bułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki. Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony
Kuchcik gotujeGotujemy 1,5 szklanki mleka w reszcie mleka rozrabiamy budyń razem z mąką wlewamy do gotującego mleka chwilę gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem, dodajemy alkohol. Na ostudzony pierwszy placek nakładamy masę budyniową nakrywamy drugą częścią placka warstwą orzechowo -śliwkową do dołu. Ciasto polewamy polewą czekoladową. Smacznego
kgwjanczewoTortilla z sosem z mango to pełnowartościowe, lekkie, wiosenne danie, które każdy z Was jest w stanie samodzielnie przygotować. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - pełnoziarnisty placek Tortilla - 2 sztuki - pomidor - 1 sztuka - mango - 1/2 sztuki - papryka - 1 sztuka - sałata (dowolny rodzaj) - 50 g - świeża bazylia - 10 listków - miód(...)minut. Mango, miód, musztardę, sok z cytryny oraz chilli razem zblendować, tak aby powstał gładki sos. Pierś z kurczaka grillować na patelni. Warzywa umyć, pokroić w paski. Placki Tortilla posmarować sosem z mango, ułożyć pierś z kurczaka, sałatę, paprykę, pomidory, pokrojone w paski mango oraz liście bazylii. Całość zwinąć w rulon. Smacznego
Fit-aminanieudanego ciasta lub pozostałego ciasta po świętach..Na blogu są już przepisy na takie ciasto ale inne[ tutaj , tutaj , tutaj i tutaj ]. Kiedyś piekłam dwa kruche placki, jeden kruszyłam , dodawałam dodatki i wykładałam na kruchy placek posmarowany dżemem...a teraz miałam trochę niezjedzonego ciasta po świętach , więc tylko dodałam bakalie itd..pomysł z dodatkiem kaszy
Moje domowe kucharzenieUwielbiam cukinię w każdej postaci, a że miałam tylko jeden większy okaz to i miałam problem co z nią zrobić:D W końcu zdecydowałam się usmażyć placki podobne do ziemniaczanych, które najlepiej smakują(...)kropelką sosu tabasco. Tylko ze względu na moją najmłodszą pociechę zamieniłam sos tabasco na ketchup pikantny. Też smakują niesamowicie, ale jednak tabasco bardziej mi pasowało do lekko słodkawych placków. A Wy, który dodatek wybierzecie? Składniki: 1 duża cukinia 2-3 marchewki 2 jajka sól pieprz ok 1 szklanka mąki olej do smażenia ketchup lub sos tabasco Wykonanie: Cukinię i marchew
Bea(u)ty kitchenodstawiam do całkowitego wystygnięcia. Ucieram masło z cukrem na puch dodając do niego po łyżce zimnej kaszy. Gotową masą przekładam placki i odstawiam na 24 godz, aby placki zmiękły, gdyż po upieczeniu są dość twarde
Ciasteczkowy Potwórpalnika i odstawiam aby masa ostygła. Od czasu, do czasu mieszam. Schłodzone ciasto wyjmuję, dzielę na trzy części i rozwałkowuję, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek piekę 15 min w temp 200'C. Placki przekładam jeszcze ciepłą masą serową i odstawiam na noc. Składniki polewy gotuję, a kiedy zastygnie, wykładam na wierzch ciasta
Ciasteczkowy Potwórwrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny. Całość można dodatkowo polać polewą czekoladową
Ciasteczkowy Potwórułożyć w formie do pieczenia (na tym samym papierze, z którym było zwinięte). Rozwinięte ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem i piec wg przepisu na opakowaniu. Upieczone placki wystudzić, jeden z nich po wystudzeniu pokroić ostrym nożem na kwadraty (wyszło mi 16 kwadratów). Składniki na krem: 1,5 l mleka; 150 g skrobi kukurydzianej; 3 cukry waniliowe(...)wierzchu nie robił się "kożuch". Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fixem, ubitą dodać do dobrze wystudzonego budyniu i delikatnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na upieczony placek ciasta francuskiego, wyrównać i na wierzch ułożyć przygotowane kwadraty z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić na noc do lodówki, by się dobrze schłodziło
In my kitchenblaszkę (troszkę to jest męczące:)) Piec 25-30 minut w temperaturze 200 o C. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie!! W taki sam sposób upiec drugi placek. Składniki na krem: 1 opakowanie gotowego proszku"Karpatka"; 2 szklanki mleka; 1 cukier waniliowy; 1 kostka masła; Wykonanie: "Karpatkę" przygotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując przy tym mleko, które(...)Rozrabiając "Karpatkę" w mleku, dodałam cukier waniliowy. Ugotowany budyń (Karpatkę) wystudzić. Masło utrzeć na krem, dodawać powoli wystudzony budyń, dobrze przy tym ucierając. Gotowym kremem przełożyć upieczone i wystudzone placki. Ciasto można posypać cukrem pudrem, albo polewą czekoladową porobić tzw. esy-floresy
In my kitchenśmietanę i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce (około 1/2 h), podzielić na pół i rozwałkować na dwa placki wielkości prostokątnej formy (30 x 25 cm). Placki piec na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 180 st.C. Wystudzić. Składniki na ciasto kokosowe: 200 g wiórków kokosowych; 150 g cukru kryształu; 5 białek; Wykonanie: Białka
In my kitchendomu sama:) Burito jest dużo lepsze w następnym dniu po przygotowaniu, na obiad zatem może być na tzw. 2 dni:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 4 porcje: 4 placki tortilli; 300 g mięsa mielonego; 1 puszka czerwonej fasoli; 0,5 puszki kukurydzy; 1 cebula; 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego; 2 konserwowe papryki; sól i pieprz; 0,5 łyżeczki(...)fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat pomidorowy wymieszany z 0,5 szklanki wody. Całość doprawić do smaku przyprawami i jeszcze przez chwilkę dusić wszystko razem. Farsz nakładać na placki tortilli, zwinąć w rulon, posypać startym żółtym serem (jeżeli lubimy) i zapiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez kilka minut. Uwaga: Burrito można podawać samo lub z dodatkiem
In my kitchenrazie potrzeby rzucić coś, co się nawinie do środka. Jak to dobrze, że jakiś czas temu Weganon na swoim blogu podzielił się sposobem na wykonanie tortilli :) Składniki na placki (5 sztuk): 2 łyżki mąki kasztanowej 8 łyżek mąki pszennej łyżka mąki kukurydzianej łyżeczka soli 2 łyżki oliwy wrzątek Mąki wymieszać z solą i oliwą. Powoli dolewać wrzątek (tyle(...)azbestowe ręce, bo wyrabiam ciasto ręcznie zaraz po wymieszaniu łyżką. Odstawić masę pod przykryciem na ok. kwadrans. Potem odrywać kawałki ciasta, uformować z nich kulki i wałkować na cieniutkie placki. Smażyć na suchej patelni po obu stronach po ok. 15 sekund. Przed formowaniem burrito tortille jeszcze raz podgrzać, by ładniej się dawały rolować. Układać na środku, co się nawinie
Weekendy w domu i ogrodziegrubość ok 5mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C, przez ok 15-20 minut. Zaraz po upieczeniu placki są twarde, lecz po 2-3 dniach skruszeją. Wystudzone placki przełożyć lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Oczywiście wybór przełożenia, należy do was. Można np. przełożyć masą kajmakową, masą orzechową, a nawet marcepanową. Po przełożeniu piernika, ciasto nakryć arkuszem papieru do pieczenia
CookYourself