mleka jest woda, zamiast słodzenia - dodatek na wierzch bakalii, miodu lub czegoś podobnego naturalnie słodkiego. Proszku też nie dodaję już od dawna, bo nie bardzo widzę sens i pożytek. Placki są na mące orkiszowej z dodatkiem płatków żytnich, ale oczywiście możliwe są takie kombinacje, jakie tylko przyjdą do głowy. Składniki na porcję/3 placuszki: * 50 - 80 ml wody(...)imbiru (o) Dokładam po kolei do miski i po każdym lekko mieszam i ubijam trzepaczką. Zostawiam na kilkanaście minut. A potem rozgrzewam patelnię do naleśników, wlewam ciasto tworząc 3 placki, po czym dalej smażę na bardzo wolnym ogniu z obu stron. Dzięki temu nigdy mi się placki nie przypalają (co się wcześniej zdarzało) i nie rozlatują przy przekładaniu
Zdrowa Kuchnia Sowykruche i sprężyste jednocześnie:) Upiekłam 2, a do reszty masy dodałam połowę masy pieczarkowej, wymieszałam i kładłam łyżką na patelnię obserwując z przyjemnością i wbrew moim obawom jak placki przybierają zwartą plackową formę:) Po upieczeniu na naleśnikach położyłam po trochę masy pieczarkowej(...)posypałam serem i pomidorami. Zawartość naleśnika wyszła dość sypka (ale nie sucha), więc jak ktoś woli konsystencję sosu bardziej, to można dodać łyżkę jogurtu. Natomiast genialne w konsystencji wyszły placki - dokładnie tak jak je sobie wyobrażałam:) "Nie obrzucaj innych błotem - nie ma pewności czy trafisz, za to na pewno pobrudzisz sobie ręce. " Joseph Parker
Zdrowa Kuchnia Sowyplackach i naleśnikach, a za chwilę pewnie jeszcze coś innego wymyślę (albo uznam, że to już wystarczy i zacznę szukać nowych dziewiczych terenów do odkrycia;) Póki co dzisiaj placki kokosowe z mąki gryczanej i ryżowej. Składniki na 1 porcję/3 placki: * 2 łyżki mąki gryczanej * 2 łyżki mąki ryżowej pełnoziarnistej * 3 łyżki wiórków kokosowych, a raczej(...)zachowania przemiany (można dodać ew. sodę) (sn) 4. sok z cytryny (k) 5. mąkę gryczaną (g) 7. kokos i rodzynki (sł) Patelnię musnęłam olejem i smażyłam jak zwykle placki z jednej i drugiej strony. Bardzo mi smakowały, wyraźnie czuć w nich kokos, czego nie było w pieczonych ostatnio ciastach z jego dodatkiem. Polecam takie śnia danie:) "Jeśli uważasz
Zdrowa Kuchnia Sowyczasu do czasu. Zmieniłam mąki, dodałam przyprawy i zrobiłam 4, a nie 2 placki, a następnym razem (będzie na pewno!) zrobię jeszcze mniejsze. Składniki na 4 placki: * szklanka mąki żytniej razowej * 1/2 szklanki mąki ryżowej * 1/2 szklanki mąki orkiszowej graham * 1/2 szklanki zimnej wody * 1/ 3 szklanki oliwy - dałam olej ryżowy (mniej, bo było 1/2 szklanki w przepisie(...)Wodę chwilę miksowałam z olejem, a ż nabrała białej barwy. Dodałam resztę składników i zagniotłam ciasto. Przy próbie jego wałkowania okazało się, ż e ciasto jest bardzo kruche i placki mo ż na uzyskać jedynie przez ugniata nie ciast a ręką na stolnicy - żadne wałkowanie nie wchodzi w grę;) Ugniotłam tak 4 placki, posypałam kminkiem i czarnuszką, ponakłuwałam
Zdrowa Kuchnia Sowyistnieć. A był taki czas, kiedy ściśle trzymałam się niskiego ig i ziemniaków nie jadłam chyba 2 lata. W zimie jadam czasem śląskie kluski i placki ziemniaczane. Placki zresztą zrobiłam i teraz - pierwszy raz z młodych ziemniaków, bo zawsze, zawsze byłam pewna, że placki robi się tylko ze starych, bo młode mają za mało skrobi. A placki z młodych ziemniaków wyszły pyszne, nawet bardziej niż ze starych - kolejne nowe odkrycie dla mnie;) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowywyrośnie rozwałkowujemy na kształt prostokąta, po czym wykładamy farsz i zawijamy brzegi do środka, a następnie przyciskamy, by się dobrze połączyły. Na patelni rozgrzewamy oliwę i układamy nasz placek. Smażymy na wolnym ogniu po 3 minuty z każdej strony. Ważne, żeby te czynność powtórzyć przynajmniej 3 razy. Za każdym obrotem możemy posmarować trochę oliwą nasz(...)placek, aby się nie przypalił. Na koniec jednak lepiej trochę dłużej go podsmażyć, gdyż stanie się baardzo chrupiący :) A później już tylko pokroić, podać z dodatkiem sałatki i sosu czosnkowego. Pyszności
Sajkofanka smakuZapraszam dzisiaj na pyszne i delikatne placki z brzoskwiniową salsą. Wykorzystałam do nich domowe brzoskwinie w syropie klik . Składniki: 2 szk mąki pszennej 0,5 szk cukru 2 jajka 1,5 szk jogurtu waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka oleju rzepakowego Rapso 6-8 połówek brzoskwiń w syropie 3 łyżki soku pomarańczowego do smażenia olej rzepakowy(...)sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać do uzyskania jednolitego ciasta. Smażyć na niewielkiej ilość oleju rzepakowego z dwóch stron. Brzoskwinie pokroić w kosteczkę dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Placki rozłożyć na talerz i nałożyć salsę brzoskwiniowa. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem
Ala piecze i gotujekażdy placek ziemniaczany musi być tradycyjnie z cukrem albo sosem? Czy można podać inaczej? Pewnie, ja zrobiłam zapiekankę z placka z dodatkami, do której możecie wykorzystać akurat to, co macie w lodowce. Taki ziemniaczany torcik, który wierzcie mi naprawdę był syty i pysznie smakował. Inspiracj ą była wizyta w barze wegetariańskim Złoty Osioł . Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmonotematyczna postanowiłam tym razem podać je z plackami zrobionymi z ciasta, które zostało po robieniu klusek śląskich. Takie ciasto może być użyte albo na dufinki albo właśnie na placki. Świetnie się komponuje z sosami np. pieczarkowym czy gulaszami. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikmałym gazie czekoladę z niewielką ilością śmietany. Ubijamy kremówkę. Dodajemy ropuszczoną I schłodzoną czekoladę. Ubijamy. W drugiej misce ubijamy serek mascarpone. Po ubiciu łączymy ze śmietaną. Na pierwszym placku rozmarowujemy ok 1/3 masy. Nakładamy truskawki I przykrywamy ciastem.( Zostawiamy 3-4 do dekoracji ) Wracamy do ubijania, dodając wiórki kokosowe. Po wymieszaniu. Nakładamy ok 1/2 masy na ciasto I przykrywamy(...)ostatnim plackiem. Całe ciasto pokrywamy masą. Prażymy migdały. Całe boki ciasta pokrywamy migdałami. Górę raffaello dekorujemy truskawkami . Zrobione :) Smacznego
Smaki EdytyUwielbiam placki ziemniaczane. Jadłam już z cukinią, marchewką czy też(...)mięsem. Ale z pieczarkami dopiero pierwszy raz. Miały być zwykłe, ale zostało mi parę pieczarek więc pomieszałam ze startymi ziemniakami i wyszły pyszne,chrupiące placuszki. Zapraszam do spróbowania! placki ziemniaczane z pieczarkami Składniki : * 5 ziemniaków * duża cebula * 5 średnich pieczarek * ząbek czosnku * 1 jajko * 4 łyżki mąki pszennej * przyprawa do ziemniaków * olej do smażenia Przygotowanie : Ziemniaki obrać
Magiczne Życie MartyDodać szczyptę soli i otręby. Dobrze wymieszać i odstawić na około 10 minut. Można użyć też pszennych bądź żytnich otrębów. Z podanych składników wychodzą dwa cienkie bądź jeden grubszy placek tortilli. Jeśli zamierzamy podać jak standardową tortillę to najlepiej zrobić dwa. Jeśli chcemy zjeść tak jak ja to lepiej zrobić jeden placek. Rozgrzać teflonową patelnię, wylać ciasto, zmniejszyć(...)opiekać po 3 minuty placek z każdej strony. Zapraszam na stronę sklepu Sante 0raz na FB Sante
Magiczne Życie Martytakich sytuacjach? Idę na targ i szukam inspiracji na straganach i stoiskach. I tak wpadłam na cukinię i szalotki, a więc na pyszne placki z ich udziałem! Placki są delikatne, zielone od dodanych warzyw. Wybornie smakują z sosem czosnkowym, jednak same równie dobrze się prezentują. Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćDzień dobry! Nie od dzisiaj wiadomo, że dynia dobrze smakuje z pomarańczami i korzennymi przyprawami. Zatem dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować pyszne placki ziemniaczane z dodatkiem dyni oraz mięsnego gulaszu(...)nieco korzennego i sosu pomarańczowego. Danie może wyglądać na pierwszy rzut oka nieco dziwnie, jednak gwarantuję Wam, owoce i mięso to świetne połączenie, które tym razem się również sprawdziło. Placki ziemniaczano-dyniowe oczywiście możecie zjeść też same, bez sosu, np. z cukrem i śmietaną, ja tak bardzo lubię :-). Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym
Pora coś zjeśćowocami - rozpocznę go ciastem z rabarbarem, wspaniale łączącym smaki - kwaskowatość rabarbaru i słodycz kruchego ciasta oraz pierzynki z wiórków kokosowych. Przepis jest do wykorzystania w formie o wymiarach 25x28cm. Placek z rabarbarem Składniki: ciasto 1 i 1/3 szklanki mąki 2/3 kostki margaryny 3 łyżki cukru pół opakowania cukru wanilinowego (16g) 1 jajko szczypta soli nadzienie około 70dag rabarbaru(...)alternatywą dla tradycyjnej kruszonki, swoją słodyczą wspaniale łagodzą kwaskowatość rabarbaru. Ciasto rozpływa się w ustach ze względu na dużą ilość nadzienia rabarbarowego oraz cienką warstwę ciasta kruchego na spodzie. Placek smakuje wybornie również w kilka dni po upieczeniu, choć wielbiciele rabarbaru zjedzą go wcześniej
Smakołyki Bereniki