się w ustach. Tego smaku nie da się do niczego porównać, po prostu trzeba spróbować. Nie znam osoby, której by ono nie smakowało, dlatego tym bardziej polecam. Uwaga- pracę nad tym tortem najlepiej rozłożyć na dwa dni: jednego dnia upiec biszkopt żeby ładnie się przekroił i ugotować ser a drugiego dnia ukręcić krem i przełożyć ciasto. Najlepiej przechowywać
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniastole lub na weselach i większych uroczystościach. Koniecznie wypełnione były masą orzechową z alkoholem. Warto je zrobić, choć są bardzo czasochłonne. Przed pieczeniem kilak praktycznych rad, które ułatwią pracę: Klasycznej żeliwnej foremki można używać na piecu z palnikami gazowymi, elektrycznymi lub na tradycyjnym piecu kaflowym, niestety na indukcji nie działa. Od jakiegoś czasu można także kupić urządzenie do wypieku
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaDrożdżowe bułeczki często zabieramy ze sobą na wycieczki, do pracy czy szkoły. Nie muszą to być te na słodko, bo wytrawne też są bardzo smaczne. Dodatkowym plusem jest to, że po zjedzeniu takiej bułki nie jesteśmy z powrotem tak szybko głodni jak po słodkiej drożdżówce. Upiekłam już setki drożdżowych bułeczek ale te smakowały mi wyjątkowo. Po wyjęciu z piekarnika były
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaciasto kojarzące się z jesienią. Pogoda wprawdzie nie przypomina pięknej, polskiej złotej jesieni, ale dzięki tej szarlotce (szczególnie jeszcze ciepłej) możemy przeżyć chociaż krótką chwilę zapomnienia, gdy mamy nadmiar pracy i brak odpoczynku. Ciasto niby zwykłe, a jednak wyjątkowe. Smacznego! Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 3 żóltka 250 g margaryny 1 szkl. cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku
psgotujemyuchwyt oraz….. - możliwość mycia w zmywarce i używania na wszystkich typach kuchenek – od zwykłych gazowych do halogenowych i indukcyjnych. Dla nas to bardzo duża zaleta, ponieważ ze względu na pracę mieszkamy w różnych miejscach i różne kuchenki mam do dyspozycji. Nie bez znaczenia był też 5-letni okres gwarancyjny, zwłaszcza, że w naszym domu patelnia to jedno z najczęściej wykorzystywanych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamlecznej. Śliwki pojedyńczo wkładamy do naczynia, pokrywając je z każdej strony czekoladą. Wyjmujemy pokryte czekoladą śliwki i pozwalamy by ta, zastygła na śliwkach. Aby ułatwić sobie pracę, można zamocować otoczoną czekoladą śliwkę, na wykałaczce, a samą wykałaczkę umocować w przeciętym na pół jabłku ( lub innym owocu). Kiedy czekolada zastygnie zdejmujemy śliwki z wykałaczek i gotowe
Miód i pieprzPoza tym nic takiego. W każdym bądź razie nawet leżenie sprawiało mi trudność. Wiadomo matka to zawód, który nie przewiduje L4. Mam wspaniałego syna, który ze względu na moją pracę dość często sam sobie gotuje po przyjściu ze szkoły, ale jak jestem w domu staram się mu to wynagradzać, więc i w te dni gotowałam, a wieczorem Młody dbał
Blondynka Gotujespacerze wtedy mam satysfakcje ,ze zrobiłam je sama i są takie pyszne! Batoniki idealne na drugie śniadanie do szkoły dla naszych pociech a także i dla nas do pracy czy też na dłuższy spacer. Ogólnie mówiąc idealne w każdej sytuacji! Polecam! Składniki; 15 dag masła 10- 12 dag miodu ( ja dodałam syrop z mniszka lekarskiego domowej roboty
Radość kipiąca uśmiechem.dietetyczna "nutella" z awokado . Dodatkowo wszelakie produkty gryczane (w tym przypadku mąka gryczana i płatki) doskonale wzmacniają kości, zwiększają odporność, obniżają ciśnienie krwi i mają dobry wpływ na pracę jelit. Składniki suche: - 260g mąki gryczanej - 85g płatków gryczanych - 60g płatków ryżowych, jaglanych (u mnie akurat owsiane) - 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka cynamonu Składniki mokre: - 200g puree
Be Fit Be Strongczasu do czasu robię fasolkę po bretońsku. Nie za często, bo wymaga sporo pracy i długiego przygotowania, a u mnie ciągle tego czasu brakuje. W tym roku lato było suche i fasolka długo mi się moczyła i długo gotowała. Ale wyszła przepyszna, młodsze dziecko ciągle domagało się "gocha", a starsze wyjadało sosik więc warto było się poświęcić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMoja dzisiejsza propozycja obiadowa to pieczone roladki drobiowe z suszoną żurawiną. Ich przygotowanie nie wymaga dużego nakładu pracy. Można je podawać z ziemniakami i surówką. SKŁADNIKI: 1/2 kg filetu z piersi indyka, 100g żurawiny suszonej MAKAR , 1 łyżka papryki ostrej mielonej, 1,5 łyżeczki soli, 1/2 łyżki pieprzu, 2 łyżeczki majeranku, 5 łyżek oleju. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi indyka
Tradycyjna kuchnia Kasitłuszczu, możemy gotować zdrowiej. Co ważne: powłoka produkowana jest bez użycia kadmu, ołowiu i PFOA – a więc jest w pełni bezpieczna dla zdrowia. Zastosowanie: Patelnia jest przystosowana do pracy na każdym typie kuchenek: zarówno gazowych, elektrycznych jak i indukcyjnych. Na patelni można nie tylko smażyć. Może być używana w piekarniku do 240°C, więc da się w niej także
Poezja smakusposób masło szybko się schłodzi, a mleko delikatnie się ogrzeje. Zaczyn drożdżowy to podstawa przygotowania każdego drożdżowego ciasta, również racuchów. Drożdże suche, których używam najczęściej, nie wymagają dodatkowej pracy – wystarczy wymieszać je z mąką i resztą składników oraz ciepłym płynem – mlekiem lubo wodą. Na nich jednak racuchów nie robię, bo znika ten pyszny, drożdżowo-słodki smak. Świeże drożdże, kupowane
Karo in the Kitchenmoże być deska kuchenna - duża, gruba, najlepiej ręcznie wykonana z dębowej deski. Dla kogoś innego może być to nowoczesny blender, w którym z łatwością przygotuje koktajl, który zabierze do pracy czy błyskawicznie zrobi zupę krem. Wiele osób na pewno nie wyobraża sobie kuchni bez robota planetarnego... i można by tak długo wymieniać :-). Według mnie bardzo ważnym sprzętem kuchennym jest patelnia
Pora coś zjeśćrydzami i francuskim serem camembert to propozycja na śniadanie czy ciepłą kolację, są chrupiące i aromatyczne, rydze można poddusić wcześniej i zostawić w lodówce a po powrocie z pracy tylko zapiec na kromeczkach z serem, teraz w sezonie grzybowym do zrobienia choć raz, pycha! Składniki: 1 bagietka pszenna 20 dag świeżych rydzy 2 łyżki masła 1 krążek sera camembert olej
Wanilia i Kardamon