niektóre są naprawdę przyjemne, jak chociażby nadchodzący poniedziałkowy lunch z Kasią czy wczorajsza wyprawa do Legolandu z dwójką niezwykle entuzjastycznych maluchów. Inne, niestety, do najprzyjemniejszych nie należą, jak choćby praca przez cztery dni w tygodniu. I całe moje misternie układane plany legły w gruzach... Pozostaje tylko liczyć na to, że szybko znajdę praktyki i znów będę miała stałe zajęcie, którym
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZazwyczaj, gdy planujemy zdrowo się odżywiać lub schudnąć, dopada nas ochota na słodkie. A gdy jeszcze nie lubimy robić do pracy kanapek, w mig w ręku pojawia się słodki batonik lub paczka chipsów. A co, jeśli ochotę na słodycze możemy zaspokoić w zdrowy sposób? Owsiane ciasteczka na mące żytniej tworzą z naturalnym jogurtem lub serkiem świetny duet i zaspokoją głód
W poszukiwaniu inspiracjiludzie. Uwijają się wokół gości z uśmiechem. Nie zobaczysz tam zachmurzonej czy obrażonej na cały świat twarzy. I właśnie... ta dająca się wyczuć różnica: jesteś gościem, a nie klientem :) Pracy mają bardzo dużo, ale ich samych też jest sporo. To również jest coś, co odróżnia nasze realia, bo polscy pracodawcy zatrudniają jak najmniejszą ilość pracowników, wymagając od nich maksimum wysiłku
Codzienna kuchnia niecodziennasklepach z azjatyckimi produktami. Więcej informacji na temat okry i dlaczego warto ją jeść znajdziecie TUTAJ My wolimy skupić Waszą uwagę na przygotowaniu dania z okry. A więc do pracy :) Curry z okry z dodatkiem cukinii i kilku fajnych składników (4 osoby) Składniki: 200 g świeżej okry lub z zalewy 2 małe młode cukinie 1 duża żółta papryka
vegetaniePuszyste i mięciutkie z drożdżówki z pysznymi truskawkami i maślaną kruszonką. Świetne na śniadanie czy podwieczorek. Umilą każdy dzień, także ten, gdzie narzędzia do zarządzania projektami i praca nad nimi zajmują mnóstwo czasu, tak jak mi ostatnio :) Polecam! :) Składniki na 9 sztuk: 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 duże jajko szczypta soli
Domowa cukiernia Ewyintensywny w smaku. To nie jest tylko nalewka . W rumtopfie można wyczuć w nim aromat nagrzanych słońcem, różnorodnych, letnich owoców, poczuć ich słodycz i cieszyć się jego bogatym smakiem. Pracy przy nim niedużo - ot, dorzucamy co jakiś czas trochę świeżych owoców i cukru, dolewamy rumu i odstawiamy żeby dojrzewał. A kiedy przyjdzie zima delektujemy się! To co, może przyłączycie się
Smaczna Pyzasiedzi w domu. Choć akurat moje dziecko jest szczęśliwe gdy cały dzień może spędzić z rówieśnikami na podwórku. Ale dziś dla odmiany postanowiłyśmy razem przygotować obiad. Wspólna praca sprawia, że potem wszystko lepiej smakuje i tak też było u nas. Co prawda pierwsza porcja placuszków nam się nie udała, bo chciałyśmy je zrobić bez dodatku mąki. Ostatecznie by się
Przysmaki Karolkitymiankiem. Wstawiam do piekarnika na 20 minut i piekę w 180 stopniach do chwili, aż ziemniaczki się zezłocą. Kiedy ziemniaki się pieką, czas na kalmary. Jeśli są mrożone - mniej pracy czeka. Wystarczy je rozmrozić, oddzielić macki od ciała kalmara, usunąć szkielet (w postaci przeźroczystej, płaskiej i cienkiej chrząstki) i pokroić w krążki. Natomiast, gdy kalmary są świeże, polecam posłużyć się
W kuchni Karmel-itkiwystawy stałe są bezpłatne. Budynek zrobił na mnie zdecydowanie większe wrażenie w środku. Wydaje się być ogromny! Wnętrze Tate Modern Byłam tam tuż przed zamknięciem, więc obejrzałam tylko wystawę prac Sonii Delaunay. Niestety wystawy nie można fotografować. Po prawej stronie wyjścia z Tate Modern widzimy Millenium Bridge. Przy słonecznej pogodzie prezentuje się niezwykle okazale. Widok potęgują wieżowce City. Millenium Bridge
Weekendy w domu i ogrodziemacie czasu ani pomysłu co zabrać ze sobą do pracy? Wystarczy 15 minut, a zdrowy posiłek będzie gotowy :) Składniki: polędwica wieprzowa brokuły sos sojowy sezam pieprz Wykonanie: Polędwice myjemy, oprószamy pieprzem i smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia na patelnie dodajemy łyżkę sosu sojowego. Brokuły gotujemy 4 minuty we wrzątku. Po ugotowaniu hartujemy je w zimnej wodzie. Składniki
Taste Of My DayZupa z czerwonej fasoli to zupa sycąca, najlepiej zjeść ją wtedy, kiedy macie do wykonania sporo pracy fizycznej. Fasola nie zawiera glutenu - ważna informacja dla alergików ;) Ja do przygotowania swojej zupy użyłam fasoli Red Kidney z Gospodarstwa Rolnego Pliczko mieszczącego się w Woźnikach. Cena takiej fasolki w tamtejszym gospodarstwie to 10zł/kg, czego nie spotkacie nigdzie indziej. W innych miejscach ceny
MamaOskarkamoże być kolaż zdjęć z wakacji, pamiątka dla babci, strona kalendarza, przepis na ciasto ze zdjęciem potrawy. Wszystko zależy od Waszej wyobraźni! Liczy się pomysł i ciekawa grafika. Prace proszę przesyłać na adres mailowy: bistro.mama@hotmail.com z dopiskiem „Konkurs HP” Czas trwania konkursu: 29 czerwca 2015 r. Ogłoszenie wyników: 12 lipca 2015 r. Warunki niezbędne: przyślij ciekawy kolaż
bistro mamakręcenie lodów przez maszynę trwa ok 20-30 minut, następnie należy włożyć lody jeszcze na 1 do 3 godzin do zamrażarki w celu osiągnięcia pożądanej konsystencji. Jak widać wiele pracy przy nich nie ma, jedyne co jest potrzebne to odrobina dobrych chęci, nieco cierpliwości i składniki dobrej jakości :) Na początek mam dla Was bardzo prosty przepis na śmietankowe lody straciatella
DefinicjaSmakurazem wybrałam brzoskwinie, ale myślę że mango też świetnie by tutaj pasowało. Dzięki dodatkowi orzechów i sera sałatka jest sycąca i świetnie zaspokaja głód. Będzie doskonała jako lunch w pracy. SKŁADNIKI 1 głowka sałaty rzymskiej 1 opakowanie szynki parmeńskiej 1 kula mozarelli garść orzechów nerkowcka 2 brzowskwinie szcypta chilli 1 mała czerwona cebula brązowy cukiem ocet ryżowy dressing oliwa
DefinicjaSmaku