nasz dom jest tam gdzie nasza praca, nie zawsze mam ze sobą cały mój ulubiony sprzęt kuchenny. Nasz gliniany garnek do tajine został w domu, a my zatęskniliśmy do marokańskich smaków. Postanowiłam zaryzykować i sprawdzić czy uda mi się uzyskać taki sam efekt
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataRozpoczynam bezpośrednie przygotowania do maratonu. Zostało już tylko 26 tygodni, więc trzeba się ostro zabrać do pracy. W książce "Jedz i biegaj" znajduje się przepis na napój, który Scott Jurek poleca jako napój bezpośrednio przed długim wybieganiem. Dlaczego akurat przed długim? Ponieważ spirulina, czyli zielony glon, wspomaga wydajność a dodatkowo wzmacnia system odpornościowy i pomaga
Sto kolorów kuchniJeśli majonez zastąpisz winegretem jest wyjątkowo niskokaloryczna i możesz ją jeść bez ograniczeń. Świetna na samodzielna przekąskę. Ponieważ długo pozostaje jędrna i chrupiąca idalnie nada się do lunchboxu do pracy. Seler naciowy nie jest docenianym warzywem, a zawiera 86 różnych substancji pozytywnie wpływających na nasze zdrowie. Szczególnie jedzony na surowo jest najzdrowszy, bo nie tracimy cennych witamin. Składniki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!każdej strony, obtaczać w tartej bułce na gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety schabowe, odkładać na ręcznik papierowy kotlety są soczyste, aromatyczne i najlepiej smakują mężowi do pieczywa do pracy...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępracy wybieram dania szybkie, które mogę przygotować błyskawicznie. Taka jest właśnie smażona mielona wołowina z brokułami – danie typu stir-fry. Wszystko można przygotować w czasie, gdy ryż się gotuje (a ryż jaśminowy czy basmati gotuje się zaledwie 10 minut!). Do dania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie. Smażona mielona wołowina z brokułami
Poezja smakudopełniona świeżymi owocami, dostarczy energii na cały dzień. Podałam je w niepowtarzalnym słoiczku od Friends of Glass . Taki słoiczek wystarczy zamknąć i zabrać ze sobą do pracy.... Nie musimy się martwić o głód ;) Składniki: 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 50 g chipsów z banana 50 g suszonego mango 150 g mieszanych bakalii-orzechy włoskie, nerkowce, pekan, migdały
Wanilia i Kardamonznana i lubiana :) Miłośnicy zdrowych produktów zawsze znajdą coś dla siebie :) Natomiast Eterno kusi niesamowitym wyborem jesiennych umilaczy - syropy, przetwory i dodatki do herbaty :) Zabieram się do pracy i już niebawem będę dzielić się z Wami przepisami
My simple kitchenWitam Kochani! Już po śniadanku i kawie. Dzisiaj raczyłam się pyszną kaszką z dodatkiem kurkumy. Dużo pracy mnie dzisiaj czeka , więc zaraz uciekam… A po południu mam dla Was nowy przepis na dynię. Miłego dnia
codojedzeniarównie podekscytowana, także trzymajcie za mnie kciuki, żebym nie palnęła jakieś gafy albo, co gorsza, nie puściła kuchni TVN z dymem :DDD A dla tych, którzy z oczywistych względów (praca, szkoła lub po prostu leń albo brak ochoty:D) nie będą mogli obejrzeć mego show, (i tak) podlinkuję występ na dniach na Blogu :DDD SKŁADNIKI NA BISZKOPT: 4 jajka
Słodko-Słony Świat Ilonysałatkę z roszponki , pomidorków koktajlowych , ogórka , selera naciowego i sera feta , a do tego pyszna Remulada duńska firmy Folwark . Taką sałatkę można spokojnie zapakować do pojemniczka i zabrać do pracy lub szkoły na śniadanie , jest sycąca i z pewnością zaspokoi wasz głód
Sama słodycz i szczypta chiliWczoraj Piotrek wrócił do pracy po urlopie, Zuzia do przedszkola po przerwie, którą dzieci tu mają co roku na Halloween, … Czytaj dalej
brunetkawkuchnisałatce jest miękka, słodkawa i przyjemnie kontrastuje z ostrym koprem i sosem bazyliowo-czosnkowym. Również wyhodowana przez moją Mamę, zresztą jak wszystkie warzywa w tej sałatce. Bez jej pracy nie byłaby ona taka sama. Sałatka z fenkułem, dynią i prażonymi orzechami jest lekka i fascynująca. Ma w sobie mnóstwo kontrastów, różnych smaków, jest po prostu wyjątkowa. Na co dzień
Kuchnia Pani Wiosnynatomiast do boczku używamy dużych otworów. Do masy mięsnej dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, jałowiec, majeranek, sól i pieprz. Do całości dodajemy bulion i dokładnie mieszamy. Przed przystąpieniem do pracy należy namoczyć jelita w wodzie. Następnie za pomocą końcówki do robienia kiełbasy napełniamy jelita, przekręcając je co 12cm. Na śląsku surową, białą kiełbasę zapieka się w cieście (tzw. murzyn), zaś
Kuchnia Pani Wiosnypodgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże i dodajemy jajko. Całość dokładnie mieszamy w szejkerze i przelewamy do przesianej przez sito mąki. Następnie dodajemy roztopioną margarynę, sól i ugniatamy ciasto. Dla ułatwienia pracy polecam miskę z Tupperware, w której ciasto w mig rośnie i nie trzeba dodatkowo go wyrabiać. Ciasto podzielić na 6 części. Kolejno rozwałkowywać i zawijać kiełbaski. Po uformowaniu posmarować wierzch
Kuchnia Pani Wiosnyuczucie? Tą ekscytację, kiedy wstajesz rano i wiesz, że jesteś we właściwym miejscu? Tą chęć do działania? Masz swój mały świat, nad którym codziennie pracujesz i kochasz tą pracę całym sercem. Broń tego:) Nie pozwól nieproszonym gościom zniszczyć tego do czego doszedłeś, czy tego co chcesz właśnie stworzyć :) Składniki dla 4 osób: 8 małych lub średnich kawałków filetu z dorsza
Kuchnia Pani Wiosny