placki - 22990 przepisów (strona:491/1533)

Miodownik 231

migdały Sposób przygotowania Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie podane na ciasto składniki Zagnieść ciasto , podzielić na 3 części. 3 blaszki wyłożyć papierem do pieczenia , rozwałkować 3 cienkie placki. Piec w temp 180 st. około 15 / 20 minut . wykonanie masy; 1. połowę mleka wlać do garnka(...)wsypać cukier i zagotować w drugiej połowie rozmieszać kaszę , do gotującego mleka wlewać kaszę i energicznie mieszać , chwilę pogotować aż zgęstnieje masę ostudzić , utrzeć z margaryną i cukrem waniliowym Placki smarujemy gotową masą i przykrywamy następnym. Wierzch także smarujemy masą z kaszy manny , następnie , smarujemy delikatnie karmelem i posypujemy orzechami lub migdałami . Rady Na orzechach lub migdałach można zrobić

Sama słodycz i szczypta chili
Karpatka 289

wtedy ciasto się nie przyklei . Ciasto podzielić na pół i upiec dwa placki . 7. Piec w temp 190 st około 35 minut ( ja piekę z termoobiegiem ) 8. Przestudzone placki przełożyć masą i posypać cukrem pudrem

Sama słodycz i szczypta chili
PLACUSZKI CUKINIOWE 124

Placki smażone na patelni zna każdy, ale większość ogranicza się jedynie do tworzenia z ziemniaków. Powstają tak placuszki ziemniaczane, które każdy je inaczej - z keczupem, z gulaszem, z sosem, z dipem, ze śmietaną(...)słodko - śmietana i cukier albo 'bez dodatków'. Jedni robią wielkie, o średnicy patelni, inni malutkie. Nie ważne w jakim wydaniu - każdy wie o co chodzi. My dziś chcemy przedstawić placki... z cukinii ! :)  Tak jak te ziemniaczane, można je jeść z czym dusza pragnie. Są genialne zarówno w wersji pikantnej, słodkiej, jak i... bez niczego. Robi się je łatwo

Wypisz Wymaluj
Miodowe ciasto z jabłkami 236

sobie poleży w nocy w lodówce , stężeje i przegryzie się. Kruche blaty mają fajną , piaskową strukturę. Złocisty kolor, posmak miodu i zero proszku do pieczenia sprawią, że taki placek pokochają i duzi i mali! Podzielne i pyszne.Sezon na jabłak trwa, do dzieła! Proporcje na 1 blat miodowy. Będą potrzebne dwa. 300 g mąki 1 żółtko 150 g margaryny(...)miodowe ciasto. Jeden miodowy blat włóż do blaszki, przykryj jabłkami. Rozsmaruj jabłka lekko dociskając. Przykryj drugiem blatem. Dociśnij. Wyrównaj brzegi. Schłódz i włóż do lodówki najlepiej na noc. Placek idealnie się kroi, nie łamie, jest wyjątkowy mimo, że ma tak banalne składniki. Idelany dla dzieciaków.-, gdyż nie zawiera ciężkich maślanych mas. Może poleżeć nawet 3 dni. Im dłużej leży

Z Kuchni Do Kuchni
EXPRESOWA PIZZA Z PATELNI 215

puściły nam pieczarki. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy  je na cienki, okrągły placek lub po prostu nadajemy mu dłońmi okrągły kształt.  Suchą patelnię rozgrzewamy. Przekładamy nasz  placek, smażymy na średnim ogniu ok 3 minuty, po czym odwracamy na drugą stronę. Zdejmujemy z ognia. Smarujemy powierzchnię sosem, układamy nasze dodatki: przesmażone pieczarki z szynką. Posypujemy żółtym serem

Walijskie Pichcenie
Piernik z herbatą 169

szklana cukru 1 kostka masła sok  z połowy cytryny WYKONANIE Wszystkie składniki na ciasto połączyć i wyrobić.. Piec na blaszce wyłożonej pergaminem. powinno nam wystarczyć na 3 placki. Temperatura pieczenia 150 stopni-  termoobieg ok 15 min każdy placek. Szklankę mleka zagotować z cukrem. pozostałe mleko  mieszamy z kaszą manną i wlewamy do gotującego się

W kuchennym oknie Ewy
Parówki w cieście drożdżowym. 160

dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy, śmietanę, żółtka, sól olej i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko wg potrzeby.  Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 1 cm. Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel na dwie połówki. Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej. Zostawiamy kawałek ciasta na oczy

Malinowe Pocałunki
Śniadanie na słodko 164

Słodkie śniadanie, które Wam proponuję, przywołuje na myśl wspomnienia wczesnego dzieciństwa, kiedy to często jadłam ten placek, u mnie w domu zwany "grzybkiem", przyrządzany przez mamę lub babcię :). Składniki: 1 jajko 3 łyżki mąki 1/4 szklanki(...)wody szczypta soli płaska łyżka cukru Wszystkie składniki na ciasto mieszamy na gładką masę. Na patelni roztapiamy odrobinę masła, na którym smażymy ciasto na wolnym ogniu na złoty kolor. Placek przekładamy na talerz i jemy z ulubionym dodatkiem - ja proponuję dżem, miód, duszone jabłka, ale wspaniale smakuje również posypane cukrem :), zaś w sezonie, jako dodatek polecam świeże owoce

Taste Of My Day
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 239

kupno śliwek węgierek. Zdarzyło mi się piec to ciasto z innym gatunkiem śliwek, jednak węgierki są zdecydowanie najlepsze :) Po ok 30 - 40 minutach jedną z części ciasta wyklejamy spód placka (druga nadal chłodzi się). Następnie wykładamy na nie śliwki wg. uznania :) Ja lubię, gdy owoców jest dużo, dlatego śliwki układam bardzo gęsto obok siebie. Schłodzone białka ubijamy mikserem(...)przygotowaniu naszego wypieku jest stercie pozostałej zmrożonej części ciasta na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę. Ciasto pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu, placek posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! P.S. Możecie modyfikować ten przepis wg. uznania, np. śliwki zastąpić jabłkami

Taste Of My Day
Orzechowe Oko słonia 1358

Budyń ugotować na mleku z cukrem, dodać żółtka i dokładnie wymieszać. Orzechy sparzyć w 5 łyżkach przegotowanego mleka. Przestudzony budyń utrzeć z masłem a następnie dodać orzechy z mlekiem. Placek rozłożyć, na niego nałożyć porcję masy, zostawiając ok. 4 łyżki do posmarowania wierzchu. Na mniej więcej 1/3 szerokości placka ułożyć wzdłuż całe banany a następnie złożyć ciasto

Złote przepisy
Pizza 192

mąki lub oliwy. Dzielimy kulę na cztery części.  Obsypujemy je mąką żeby się nie sklejały. Zakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinkę do wyrośnięcia. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na placek. Stolnicę dobrze jest podsypać mąką i dopiero kłaść na niej ciasto do wałkowania. Można też ciastu nadać kształt ręcznie. Placki smarujemy oliwą, posypujemy szczyptą soli, majeranku, bazylii

prawdziwe jedzenie
chrupiące pikantne placki ziemniaczane z koperkiem... 180

przyprawami, koperkiem, mąką, tartą bułką i wymieszać, jeśli masa będzie zbyt rzadka to dosypać tartej bułki na mocno gorącym oleju smażyć rumiane placki, odkładać je na ręcznik papierowy placki są bardzo chrupiące dzięki dodaniu tartej bułki.............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
placki z liśćmi selera,pietruszki,papryką i solą różową himalajską... 162

słodką, cebulę wszystkie składniki dobrze wymieszać z pieprzem, mąką, solą różową na gorącym oleju smażyć rumiane placki z patelni odkładać na ręcznik papierowy, aby tłuszcz obciekł w papier placki smakują ze śmietaną gęstą......SMACZNEGO!!! sól himalajska różowa Royal Brand: nie zawiera sztucznych substancji chemicznych ani innych środków zapobiegających zbrylowaniu - zastosowanie: do gotowania, pieczenia, uzupełnia niedobory mikroelementów w codziennej

W Mojej Kuchni Lubię
kabaczkowo-ziemniaczane placki z sosem z koźlarzy czerwonych... 198

dodać ziemniaki, jajko, przyprawy, mąkę i dobrze wymieszać na oleju gorącym smażyć rumiane placki i odkładać je na ręcznik papierowy sos z koźlarzy czerwonych z mojego przepisu: "TUTAJ" placki podać z sosem.......SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
chrupiące placki ze śmietaną... 174

przełożyć na sito i zostawić aby woda odciekła - placki będą bardzo chrupiące do odciękniętej masy dodać jajko, mąkę, kucharka, pieprz i dobrze wymieszać smażyć na gorącym oleju rumiane placki i odkładać na papierowy ręcznik podać ze śmietaną gęstą 18%........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię