ciasto, które przyrządza się z kilograma surowych ziemniaków, ziemniaków ugotowanych (pół kilo) oraz ze szklanki mąki ziemniaczanej. Takie ciasto doprawia się solą, a następnie formuje się z niego większe placki. To na takim placku układa się farsz (mięsny, twarogowy lub warzywny). Następnie kartacza wystarczy zawinąć i gotować przez 15-20 minut w osolonej wodzie. Gotowe kartacze można podawać
Marcepanowa kuchniaPlacuszki z ricottą i owocami to delikatnie, puszyste w środku i chrupiące z zewnątrz placuszki, które dość często podaję na śniadanie. Dodatek ricotty sprawi, że będą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zrobić roladki z tortilli z serkiem wiejskim i warzywami? Przygotowanie takich roladek jest bardzo proste. Wystarczy kilka chwil i gotowe. Ilość śmiało możecie zwiększyć według potrzeb. Składniki: 1 placek tortilli serek wiejski 1 mały ogórek korniszony kawałek żółtek papryki szczypta ulubionej mieszanki ziół (u mnie z czosnkiem, solą, bazylią, papryką, majerankiem i pietruszką) + pieprz do smaku mała garść mieszanki(...)sałat Przygotowanie: Serek wiejski rozsmarowujemy na placku tortilli. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojonego w plasterki ogórka. Całość doprawiamy przyprawami i posypujemy mieszanką sałat. Tortillę zwijamy ostrożnie i dość ciasto w rulon. Kroimy ostrym nożem na roladki. Smacznego *Wpis we współpracy The post Roladki z tortilli z serkiem wiejskim i o tym dlaczego warto pić
Słodkie okruszkinapisał Rafał to naleśniki z Ghany podawane do wszelkiego rodzaju potraw na bazie fasoli. Są wyśmienite, mają cudny kolor i smakują wybornie. Polecam gorąco to pożywne danie. Tatale, placki z bananów. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieciasto, podzielić na około 8 kawałków. Z każdej części ciasta uformować lekko spłaszczone kule i odstawić na 20 minut. Po 20 minutach wyrośnięte kule spłaszczyć rękoma na kształt niedużych placków. Tak wyrobione placki zostaw na desce lub stolnicy podsypanej mąką (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i odstaw ponownie do wyrośnięcia na 20-30 minut. Rozgrzej dobrze patelnię. Aby powstała
Zasmakuj Kuchnimoim zamrażalniku zawsze mam opakowanie tortilli , która świetnie sprawdza się w sytuacjach alarmowych. Kiedy odwiedzają mnie niezapowiedziani goście, wyjmuję placek tortilli, rozmrażam w minutę i wykładam szynką, serem i warzywnymi dodatkami. Poniżej mam dla Was przepis na roladki z tortilli z szynką i serem , które to jak znalazł nadają się na szybką przekąskę . Te roladki robię wtedy, kiedy zupełnie(...)średnicy 31 centymetrów Jak zrobić roladki z tortilli z szynką i serem. Suszone pomidory pokroić w małą kostkę, wymieszać z serkiem kremowym, po czym dokładnie rozsmarować przygotowany krem na placku tortilli. Na kremie ułożyć plastry szynki, na nich liście szpinaku, a na liściach żółty ser. Ser położyć jedynie z jednej strony tortilli, tak jak to widać na dodanych przeze mnie
MeCooksśniadanie?, może pyszny deser? Takie ryżowe placuszki robi się błyskawicznie i cieszą brzuchy domowników czy gości, polecam gorąco. Można je podać z ulubionymi owocami, u mnie były to maliny. Placki ryżowe. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieProponuję dziś przepis na proste i szybkie ciasto i jakże pyszne - placek z jabłkami babci Jasi - to jest przepis sprzed lat, z PRL'u - z czasów mojego dzieciństwa, a ciasto fantastyczne. Ciasto jest mięciutkie i wilgotne , nawet na drugi dzień, serdecznie polecam. Jak każdy przepis z PRL'u i ten był na bazie margaryny, a ja oczywiście
Kawa z mlekiemMaroko i Niemcy. Pod koniec wpisu podaję listę uczestników z linkami do ich przepisów. Już czuć ten zapach ciasteczek z korzennymi przyprawami, pierniczków, gofrów, lukrecji i słodkich placków! Rijstevlaai- holenderskie ciasto ryżowe: Składniki : na ciasto: 40 ml mleka 15 g drożdży 25 g cukru 125 g mąki 5 g płynnego masla 1 jajko średniej wielkości szczypta soli na ryżowe(...)wysmarować tłuszczem lub dobrze wyłożyć papierem do pieczenia. Drożdżowe ciasto rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką. Położyć na foremkę i zrobić brzeżek. 2. Przygotowane nadzienie z ryżu wyłożyć na drożdżowy placek i lekko wyrównać. Ewentualnie dodać kawałki jabłek i lekko wcisnąć w nadzienie, żeby się nie przypaliły. 3. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez godzinę( u mnie
dolcevitainmykitchen