barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką. Ciasto półkruche jest elastyczne i przyjemne w pracy, a samo przygotowanie pasztecików – nie tak bardzo skomplikowane jakby się mogło wydawać. CIASTO PÓŁKRUCHE Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Do mąki dodajemy bardzo zimne, pokrojone w drobną
Karo in the Kitchenjarmużem. Powiem krótko - niebo w gębie! Koniecznie musicie wypróbować ten przepis i gwarantuję, że Wasza rodzina lub goście będą zachwyceni. Danie jest pełne smaku a przygotowanie nie wymaga wiele pracy. Jeśli chcecie upiec całą tuszkę to polecam kaczkę z pomarańczami i imbirem - jest wspaniała! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadobre. Ten przepis to pierwszy przepis na pierniczki z jakiego korzystałam, a dostałam go od mojej koleżanki Madzi. Tegoroczne świeczniki powstały na kiermasz charytatywny u mnie w pracy. Składniki: 50 dag mąki 20 dag cukru pudru 20 dag miodu 12 dag masła lub margaryny 1 jajko 1 dag sody oczyszczanej 2 łyżki stołowe przyprawy
Sto kolorów kuchnisamochodu do domu i kręci nosem na nowe sukienki, ale jak już zobaczy na żywo, to mięknie i już nie ma tej srogiej miny. On przynosi z pracy kartony i robi z dziećmi automaty do picia, bo takie akurat wypatrzyli w bajce "Sąsiedzi". On wie, kiedy moje papcie już są stare i wraca do domu z nowymi
bistro mamachleby na zakwasie – palce lizać. Pomysł na ten chleb znalazłam na blogu weekendywdomuiogrodzie.blogspot.com – autorstwa Badylarki Domatorki. Mój przepis nieco zmodyfikowany, ale równie smaczny. Pracochłonny, bo wymaga nakładu pracy, ale nie ma co się zniechęcać. Zaskoczy Was efekt końcowy. Może ten chlebek upieczecie na Święta ? Przepis na 2 bochenki Zaczyn: 100 g. mąki żytniej razowej 150 g. aktywnego zakwasu
Niebieski kubek z kawakolejny dietetyczny przepis dla osób kochających słodycze ale liczących kalorie. Serniczki upieczone bez masła i bez cukru, za to z bananową nutą. Idealnie nadadzą się na drugie śniadanie w pracy, szkole lub po prostu na deser. Składniki: 500g serka twarogowego 3 jajka 3 duże, dojrzałe, lekko brązowe banany 1,5 łyżki słodzika ze stewią 60g erytrytolu trochę sproszkowanej wanilii Przygotowanie
Moja Micharoku postanowiłam, że go zrobię. To jest mój pierwszy domek z piernika i myślę, że jak na pierwszy raz wyszedł całkiem ładny ;) Jest przy nim trochę pracy, bo trzeba było narysować szablony, upiec a następnie udekorować i postawić ;) Mimo to efekt końcowy wart jest zachodu. Najbardziej zachwycona jest moja Oliwka, która zapala sobie światełka i patrzy do środka
Smakołyki AsiCzasami wracam z pracy do domu i tak mi się nic juz nie chce :( Zwłaszcza robienie obiadu... Najłatwiej jest kupić gotowce i już...ale ten smak...w ogóle to nie smakuje! Biorę się wtedy w garść, bo uwielbiam gotować i tworzyć coś z niczego. Już mam! Dziś będzie risotto buraczkowe z dodatkiem pesto i stekiem z tuńczyka. Brzmi ciekawie? Smakuje
Ana Mari's worlddołu żeber. Zawiera fragment tłuszczu, który sprawia, że steki z tego mięsa są soczyste i delikatne. No i co najważniejsze w każdym steku - jest to tylko kilka minut pracy w kuchni, a powstaje prawdziwa uczta
Milion Smakówjednych z najlepszych ciast. Jest dosyć ciężki, zwarty, ale jednocześnie delikatny, wilgotny i bardzo kremowy. Tym razem korzystając z rad Izy z blogu Smaczna Pyza zaoszczędziłam sobie dużo pracy (pominęłam mielenie twarogu, miksowanie robotem, ubijanie białek…). Efekt wyszedł wyśmienity. Nie bez kozery to właśnie sernik krakowski jest kulinarną wizytówką wśród polskich ciast. Na święta… i nie tylko – gorąco polecam. Smacznego
mojewypiekiinietylkorewelacja-na ciepło na obiad,i na zimno na lunch który można wziąć do pracy-pyszne również jako zakąska na imprezy-musicie spróbować koniecznie.... Składniki: 310g mąki 160 g masła lub margaryny 5 jajek sól,pieprz, 150 g sera żółtego 25 dag boczku wędzonego 20 dag szynki konserwowej 25-30 dag pieczarek 1 por(biała część) ok 3-4 łyżek
Swojskie jedzonkokoniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po chwili ciasto będzie tak gęste, że mikser będzie miał trudności z dalszym ucieraniem, wtedy trzeba się przerzucić na pracę ręczną. Zagniatamy ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęło lodówce. Następnie wałkujemy na grubość
Kulinarne Inspiracjekolejna środa więc zamiast śledzi dzisiaj pokażę Wam wspaniałe danie mocno aromatyzowane wędzoną śliwką, sycące i treściwe. Pomysł pochodzi z książki "Kipi kasza", zdjęcia zrobił mój kolega z pracy niejaki Pafi, curry zjedliśmy wspólnie na przerwie, pachniało wspaniale i smakowało wszystkim. Curry z kalafiora z pęczakiem i wędzoną śliwką 1 szkl. ugotowanego na sypko pęczaku 1 kalafior 2 puszki
Dzieje kuchennej Wiewiórywarto doczytać do końca :) Taką masę możecie spokojnie przechowywać przez 5-6 dni w lodówce, a przed samym pieczeniem dodać ubite na sztywno białka, które dodatkowo odpowiednio zwiążą masę. Pracę możecie sobie oczywiście jeszcze ułatwić, kupując mielony suszony mak, wtedy omijacie oczywiście jego mielenie. A już jutro zapraszam Was na cudowne makowe ciasto, które zachwyci Was nie tylko smakiem
Słodko-Słony Świat Ilonywszystkim jakością) ten, który możemy kupić w sklepie. Bez sztucznych dodatków i wypełniaczy smakuje znacznie lepiej. Robi się go tak łatwo, że warto spróbować – to tylko 5 minut pracy. Domowy marcepan przyda nam się do wielu deserów. Można nim między innymi nadziać domowe pralinki, przełożyć piernik staropolski, obłożyć ciasto czy tort, zrobić dekorację na muffinki, udekorować pierniczki (marcepan można
Poezja smaku