cukru pudru 2 łyżki kakao 2 łyżki wody Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto i dzielimy na dwie części. Każdą z nich rozwałkowujemy na blaszczce i pieczemy dwa placki w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut, aż wierzch się nie zezłoci. Składniki na mus jabłkowy (za wyjątkiem galaretek) umieszczamy w rondelku i gotujemy, aż wszystko się(...)połączy. Zdejmujemy z ognia. Do gorącej masy wsypujemy galaretki i mieszamy do ich całkowitego rozpuszczenia. Masę odstawiamy na bok. Gdy przestygnie i zacznie gęstnieć, wylewamy ją na jeden kruchy placek i przykrywamy drugim. Mielone orzechy zalewamy szklanką gorącego mleka i odstawiamy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puch. Dodajemy przestygnięte orzechy i wódkę. Całość dokładnie mieszamy. Krem rozsmarowujemy
My simple kitchenzredukuje (około 20 minut). Farsz odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto dzielimy na 4 równe części. Każdy kawałek rozgniatamy możliwie jak najcieniej na okrągłe placki. Chłodny farsz wykładamy na połowę placka i zlepiamy brzegi (tak jak zlepia się je w tradycyjnych pierogach). Gotowe calzone wykładamy na blachę (wysmarowaną oliwą z oliwek bądź wyłożoną papierem do pieczenia) i smarujemy ich wierzch
Bon Ton Italiazmielić używając wyciskarki z nakładką do mielenia i homogenizowania. Połączyć je z pozostałymi składnikami, można dodać również inne przyprawy modyfikując tym samym smak placków (np. dodając czosnek lub cynamon), dobrze wymieszać. Ręką formować małe, cienkie placki, nakładać je na rozgrzany olej kokosowy, smażyć przez kilka minut z każdej strony aż do zbrązowienia. Sok pełen witaminy C Pyszny, słodki
Co na wege obiad?Lunch. Falafelki + frytki + surówka. Jak zwykle pyszne! Do tego zielona herbata :) Lunch. Placki jaglane z hummusem i sosem czosnkowym. Jedno ze słabszych dań, które mieliśmy okazje tam jeść. Placki bardzo delikatne, prawie nieprzyprawione. Sosy w porządku. Jednak całość prezentowała się średnio w porównaniu do wcześniejszych dań. Deser. Tofurnik. Mało słodki. Jedliśmy lepsze, aczkolwiek nie był zły :) (obok leży
Bananowe Poleminut, aż podwoi objętość. Następnie ciasto ponownie zagnieść i podzielić na porcje, u mnie 10. Każdą porcję uformować w kulkę a następnie spłaszczyć na płaski placek. Następnie uformowane placki ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok 30-60 minut. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Wyrośnięte bułki
Monia miesza i gotujeciasto jadłam na Dzień Matki w szkole Kamilka. Bardzo mi smakowało. Poprosiłam koleżankę o przepis i upiekłam dziś to ciacho. Może się wydawać, że jest pracochłonne bo każdy placek trzeba piec osobno ale trwa to bardzo krótko bo placki są cieniutkie. Ważne jest aby ciasto wałkować jeszcze ciepłe bo wtedy ładnie się rozprowadza. Ja dodatkowo ułatwiłam sobie sprawę
Ewa w kuchniMoja miłość do rabarbaru wzrosła tego roku zdecydowanie. Można powiedzieć, że zakochałam się ponownie:)Dzisiaj proponuje placek klasyk... ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką. Lekkie i niesamowicie puszyste,słodkie...mniam Składniki; Ciasto drożdżowe słodkie; 200 ml letniego mleka, 40 g świeżych drożdży, 1/3 łyżeczki soli, 500 g mąki pszennej, 100 g cukru, 5 żółtek + 2 jajka(...)wanilii. Na przygotowane ciasto drożdżowe wykładamy równomiernie owoce, odsączone z nadmiaru soku.Odstawiamy do wyrośnięcia. Robimy kruszonkę; cukier i masło łączymy z mąką i solą.Mieszamy ąż powstaną grudki. Posypujemy placek . Pieczemy około 30 minut...smacznego źródło " Kuchnia
Anioły w kuchniszczyptę soli i wyrabiamy ciasto drożdżowe. Ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Ciasto dzielimy na 15-16 części i z każdej z nich formujemy okrąg. Placki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepanym jajkiem smarujemy placek i nakładamy na niego wcześniej przygotowaną cebulę. Cebulaki wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około
paapilotkaapatelni teflonowej na łyżce oliwy by nabrało delikatnej chrupkości.Zamiast podsmażać na patelni możemy mięso rozłożyć na blaszce i podpiec w piekarniku na grillu. W między czasie podpiec też placki na Donery.Najlepiej to zrobić to na grillowanej prasie lub w piekarniku tuż pod grillem przewracając w połowie na drugą stronę.Świetnie do tego nadają się też chlebki pita choć(...)turecku. Placek do Dönera rozłożyć na folii aluminiowej,rozłożyć na nim porcję mięsa i kilka pół plasterków pomidora oraz listki mięty.Polac niewielką ilością sosu czosnkowego. Zwinąć pomagając sobie folią aluminiową tworząc rulon.Do jedzenia sunąć tylko część folii co utrzyma zrolowanego Kebab Donera w całości i pozwoli nie ubabrać się :). Resztę sosu podać osobno polewając sobie od czasu
Sztuka gotowania w/g Samirykokosowych 1 łyżka mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 5 jabłek Wykonanie ciasta kokosowego: Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać wiórki kokosowe, mąkę i proszek do pieczenia Składanie placka: Ciemne ciasto kakaowe+ ciasto kokosowe+ starte jabłka+ jasne ciasto ucierane, Pieczenie ciast: w temperaturze 170 stopni około 35 minut. Składniki na polewę: 4 łyżki cukru pudru(...)chałwy 3 łyżki mleka 5 dag margaryny Wykonanie polewy: Wszystkie składniki zagotować, polać placek, posypać pokruszoną chałwą
Tradycyjna Kuchniadodać jajka, miód, mieszając dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni przez ½ godziny. Wykonanie polewy: Wszystkie składniki na polewę zagotować i przestudzić. Wykonanie placka: Następnie maczać ze wszystkich stron wcześniej upieczony placek pokrojony w kostkę dowolnej wielkości. Po czym obtaczać kostki w wiórkach kokosowych lub zmielonych orzechach
Tradycyjna Kuchniałyżki kakao 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 3 łyżki mąki zwykłej 3 łyżki mąki ziemniaczanej ½ litra mleka 1/3 szklanki mleka 1 masło 3 żółtka 1 szklanka cukru Wykonanie placka: Czekolady rozpuścić w trzech łyżkach wody na bardzo wolnym ogniu, ostudzić i odstawić. W międzyczasie utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodając kolejno, rozpuszczone czekolady i kakao. Następnie(...)niego mieszankę z kakao z mąkami i kawę rozpuszczalną. Zagotować na konsystencję budyniu, wystudzić. Następnie ucierać masło, dodając po jednej łyżce masy czekoladowej, pod koniec ucierania dodajemy 3 żółtka. Placek przecinamy na trzy krążki i przekładamy gotową masą i oblepiamy boki. Gotowy tort ozdabiamy według upodobania
Tradycyjna KuchniaKolejny pomysł na placki z kaszki kukurydzianej! Ostatnio prezentowałam w wersji pikantnej z salsą , dziś z mocnym akcentem sera żółtego! palce lizać! Składniki: 1 szklanka kaszki kukurydzianej, 3 jajka, 10 dag żółtego sera, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki mąki zwykłej, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, sól do smaku, ketchup, olej do smażenia, szczypta proszku do pieczenia. Wykonanie: Kaszkę(...)wystudzenia. Wbić jajka, dodać obie mąki, proszek do pieczenia, startą cebulę i czosnek. Na rozgrzany olej kłaść porcje ciasta. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Na jeszcze ciepłe placki kłaść po plasterku sera z dodatkiem ketchupu
Tradycyjna KuchniaPokombinowałam, namieszałam i wyszły ;) miałam dziś straszną ochotę na jakieś placki na śniadanie, idealne na początek ciężko zapowiadającego się dnia ;) Składniki: 2 jajka 4 łyżki płatków owsianych firmy Kupiec 2 łyżki sera białego chudego Emilka 4 łyżki dość rzadkiego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka stewii/miodu 0,5 łyżeczki proszku do p. 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru jako(...)masy, delikatnie mieszamy smażymy na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej ręcznikiem nasączonym oliwą z oliwek (możemy smażyć pod przykryciem lub bez, jak nam wygodniej się potem przewraca) gotowe placki polewamy miodem lub przekładamy musem owocowym, ja podałam z jogurtem, jeżynami w syropie i miodem ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćroztrzepujemy widelcem dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i czekamy chwilę, aż otręby spęcznieją w tym czasie rozgrzewamy teflonową patelnie, którą lekko przecieramy ręcznikiem papierowym nasączonym oliwą z oliwek smażymy placki (na jeden placek 1 łyżka ciasta) pod przykrywką, na małym ogniu SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość