placki - 22990 przepisów (strona:488/1533)

Ciasto czeskie / miodownik / grysikowe 543

stolnicy podsypanej delikatnie mąką. Uwaga! Ciasto bardzo ciężko się wałkuje! Rozwałkowane ciasto wkładamy do blachy o wymiarach 25×30 cm posypanej tylko mąką (nie smarujemy blachy tłuszczem). Placki pieczemy około 10 minut w temperaturze 200 stopni do chwili zbrązowienia. Po upieczeniu placek wyjmujemy z blachy, a czynności powtarzamy z pozostałymi 2 porcjami ciasta. POLEWA: Wszystkie składniki polewamy

Ostra na Słodko
Karmelowiec 186

ciasto szybko znika z talerza. Dwa placki przełożone bitą śmietaną i polane pyszną masą karmelową. Karmelowiec zadowoli każde(...)podniebienie. Polecam! Składniki: 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 50 dag mąki tortowej  25 dag margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto. Pieczemy 2 placki w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni  około 20-30 minut. Po przestudzeniu ciasto przekładamy bitą śmietaną. 0,5 litra śmietany kremówki (36%) 1/2 szklanki cukru pudru

Salonik smaków
Libańskie pierożki drożdżowe 339

ognia, wsypujemy orzeszki i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Ciasto wyciągamy z miski i wałkujemy na placek o grubości około 3 mm. Wycinamy kółka 8-10 cm. Na każdy placek wykładamy trochę farszu, dokładnie zaklejamy i odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na 30 minut do ponownego wyrastania.  5. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni Celsjusza, wkładamy pierożki

My Culinary Art
Pomarańczowiec 163

litra wody) kisiel pomarańczowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej Do dekoracji: polewa czekoladowa wg dowolnego przepisu   Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na trzy części. Upiec 3 placki na blaszce 25x36 wyłożonej papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. Zagotować wodę z cukrem(...)pomarańczowy połączyć z żółtkami, kisielem w proszku i mąką ziemniaczaną. Wlać do wrzącej wody z cukrem. Cały czas mieszając gotować chwilę, aż masa zgęstnieje. Gorącą masą kisielową przełożyć placki. Przestudzić, udekorować polewą czekoladową. Można obsypać płatkami migdałowymi (tak podaje oryginalny przepis, ja użyłam kokosu

Praktyczna pl
Kruche rogaliki z marmoladą 232

zagnieść ciasto. Następnie ciasto wstawić na 1 godzinę do lodówki. Potem ciasto podzielić na cztery części. Każdą część podsypać mąką i rozwałkować na duży okrągły placek. Następnie każdy placek-koło podzielić na 8 trójkątów. Na szerszej części ułożyć ok pół łyżeczki marmolady i zwinąć w rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika

Monia miesza i gotuje
Mini Tortille z Łososiem Wędzonym, Oliwkami i Kaparami 214

łososiem, oliwkami i kaparami pięknie prezentują się na półmiskach stanowiąc elegancką i wytworną przystawkę.  Mini Tortille z Łososiem Wędzonym, Oliwkami i Kaparami - Składniki: (na 12 mini tortilli) 3 placki tortilla (gotowe lub z tego przepisu ) 200 g wędzonego łososia ok. 100 g oliwek (czarne, zielone) łyżeczka kaparów ok. połowa konserwowej papryki sałata lodowa(...)majonez sałata strzępiasta do dekoracji (opcjonalnie) wykałaczki Mini Tortille z Łososiem Wędzonym, Oliwkami i Kaparami - Sposób przygotowania: Każdą tortillę składamy na pół i jeszcze raz na pół tworząc ćwiartkę placka. Rozkładamy i za pomocą noża lub nożyczek przecinamy w miejscach zgięć tworząc cztery równe części.  Tak samo postępujemy z resztą tortilli. Oliwki kroimy w krążki, paprykę w kosteczkę

Słodka Strona
Mini Tortilla z Łososiem Wędzonym i Awokado 218

również smakują wyśmienicie i idealnie się z nią komponują. Kombinacja tych składników tworzy przepyszną wykwintną przekąskę. Mini Tortilla z Łososiem Wędzonym i Awokado - Składniki: (na 16 mini tortilli) 4 placki tortilli (kupionych lub z tego przepisu ) 200 g łososia wędzonego 2 dojrzałe awokado sok z połowy cytryny 1 duży ogórek sałata lodowa(...)łyżek majonezu  czarny sezam (opcjonalnie) Mini Tortilla z Łososiem Wędzonym i Awokado - Sposób przygotowania: Każdą tortillę składamy na pół i jeszcze raz na pół tworząc ćwiartkę placka. Rozkładamy i za pomocą noża lub nożyczek przecinamy w miejscach zgięć tworząc cztery równe części.  Tak samo postępujemy z resztą tortilli. Sałatę lodową siekamy, awokado i ogórka kroimy w kostkę

Słodka Strona
Crusty Hard Rolls czyli pszenne bułeczki 207

części. Aby bułeczki ładnie rosły w górę należy postępować w następujący sposób: każdą z części rozpłaszczyć na placek, następnie boki ściągnąć do góry (na kształt sakiewki), znowu placek i znowu sakiewka. Dopiero wtedy uformować podłużne bułki i układać na blaszce wyłożonej papierem lub matą silikonową. Odstawić w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około pół godziny. Przed

Ala piecze i gotuje
Kruche ciasto - baza 179

czego jest mi potrzebne. Mam jednak ciasto - bazę, które prawie zawsze jest zrobione na zapas i czeka w lodówce lub zamrażarce. Można go użyć do tarty, do prostego placka lub jako kruszonkę. A że w jego składzie jest tylko mąka, odrobina soli i masło (lub margaryna ewentualnie), to nie grozi mu, że się szybko zepsuje. Na 1 kostkę masła(...)zakrytym pudełeczku lub szczelnie owinięte folią spożywczą. Spokojnie może poleżeć nawet półtora tygodnia. Z doświadczenia wiem, że jak mam pod ręką takie ciasto, wtedy częściej robię tarty lub szybkie placki :) Zostanie Wam kawałek kurczaka, trochę gotowanych warzyw - podpiekacie starte ciasto, wykładacie "resztki" i posypujecie serem żółtym i do piecyka na kilkanaście minut - kolacja gotowa

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik gotowany na kruchym cieście makowym 4175

zafoliować, schłodzić w lodówce - piekarnik nagrzać do 190 stopni - dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia - jeden z kawałków ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować, w razie potrzeby lekko podsypując mąką - placek przełożyć do tortownicy, wyrównać, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 20 minut - po upieczeniu delikatnie wyjąć z tortownicy (ciasto jest dość kruche) - w taki sam sposób upiec pozostałe(...)dwie części ciasta - upieczone placki ostudzić MASA SEROWA - mąkę ziemniaczaną wymieszać dokładnie z mlekiem i kilkoma kroplami olejku migdałowego - masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą, jasną masę - pojedynczo dodawać żółtka, po każdym ucierając do wrobienia żółtka w masę - do masy dodawać partiami zmielony twaróg, ucierać do uzyskania jednolitej masy - gotową masę przełożyć do garnka z grubym dnem, podgrzewać

Smakołyki Bereniki
Domek Baby Jagi z piernika 201

skleją - (powstaną ładne ściany domu). Z wałeczków powinien powstać prostokąt o wymiarach 40 x 26 cm. Pieczemy ok 20-30 minut. Z pozostałego ciasto rozwałkowujemy placek o grubości   1 cm i wycinamy z niego dwa prostokąty o wymiarach 25 cm x 15 cm  i 35 cm x 28 cm, po nakłuwać(...)widelcem, ułożyć na drugiej blaszce i piec przez 12-18 minut.  Z pierwszego upieczonego placka wycinamy ( pomaga nam w tym szablon) ostrym nożem ściany domu. W ścianie frontowej wycinamy okno i drzwi. Z gładkich prostokątów wycinamy podstawę domu i dwie płaszczyzny dachu.  Resztę ciasta rozwałkowujemy na grubość 0,5 cm i uformować 10 małych pierniczków

Niezły Młynek
Kaiserschmarren, vel omlet cesarski i test patelni Ballarini 151

patelni granitowej Ballarini z linii Positano Granitium . Już drugi raz miałam przyjemność testować produkt tej firmy i się nie zawiodłam. O pierwszym teście możecie poczytać tutaj . Czy wiecie, że placki typu pancakesy można smażyc bez tłuszczu? Ja nie wiedziałam, dopóki nie użyłam patelni granitowej. Jestem nią po prostu zachwycona i polecam z czystym sumieniem. Powierzchnia patelni Granitium składa się(...)aspektem wizualnym kryje się prawdziwa historia. Otóż legenda głosi, że pewnego wieczoru cesarz Franciszek Józef, nie mając ochoty na wspólną wieczerzę z cesarską rodziną, zażyczył sobie do pokoju naleśnikowy placek. Kucharz będąc bez reszty pochłonięty przygotowywaniem wieczerzy dla cesarskiego dworu, całkiem zapomniał o przypalającym się już naleśniku. Na dodatek kiedy próbował go odwrócić, ten złośliwie się połamał. Nieszczęsny kucharz

Mia Cucina Sofieta
Naleśniki z serem 181

resztę mleka. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta.    Rozgrzaną patelnię delikatnie smarujemy olejem (tylko przy pierwszym naleśniku). Nalewamy cienką warstwę ciasta ( tylko tyle, aby przykryło dno patelni). Placki naleśnikowe smażą się szybko, więc po chwili od wlania ciasta na patelnię należy je odwrócić na drugą stronę. Zdejmujemy na płytki talerz a na patelnię wlewamy kolejną porcję ciasta. Gotowy(...)placek naleśnikowy smarujemy masą twarogową, składamy na pół  i jeszcze raz na pół ( czyli w " ćwiartkę").    Z tej porcji ciasta uzyskamy 8-9 naleśników.   Właściwie są już gotowe i można je podać ze śmietaną i cukrem bądź sokiem. Jeszcze lepiej jednak smakują podsmażone na patelni.    Złożone naleśniki wędrują na patelnię z odrobiną oleju

Maminek kulinarny
Łazanki 132

Smażymy razem ok. 10 minut.     Przygotowane wcześniej ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy.    Rozwałkowane placki ciasta pozostawiamy na 30 minut do przeschnięcia.    Placki tniemy na pasy, układamy jeden na drugim i odcinamy prostokąty.        Na patelnię dokładamy kapustę, mieszamy i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym i naturalnym oraz przyprawą

Maminek kulinarny
Karpatka 141

delikatnie posmarowaną blaszkę wykładamy połowę ciasta i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut.    Tak samo pieczemy drugą połowę ciasta. Placki wyjęte z blaszki studzimy(...)Przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy. Możemy dodać odrobinę soku z cytryny. W piekarniku powstały piękne góry.    Na jeden z placków wykładamy większą część kremu.    Przykrywamy drugim plackiem i wierzch dekorujemy pozostałym kremem. Gotowe! Smacznego

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania