domu sama:) Burito jest dużo lepsze w następnym dniu po przygotowaniu, na obiad zatem może być na tzw. 2 dni:) Przepis znalazłam tutaj . Składniki na 4 porcje: 4 placki tortilli; 300 g mięsa mielonego; 1 puszka czerwonej fasoli; 0,5 puszki kukurydzy; 1 cebula; 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego; 2 konserwowe papryki; sól i pieprz; 0,5 łyżeczki(...)fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat pomidorowy wymieszany z 0,5 szklanki wody. Całość doprawić do smaku przyprawami i jeszcze przez chwilkę dusić wszystko razem. Farsz nakładać na placki tortilli, zwinąć w rulon, posypać startym żółtym serem (jeżeli lubimy) i zapiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez kilka minut. Uwaga: Burrito można podawać samo lub z dodatkiem
In my kitchenrazie potrzeby rzucić coś, co się nawinie do środka. Jak to dobrze, że jakiś czas temu Weganon na swoim blogu podzielił się sposobem na wykonanie tortilli :) Składniki na placki (5 sztuk): 2 łyżki mąki kasztanowej 8 łyżek mąki pszennej łyżka mąki kukurydzianej łyżeczka soli 2 łyżki oliwy wrzątek Mąki wymieszać z solą i oliwą. Powoli dolewać wrzątek (tyle(...)azbestowe ręce, bo wyrabiam ciasto ręcznie zaraz po wymieszaniu łyżką. Odstawić masę pod przykryciem na ok. kwadrans. Potem odrywać kawałki ciasta, uformować z nich kulki i wałkować na cieniutkie placki. Smażyć na suchej patelni po obu stronach po ok. 15 sekund. Przed formowaniem burrito tortille jeszcze raz podgrzać, by ładniej się dawały rolować. Układać na środku, co się nawinie
Weekendy w domu i ogrodziegrubość ok 5mm. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C, przez ok 15-20 minut. Zaraz po upieczeniu placki są twarde, lecz po 2-3 dniach skruszeją. Wystudzone placki przełożyć lekko podgrzanymi powidłami śliwkowymi. Oczywiście wybór przełożenia, należy do was. Można np. przełożyć masą kajmakową, masą orzechową, a nawet marcepanową. Po przełożeniu piernika, ciasto nakryć arkuszem papieru do pieczenia
CookYourselfmiski i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 8 części (w zależności od wielkości patelni - u mnie 26cm). Każdą kulkę rozwałkować na cienkie placki. Placki układać na rozgrzanej, suchej patelni i "smażyć" ją przez ok.30 sekund z każdej strony. (podczas pieczenia tortilla wypełni się pęcherzami powietrza i pokryje się brązowymi plamkami). Po zdjęciu tortilli
CookYourselfDaaaawno nie jadłam tak dobrego ciasta drożdżowego. W smaku, niewiele mu brakowało, do drożdżowego placka Babci Ani. Może kiedyś, w końcu i mnie się uda taki idealny placek upiec. Póki, co zostaję przy tym. Delikatny w smaku, puszysty, ze słodką, cynamonową kruszonką i lekko kwaskowymi śliwkami. Oj mówię Wam - niebo w gębie :) Jeśli macie tylko drożdże w domu
CookYourselflodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka. Ciasto maślane: Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, a na końcu mąkę. Układanie w blaszce: Uformowany placek przełożyć do blaszki , posmarować dżemem i przykryć ciastem maślanym .Brzegi obramować wałeczkiem z ciasta kruchego.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po wystudzeniu polać masą kaimakową
Moje domowe kucharzeniejakoś naszło mnie na konkretne ciasto ;) Pyszne miodowe placki, przełożone(...)kremem z kaszy manny z brzoskwiniami. Nie za słodkie, konkretne powiedziałabym :D Nie jest zbyt słodkie, a brzoskwinie tylko podkręcają jego smak. Najlepsze 2-3 dni po zrobieniu, gdy placki zmiękną. Polecam! :) Składniki na ciasto: 1 jajko 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 łyżki płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Krem
Domowa cukiernia Ewytaki pasztet pieczeniowy, który zastępuje nam w Święta chleb. W Wielki Czwartek piecze się placki, w Wielki Piątek gotuje się podgardle, boczek, a w wywarze zamacza pokruszone placki. W Wielką Sobotę miesza się to ze zmielonym boczkiem, przyprawia i piecze… i po 15.00, czyli po święconce można już próbować;) Kiedy pytałam Babcię, skąd się wzięło te danie, żartowała
bistro mamacały czas mieszając,doprowadzić do wrzenia i do zagęszczenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać jajko, sól i mąkę. Zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować „na placek” i posmarować miękkim masłem. Następnie zwijamy w rulon a to w „ślimaka”. Z drugim postępujemy podobnie. Zawinąć oba ciasta w folię i włożyć do lodówki na 2 – 4 godziny(...)ciepłe). Ciasto wyjąć z lodówki. Nie zagniatać tylko natychmiast rozwałkować na grubość 3 mm. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem formę. Wyłożyć na wierzch krem. Rozwałkować drugi placek, troszkę większy od poprzedniego. Położyć na wierzch i podwinąć pod spód. Wierzch posmarować jajkiem lub mlekiem.Piec w temperaturze 180°C ok. 20 – 25 min.PO upieczeniu posypać cukrem pudrem
kulinarnajamka.blogspot.comwyrobić na jednolite ciasto - ja użyłam tu miksera z mieszadłami hakowymi . Ciasto będzie raczej lepiące. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30x20cm. Na wierzch placka wyłożyć przestygnięte nadzienie szpinakowe, zostawiając brzegi ok 2cm które ułatwią zlepić potem ciasto. Następnie pokruszyć na to ser feta i rozsypać na całość resztę sera żółtego. Placek
Grunt to przepis!chleb smażyły w postaci okrągłych placków i podawały z cukrem. Obecnie częściej przyrządzane są z mąki pszennej oraz drożdży i w takiej wersji przedstawiam je dzisiaj (stara wersja też pewnie się pojawi). Jest to delikatnie zmodyfikowany przepis regionalny. Racuchy przyrządzone według niego są miękkie i delikatne, po prostu pyszne. Wszystkim lubiącym placki polecam, bo wierzę że też polubicie ruchanki
Pełny talerzrazem udało mi się wygrać ;) Moje uwagi Jeżeli gniazdka podczas smażenia lekko się porozwijają, można spróbować je szybko jeszcze raz uformować tuż po wyjęciu np. dwoma widelcami Z jednego placka wychodzi ok. 3-4 gniazdek Ciastka nie powinny być ciasno pozwijane Składniki: 2 szklanki mąki luksusowej (z małym czubkiem) 3 żółtka 1 jajo 3 łyżki roztopionego masła 4 łyżki(...)przez ok. 5-8 minut). Zagniecione ciasto podzielić na 6 porcji. Każdą porcję bardzo cienko rozwałkować (jak najcieniej się da), nadając jej kształt prostokąta (można użyć maszynki do makaronu). Placki odłożyć do przesuszenia na 5 minut. Następnie pokroić we wstążki (jak tagliatelle). Ze wstążek formować niewielkie gniazdka. Lekko docisnąć końcówki (inaczej bardzo rozwijają się podczas smażenia). Smażyć po kilka
Pełny talerzszybkie ciasteczka? Są kruche i piegowate o wspanialym maślano-waniliowym smaku. Ich zaletą jest to, że ciasta nie trzeba chłodzić. Ciasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 110 g miękkiego masła (Masła absolutnie(...)Piec w nagrzanym do 190-200°C piekarniku przez 15-17 minut. Przy pieczeniu na dwóch poziomach - w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami. Po wyjęciu z piekarnika, każdy placek naciąć na 8 części, odstawić w formie na 10 minut. Po tym czasie wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Smacznego! Inspiracja: Krok po kroku. Książka kucharska ze szczegółowymi instrukcjami
Pełny talerzoprószyć mąką, nadmiar otrzepać. Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka. Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis zgłoszony
Pełny talerzSezon truskawkowy się zakończył, ale w kolejce czekają już kolejne dary lata. Dzisiaj będzie jagodowo. Proponuję Wam jedno z najprostszych dań, czyli naleśniki. Placki są z dodatkiem kakao, nadziane słodkim waniliowym serkiem i jagodami. Sami wybierzcie, czy będą pasować na śniadanie, danie główne, deser. Ja zapewniam, że będą pyszne. ;) Składniki na 10-12 szt. po ok.21 cm: Ciasto
Pełny talerz