resztę mleka. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku). Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle, aby przykryło dno patelni). Placki naleśnikowe smażą się szybko, więc po chwili od wlania ciasta na patelnię należy je odwrócić na drugą stronę. Zdejmujemy na płytki talerz a na patelnię wlewamy kolejną porcję ciasta. Gotowy(...)placek naleśnikowy smarujemy masą twarogową, składamy na pół i jeszcze raz na pół ( czyli w " ćwiartkę"). Z tej porcji ciasta uzyskamy 8-9 naleśników. Właściwie są już gotowe i można je podać ze śmietaną i cukrem bądź sokiem. Jeszcze lepiej jednak smakują podsmażone na patelni. Złożone naleśniki wędrują na patelnię z odrobiną oleju
Maminek kulinarnySmażymy razem ok. 10 minut. Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy. Rozwałkowane placki ciasta pozostawiamy na 30 minut do przeschnięcia. Placki tniemy na pasy, układamy jeden na drugim i odcinamy prostokąty. Na patelnię dokładamy kapustę, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i naturalnym oraz przyprawą
Maminek kulinarnydelikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut. Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta. Placki wyjęte z blaszki studzimy(...)Przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny. W piekarniku powstały piękne góry. Na jeden z placków wykładamy większą część kremu. Przykrywamy drugim plackiem i wierzch dekorujemy pozostałym kremem. Gotowe! Smacznego
Maminek kulinarnypapryczki. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut. Odsączamy i studzimy. Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane. Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury(...)Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niej papier do pieczenia posmarowany olejem. Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut. Na talerzu układamy dekorację. Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy się niesamowitym smakiem. Smacznego
Maminek kulinarnyodciekł nadmiar soku. Następnie przekładamy warzywa do miski, dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki tak, aby nabrały złocisty kolor. Usmażone placki wykładamy na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu
Smakowity Blog Kulinarnycukrem pudrem i waniliowym. Dodać serek, dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z foremek. Na talerzu ułożyć jeden placek wierzch posmarować powidłami, na to wyłożyć warstwę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Wierzch i boki obłożyć resztą kremu, wierzch posypać kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Swoją drogą jest mi trochę smutno, że blog, z którego wzięłam przepis nie jest aktualizowany
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrobione ciasto i rozwałkować na placek (koło) o grubości około 0,5 - 1 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie masło czosnkowe (będzie to dość gruba warstwa). Tak przygotowany placek przełożyć wraz z papierem na blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 30 minut, aż większość masła się wchłonie a ciasto
Gospodyni Miejskalekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri. Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stole Chaczapuri i inne przekąski Chaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku. Chaczapuri różnią(...)miejscu chaczapuri mi smakowało – ale w Polsce schabowego też trzeba umieć przyrządzić. Za to jak natrafiłam na ten jedyny – niebo w gębie. Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca
Poezja smakuostrym nożem na kawałki - z kawałka tworze mniej więcej koło na które nakładam wystudzone mięso a na mięso układam plaster mozzarelli - tak przygotowany placek smaruję delikatnie dookoła wodą aby brzegi się skleiły i unoszę brzegi do góry tworząc w ten sposób bułkę, obracam i delikatnie formuję i odkładam na blaszkę wyłożonym papierem do ponownego(...)tego 8 bułek resztę ciasta wykorzystałam do innych celów - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już gotowe , skróci zawsze to czas przygotowania na przyszłość - gdy robimy placki przygotowując ich do farszu nie róbmy zbyt cienkiego bo pęknie nam podczas pieczenia i zawartość bułki wypłynie - gdy chcemy bułki drożdżowe odświeżyć polewamy odrobina wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Basia w kuchnijednak nie powinna być to kiełbasa wędzona, i jeżeli nie jest to kiełbasa czosnkowana, wówczas należy dodać do masy mięsnej dwa ząbki czosnku. Po przygotowaniu farszu z ciasta uformowałem placki o średnicy około dziesięciu centymetrów i grubości jednego centymetra. Na każdy placek dodałem dwie łyżki farszu mięsnego, układając do nieco podłużnie, a następnie okleiłem farsz ciastem
Wyprawy kulinarnemiękkim masłem. Jak nadzienie jest dobrze wymieszane dodajemy płynny miód. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej wałkujemy bardzo cienki placek ok 0,3 cm. Placek smarujemy częścią nadzienia i zwijamy w roladkę. Z pozostałymi częściami ciasta należy wykonać to samo. Roladki tniemy na kawałki o długości 5 cm, i przecinamy część
Niezły Młynekzagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń. Gotować aż zgęstnieje. Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając. Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną. Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną. Posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na 3 godz. (function
Kuchnia Danusirozgrzać olej, następnie smażyć na niej placki ( każdy złożony z 2 - 3 łyżek ciasta) z każdej strony do zrumienienia. Upieczone podawać z owocami i odrobiną śmietany. Uwaga!! Placki smakują najlepiej na gorąco
pieprzny smaczeksprawdzić. Ten przepis jest tak prosty i tak przyjemny w przygotowaniu a do tego będzie doskonałym pomysłem dla dzieci na śniadanie lub kolację. Dla małych niejadków. Moje placki będą również z dodatkami a mianowicie z nektarynką i jabłkiem. Składniki: 3 łodygi rabarbaru 1 brzoskwinia 1 jabłko 8 łyżek mąki 1 jajko od szczęśliwej kurki(...)wody. Następnie zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dorzucić 2 łyżki maślanki ale to w sytuacji kiedy ciasto będzie za gęste. Na rozgrzanej patelni smażyć placki złożone z 3- 4 łyżek. Podawać według uznania. Można z konfiturą brzoskwiniową, posypane cukrem pudrem, gęstą śmietaną. Mnie oczywiście najbardziej smakuję do śniadania z małą czarną
pieprzny smaczekpoparzyć. Dodać stopione masło. Wszystko szybko zagnieść do momentu wyrobienia kulki przypominającą w dotyku poduszeczkę. Następnie naszą poduchę podzielić na dwa. Z jednej części za pomocy wałka zrobić placek, druga czeka w kolejności. Chyba, że macie taką dużą stolnicę, to nie trzeba dzielić. Ale mama zawsze dzieli, to i ja tak zrobiłam. Szpinak przełożyć do rondla(...)czasie, dodać przeciśnięty czosnek, masło, sól, pieprz, zioła. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i dołożyć do szpinaku. Teraz najważniejsze - z placka wyciąć krążki za pomocą szklanki i łyżeczką z farszem wypełnić środek, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Również za pomocą łyżeczki nadać im kształt pieroga. Trudno do wytłumaczenia w formie
pieprzny smaczek