pomysł wykorzystania marchewki zamiast ziemniaków. Poszperałam trochę w Internecie i znalazłam kilka ciekawych przepisów. W końcu oczywiście zrobiłam wszystko po swojemu. Wyszło zaskakująco pysznie i co najważniejsze zdrowo. Placki można również wykonać w wersji na słodko, dodając np. cynamon i cukier waniliowy. Polecam!! Placuszki marchewkowe Składniki: 3 duże marchewki 1/2 cebuli(...)marchewkę z cebulką. Dodajemy roztrzepane jajka oraz pozostałe składniki. Doprawiamy solą, pieprzem i curry. Jeśli ciasto będzie zbyt lepiące możemy dodać jeszcze odrobinę maki. Rozgrzewamy oliwę i formujemy płaskie placki. Placki muszę być dość cienkie, by dobrze się upiekły i w środku nie pozostały surowe. Smażymy po 4-5 minut z każdej strony, aż będą rumiane. Podajemy
Mania GotowaniaZapraszam na pyszne i chrupiące placki ziemniaczane z oscypkiem, podane z dipem czosnkowym i ogórkiem kwaszonym ;-) Składniki: -1 kg ziemniaków najlepiej żółtych - 1 jajo(...)łyżki mąki pszennej - sól, pieprz - 1/4 cebuli Wszystkie składniki ścieramy na tarce, lub miksujemy blenderem. Smażymy na gorącym oleju. Na sam koniec podsmażamy na patelni oscypka układamy na plackach. Dip czosnkowy: - 2 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki śmietany - przeciśniety czosnek 2 ząbki - sól i piperz - pokrojony w kosteczke ogórek kiszony Smacznego
SMYKWKUCHNIdrożdżowy placek znowu mnie naszło. Będzie pyszny z filiżanką kawy albo kubkiem zimnego mleka. Zagniatanie i wyrabianie ciasta mnie uspokaja - męczą się tylko trochę ręce, ale głowa wycisza. Wyrabiam ręcznie właśnie z tego powodu. W tym cieście trochę nakombinowałam - przyznaję bez bicia. Mąka(...)zwykła i trochę razowej bo chciałam zużyć jej resztę z pojemnika. Melasa bo pomyślałam, że nada koloru a kawa dla podkręcenia smaku. Wyszło bardzo ciekawie i smacznie. Pachnący, świeży placek - ktoś ma ochotę ? A może upieczecie Bułeczki drożdżowe z wiśniami ? Będą jak znalazł na drugie śniadanie albo podwieczorek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKromka placka, kubek mleka ... i nic mi więcej nie potrzeba ! Wytworne kolacje, niebanalne składniki, egzotyka na talerzu - NIE ! Najsmaczniej - najprościej - po Polsku ! Składniki na keksówkę długości około 28cm Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 20 g drożdży 3/4 szklanki cukru 1 szklanki letniego mleka 100 g masła 3 jajka jagody Kruszonka: 50 g cukru 50 g masła(...)pokroić w kostkę. Masło połączyć z cukrem i mąką rozcierając składniki palcami, formując grudki. Kruszonkę wstawić do lodówki. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Posypać jagodami i kruszonką. Placek drożdżowy wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę na 180 stopni C i piec około 50 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoZmodyfikowałam trochę przepis na tradycyjne placki ziemniaczane i placuszki wyszły wręcz genialne, spróbujcie! Porcja dla 2-3 osób: pół kilograma ziemniaków 20 dag kapusty cebula koperek jajko łyżka mąki pieprz i sól do smaku Przygotowanie : Ziemniaki ścieramy na tarce. Koperek i cebulę drobniutko kroimy. Kapustę drobno szatkujemy. W misce(...)mieszamy wszystkie składniki, tj. starte ziemniaki, cebulę, koperek i kapustę. Dodajemy jajko, łyżkę mąki i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na głębokim oleju z obu stron aż placki będą zarumienione. Podajemy z jogurtem naturalnym, kefirem lub śmietaną. Pychota
Ze smakiem i z pasjąfirmy Sonko . Placuszki są bezglutenowe dzięki czemu mogą jeść je także osoby z nietolerancją glutenu! Sos też może być taki jeśli nie zagęścicie go mąką. Następne w planie mam placki ryżowe na słodko, mam nadzieję, że będą równie udane jak te dzisiejsze :) Składniki na obiad dla 4 osób: Placki: 2 woreczki kaszy gryczanej (2x100g) - u mnie kasza gryczana(...)Najlepiej smażyć na nieprzywierającej patelni, posmarowanej olejem. Łyżką formować małe placuszki i smażyć z obu stron aż się zarumienią. Ostrożnie odwracać łopatką na drugą stronę aby się nie rozsypały. Placki dopiero po usmażeniu są całkiem zwarte. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąborówkami i kremem waniliowym Tarta z budyniem i borówkami Tarta kokosowa z owocami letnimi Placek ucierany z borówkami Ciasto cytrynowe z borówkami Placek orkiszowy z jabłkami i borówkami Bułeczki borówczanki Torcik serowy z owocami Placek orkiszowo-pszenny z owocami Zimowy placek z letnimi owocami Sałata z owocami i ślimaczkami Ryż
Smaczna Pyzalekko orzechowy smak. Można ją jeść po obróbce termicznej, jak i na surowo, w formie sałatki. Według mnie jest to najsmaczniejsza odmiana tego warzywa. Tym razem przygotowałam z niej placki , które bardzo polecam. Składniki na 2 porcje: 1 mała dynia hokkaido (ok. 500 g) 1 mała cebula 1 jajko 2-3 łyżki mąki pieprz sól curry w proszku olej(...)Smażyć z obu stron do zrumienienia, odsączyć z nadmiaru tłuszczu, na papierowym ręczniku. Jogurt wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Powstałym sosem polać placki i natychmiast podawać. Smacznego! Wyliczenia: dynia 3 zł jajko 0,7 zł cebula 0,3 zł mąka, olej, przyprawy 1 zł jogurt 1,3 zł czosnek
Obiad za dychęDziś trochę o mojej torebce i przepis na placek :) Podejmuję temat torebki... Zainspirowana Matrioszką i Patty też zajrzałam do swej torebki... Po pierwsze: od kiedy jestem mamą moja torebka zmieniła rozmiar... o dziwo z wielkiej, opisywanej na allegro jako: mieszcząca A4 na małą, malutką z wielkim paskiem - żeby można było przewiesić ją przez ramie i mieć pewność(...)Bardzo jestem ciekawa i czekam na relacje pod tym postem, w komentarzach albo na Waszych blogach (linki do postów wkleicie również w komentarzach). A teraz czas na słodkości: Placek z dżemem. Składniki: 500 g mąki; 250 g cukru pudru; 250 g margaryny; 2 żółtka; 3-4 łyżki śmietany; 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia; 280 g dżemu brzoskwiniowego. Mąkę
MiksturownikNiebiański migdałowy placek" jest pysznie migdałowy i delikatnie rozpada się w ustach ;) Torta de cielo, czyli "niebiański placek", w pełni zasługuje na swoją nazwę. Delikatne, migdałowe ciasto, które dosłownie "rozsypuje się" w ustach. Odkryłam je właściwie jakiś rok temu i nie pamiętam nawet dlaczego nie upiekłam samego ciasta, a muffinki na nim wzorowane
Kraina Tysiąca Smakówmleka jest woda, zamiast słodzenia - dodatek na wierzch bakalii, miodu lub czegoś podobnego naturalnie słodkiego. Proszku też nie dodaję już od dawna, bo nie bardzo widzę sens i pożytek. Placki są na mące orkiszowej z dodatkiem płatków żytnich, ale oczywiście możliwe są takie kombinacje, jakie tylko przyjdą do głowy. Składniki na porcję/3 placuszki: * 50 - 80 ml wody(...)imbiru (o) Dokładam po kolei do miski i po każdym lekko mieszam i ubijam trzepaczką. Zostawiam na kilkanaście minut. A potem rozgrzewam patelnię do naleśników, wlewam ciasto tworząc 3 placki, po czym dalej smażę na bardzo wolnym ogniu z obu stron. Dzięki temu nigdy mi się placki nie przypalają (co się wcześniej zdarzało) i nie rozlatują przy przekładaniu
Zdrowa Kuchnia Sowykruche i sprężyste jednocześnie:) Upiekłam 2, a do reszty masy dodałam połowę masy pieczarkowej, wymieszałam i kładłam łyżką na patelnię obserwując z przyjemnością i wbrew moim obawom jak placki przybierają zwartą plackową formę:) Po upieczeniu na naleśnikach położyłam po trochę masy pieczarkowej(...)posypałam serem i pomidorami. Zawartość naleśnika wyszła dość sypka (ale nie sucha), więc jak ktoś woli konsystencję sosu bardziej, to można dodać łyżkę jogurtu. Natomiast genialne w konsystencji wyszły placki - dokładnie tak jak je sobie wyobrażałam:) "Nie obrzucaj innych błotem - nie ma pewności czy trafisz, za to na pewno pobrudzisz sobie ręce. " Joseph Parker
Zdrowa Kuchnia Sowyplackach i naleśnikach, a za chwilę pewnie jeszcze coś innego wymyślę (albo uznam, że to już wystarczy i zacznę szukać nowych dziewiczych terenów do odkrycia;) Póki co dzisiaj placki kokosowe z mąki gryczanej i ryżowej. Składniki na 1 porcję/3 placki: * 2 łyżki mąki gryczanej * 2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej * 3 łyżki wiórków kokosowych, a raczej(...)zachowania przemiany (można dodać ew. sodę) (sn) 4. sok z cytryny (k) 5. mąkę gryczaną (g) 7. kokos i rodzynki (sł) Patelnię musnęłam olejem i smażyłam jak zwykle placki z jednej i drugiej strony. Bardzo mi smakowały, wyraźnie czuć w nich kokos, czego nie było w pieczonych ostatnio ciastach z jego dodatkiem. Polecam takie śnia danie:) "Jeśli uważasz
Zdrowa Kuchnia Sowyczasu do czasu. Zmieniłam mąki, dodałam przyprawy i zrobiłam 4, a nie 2 placki, a następnym razem (będzie na pewno!) zrobię jeszcze mniejsze. Składniki na 4 placki: * szklanka mąki żytniej razowej * 1/2 szklanki mąki ryżowej * 1/2 szklanki mąki orkiszowej graham * 1/2 szklanki zimnej wody * 1/ 3 szklanki oliwy - dałam olej ryżowy (mniej, bo było 1/2 szklanki w przepisie(...)Wodę chwilę miksowałam z olejem, a ż nabrała białej barwy. Dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Przy próbie jego wałkowania okazało się, ż e ciasto jest bardzo kruche i placki mo ż na uzyskać jedynie przez ugniata nie ciast a ręką na stolnicy - żadne wałkowanie nie wchodzi w grę;) Ugniotłam tak 4 placki, posypałam kminkiem i czarnuszką, ponakłuwałam
Zdrowa Kuchnia Sowyistnieć. A był taki czas, kiedy ściśle trzymałam się niskiego ig i ziemniaków nie jadłam chyba 2 lata. W zimie jadam czasem śląskie kluski i placki ziemniaczane. Placki zresztą zrobiłam i teraz - pierwszy raz z młodych ziemniaków, bo zawsze, zawsze byłam pewna, że placki robi się tylko ze starych, bo młode mają za mało skrobi. A placki z młodych ziemniaków wyszły pyszne, nawet bardziej niż ze starych - kolejne nowe odkrycie dla mnie;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy