Pyszny i delikatny tort owocowy . Trochę czasochłonny ale wart jest całej pracy :) zrobiłam go na urodziny Taty i smakował wszystkim nawet tym co za słodyczami nie przepadają :) Składniki : Ciasto - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka
Wypieki Renedawno nie robiłam karpatki.... więc zrobię, pracy nie jest dużo a efekt zawsze rewelacyjny :) to porcja na sporą blaszkę :) u mnie to nie problem bo pewnie do niedzieli się zje ale jak macie mniejsze potrzeby to sugeruję zmniejszyć proporcje :) Składniki : Ciasto podałam x 2 ponieważ na taką dużą blachę robię dwa razy blat ,więc potrzebna
Wypieki ReneWpływa na prawidłową budowę i wzmacnia naczynia krwionośne i żyły; Chroni DNA, białka i lipidy przed stresem oksydacyjnym; Wspiera układ pokarmowy. Chroni błony śluzowe żołądka oraz reguluje pracę jelit; Dzięki zawartości flawonoidów i chromu działa redukuje poziom glukozy we krwi; Przyczynia się do prawidłowego metabolizmu węglowodanów, tłuszczów oraz białek. Jest przyswajalna przez organizm w 100% (jagody w około
Słodkie okruszkiIdealne ciacha do pochrupania, zarówno do szkoły, pracy, jak i do kawki w domu. Dzisiejsze w wersji przedświątecznej z nutą piernikową, z cynamonem i dużą ilością pestek dyni, pychotka ;-) Składniki: - 280g mąki żytniej pełnoziarnistej - 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 170g ksylitolu lub cukru trzcinowego - 1 łyżka ksylitolu z prawdziwą wanilią lub cukier waniliowy - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Smaczne Zdrowerazem zmniejszamy ilość wody lub wlewamy cały wrzątek a po 30 minutach podgrzewamy w mikrofalówce *opcja z gotowaniem - szybciej uzyskamy mleko lecz wkładamy więcej pracy - zamiast zalewania wiórków wrzątkiem gotujemy je w wodzie przez około 10 minut, reszta czynności pozostaje taka sama SMACZNEGO
Pora na pora i pomidorasobie siedziałam, tak sobie myślałam i wymyśliłam te pyszne dyniowe racuszki. Pracy przy nich mało a smak powala wszystkie zmysły. Leciutkie, pachnące, polecam gorąco. Drożdżowe dyniowe racuszki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniechyba mój ulubiony świąteczny barszcz. Barszcz na zakwasie z dodatkiem grzybów, suszonej śliwki i soku z jabłek. Odpowiednio słodki, odpowiednio kwaśny i mocno aromatyczny. Nie wymaga wiele pracy a efekt jest zawsze pyszny. Na święta obowiązkowy z domowymi uszkami. Polecam Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikobecnych czasach do nauki języków obcych nikogo raczej nie trzeba mocno przekonywać. Często zdobycie nowej pracy lub utrzymanie starej zmusza nas do szybkiego przyswojenia konkretnego języka. Niestety nie każdy z nas ma czas lub pokaźne fundusze na naukę w wybranej szkole czy innej placówce. Dlatego z pomocą przychodzi platforma Multikurs.pl. Nauka języków obcych z Multikurs.pl jest szybka, intuicyjna
Słodkie okruszkiZawsze gdy gotuję węgle typu ryż, kasza, ziemniaki to w podwójnej ilości, bo wtedy można wyczarować obiad w 10 minut. Z pracy zazwyczaj wracam po 16, ogarniam swój cały zwierzyniec, dom, Miśka odrabia lekcje a o 18 choćby nie wiem co, to moje Dziewczyny (jakieś 9 kg psa) domagają się biegu, sama to sobie zrobiłam, przyzwyczaiły się i muszą
greenscarfUwielbiam domowe pieczywo. Co drugi dzień piekę chleb by kanapki w szkole i pracy nie były męką. W ubiegłym tygodniu dzieciaki chorowały a ja szalałam w kuchni ciesząc się wolniejszym czasem i dobrym światłem do zdjęć :) Postanowiłam w piątek zaszaleć i upiec chleb wg receptury Jamiego, z jego najnowszej książki. Chleb to niezwykły bo bez glutenu, za to z całym
Dzieje kuchennej Wiewiórytwardo, w koszulkach, omlety, frittaty… Wszystko W tygodniu nie mam czasu na poranne gotowanie, zazwyczaj albo jem jakąś szybką kanapkę albo kupuję sobie coś po drodze do pracy, ale w weekendy… Wtedy jest czas na śniadnie, na które w tygodniu nigdy nie mam czasu. Tym razem zrobiłam omlet z tym co miałam w lodówce, wyszło całkiem nieźle, smacznego
Martyna Cookslepszego niż rozpoczęcie najtrudniejszego dnia w tygodniu od sałatki owocowej, doda energii na kolejne godziny pracy, pobudzi do działania, tak smaczna, że można ją wyjadać prosto ze słoika. Do sałatki dodałam owoc kaki, znany też pod nazwą persymona, hurma, szaron czy chińska śliwka. Bogaty w błonnik, witaminę A i C, na 100 g ma 126 kcal. Sałatka z egzotycznych
Moja smaczna kuchniaNarodzeniu. Znajdziecie tam garść przepisów, trochę porad i ciekawe artykuły tematycznie związane ze świętami. Poprzedni numer cieszył się (i właściwie nadal cieszy) sporą popularnością, a to mobilizuje nas do pracy. Mam nadzieję, że nie zawiedziemy Was i tym razem. Poniżej, pod zdjęciem okładki, znajdziecie dwa linki: do przeglądania online oraz do pobrania w wersji pdf. W numerze znajdują się gotowe
Codzienna kuchnia niecodziennaPrzed świętami niestety totalny brak czasu. Moje projekty, Ł. praca inżynierska... Wszystko się udało chyba tylko dzięki jakiemuś tunelowi czasoprzestrzennemu, który połączył nasze mieszkanie z pwr ;). Przepisy nieco spóźnione, ale na sylwestrową noc będą w sam raz ;). Ciasto marchewkowe z kremem z serka i polewą kakaową zwane marchewkowym piernikiem Ciasto: Składniki 4 jaja 1 i 1/4 szklanki oleju
Kuchnia w szuwarachsame się nie zrobią ;). Więc dzisiaj błyskawiczny przepis na deser bądź też drugie śniadania, które bez obaw, że się wyleje, wysypie, zepsuje... można zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. No i można zrobić je dzień wcześniej, a rano tylko zapakować do torby. My zrobiliśmy je na piknik :) Słoik brzoskwiniowy (na 4 średnie słoiki = takie jak po dżemie
Kuchnia w szuwarach