razem trochę inaczej podane placki ziemniaczane. Chciałam spróbować pieczarek brunatnych.. ale tym razem zdecydowałam się na boczniaki :D SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 3 łyżki maki pszennej 1 jajko 1 cebula olej do smażenia 200 g boczniaków 1 cebula 1 mała czerwona papryka 2 łyżki masła 0,5 szklanki bulionu warzywnego (suszone warzywa, nie kostka(...)dołożyć grzyby . Smażyć razem ok. 15 min. Dodać pół szklanki bulionu warzywnego, doprawić do smaku solą i pieprzem. następnie dodać śmietanę i całość przez chwilę poddusić. Podać z plackami. Na koniec posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego
MarciochaKucharzyMój ulubiony ser w najlepszym wydaniu- halloumi grillowany Tortilla z kurczakiem i halloumi SKŁADNIKI: 2-4 placki tortilla 500 g piersi z kurczaka ser halloumi rukola pomidor ostra papryka, oliwki, ostre ogóreczki sos pomidorowy sól, pieprz i inne ulubione przyprawy, oliwa Zamarynować kurczaka w przyprawach, ziołach i oliwie. Odłożyć na kilkanaście minut do lodówki. Pokrojone w paseczki piersi(...)tłuszczu. Warzywa pokroić w plastry lub mniejsze kawałki. Gdy kurczak będzie już gotowy, pokrojony w plastry ser haloumi grillować do uzyskania złotego koloru. Następnie podgrzać na rozgrzanym grillu również placki tortilli.. Ciepłe wrapy polać sosem pomidorowym, nałożyć rukole, kurczaka, haloumi pomidorki i pozostałe dodatki. Całość dobrze zawinąć za pomocą papieru lub folii aluminiowej. Smacznego
MarciochaKucharzyFasolowe placki czekoladowe; z kremem banan-kakao i jogurtem naturalnym Były i kremy, ciasta i nawet pralinki, a o dziwo jeszcze placków nie było, swoją drogą może tego nie widać, ale jedne z najgrubszych jakie kiedykolwiek zrobiłam
More food, love and dreamsbułką tartą, wlać ciasto. Piec w nagrzanym do 160 stopni C piekarniku 25 - 30 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu placek wyjąć z formy i wystudzić. Na czekoladowy placek wyłożyć masę budyniową, dokładnie wyrównać i wstawić na około 10 minut do lodówki. Łatwiej będzie złożyć warstwy ciasta. gdy spód włoży się do formy w której był pieczony
Kuchcik gotujeGotujemy 1,5 szklanki mleka w reszcie mleka rozrabiamy budyń razem z mąką wlewamy do gotującego mleka chwilę gotujemy, studzimy, ucieramy z masłem, dodajemy alkohol. Na ostudzony pierwszy placek nakładamy masę budyniową nakrywamy drugą częścią placka warstwą orzechowo -śliwkową do dołu. Ciasto polewamy polewą czekoladową. Smacznego
kgwjanczewoTortilla z sosem z mango to pełnowartościowe, lekkie, wiosenne danie, które każdy z Was jest w stanie samodzielnie przygotować. Składniki: - pierś z kurczaka - 1 sztuka - pełnoziarnisty placek Tortilla - 2 sztuki - pomidor - 1 sztuka - mango - 1/2 sztuki - papryka - 1 sztuka - sałata (dowolny rodzaj) - 50 g - świeża bazylia - 10 listków - miód(...)minut. Mango, miód, musztardę, sok z cytryny oraz chilli razem zblendować, tak aby powstał gładki sos. Pierś z kurczaka grillować na patelni. Warzywa umyć, pokroić w paski. Placki Tortilla posmarować sosem z mango, ułożyć pierś z kurczaka, sałatę, paprykę, pomidory, pokrojone w paski mango oraz liście bazylii. Całość zwinąć w rulon. Smacznego
Fit-aminanieudanego ciasta lub pozostałego ciasta po świętach..Na blogu są już przepisy na takie ciasto ale inne[ tutaj , tutaj , tutaj i tutaj ]. Kiedyś piekłam dwa kruche placki, jeden kruszyłam , dodawałam dodatki i wykładałam na kruchy placek posmarowany dżemem...a teraz miałam trochę niezjedzonego ciasta po świętach , więc tylko dodałam bakalie itd..pomysł z dodatkiem kaszy
Moje domowe kucharzenieUwielbiam cukinię w każdej postaci, a że miałam tylko jeden większy okaz to i miałam problem co z nią zrobić:D W końcu zdecydowałam się usmażyć placki podobne do ziemniaczanych, które najlepiej smakują(...)kropelką sosu tabasco. Tylko ze względu na moją najmłodszą pociechę zamieniłam sos tabasco na ketchup pikantny. Też smakują niesamowicie, ale jednak tabasco bardziej mi pasowało do lekko słodkawych placków. A Wy, który dodatek wybierzecie? Składniki: 1 duża cukinia 2-3 marchewki 2 jajka sól pieprz ok 1 szklanka mąki olej do smażenia ketchup lub sos tabasco Wykonanie: Cukinię i marchew
Bea(u)ty kitchenodstawiam do całkowitego wystygnięcia. Ucieram masło z cukrem na puch dodając do niego po łyżce zimnej kaszy. Gotową masą przekładam placki i odstawiam na 24 godz, aby placki zmiękły, gdyż po upieczeniu są dość twarde
Ciasteczkowy Potwórpalnika i odstawiam aby masa ostygła. Od czasu, do czasu mieszam. Schłodzone ciasto wyjmuję, dzielę na trzy części i rozwałkowuję, przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdy placek piekę 15 min w temp 200'C. Placki przekładam jeszcze ciepłą masą serową i odstawiam na noc. Składniki polewy gotuję, a kiedy zastygnie, wykładam na wierzch ciasta
Ciasteczkowy Potwórwrzącej masy serowej i gotuję przez chwilę. Zdejmuję i odstawiam do lekkiego przestudzenia. Na spód blaszki układam jeden kruchy placek, na to wykładam połowę masy serowej, układam placek z rolad i resztę masy, przykrywam drugim kruchym ciastem i odstawiam przynajmniej na 24 godziny. Całość można dodatkowo polać polewą czekoladową
Ciasteczkowy Potwórułożyć w formie do pieczenia (na tym samym papierze, z którym było zwinięte). Rozwinięte ciasto gęsto ponakłuwać widelcem, posmarować rozmąconym jajkiem i piec wg przepisu na opakowaniu. Upieczone placki wystudzić, jeden z nich po wystudzeniu pokroić ostrym nożem na kwadraty (wyszło mi 16 kwadratów). Składniki na krem: 1,5 l mleka; 150 g skrobi kukurydzianej; 3 cukry waniliowe(...)wierzchu nie robił się "kożuch". Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem ze śmietan-fixem, ubitą dodać do dobrze wystudzonego budyniu i delikatnie wymieszać. Gotowy krem wyłożyć na upieczony placek ciasta francuskiego, wyrównać i na wierzch ułożyć przygotowane kwadraty z ciasta francuskiego. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem i odstawić na noc do lodówki, by się dobrze schłodziło
In my kitchenblaszkę (troszkę to jest męczące:)) Piec 25-30 minut w temperaturze 200 o C. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie!! W taki sam sposób upiec drugi placek. Składniki na krem: 1 opakowanie gotowego proszku"Karpatka"; 2 szklanki mleka; 1 cukier waniliowy; 1 kostka masła; Wykonanie: "Karpatkę" przygotować według przepisu na opakowaniu, wykorzystując przy tym mleko, które(...)Rozrabiając "Karpatkę" w mleku, dodałam cukier waniliowy. Ugotowany budyń (Karpatkę) wystudzić. Masło utrzeć na krem, dodawać powoli wystudzony budyń, dobrze przy tym ucierając. Gotowym kremem przełożyć upieczone i wystudzone placki. Ciasto można posypać cukrem pudrem, albo polewą czekoladową porobić tzw. esy-floresy
In my kitchenśmietanę i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce (około 1/2 h), podzielić na pół i rozwałkować na dwa placki wielkości prostokątnej formy (30 x 25 cm). Placki piec na złoty kolor około 15 minut w temperaturze 180 st.C. Wystudzić. Składniki na ciasto kokosowe: 200 g wiórków kokosowych; 150 g cukru kryształu; 5 białek; Wykonanie: Białka
In my kitchen