Kocham takie przepisy, które są tanie, nie wymagają dużego nakładu pracy, do zrobienia dla każdego, a co najważniejsze ... są BARDZO smaczne :) Chce wam przedstawić zdobywczy przepis na: Kartofelki Marcepanowe, Ziemniaczki, Trufle Śląskie, Ziemniaczki Odpustowe, Marcepanki bez marcepanu.... tyle mają nazw ,że sama nie wiem jak je nazwać :) Składniki: 0,5 ziemniaków 1 kg cukru 1 olejek migdałowy 1 łyżka masła
W Moim Magicznym Domusobie, a doprawione są jeszcze lepsze. Można oczywiście wykorzystać tradycyjne śledzie solone, lekko je wymoczyć i dalej postępować zgodnie z przepisem. Ale te korzenne zaoszczędzą nam czasu i pracy. Polecam! składniki (jeden słoik) 150 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych 1/2 średniej cebule łyżeczka zielonego pieprzu kilka kaparów (po 3 na warstwę) gałązka rozmarynu 8 - 10 czarnych oliwek bez pestek
Stare Garyczyli bez dodatku cukru. Co nie oznacza, że nie są słodkie :) Bałwanki zrobiłam z tego samego ciasta, czyli z piernika i obtoczyłam w białej czekoladzie. Trochę jest przy nich pracy, ale radość dzieci bezcenna :) MUFFINKI: 3/4 szklanki miodu 100g masła 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia
https:KKuchniaMniamciasto jest dla wielbicieli słodkich ciast Z tym ciastem jest trochę pracy więc porcja jest na dużą blaszkę. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka ubić na sztywną pianę, jak już są sztywne powoli wsypywać cukier, ciągle mieszając. Dodawać po jednym żółtku, mieszać już delikatniej. Mąki, proszek do pieczenia przesiać przez sitko i powoli po łyżce dodawać do masy. Wymieszać bardzo delikatnie
Kuchnia Pokoleńchwilę przed Świętami chcę się jeszcze z wami podzielić przepisem na ciasto imbirowe. Lubię ciasta, które są smaczne, a przy tym nie wymagają dużego nakładu pracy. Moja mama ostatnio stała się wielką fanką pieczenia i nałogowo ogląda programy kulinarne. Żeby tego było mało korzysta również z książek kucharskich, które wypożycza z biblioteki. Ostatnio pożyczyła mi malutką książkę z przepisami kuchni
Niebieski kubek z kawaszczególnym dniu życzymy wszystkim i każdemu z osobna Spokojnych, Radosnych i Rodzinnych Świąt! oraz błogiego lenistwa :) Zdjęcie wykonane przez panią fotograf Magdę Sobkowiak. Zdecydowanie polecamy! Więcej jej prac możecie znaleźć tutaj
Kolizje SmakówDrodzy Czytelnicy i Czytelniczki! Z okazji świąt Bożego Narodzenia życzę Wam przede wszystkim spokoju i magii. Odpocznijcie od pracy, pośpiechu, porządków. Zadbajcie o zdrowie psychiczne i spędźcie Święta w miłej atmosferze – bez kłótni
Szybko Tanio Smaczniewiększość z Was gorączkowo biega po sklepach, zastanawia się czy zdążę jeszcze coś przygotować, co upiec kiedy zostało tak mało czasu, a przecież jutro jeszcze niektórzy muszą iść do pracy... Święta, to piękny i magiczny czas, ale też czas wytężonych przygotowań. Dopiero zasiadając do pięknie przybranego stołu, widząc twarze tych najbliższych, dzieląc się opłatkiem, śpiewając kolędy, słysząc radosne piski
Słodkie okruszkirównie aromatyczne a przy tym szybkie i zdrowe, dzięki sporej ilości orzechów, razowej mące czy nasionom chia. Idealnie kruche pozostają świeże przez wiele dni. Zamknięte w puszce umilały mi pracę przez niemal tydzień
Milion SmakówStale mieszamy aż do rozpuszczenia cukierków. To bardzo mozolne zajęcie, może potrwać nawet z godzinę lub dłużej. Ale jeśli już będziemy mieli to za sobą to właściwie będzie koniec pracy. Po rozpuszczeniu cukierków czekamy aż masa nieco przestygnie, dolewamy mleko i spirytus i mieszamy przez chwilę. Przelewamy do butelek i zostawiamy na 2-3 dni żeby się smaki przegryzły
Marder&Marder Manufacturedłoń porcję masy i formujemy kuleczki. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i pozostawiamy najlepiej na kilka godzin w chłodzie do uzyskania odpowiedniej twardości. Jako że późniejsze prace były już bardziej "brudne", to nie ma zdjęć z tworzenia
Kuchnia w czekoladzieDomowy pasztet to składniki pod tytułem wiem co jem ! Nie muszę się zastanawiać na ile mięsny jest mój pasztet, czy tylko na 50-60 % ? Wprawdzie jest przy nim trochę pracy i dłubaniny, ale zdecydowanie uważam, że warto. Z reguły robię pasztet z większej ilości mięsa i część foremek po prostu zamrażam. Pasztet mięsny Czas przygotowania: 5 godzin Proporcje
Kulinarne przygody Gatityspokojne przygotowanie domu i stołu ale oczywiście gdzieś z tyłu głowy ciągle czuję myśl, że cały czas jeszcze ludzie szukają przepisów świątecznych "na szybko", takich co nie wymagają dużo pracy, a dają szansę na satysfakcję smakową bez konieczności siedzenia w kuchni po nocach. Powrzucałam tu i tam na facebooku przepis na kotlety sojowe a'la ryba w occie
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEOdliczanie trwa! Już tylko 1 dzień do Wigilii! W kuchni praca wre. Co i rusz z piekarnika wyciągany jest przepiękny makowiec , aromatyczny sernik , czy pachnący placek drożdżowy . Czas goni jak szalony. Do przygotowania pozostało jeszcze tak wiele! Moją propozycją na dziś jest połączenie wszystkiego co najlepsze w tradycyjnych, świątecznych wypiekach. Czyli nadzienia makowego z twarogiem , w ramówce pulchnego ciasta
Grunt to przepis!wspaniały smak, że sięgną po nie również osoby, które po prostu cenią zdrową i naturalną żywność. POPCROP - zdrowa, piramidkowa przekąska dla każdego. Według mnie idealne na co dzień, do pracy, po treningu, doskonałe na spotkaniach z przyjaciółmi, chrupane podczas ulubionego filmu... Spróbujcie. Zapraszam Was serdecznie na stronę producenta i fanpag na Facebook http://www.popcrop.pl/
Słodkie okruszki