Piątkowy, grudniowy wieczór. Chwila relaksu po bardzo ciężkim tygodniu pracy. Ty i filiżanka pysznej, aromatycznej herbaty. Czy to nie brzmi pięknie? Sezon zimowy zawsze kojarzy mi się z herbatą. Do tego kocyk i dobra książka. Dzisiaj chciałabym Wam polecić pyszne herbatki Sir Wiliam's . W zestawie dostajemy dwa dzbanuszki, filiżanki i talerzyki. Do tego kilka herbatek na spróbowanie
Magiczne Życie Martyraczej nie przepadają. Ładny kolor mięso zawdzięcza soli peklującej. Jeśli natrzemy porządnie mięsko, to będzie różowe a nie szarawe jak przy normalnym pieczeniu. Ta rolada boczkowa nie wymaga zbytnich prac. Potrzebujemy jedynie ostry nóż, dobre jakościowo mięso i przyprawy, no i wspomnianą sól peklującą (ma ją w ofercie jedna firma). Przyda nam się sznurek wędliniarski lub nawet zwykłe nić, gdyż
Mieszam w Garnkuzawsze mamy pewność, że oprócz dobrego białego sera, ugotowanych ziemniaków oraz podsmażonej cebulki nie ma w nich dodatkowych, niechcianych i niezdrowych wypełniaczy. Świetnie nadają się do lunchbox'u do pracy. Doskonałe na szybki rodzinny obiad czy kolację. Ciasto jest bardzo plastyczne, idealne skleja się, podczas gotowania nie rozpada się. Przygotowanie pierogów można rozłożyć na dwa etapy. Pierwszego dnia można przygotować
Naturalna Kuchniaposzukiwaniu nowych kolorów galaretek. Robimy je dość często, dlatego trochę znudziły się jej klasyczne kostki podane w pucharku, dlatego dla odmiany zrobiłyśmy ten deser w formie małych babeczek. Pracy przy tym tyle co nic a radocha dziecka ogromna! Składniki: 1 opakowanie galaretki malinowej 1 opakowanie galaretki niebieskiej 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% 2 szklanki wrzątku Galaretki rozpuścić w szklance wody
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawśród najlepszej 10 zaplątały się moje dwa wpisy z cyklu o diecie śródziemnomorskiej. To było dla mnie bardzo miłe zaskoczenie, ponieważ te wpisy wymagały ode mnie dużo czasu i pracy, fajnie więc, że spotkały się z Waszym uznaniem :) Nie przedłużając, zapraszam Was na zestawienie 10 najlepszych wpisów 2015 roku. Dla zbudowania napięcia, miejsce pierwsze znajdziecie na samym dole posta
Chilli Czosnek i Oliwazawodzie. Wiem. Dziwne. Poszedłem w zupełnie inną stronę, zawodowo zajmuję się zupełnie inną dziedziną życia. Jednak zamiłowanie do kuchni zostało. Nic mnie bowiem tak nie odpręża po ciężkim dniu pracy, jak przygotowanie czegoś smacznego do jedzenia. O wiele większa przyjemność jest rzecz jasna, kiedy mogę to ugotować dla kogoś, kto w mgnieniu oka zje wszystk o z talerza i swoim
Jacob Tastesdziś - no chyba, że jesteś zmęczony - wtedy zrób pojutrze ;) Dlatego, mimo wielu czekających na publikację przepisów, udostępniam je Wam powoli, gdy tylko mam na to czas. Przygotowania do ślubu, praca i remont domu, zajmują mi dość sporo czasu, przez co nie publikuję tak dużo jakbym chciała. A chcę dużo. Myślę nawet nad dodatkowymi tematami na które, mam nadzieję, niebawem znajdę
Słodkie Przyjemnościrana. Jak każdą moją granolę - proponuję upiec dużą porcję i zamknąć w słoiku. Będziecie za to sobie wdzięczni w dni, kiedy nie macie czasu przygotować śniadania przed wyjściem do pracy
Milion Smakówpotrzeba zjedzenia obiadu są zaspokojone- jak to mówią i wilk syty i owca cała. Obiadek dusi się w piecu a ja bez wyrzutów sumienia, że mąż wróci z pracy i będzie głodny mogę oddać się małemu lenistwu ;) No bo przecież każdemu czasami się ono należy, prawda? Mięsko podałam na talerzu z kolekcji Kamila- Porcelana Bogucice. Składniki: 5 plastrów karkówki
Krakowskie smaki Aniczasu i chęci aby zrobić własne bułki. ;-) My wykorzystujemy je przede wszystkim kiedy produkujemy domowe hamburgery, ale na drugi dzień są równie pyszne i świetne na szybkie śniadanie w pracy. 680g mąki pszennej 200 ml mleka 200 ml wody łyżeczka cukru 7g suchych drożdży 2 łyżki masła szczypta soli 1 jajko sezam 1. Masło rozpuszczamy i studzimy. Wszystkie składniki wsypujemy
Szefowa kuchniNiestety, po tylu dniach wolnego ciężko w końcu wziąć się do roboty, ale wierzę, że z każdą godziną będzie łatwiej i coś z tego wyjdzie. Po dwóch tygodniach ciężkiej pracy, czekają mnie dwa tygodnie praktyk, później dwa tygodnie sesji, gdzie czekają na nas tylko 3 egzaminy, więc nie ma tego złego! Pasty na kanapkę, pasztety i inne smarowidła to coś
Be Fit Be Strongjest dużo cukru i dużo drożdży. Ale nie są ani bardzo słodkie, ani bardzo drożdżowe. Pasują i do dżemu, i do wędliny. A największą ich zaletą jest to, że praca nad nimi i pieczenie to tylko godzina. Mąkę mieszamy dokładnie z solą, cukrem i drożdżami. Masło rozpuszczamy w rondelku. Do gorącego i całkowicie rozpuszczonego wlewamy mleko lub wodę pół
Karo in the KitchenJedno z naszych tegorocznych świątecznych ciast. Wymaga trochę pracy, jak każde ciasto warstwowe, ale zapewniam, że naprawdę warto! Przy jego przygotowaniu miałam niewielki udział, bo tylko orzechy zmieliłam, a całość wykonała Mama. Ciasto bardzo smaczne, w sam raz zarówno do popołudniowej kawy, jak i na przyjazd gości. Przepis z bloga Moje Wypieki. Składniki: Ciasto: 8 białek
Pasja Smakucoś zostało z ułożonych kwiatków: Sprawy zaczęły się mocno komplikować, gdy spróbowałam zdjąć szalik z folii-najzwyczajniej w świecie się rozsypał.. Cóż, trochę szkoda było mi włożonej pracy, więc postanowiłam dokupić wełnę i jakoś uratować strzępki filcu. Pomysł okazał się nie najgorszy, oprócz tego, że nowa warstwa kiepsko łączyła się z tą już ufilcowaną. Stwierdziłam, że jest jeszcze ostatnia
Wrzosowa Polanawychodzi pięknie i równo, ale da się to choć trochę uratować podczas dalszej "obróbki". "Pędzle" wykonane są z tej samej włóczki co zakładki. Mimo wszystko da się zauważyć, że prace nie są wykonane równiuteńko- taki już urok rękodzieła.. Tak czy inaczej, gdy zerkam na ostatnie zdjęcie, sama mam ochotę sięgnąć po kubek gorącej czekolady i coś poczytać
Wrzosowa Polana