więc reszta wylądowała w zamrażalnikach: moim, Mamy i Teściowej :) W święta będą jak znalazł do barszczu pozostałego z Wieczerzy Wigilijnej. Zdążycie je zrobić i Wy, bierzcie się więc do pracy :) Składniki na ok 45 sztuk: Ciasto: 900g mąki + do podsypywania 3 żółtka 60g drożdży 400ml ciepłego mleka ( u mnie 2%) 200g roztopionej margaryny (u mnie Palma) 1 łyżka cukru
Kuchnia w czekoladziejest to że ciacho jest smaczne i można przygotować je na każdą okazję. A najbliższą są Święta, więc możecie je upiec. Kiedyś ktoś powiedział, że przy nim jest dużo pracy ale to nie prawda. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniwarzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru do wyboru! Idealna opcja do zabrania ze sobą do pracy czy na wyjazd! Jest też smaczny omlet z warzywami z salsą z pomidorów i chili, obsmażony tuńczyk z kuskusem po sycylijsku z zielonymi warzywami, kanapka klubowa z kurczakiem, pomidorem, sałatką, gruszką
Plate of Joyracji tego że mój kochany małżonek obraził się na pieczywo a o kanapkach do pracy to już nie wspomne. Więc teraz są co weekend kombinacje alpejskie co mu z zamian za pajde chleba dać do roboty i tak chodzac po różnych blogach znalazałam przepis na domowe hot dogi. Zmodyfikowałam go bo stwierdziłam ze sama parówka i ser to tak skromnie
Piekielna Kuchnia PatiPyszne drożdżówki z budyniem z dodatkiem suszonych owoców nadają się idealne na sniadanie lub do pracy. Przepis podpatrzony tu jednak nie miałam już ochoty ani czasu na robienie samodzielnie budyniu więc wykorzystałam opakowanie gotowego, jednak na przyszłość zrobię więcej budyniu bo ja drożdżówki lubię z dużą jego ilością. Składniki na drożdżówki 550 g mąki 25 g drożdży 325 ml mleka
Piekielna Kuchnia Patikurczakiem, która nadaje się idealnie na lunch. Obiad jest super bowiem jak zostaną nam warzywa i grillowany kurczak mamy gotowy lunch na drugi dzień lub 2 śniadanie do pracy
Piekielna Kuchnia Patipotknięć. Nie wierzymy w siebie, nie jesteśmy z siebie dumni i szukamy upadku u innego człowieka. Zderzamy się ze Świąteczną atmosferą. Pełną ciepła, migoczących świateł. Wracamy do domu po pracy, często w zupełnym mroku. Wita nas płomień świecy, melodia kolęd, przepiękna choinka. Czujemy zapach cynamonu, miodu i goździków. Nasze serce coraz mocniej uwrażliwia się na te świąteczne sygnały. Chcemy być
Kuchnia Pani Wiosnyprzed podaniem. Jest to więc ciasto, które przygotowujemy etapami, ale zapewniam, że za każdym razem nie potrzebuje bardzo dużo naszej uwagi. A w sumie naprawdę niewielkim nakładem pracy zyskujemy 3-4 spore pierniki (lub całą górę pierniczków), które smakiem wynagrodzą długie oczekiwanie na skosztowanie. Piernik staropolski przepis na 3-4 podłużne, przekładane pierniki Do piernika należy przygotować : surowe
Ratunku obiadtylko poproszę św. Mikołaja o maszynkę do mielenia mięsa i przydałoby mi się jeszcze żelazko, co samo prasuje – skoro ktoś wymyślił iRobota, to czas na kolejny wynalazek ułatwiający prace domowe
Niebieski kubek z kawapokrywa ponad 140% dziennego zapotrzebowania na ten składnik. Mak zawiera też dużo żelaza, cynku, miedzi, manganu i fosforu. Z niebieskich ziaren maku lekarskiego wytłacza się olej, który wspomaga pracę wątroby i nerek oraz przyspiesza gojenie się ran. Żeby nie było tak wesoło, mak potrafi uzależnić, wprowadzić stany lękowe, depresyjne i psychozy. Oczywiście nie trafi nas po spożyciu makowca
ladykitchenpełne zaskoczenie. Na stołach czekały na nas bardzo różnorodne pyszności i przyprawy, które rzadko spotyka się już na naszych stołach. Po wstępie na temat kuchni staropolskiej zabraliśmy się do pracy. Takim też sposobem powstały przepyszne dania świąteczne inspirowane kuchnią staropolską: Karp w mleku po polsku Przepis dla 4 osób Składniki: 600 g filetu karpia 1 kg scorzonery 50 g cukru
karmelowyszybciej rozpuszczą. Stale mieszamy aż do rozpuszczenia cukierków. To bardzo mozolne zajęcie, może potrwać nawet z godzinę. Ale jeśli już będziemy mieli to za sobą to właściwie będzie koniec pracy. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę. Przelewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 dni żeby się smaki przegryzły
Marder&Marder ManufactureKwestii Smaku - mam zaufanie do pani Asi, jeszcze nigdy nie zawiodłam się na jej przepisach. Spodobał mi się jej przepis na barszcz, bo nie wymaga przygotowywania zakwasu, więc pracy jest mniej. Oczywiście troszkę pozmieniałam i namieszałam i po swojemu doprawiłam. Barszcz wyszedł cudny! Rubinowy, klarowny, wyrazisty w smaku i obłędnie pachnący. Podam go z drożdżowymi pasztecikami pieczarkowymi . Wiem
Kulinarne Inspiracjesetki malutkich ciasteczek, nucąc sobie pod nosem świąteczne melodie, doszłam do wniosku, że czuję się jak elf przed świętami. Zapracowany, może trochę zmęczony; ale gdy tylko pomyśli, ile jego praca sprawi innym radości, od razu uśmiecha się od ucha do ucha, i z jeszcze większym zapałem wykonuje swoje zadanie. Co nie zmienia faktu, że cieszę się, że jeszcze tylko trzy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeinnego ;) Pomysł na świąteczne (i nie tylko) śniadanie. Pyszna, bardzo aromatyczna granola z dodatkiem korzennych przypraw, kawy, czekolady i orzechów włoskich. Najlepsza z jogurtem ;) Fajna jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły - wystarczy spakować ją do lunchboxa, razem z jogurtem, by cieszyć się smakiem świąt już teraz :) Ja tak właśnie robię, szczególnie odkąd dotarła do mnie przesyłka od http://babyandtravel.pl
Domowa cukiernia Ewy