placki - 22990 przepisów (strona:484/1533)

Bliny 155

papryczki.    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut. Odsączamy i studzimy.    Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.    Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.    Dodajemy kasze gryczaną i dokładnie mieszamy.    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury(...)Wstawiamy na 5 minut blaszkę, następnie wyciągamy ją i układamy na niej papier do pieczenia posmarowany olejem.    Na papier nakładamy porcje masy ziemniaczanej, formując dość duże placki.    Wstawiamy do piekarnika na ok. 25 minut.    Na talerzu układamy dekorację.    Układamy upieczone bliny, polewamy sosem czosnkowym i delektujemy się niesamowitym smakiem. Smacznego

Maminek kulinarny
Placki z cukinii 91

odciekł nadmiar soku. Następnie przekładamy warzywa do miski, dodajemy jajko i mąkę i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki tak, aby nabrały złocisty kolor. Usmażone placki wykładamy na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu

Smakowity Blog Kulinarny
Spóźniona walentynka 195

cukrem pudrem i waniliowym. Dodać serek, dokładnie wymieszać. Ciasto wyjąć z foremek. Na talerzu ułożyć jeden placek wierzch posmarować powidłami, na to wyłożyć warstwę kremu. Przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć. Wierzch i boki obłożyć resztą kremu, wierzch posypać kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Swoją drogą jest mi trochę smutno, że blog, z którego wzięłam przepis nie jest aktualizowany

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pieczywo czosnkowe 607

wyrobione ciasto i rozwałkować na placek (koło) o grubości około 0,5 - 1 cm. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć równomiernie masło czosnkowe (będzie to dość gruba warstwa). Tak przygotowany placek przełożyć wraz z papierem na blachę od piekarnika i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 - 30 minut, aż większość masła się wchłonie  a ciasto

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 331

lekko słonawy, przypomiający mozzarellę. Jest podstawą narodowego gruzińskiego dania – chaczapuri. Sery i tradycyjna sałatka gruzińska zawsze muszą być na stole Chaczapuri i inne przekąski Chaczapuri (Khachapuri) to placek nadziewany serem (puri – chleb, chaczo – ser). Jedzony o każdej porze jako przekąska. To gruzińska pizza – w każdym mieście znajdziemy bary specjalizujące się w tym przysmaku. Chaczapuri różnią(...)miejscu chaczapuri mi smakowało – ale w Polsce schabowego też trzeba umieć przyrządzić. Za to jak natrafiłam na ten jedyny – niebo w gębie. Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się tradycyjne chaczapuri w gruzińskiej chacie. Kulę z sera owija się ciastem drożdżowym i rozpłaszcza. Potem prosto do bardzo gorącego pieca

Poezja smaku
Bułka brudasek 213

ostrym nożem na kawałki    - z kawałka tworze mniej więcej koło na które nakładam wystudzone mięso a na mięso układam plaster mozzarelli      - tak przygotowany placek smaruję delikatnie dookoła wodą aby brzegi się skleiły i unoszę brzegi do góry tworząc w ten sposób bułkę, obracam i delikatnie formuję i odkładam na blaszkę wyłożonym papierem do ponownego(...)tego 8 bułek   resztę ciasta wykorzystałam do innych celów  - zawsze warto zamrozić ciasto i mieć już gotowe , skróci zawsze to czas przygotowania na przyszłość - gdy robimy placki przygotowując ich do farszu nie róbmy zbyt cienkiego bo pęknie nam podczas pieczenia i zawartość bułki wypłynie - gdy chcemy bułki drożdżowe odświeżyć polewamy odrobina wody i wkładamy do nagrzanego piekarnika

Basia w kuchni
Litewskie kartacze 233

jednak nie powinna być to kiełbasa wędzona, i jeżeli nie jest to kiełbasa czosnkowana, wówczas należy dodać do masy mięsnej dwa ząbki czosnku. Po przygotowaniu farszu z ciasta uformowałem placki o średnicy około dziesięciu centymetrów i grubości jednego centymetra. Na każdy placek dodałem dwie łyżki farszu mięsnego, układając do nieco podłużnie, a następnie okleiłem farsz ciastem

Wyprawy kulinarne
Świąteczne bułeczki z orzechami 304

miękkim masłem. Jak nadzienie jest dobrze wymieszane dodajemy płynny miód. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej wałkujemy bardzo cienki placek ok 0,3 cm. Placek smarujemy częścią nadzienia i zwijamy w roladkę. Z pozostałymi częściami ciasta należy wykonać to samo. Roladki tniemy na kawałki o długości 5 cm, i przecinamy część

Niezły Młynek
Pysio 326

zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń.  Gotować aż zgęstnieje.  Żelatynę namoczyć, gdy napęcznieje rozpuścić, podgrzewając.  Śmietankę ubić, połączyć z żelatyną.  Ciasto przekroić na 3 placki, spodni placek posmarować gorącym budyniem, przykryć drugim biszkoptem, lekko docisnąć, wierzch i boki posmarować bitą śmietaną.  Posypać wiórkami kokosowymi.  Wstawić do lodówki na 3 godz. (function

Kuchnia Danusi
Placuszki żytnie z jabłkiem i borówkami amerykańskimi 157

rozgrzać olej, następnie smażyć na niej placki ( każdy złożony z 2 - 3 łyżek ciasta) z każdej strony do zrumienienia. Upieczone podawać z owocami i odrobiną śmietany.  Uwaga!! Placki smakują najlepiej na gorąco

pieprzny smaczek
Placuszki z rabarbarem 170

sprawdzić. Ten przepis jest tak prosty i tak przyjemny w przygotowaniu a do tego będzie doskonałym pomysłem dla dzieci na śniadanie lub kolację. Dla małych niejadków.  Moje placki będą również z dodatkami a mianowicie z nektarynką i jabłkiem.    Składniki:  3 łodygi rabarbaru 1 brzoskwinia 1 jabłko 8 łyżek mąki 1 jajko od szczęśliwej kurki(...)wody. Następnie zmiksować blenderem. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dorzucić 2 łyżki maślanki ale to w sytuacji kiedy ciasto będzie za gęste.  Na rozgrzanej patelni smażyć placki złożone z 3- 4 łyżek. Podawać według uznania. Można z konfiturą brzoskwiniową, posypane cukrem pudrem, gęstą śmietaną. Mnie oczywiście najbardziej smakuję do śniadania z małą czarną

pieprzny smaczek
Pierogi ze szpinakiem 153

poparzyć. Dodać stopione masło. Wszystko szybko zagnieść do momentu wyrobienia kulki przypominającą w dotyku poduszeczkę. Następnie naszą poduchę podzielić na dwa. Z jednej części za pomocy wałka zrobić placek, druga czeka w kolejności. Chyba, że macie taką dużą stolnicę, to nie trzeba dzielić. Ale mama zawsze dzieli, to i ja tak zrobiłam.  Szpinak przełożyć do rondla(...)czasie, dodać przeciśnięty czosnek, masło, sól, pieprz, zioła. Odstawić do przestygnięcia. Następnie zetrzeć ser na tarce o grubych oczkach i dołożyć do szpinaku.  Teraz najważniejsze - z placka wyciąć krążki za pomocą szklanki i łyżeczką z farszem wypełnić środek, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Również za pomocą łyżeczki nadać im kształt pieroga. Trudno do wytłumaczenia w formie

pieprzny smaczek
Tortilla z bobem 174

topionego  1/3 papryczki chilli  przyprawy  Sposób przyrządzenia: Wodę połączyć z mąką, solą,olejem i jogurtem. Wyrobić ciasto i podzielić na 4 części, z których powstaną 4 placki. Każdą część rozwałkować na okrągły placek.Mniej więcej 25 cm - czyli klasyczna patelnia. Smażyć na rozgrzanej patelni z każdej strony. Gotowe tortille zawinąć w ściereczkę żeby nie stwardniały przed napełnieniem(...)mascarpone i topiony. Wszystko dokładnie wymieszać, przyprawić przyprawami i 1/3 papryczki chilli pokrojoną w drobniutką kosteczkę. Konsystencja powinna być gęsta. Przełożyć wcześniej przygotowane tortille. Obiecuję Wam, że wszystkie 4 placki zjecie sami, jest to przepyszne. Ewka dziękuję za pomysł

pieprzny smaczek
534. Zapomniana gruszka. 140

placki z gruszką polane miodem i prażonymi migdałami, ricotta   2/4 sprawdziany zaliczone jeszcze tylko 2 i mogę odpocząć, jeszcze tylko trochę. Składniki: 55g maki pełnoziarnistej łyżeczka kakao jajko 60ml maślanki coś do posłodzenia, cynamon, szczypta soli, aromat rumowy  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia kilka plasterków gruszki 1/2 białka miksuję z odrobiną soli na sztywną pianę, resztę(...)rozgrzaną patelnię i czekam, aż ciasto się z lekka zetnie(że można by było już je obrócić)/lub pojawią się bąbelki układam po 2-3 plastry gruszki na placku chwilę smażę  i przewracam na drugą stronę

More food, love and dreams
540. Wytrawnie, z serem. 145

pełnoziarnista  Nie wiem jak wy, ale ja odkąd odkryłam, że zrobienie domowej tortilli jest wręcz banalne,  nie wyobrażam sobie bez niej życia.  Przepis: (1 placek) 35g mąki pełnoziarnistej 15 mąki pszennej szczypta soli +/- 30ml ciepłej wody kapka oliwy z oliwek Mąkę z solą przesiewamy do miski robimy małe wgłębienie na środku wlewamy wodę(...)oliwę. Zagniatamy ciasto na jednolitą kulkę. Pozostawiamy pod przykryciem by odpoczęło na jakieś 20min. Po tym czasie rozgrzewamy patelnię na jak największym ogniu, a ciasto rozwałkujemy na okrągły placek(na blacie oprószonym mąką) i przekładamy go na patelnię, zmniejszamy odrobinę ogień i po jakiś 2min?( aż, się zarumieni spód) przekręcamy i "smażymy" jeszcze coś ok.1min. Zdejmujemy i zawijamy

More food, love and dreams

Proponowane wyszukiwania