pyszny, indonezyjski rosół jadłam po raz pierwszy w mojej obecnej pracy. Zrobiła go moja szefowa, jak już kiedyś wspominałam, rodowita Indonezyjka. Zupa jest zachwycająca tak w smaku, jak i wyglądzie. Klarowny, złoty wywar, bardzo łagodny, delikatny, ale z wyraźnym charakterem, którego dodają mu azjatyckie przyprawy - trawa cytrynowa, czosnek i liście limonki kaffir, udekorowany akcentami soczystej zieleni cząstek limonki i kolendry
Kuchnia Prezydentowejzakwasie, staram się chociaż co drugi dzień coś gotować, biegam prawie codziennie, nareszcie ciepło, słońce i rower! :) Czuję, że moje życie powoli wraca na spokojniejsze tory. No, może tylko pracy mogłoby być trochę mniej, ale na razie nawet mi to służy. Zresztą wkrótce długi weekend majowy, więc będzie więcej czasu dla siebie, gotowanie i pieczenie. I oby tylko słońce
Kuchnia PrezydentowejMoim zdaniem najlepsza jest właśnie w lecie, mocno schłodzona, pełna ziół i aromatycznych przypraw. Bez dodatku mięsa stanie się wspaniałą przystawka do grillowanych mięs. Sałatka nie wymaga wielkich nakładów pracy, ani wielu składników - wystarczy, że mamy dobrą oliwę, pomidora, czosnek, cytrynę i miętę, rzeczy moim zdaniem obowiązkowe, jeśli chodzi o kuskusową sałatkę. Poniższa jest nieco bardziej skomplikowana, powiedzmy, bardziej treściwa
Kuchnia Prezydentowejpółplasterki. Cebulę w kostkę, czosnek drobno siekamy, pomidory parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy twarde elementy i kroimy byle jak, i tak się rozpadną ;) W zasadzie na tym nasza praca się kończy, reszta zrobi się niemalże sama ;) Do dużego garnka wlewamy olej (ok. 4-5 łyżek), a gdy się rozgrzeje wrzucamy cukinię i bakłażana. Dodajemy po łyżce ziół prowansalskich i suszonego
Kulinarne zapędy Kokosamożna przygotować z owoców pozostałych po wyrobie nalewki morelowej . Pięć minut pracy, mrożenie i pyszny domowy deser gotowy. Do przygotowania w maszynce do lodów lub przy pomocy blendera. Polecam bardzo :) Składniki: owoce pozostałe po przygotowaniu nalewki (ok. 250 g), 400 g gęstego jogurtu. Przygotowanie bez maszynki do lodów: Morele zmiksować z jogurtem, wstawić do zamrażarki, chłodzić ok. 4 godziny
SzczyptaSmaQbardzo proste w przygotowaniu danie, które nie powinno sprawić problemów nawet początkującym. Nie jest też w rzeczywistości czasochłonne – co prawda marynowanie to co najmniej kilkanaście godzin, jednak rzeczywista praca włożona w jego przygotowanie to raczej nie więcej niż pół godziny. Stąd też warto je polecić w każdej sytuacji, gdy najdzie nas chęć na słodko-musztardowe smaki. Udka z kurczaka
Kulinarna Pokusatruskawką będzie ciekawym rozwiązaniem. A zresztą, co lepiej smakuje niż drożdżóweczka z owocami do porannej kawy czy herbaty? Można też zabrać z domu kawałek i zjeść w pracy. Albo spakować do koleżanki lub na weekendowy piknik z przyjaciółmi. To same zalety ciasta drożdżowego, a wad właściwie nie widzę - ciasto nie jest zbyt wymagające jak na drożdżowe
Garniec Magaliebardzo zadowolona i dlatego chętnie dzielę się z Wami tym przepisem :) Z racji tego, iż są one dość czasochłonne, radzę jajka i warzywa ugotować dzień wcześniej. To znacznie ułatwi pracę. Kotleciki najlepiej podawać od razu, np. z ryżem i lekką surówką. Doskonale smakują także na zimno. Polecam! Składniki na ok. 12 średniej wielkości kotlecików : - 7 jajek klasy
Kuchnia EllieKochanie, kolega z pracy prosił o letni torcik na urodziny dla swojej córki, mogłabyś zrobić? – pytanie mojego męża, pewnego popołudnia. Odpowiedź moja jak zawsze pozytywna, czego się nie robi dla znajomych. Miał być letni, lekki, dla dziewczynki, mało skomplikowany a zarazem uroczy i smaczny. Na tą okazję powstał 4 – warstwowy torcik, z ciemnymi wilgotnymi biszkoptami, z śmietankowym kremem
Made By Mom And Sonstronie wystarczą im już 1-2 minutki na patelni - kiedy leciutko się zezłocą, są gotowe. Przepyszne na śniadanie, kolację czy podwieczorek, idealne jako drugie śniadanie do szkoły albo pracy. Możecie je zrobić tez z jagodami, borówkami, malinami czy jeżynami. A poza sezonem z mrożonymi owocami. SKŁADNIKI: 300 g kefiru (opcjonalnie jogurtu naturalnego lub greckiego) 1,5 szklanki mąki pszennej
Słodko-Słony Świat Ilonytego powodu kombinuję z ciastami bez pieczenia. A takie właśnie banofee pie jadłam w jednej z ulubionych kawiarni. Zachwycona prostotą ciasta odtworzyłam je w domu. Kilka składników, mało pracy. Doceni to każda zapracowana osoba. Najlepiej użyć do tarty słonawych ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive. Połączenie ich ze słodkim kajmakiem, puszystą bitą śmietaną, gorzkim kakao i bananowym smakiem to strzał w dziesiątkę
Poezja smakuŚwietna sałatka na drugie śniadanie do pracy lub większa jej ilość jako dodatek do obiadu. Potrzebujemy: 1 szklanka świeżych truskawek 2 duże garście rukoli 1/4 kostki fety lub sera typu bałkańskiego 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka oleju lnianego sól i pieprz do smaku Opcjonalnie: 1 łyżka pestek słonecznika lub dyni Do rukoli dodajemy przekrojone
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Kolejna inspiracja kuchnią marokańską. Danie to jest bardzo sycące i idealnie nadaję się do zabrania do pracy w pudełku na lunch nawet na zimno. Składniki (6 porcji): 400 g soczewicy 2 bataty 2 gruszki puszka groszku lub 300 gram świeżego 2 cebule 3 ząbki czosnku mały słoik koncentratu pomidorowego przyprawy po łyżeczce: sól, kminek, papryka słodka, suszona pietruszka lub pęczek
greenscarfkocha i jest z nas dumna. Napisałam to wszystko dziś na facebookowym Wcinaj To, ale Mama nie ma twarzoksiążki, więc przeczyta to jutro na blogu w pracy i jestem pewna, że rozpłacze się za biurkiem. Mamo, powstrzymaj się :) Zwijałam się z ich upieczeniem jak szalona i ciągle było pod górkę. Początkowo zapomniałam dodać do nich mleka i gapiąc się tępo
wcinaj toDziś skończyłem pracę nieco wcześniej bo w południe, żona wyciągnęła rano filet z kurczaka - ale mnie natchnęło :) Składniki na 3-4 porcje : podwójna pierś z kurczaka 3 jabłka opakowanie "mix sałat" 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka octu balsamicznego płaska łyżeczka czosnku granulowanego 0,5 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki imbiru trochę soku z cytryny łyżka masła do smażenia (najlepiej
Mechanik w kuchni