naszego Koła polegał na upieczeniu jak zwykle smakowitych, wspaniałych ciast, których sprzedaż przyczyniła się do zasilenia zebranej kwoty na rzecz rodziny poszkodowanej. Cieszymy się, że w ten sposób, naszą pracą wspomogłyśmy ludzi będących w potrzebie, jednocześnie dając wyraz jak zwykle chęci świadczenia naszego trudu na rzecz naszej lokalnej społeczności
kgwjanczewosera. Na koniec posypujemy czarnuszką i zwijamy w rulon jak sushi. Kroimy w ok 2-3 cm kawałki. Świetnie sprawdza się jako przystawka na imprezie lub jako lunch w pracy. Smacznego
DefinicjaSmakuczarnej i czerwonej porzeczki regulują cholesterol a antyoksydanty pozbywają się wolnych rodników. Dzięki owocom przyśpieszamy metabolizm i obniżamy poziom cukru we krwi. Poprawiamy pracę jelita i oczyszczamy je z toksycznych substancji. W 100 g czarnej porzeczki = 260% dziennego zapotrzebowania na witaminę C !!! Składniki (750 ml): 1 szklanka czerwonej porzeczki
Pora na pora i pomidoraochotę na pyszny deser możecie przygotować tiramisu z sezonowymi owocami - postawiliśmy na maliny :) Na blogu pojawił się już przepis na tiramisu według Ewy Wachowicz . Dzisiejszej receptury nauczyłam się podczas pracy w jednej z krakowskich restauracji. Uważam, że jest mistrzowski i wart podzielenia się nim z Wami :) SKŁADNIKI: Na deser dla 5 - 6 osób. 3 jajka 3 łyżki cukru
W kuchni Katieryżowe z morelą*; miodem i borówkami *z mąki ryżowej, z ubitym białkiem Wiecie, że dzisiaj mijają 3lata? 3 lata od kiedy tu jestem. Ostatnio będąc w pracy (wczoraj xd) coś mi po głowie chodziło, coś mąciło, bo koniec lipca bo coś było, wracam do domu, w całym tym zamieszaniu jeszcze nawet mi się udało sprawdzić
More food, love and dreamsmnóstwa przepisów z wykorzystaniem dyni i większość wydawała się całkiem smaczna. Postanowiłam jednak upiec ciasto, a fakt, że ten przepis nie bazował na musie(a tym samym wymaga mniej pracy), dodatkowo mnie zachęcił :) I teraz mogę przyznać, że dynia nie taka straszna - bez wiedzy o tym, że to ciasto dyniowe, można uznać je za piernikowe! :) Ciasto upiekłam w małej keksówce
FitKotwpis już dawno powinien sie tutaj pojawić, ale tak wyszło, że na bloga nie mam ostatnio zbyt wiele czasu. Zbliżający sie koniec semestru, "wisząca" nade mną praca licencjacka, którą w końcu powinnam doprowadzić do końca... Egzamin wstępny. Zostało niewiele czasu i wiem, że mam masę roboty, a z drugiej strony dopada mnie myśl, że i tak się to wszystko
FitKotodważyłam się to zrobić i nawet przeżyłam eksperyment, nie ugotowałam się w kuchni :D Ciasteczka z dzisiejszego przepisu są proste do wykonania, bez użycia masła, co również usprawnia pracę. Bardzo aromatyczne, u mnie tym razem w orkiszowej wersji z ksylitolem. Tymianek z oryginalnego przepisu musiałam pominąć z braku tej przyprawy(miałam jedynie zioła prowansalskie ;)). Cytrynowe ciasteczka na oliwie
FitKotprzegapiłam drugie urodziny Atlasa, na blogu ostatnio też mnie było mało ... powód: powrót do pracy, naprzemienne choroby dzieci i zdecydowanie za krótka doba ;) Ale obiecuję poprawę i ...zapraszam do zabawy :) Do wygrania książka „Kuchnia filmowa”, która przeniesie Cię w świat potraw z Twoich ulubionych filmów. Autorka napisała tę książkę na podstawie swojego bloga „ From movie to the kitchen ”. Zasady zabawy
Atlas Smakówbielizny. Mnóstwo osób chciało też mieć normalne zdobione serduszka. Oddana przez nas ilość serduszek okazała sie niewystarczająca i w związku z tym w piątek po powrocie mamusi z pracy zaczełyśmy piec nową partię serduszek,a w weekend 7 - 8 lutego je zdobiłyśmy. Mała część zamówienia. 13 lutego wręczyłyśmy ostatnie zamówione serduszka na tą akcję . Kwota jaką
Lili w kuchniMama niedawno kupiła bardzo fajne foremki do tartaletek. Dziś wracając z pracy kupiła świeże truskawki. Nie są może tak dobre jak te nasze, które będą w czerwcu, jednak są smaczne. Składniki : 250 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 60 g cukru 125 g zimnego masła budyń dowolny smak jaki lubimy, my użyłyśmy malinowego
Lili w kuchniostatnio była na szkoleniu z Mazurków Wielkanocnych i przepis na ten mazurek przyniosła ze szkolenia z panią Bożeną Sikoń. Składniki wystarczają na jeden mazurek o wymiarach 16 * 16 cm. Pracy jest przy nim troszeczkę, ale jest tego wart, bo jest wspaniały. Składniki : Spód kruchy: 350 g mąki krupczatki (jest najlepsza do ciasta kruchego) lub pszennej
Lili w kuchnimigdałów i czekolady Przygotowanie: Bezy kruszymy na kawałki zostawiamy kilka sztuk na wierzch do ozdoby. Truskawki kroimy, a śmietanę kremówkę ubijamy. (mamy specjalny syfon, co bardzo ułatwia nam pracę). Na dnie szklanki rozłożyłam kawałki truskawek, na truskawki, mamusia dała mi do położenia pokruszone bezy wymieszane z bitą śmietaną. Na to położyłem znowu kawałki truskawek i bezy
Lili w kuchnirazem z mamą zrobiłyśmy roladę z rabarabrem i jabłkami. Mama zdecydowała, że rabarbar zapieczemy w cieście, a jako masę damy jabłka. Rodzice i mamy koleżanki w pracy były zachwycone, nie jest to smak mój i Patryka. Rolada przez rabarbar jest lekko kwaskowa, a my wolimy zdecydowanie słodkie ciasta. Mama obiecała nam, że następnym razem zrobimy roladę
Lili w kuchniBananowo-jagodowy szejk owsiany Na szybko, bo praca, a po powrocie impreza rodzinna
More food, love and dreams