słodkiego podarunku dla moich dobrych znajomych. Nie wypada pojawić się z "pustymi" rękoma, upiekłam więc kokosowe babeczki. Przepis znalazłam w książce pt. "Encyklopedia kulinarna ciasta" i wzięłam się do pracy. Wykonanie proste, efekt pyszny. Składniki: 20 dag mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 dag masła 1 szklanka wiórków kokosowych 3 łyżki cukru pudru
tojestpyszne.blogspot.comPieczone pierogi są świetną przekąską. Można zrobić ich większą ilość i zaraz po ostygnięciu zamrozić. Rozmrożone smakują jak świeże, stanowią świetny dodatek do warzywnych zup a zabrane do pracy uszczęśliwią nas bardziej niż zwykłe kanapki. :-) Swój intensywny, żółty kolor meksykańskie pierożki zawdzięczają kurkumie dodanej do ciasta. Przyprawa neutralna w smaku apetycznie je zabarwiła. Polecam kurkumę od Przyprawy Świata Gdynia . Ciasto
Szefowa kuchnizdrowe, wywołuje uśmiech na mojej buźce :D U mnie te naleśniki królują na stole w każdą wolną sobotę. Czasem nawet, gdy nie mam czasu, robię je na obiad do pracy ;) Na zimno smakują tak samo dobrze, szczególnie w formie placuszków z kawałkami owoców :) Składniki: 50g mąki żytniej razowej typ 2000 100ml maślanki 1 jajko (może być samo białko) opcjonalnie
Jak gotować i nie zwariowaćswobodnie formować :) A co wkładamy do środka? A to, co chcemy! Szynka, ser, warzywa, kurczak… wszystko pasuje :D U mnie wersja z kurczakiem, ogórkiem i pomidorem – jako lunch do pracy ;) Smacznego
Jak gotować i nie zwariowaćnastępnie żydowscy emigranci przenieśli je na Manhattan. I dziś stolicą bajgli jest Nowy Jork. Od dawna się do nich przymierzałam i ciagle odkładałam pieczenie myśląć, że dużo przy nich pracy. Wymagają nie więcej zaangażowania czasowego co każde inne drożdżowe pieczywo. Obgotowywanie w wodzie to zaledwie kilka minut. Są pyszne - mięciutkie w środku, poprzez posypkę z parmezanu mają cudownie aromatyczną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Piątkowy, grudniowy wieczór. Chwila relaksu po bardzo ciężkim tygodniu pracy. Ty i filiżanka pysznej, aromatycznej herbaty. Czy to nie brzmi pięknie? Sezon zimowy zawsze kojarzy mi się z herbatą. Do tego kocyk i dobra książka. Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne herbatki Sir Wiliam's . W zestawie dostajemy dwa dzbanuszki, filiżanki i talerzyki. Do tego kilka herbatek na spróbowanie
Magiczne Życie Martyraczej nie przepadają. Ładny kolor mięso zawdzięcza soli peklującej. Jeśli natrzemy porządnie mięsko, to będzie różowe a nie szarawe jak przy normalnym pieczeniu. Ta rolada boczkowa nie wymaga zbytnich prac. Potrzebujemy jedynie ostry nóż, dobre jakościowo mięso i przyprawy, no i wspomnianą sól peklującą (ma ją w ofercie jedna firma). Przyda nam się sznurek wędliniarski lub nawet zwykłe nić, gdyż
Mieszam w Garnkuzawsze mamy pewność, że oprócz dobrego białego sera, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki nie ma w nich dodatkowych, niechcianych i niezdrowych wypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox'u do pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad czy kolację. Ciasto jest bardzo plastyczne, idealne skleja się, podczas gotowania nie rozpada się. Przygotowanie pierogów można rozłożyć na dwa etapy. Pierwszego dnia można przygotować
Naturalna Kuchniaposzukiwaniu nowych kolorów galaretek. Robimy je dość często, dlatego trochę znudziły się jej klasyczne kostki podane w pucharku, dlatego dla odmiany zrobiłyśmy ten deser w formie małych babeczek. Pracy przy tym tyle co nic a radocha dziecka ogromna! Składniki: 1 opakowanie galaretki malinowej 1 opakowanie galaretki niebieskiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% 2 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić w szklance wody
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawśród najlepszej 10 zaplątały się moje dwa wpisy z cyklu o diecie śródziemnomorskiej. To było dla mnie bardzo miłe zaskoczenie, ponieważ te wpisy wymagały ode mnie dużo czasu i pracy, fajnie więc, że spotkały się z Waszym uznaniem :) Nie przedłużając, zapraszam Was na zestawienie 10 najlepszych wpisów 2015 roku. Dla zbudowania napięcia, miejsce pierwsze znajdziecie na samym dole posta
Chilli Czosnek i Oliwazawodzie. Wiem. Dziwne. Poszedłem w zupełnie inną stronę, zawodowo zajmuję się zupełnie inną dziedziną życia. Jednak zamiłowanie do kuchni zostało. Nic mnie bowiem tak nie odpręża po ciężkim dniu pracy, jak przygotowanie czegoś smacznego do jedzenia. O wiele większa przyjemność jest rzecz jasna, kiedy mogę to ugotować dla kogoś, kto w mgnieniu oka zje wszystk o z talerza i swoim
Jacob Tastesdziś - no chyba, że jesteś zmęczony - wtedy zrób pojutrze ;) Dlatego, mimo wielu czekających na publikację przepisów, udostępniam je Wam powoli, gdy tylko mam na to czas. Przygotowania do ślubu, praca i remont domu, zajmują mi dość sporo czasu, przez co nie publikuję tak dużo jakbym chciała. A chcę dużo. Myślę nawet nad dodatkowymi tematami na które, mam nadzieję, niebawem znajdę
Słodkie Przyjemnościrana. Jak każdą moją granolę - proponuję upiec dużą porcję i zamknąć w słoiku. Będziecie za to sobie wdzięczni w dni, kiedy nie macie czasu przygotować śniadania przed wyjściem do pracy
Milion Smakówpotrzeba zjedzenia obiadu są zaspokojone- jak to mówią i wilk syty i owca cała. Obiadek dusi się w piecu a ja bez wyrzutów sumienia, że mąż wróci z pracy i będzie głodny mogę oddać się małemu lenistwu ;) No bo przecież każdemu czasami się ono należy, prawda? Mięsko podałam na talerzu z kolekcji Kamila- Porcelana Bogucice. Składniki: 5 plastrów karkówki
Krakowskie smaki Aniczasu i chęci aby zrobić własne bułki. ;-) My wykorzystujemy je przede wszystkim kiedy produkujemy domowe hamburgery, ale na drugi dzień są równie pyszne i świetne na szybkie śniadanie w pracy. 680g mąki pszennej 200 ml mleka 200 ml wody łyżeczka cukru 7g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli 1 jajko sezam 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy
Szefowa kuchni