placki - 22990 przepisów (strona:466/1533)

Sernik delikatny i puszysty jak puch 117

wiaderka ) 7 jajek 80 gram tłuszczu 250 gram cukru pudru Olejek wanilinowy lub cukier wanilinowy 40 gram mąki Wykonanie: Z podanych składników przygotowujemy ciasto, schładzamy je. Rozwałkowujemy na cienki placek, umieszczamy na blaszce ( typowej ) i pieczemy w piekarniku około 15-20 minut. Margarynę ucieramy z żółtkami, cukrem i cukrem(...)wanilinowym lub olejkiem. Dodajemy twaróg. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywno. Do utartej masy serowej dodajemy łyżkami ubite białka na przemian z mąką. Delikatnie mieszamy.  Masę wykładamy na upieczony placek. Pieczemy około 50 – 60 minut w temperaturze 180 o C. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Jabłecznik cytrynowy na biszkopcie 213

cukru Cukier puder do posypania Wykonanie: Z podanych składników na ciasto pieczemy biszkopt. Dokładny sposób wykonania biszkoptu w przepisie na cytrynkę ( prezentowane na blogu ). Po wystudzeniu kroimy na dwa placki. Do garnka wkładamy prażone jabłka, dodajemy cukier. Całość podgrzewamy mieszając. W szklance wody rozpuszczamy kisiel i dodajemy do masy. Masę gotujemy i cały czas mieszamy aby nie powstały grudki(...)się nie przypaliło. Lekko wystudzoną masę nakładamy na jeden placek biszkoptu i przykrywamy drugim. Po całkowitym wystudzeniu ciasto jest gotowe. Przed samym podaniem posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement

Smaki Ewy
Placki z zielonego groszku 121

Upały lekko odpuściły, trochę wytchnienia się przyda. Dzisiaj prezentuję dość oryginalne danie, a mianowicie placuszki z zielonego groszku. Placki w konsystencji są bardzo lekkie, puchowe. Idealne danie również na upalne dni. Można je podać z gęstą śmietaną, szczypiorkiem, wędzonym łososiem czy też jajkiem sadzonym. Wybór należy do Was. Składniki: 2 szklanki zielonego groszku ( może być mrożony ) 4 jajka(...)zmiksowanego groszku. Do masy również dodajemy mąkę, niezmiksowany groszek i doprawiamy solą i pieprzem. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Na rozgrzanym oleju smażymy małe placki. Podajemy według uznania ze śmietaną, szczypiorkiem, wędzonym łososiem lub jajkiem sadzonym. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function

Smaki Ewy
Jaglano–kakaowe drożdżówki z malinami i wiśniami 164

minut (zalecane jest na 1,5 godziny przez autorkę przepisu).  Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na placek o średnicy około 30 cm. Placek posypujemy płatkami migdałów, malinami i wiśniami bez pestek. Zwijamy ciasto w rulon, kroimy na poprzeczne 2,5 cm plastry, układamy je w tortownicy wyłożonej papierem śniadaniowym (warto to zrobić

bistro mama
Turecki "Fladenbrot" z patelni 167

Fladenbrot, w Turcji zwany pide to najpopularnieszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie  dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, zawsze oblepiony sezamem. Nie przygotowuje się z niego, tak tradycyjnych u nas kanapek, ale odszarpuje do jedzenia po kawałku. Zamiast dużego bochenka możesz upiec jedoosobowe małe chlebki(...)ściereczką wyrośnięte kulki rozpłaszczyć dłonią i rozciagnąć do pożądanej wielkości, nie większej niż 18 cm średnicy na patelni rozgrzać 1/2 łyżki oleju, rozsypać 1/4 z porcji sezamu i ułożyć placek. Przykryć patelnię pokrywką i piec na średnim ogniu 5 minut, odwrócić i podpiekać następne około 5 minut. Upiec pozostałe chlebki. Podawać jeszcze ciepłe Uwagi: chlebki można upiec w większej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
pita 189

najmniej godzinę. W tym czasie ciasto wyrabiamy jeszcze co najmniej dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć części, każdą zagniatamy w kształt bułki, a następnie rozwałkowujemy ją na placek półcentymetrowej grubości i zostawiamy na dziesięć minut aby trochę wyrósł. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni, wkładamy do niego wyrośnięte placki. Pity pieczemy w tej temperaturze przez

Miód i pieprz
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 170

pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać marmoladę. Koniuszek zwilżyć wodą, żeby rogalik łatwiej się sklejał. Zwijać od szerszej do węższej części i formować w rogalik

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki z cukinii 130

Placki z cukinii Gotowe placki z cukinii Składniki Danie dla czterech osób 4 średnie cukinie 2 żółtka jajek 6 łyżek mąki pszennej lub żytniej w powolnych proporcjach 5 łyżek oleju Pół pęczku szczypioru Gałka muszkatołowa Sól, pieprz Sposób przygotowania Obieramy warzywa (jeśli skóra cukinii jest delikatna, zostawiamy ją na jednej lub dwóch sztukach) ,  ścieramy na tarce

Miód i pieprz
pancakes z borówką amerykańską 102

jednolitą masę i odstawić na 15 minut. Po tym czasie delikatnie mieszając dołożyć do ciasta połowę owoców borówki. Rozgrzać teflonową patelnię i smażyć na niej, bez dodatku tłuszczu,  placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją(...)samym czasie  do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców,  zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać

Miód i pieprz
placek ze śliwkami 141

Placek drożdżowy ze śliwkami Z tym wypiekiem jest taki kłopot że znika zanim zdąży porządnie wystygnąć Składniki 0,5 kg mąki 0,5 kg śliwek 3 jajka 25 g drożdży 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 1/3 kostki masła kruszonka 2 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 łyżka cukru (waniliowego) Sposób wykonania Do miski wlewamy letnie mleko, wsypujemy pokruszone(...)minutach zwiększamy temperaturę pieczenia do 200 stopni i dopiekamy ciasto przez 20 minut, po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone w środku i jeżeli patyczek jest suchym, wyjmujemy placek z pi ekarnika

Miód i pieprz
Quiche lorraine z wędzonym boczkiem, dynią i topinamburem podany z weissbierem 186

uiche lorraine -  placek lotaryński, tym razem w zdrowszej wersji.  Obok wędzonego boczku moja ulubiona dynia Hokkaido, którą uwielbiam za intensywny kolor i za to, że nie trzeba jej obierać ze skóry, a smażona(...)pieczona nabiera lekko dymnego aromatu :); rewelacyjny topinambur i migaine z garścią zielonej pietruszki. Znakomita przystawka do podania na ciepło z sałatką śródziemnomorską oraz z schłodzonym do 7 ° C weissbierem. Placek można odgrzewać przed podaniem lub schłodzić przez noc w lodówce, pokroić w małe porcje i podać do piwa w formie wytrawnych ciasteczek. Polecam obydwie wersje :) Porcje: forma

SzczyptaSmaQ
Jajka po szkocku 111

drugi bułkę tartą, w kolejnym przygotować roztrzepane jajka. Jajka obrać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Jajko obtoczyć w mące. Na blacie (może też być deska do krojenia) podsypanym mąką przygotować „placek” z mięsa mielonego, tak, żeby móc położyć na nim jajko(...)mięso zawinąć. Można też wykonać to inną metodą – na dłoni (wcześniej posypać ją mąką, żeby mięso się do niej nie kleiło) przygotować „na płasko” placek z mięsa mielonego, położyć na nim jajko i zawinąć w mięso. Obtoczyć w roztrzepanym jajku i bułce tartej (2x). Smażyć na gorącym oleju (najlepiej głębokim) na złoto (kilka minut) – obracając

Pociąg Do Kuchni
Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską 125

patelnię razem z oliwą. Doprawić solą, pieprzem i ziołami oraz odrobiną cukru. Gotować na wolnym ogniu przez około 8-10 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – uformować placki na pizzę (podsypać lekko mąką i delikatnie rozwałkować na grubość(...)około 0,5 cm – nie więcej). Ułożyć na blasze wysmarowanej oliwą albo na papierze do pieczenia. Zostawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni. Placki na pizze posmarować warstwą sosu (najlepiej rysując okręgi), posypać suszonym albo świeżym oregano, ułożyć ser mozzarella pokrojony w plastry. Na to kładziemy plastry pomidora albo pomidorki koktajlowe pokrojone

Pociąg Do Kuchni
Placki z kabaczka. 234

Sezon na kabaczka już się rozpoczyna, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszne placki z kabaczka, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo.  Do przepisu możecie także użyć cukinię zamiast kabaczka, placuszki będą smakowały bardzo podobnie, tylko dodam, że cukinię należałoby odciskać bardziej dokładnie niż kabaczka, bo zawiera w sobie więcej wody. Składniki: 1 kg kabaczka lub cukinii(...)młody kabaczek) 2 jaja 1 średnia cebulka 6-8 łyżek mąki (w zależności od tego, jak dokładnie odcisnęliśmy kabaczka/cukinię) 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu olej dla smażenia Placki z kabaczka - przepis:  Kabaczka dokładnie myjemy, obieramy ze skóry i wydrążamy nasiona (jeżeli kabaczek jest młody, to możemy pominąć obieranie ze skóry i wydrążenie nasion). Po tym ścieramy

Kuchnia Łukasza
Pełnoziarniste placuszki jogurtowe z borówkami 771

Chyba już każdy, kto śledzi mojego bloga na bieżąco wie, że moje ulubione śniadania to te na słodko. Najbardziej lubię wszelkiego rodzaju placki i placuszki, np:  Placuszki dyniowe ,  Omlet owsiany ,  Ekologiczne placuszki z płatków Symbio . Ostatnio pracuję głównie popołudniami, więc rano mam więcej czasu na przygotowanie śniadania. I niezmiennie już od kilku dni na moim śniadaniowym(...)Wszystkie składniki mieszamy rózgą lub widelcem w większym naczyniu, aż powstanie gęsta, w miarę jednolita masa. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnie nakładamy porcje ciasta (1 łyżka ciasta na 1 placka) i smażymy, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Przekładamy na drugą stronę i smażymy jeszcze ok 1-2 minuty. Podajemy z ulubionymi dodatkami (u mnie z miodem, jogurtem

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania