delektować się ritsiną. Ja delektowałam się ritsiną :) CZOSNEK UTRZYJ Z SOLĄ , miętę drobno posiekaj. Kiedy ogórek puści soki przełóż go na sito i porządnie odciśnij w wody, im więcej pracy w to włożysz tym lepsze będą tzatziki. DODAJ POZOSTAŁE SKŁADNIKI dobrze wymieszaj, przykryj folią śniadaniową i wstaw do lodówki na co najmniej godzinę, ale moim zdaniem najlepsze są następnego dnia
Kuchnia bezglutenowa LoliSamotne popołudnia. Bywają ciągnące. Leniwe. Inspirujące. Pracowite. I twórcze. Pełne biegania. Pichcenia. Fotografowania. Obowiązkowo z kawą i choć małą lekturą. Gdy M jest w pracy przez te kilka godzin samotności jestem w stanie ogarnąć wszystkie te rzeczy, które normalnie zajęłyby mi o wiele więcej czasu ;) Sałatka wymyślona na szybko z tego co było akurat w lodówce. Doskonale smakuje
My simple kitchenLody to dla nas nieodłaczny smak lata. Mam maszynkę do robienia lodów. Kupiona była kiedyś w pośpiechu i nie był to chyba za dobry wybór, z efektu jej pracy nie byłam zadowolona. Tak więc maszynka leży sobie w szafce, a lody robię tak jak dawniej. 600 ml śmietany kremówki puszka słodkiego mleka skondensowanego łyżeczka ekstraktu
Polska ZupaMożna bawić się smakiem owoców i łączyć je w rozmaity sposób. Ponownie skusiłam się na muffiny, które lubię za to,że można zabrać je ze sobą na piknik, do pracy czy w odwiedziny do przyjaciół bez najmniejszych przeszkód. Jednak nie tylko za to są one uwielbiane przez wielu .... również za to że są one tak proste i szybkie w przygotowaniu
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiJakiś czas temu, z zaskoczenia, zapowiedzieli mi się na obiad goście. Wiedziałam, że po pracy będę miała mało czasu, więc wybór był prosty – będzie to danie makaronowe. Poza tym, dostałam od sklepu egustus.pl patelnię do testów, więc postanowiła sprawdzić co to maleństwo potrafi:) No dobra, może nie maleństwo, bo kurier wręczył mi solidnie wyglądającą, głęboką patelnię o średnicy
karmelowyprzez 20-30 minut. Ostudzić. Smacznego! A teraz - do kuchni! Wakacje zobowiązują - trzeba przygotować deser, obiad i coś na jutrzejsze drugie śniadanie dla C. do pracy. I może jeszcze upiec ciasto...? Niedługo, aż boję się to napisać, sezon na rabarbar się skończy... Aż strach o tym myśleć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLubię sałatki za ich uniwersalność - mogę jeść je w pracy i w domu bez potrzeby odgrzewania. Dodatkowo do sałatek zawsze przemycam bogactwo różnych smaków i składników odżywczych. Bazą tej sałatki jest mięso z piersi kaczki i wędzone tofu. Do tego szeroka gama warzyw, orzechy i pyszne azjatyckie sosu - hoisin i słodki chilli. Pycha
Milion Smakówkabanosami z certyfikatem jakości QAFP Jolanta Ciechomska, koordynator projektu opowiadała jak tworzona jest jakość mięsa wieprzowego i wędlin sygnowanych certyfikatem QAFP a szef kuchni Sebastian Krauzowicz zdradzał kulinarne techniki pracy Po wykładzie zostaliśmy podzieleni na grupy, w mojej pracowałam z Adamem Parowar Faceta , Anną Ciastolubna oraz Mariolą Kulinarne Pyszności Molki Nasz kosz produktów gotowy do obróbki :) Pozostali dziennikarze
upichconaUwielbiam sałatki, ponieważ są proste, szybkie w przygotowaniu a przede wszystkim zdrowe. Ta sałatka świetnie nadaje się na kolację, jak i lunch w pracy. Nie dość, że jest pyszna to jeszcze kolorowa. Warta spróbowania, polecam! Składniki: 1/2 szklanki kaszy gryczanej marki Kupiec 1 szklanka wody szczypta soli i pieprzu 1/2 pęczka natki pietruszki 7-8 suszonych pomidorów 50 gram sera
Mango PapajaSzybkie i smaczne danie. Kiedy nie mam ochoty na spędzanie czasu w kuchni, albo mam zbyt dużo innej pracy to najlepszym pomysłem na obiad jest coś, co samo się zrobi. Hi hi, nie tak całkiem samo, ale nie trzeba stać i mieszać. Składniki: 400 g makaronu kokardki 1 dużą garść świeżego szpinaku 1 łyżka masła klarowanego 1 pierś
O kuchni z uczuciempowiedzieć, że wyszły przepyszne. Wierzch dodatkowo posypałam czarnuszką, która nadała im jeszcze ciekawszego smaku. Takie rogaliki możecie przygotować na imprezę, na piknik czy do pracy. Smakują na ciepło i zimno. Polecam Post Rogaliki na wytrawnie z szynką i żółtym serem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeczas na roladę. I to nie byle jaką - nadzianą kremem kasztanowym na bazie mascarpone. W roladach ważne jest dobre upieczenie i przygotowanie biszkoptu - jeżeli się złamie wówczas niestety cała praca idzie na marne :( Dlatego biszkopt pieczemy duży, cienki i miękki a rolujemy go od razu po wyjęciu z pieca. Kolejnym wyzwaniem jest krem - najlepiej delikatny ale jednocześnie odpowiednio zwarty
Milion Smakówznajdziecie propozycję obiadową. Pyszne mięsko, idealnie doprawione. Danie syte, idealne na to nasze lato - u mnie deszcz za oknem niestety. Także zajadamy się tak przygotowanym obiadem i uciekamy do pracy. Składniki : * 0,5kg chudej łopatki * 2 cebule * ząbek czosnku * 4 łyżki sosu barbecue Folwark * łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie : Mięso pokroić w plastry, dodać sos barbecue, olej
Magiczne Życie Martytorbę na wynos. Ale właściwie po co ten przydługi wstęp? Bo właściwie chciałem tylko napisać, że te pielmieni były tak dobre, że postanowiliśmy zrobić własne. Któregoś dnia wróciłem z pracy i już czekały na stole. Madzia zrobiła. Okazały się równie dobre jak te z Lwowianki. Potrzebujemy: Na ciasto: 1,5 szklanki mąki 1 jajko ok. 1/4 szklanki wody sól
Marder&Marder ManufactureJeszcze tylko kilka godzin na rozszerzeniu dzisiaj, trochę w środę i rozpoczynam wakacje < 3 Choć nie tak leniwe jak w praktyce powinny być, bo wybieram się do pracy ^^ Przepis: 50g płatków owsianych +100ml wrzątku 1,5 dużego banana ok.40g masła orzehcowego 1/2-2/3 szklanki mleka cynamon Płatki zalewam wrzątkiem, przykrywam i odstawiam do wchłonięcia. Miksuje z resztą składników
More food, love and dreams