do pracy - 13340 przepisów (strona:380/890)

Rosół wołowo -drobiowy. P.S. Sto lat Kochanie! 180

samochodu do domu i kręci nosem na nowe sukienki, ale jak już zobaczy na żywo, to mięknie i już nie ma tej srogiej miny.  On przynosi z pracy kartony i robi z dziećmi automaty do picia, bo takie akurat wypatrzyli w bajce "Sąsiedzi".  On wie, kiedy moje papcie już są stare i wraca do domu z nowymi

bistro mama
Chleb razowy pszenno – orkiszowy 190

chleby na zakwasie – palce lizać. Pomysł na ten chleb znalazłam na blogu weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com – autorstwa Badylarki Domatorki. Mój przepis nieco zmodyfikowany, ale równie smaczny. Pracochłonny, bo wymaga nakładu pracy, ale nie ma co się zniechęcać. Zaskoczy Was efekt końcowy. Może ten chlebek upieczecie na Święta ? Przepis na 2 bochenki Zaczyn: 100 g. mąki żytniej razowej 150 g. aktywnego zakwasu

Niebieski kubek z kawa
Serniczki bananowe z syropem klonowym 181

kolejny dietetyczny przepis dla osób kochających słodycze ale liczących kalorie. Serniczki upieczone bez masła i bez cukru, za to z bananową nutą. Idealnie nadadzą się na drugie śniadanie w pracy, szkole lub po prostu na deser. Składniki: 500g serka twarogowego 3 jajka 3 duże, dojrzałe, lekko brązowe banany 1,5 łyżki słodzika ze stewią 60g erytrytolu trochę sproszkowanej wanilii Przygotowanie

Moja Micha
Domek z piernika 200

roku postanowiłam, że go zrobię. To jest mój pierwszy domek z piernika i myślę, że jak na pierwszy raz wyszedł całkiem ładny ;)  Jest przy nim trochę pracy, bo trzeba było narysować szablony, upiec a następnie udekorować i postawić  ;) Mimo to efekt końcowy wart jest zachodu. Najbardziej zachwycona jest moja Oliwka, która zapala sobie światełka i patrzy do środka

Smakołyki Asi
Buraczkowe risotto z dodatkiem pesto i stekiem z tuńczyka 198

Czasami wracam z pracy do domu i tak mi się nic juz nie chce :( Zwłaszcza robienie obiadu... Najłatwiej jest kupić gotowce i już...ale ten smak...w ogóle to nie smakuje! Biorę się wtedy w garść, bo uwielbiam gotować i tworzyć coś z niczego. Już mam! Dziś będzie risotto buraczkowe z dodatkiem pesto i stekiem z tuńczyka. Brzmi ciekawie? Smakuje

Ana Mari's world
Stek z antrykotu wołowego 158

dołu żeber. Zawiera fragment tłuszczu, który sprawia, że steki z tego mięsa są soczyste i delikatne. No i co najważniejsze w każdym steku - jest to tylko kilka minut pracy w kuchni, a powstaje prawdziwa uczta

Milion Smaków
Sernik krakowski 186

jednych z najlepszych ciast. Jest dosyć ciężki, zwarty, ale jednocześnie delikatny, wilgotny i bardzo kremowy. Tym razem korzystając z rad Izy z blogu Smaczna Pyza zaoszczędziłam sobie dużo pracy (pominęłam mielenie twarogu, miksowanie robotem, ubijanie białek…). Efekt wyszedł wyśmienity. Nie bez kozery to właśnie sernik krakowski jest kulinarną wizytówką wśród polskich ciast. Na święta… i nie tylko – gorąco polecam. Smacznego

mojewypiekiinietylko
Quiche z boczkiem i pieczarkami-inaczej tarta na słono 249

rewelacja-na ciepło na obiad,i na zimno na lunch który można wziąć do pracy-pyszne również jako zakąska na imprezy-musicie spróbować koniecznie.... Składniki: 310g mąki 160 g masła lub margaryny 5 jajek sól,pieprz, 150 g sera żółtego 25 dag boczku wędzonego 20 dag szynki konserwowej 25-30 dag pieczarek 1 por(biała część) ok 3-4 łyżek

Swojskie jedzonko
Chatka z piernika 126

koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło  lodówce. Następnie wałkujemy na grubość

Kulinarne Inspiracje
Curry z kalafiora z pęczakiem i wedzoną śliwką 168

kolejna środa więc zamiast śledzi dzisiaj pokażę Wam wspaniałe danie mocno aromatyzowane wędzoną śliwką, sycące  i treściwe. Pomysł pochodzi z książki "Kipi kasza", zdjęcia zrobił mój kolega z pracy niejaki Pafi, curry zjedliśmy wspólnie na przerwie, pachniało wspaniale i smakowało wszystkim. Curry z kalafiora z pęczakiem i wędzoną śliwką 1 szkl. ugotowanego na sypko pęczaku 1 kalafior 2 puszki

Dzieje kuchennej Wiewióry
DOMOWA MASA MAKOWA 173

warto doczytać do końca :) Taką masę możecie spokojnie przechowywać przez 5-6 dni w lodówce, a przed samym pieczeniem dodać ubite na sztywno białka, które dodatkowo odpowiednio zwiążą masę. Pracę możecie sobie oczywiście jeszcze ułatwić, kupując mielony suszony mak, wtedy omijacie oczywiście jego mielenie. A już jutro zapraszam Was na cudowne makowe ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem

Słodko-Słony Świat Ilony
Domowy marcepan 284

wszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można

Poezja smaku
Proste ciasto z bananami i bakaliami 162

Ciasto z bananami i bakaliami jest lekko wilgotne i słodkie.  Szybkie do przygotowania i proste.  Daktyle możecie zastąpić rodzynkami. Przepis na poniższe ciasto dostałam od koleżanki z pracy.  Składniki na 1 małą keksówkę: 4 dojrzałe banany 300 g mąki pszennej tortowej 150 g zwykłego cukru 1 duże jajko 3 czubate łyżeczki gorzkiego kakao 50 g rozpuszczonego masła

Ugotować
Kurczak w ziołach, pieczony z ziemniakami 1033

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju dania przygotowywane w piekarniku. Dlaczego? Ponieważ nie wymagają dużo pracy i zazwyczaj nie trzeba ich pilnować. W czasie, gdy się pieką, można poleniuchować lub poczytać książkę. Dzisiaj zapraszam na kurczaka w ziołach, pieczonego razem z ziemniakami. Kurczak jest pyszny, aromatyczny i bardzo soczysty :) Składniki marynaty do kurczaka: 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku około 6 łyżek

Smak mojego domu
Przepis na Uszka z Grzybami do Barszczu 171

wkładam je do miski i zalewam zimną wodą . Namoczone grzyby odstawiam na kilka godzin – najlepiej namoczyć grzyby wieczorem i zostawić je na całą noc lub namoczyć przed wyjściem do pracy . Po kilku godzinach : Grzyby razem z wodą w której się moczyły przelewam do garnka i gotuję . Grzyby gotuję od momentu zagotowania 1 godzinę , na małym ogniu pod przykryciem ( należy uchylić

Uwaga Babcia Gotuje