lodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka. Ciasto maślane: Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, a na końcu mąkę. Układanie w blaszce: Uformowany placek przełożyć do blaszki , posmarować dżemem i przykryć ciastem maślanym .Brzegi obramować wałeczkiem z ciasta kruchego.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut. Po wystudzeniu polać masą kaimakową
Moje domowe kucharzeniejakoś naszło mnie na konkretne ciasto ;) Pyszne miodowe placki, przełożone(...)kremem z kaszy manny z brzoskwiniami. Nie za słodkie, konkretne powiedziałabym :D Nie jest zbyt słodkie, a brzoskwinie tylko podkręcają jego smak. Najlepsze 2-3 dni po zrobieniu, gdy placki zmiękną. Polecam! :) Składniki na ciasto: 1 jajko 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 łyżki płynnego miodu 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej Krem
Domowa cukiernia Ewytaki pasztet pieczeniowy, który zastępuje nam w Święta chleb. W Wielki Czwartek piecze się placki, w Wielki Piątek gotuje się podgardle, boczek, a w wywarze zamacza pokruszone placki. W Wielką Sobotę miesza się to ze zmielonym boczkiem, przyprawia i piecze… i po 15.00, czyli po święconce można już próbować;) Kiedy pytałam Babcię, skąd się wzięło te danie, żartowała
bistro mamacały czas mieszając,doprowadzić do wrzenia i do zagęszczenia. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże,dodać jajko, sól i mąkę. Zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować „na placek” i posmarować miękkim masłem. Następnie zwijamy w rulon a to w „ślimaka”. Z drugim postępujemy podobnie. Zawinąć oba ciasta w folię i włożyć do lodówki na 2 – 4 godziny(...)ciepłe). Ciasto wyjąć z lodówki. Nie zagniatać tylko natychmiast rozwałkować na grubość 3 mm. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem formę. Wyłożyć na wierzch krem. Rozwałkować drugi placek, troszkę większy od poprzedniego. Położyć na wierzch i podwinąć pod spód. Wierzch posmarować jajkiem lub mlekiem.Piec w temperaturze 180°C ok. 20 – 25 min.PO upieczeniu posypać cukrem pudrem
kulinarnajamka.blogspot.comwyrobić na jednolite ciasto - ja użyłam tu miksera z mieszadłami hakowymi . Ciasto będzie raczej lepiące. Na stolnicy posypanej mąką, rozwałkować ciasto na prostokąt o wymiarach ok 30x20cm. Na wierzch placka wyłożyć przestygnięte nadzienie szpinakowe, zostawiając brzegi ok 2cm które ułatwią zlepić potem ciasto. Następnie pokruszyć na to ser feta i rozsypać na całość resztę sera żółtego. Placek
Grunt to przepis!chleb smażyły w postaci okrągłych placków i podawały z cukrem. Obecnie częściej przyrządzane są z mąki pszennej oraz drożdży i w takiej wersji przedstawiam je dzisiaj (stara wersja też pewnie się pojawi). Jest to delikatnie zmodyfikowany przepis regionalny. Racuchy przyrządzone według niego są miękkie i delikatne, po prostu pyszne. Wszystkim lubiącym placki polecam, bo wierzę że też polubicie ruchanki
Pełny talerzrazem udało mi się wygrać ;) Moje uwagi Jeżeli gniazdka podczas smażenia lekko się porozwijają, można spróbować je szybko jeszcze raz uformować tuż po wyjęciu np. dwoma widelcami Z jednego placka wychodzi ok. 3-4 gniazdek Ciastka nie powinny być ciasno pozwijane Składniki: 2 szklanki mąki luksusowej (z małym czubkiem) 3 żółtka 1 jajo 3 łyżki roztopionego masła 4 łyżki(...)przez ok. 5-8 minut). Zagniecione ciasto podzielić na 6 porcji. Każdą porcję bardzo cienko rozwałkować (jak najcieniej się da), nadając jej kształt prostokąta (można użyć maszynki do makaronu). Placki odłożyć do przesuszenia na 5 minut. Następnie pokroić we wstążki (jak tagliatelle). Ze wstążek formować niewielkie gniazdka. Lekko docisnąć końcówki (inaczej bardzo rozwijają się podczas smażenia). Smażyć po kilka
Pełny talerzszybkie ciasteczka? Są kruche i piegowate o wspanialym maślano-waniliowym smaku. Ich zaletą jest to, że ciasta nie trzeba chłodzić. Ciasteczek nie trzeba formować, wałkować, wycinać. Wystarczy podzielić upieczony placek na trójkąty i gotowe. Czasami trzeba tak niewiele :-) Składniki na 16 sztuk: 1½ szklanki mąki krupczatki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 110 g miękkiego masła (Masła absolutnie(...)Piec w nagrzanym do 190-200°C piekarniku przez 15-17 minut. Przy pieczeniu na dwóch poziomach - w połowie pieczenia zamienić blachy miejscami. Po wyjęciu z piekarnika, każdy placek naciąć na 8 części, odstawić w formie na 10 minut. Po tym czasie wyjąć z formy i ostudzić na kratce. Smacznego! Inspiracja: Krok po kroku. Książka kucharska ze szczegółowymi instrukcjami
Pełny talerzoprószyć mąką, nadmiar otrzepać. Schłodzone porcje ciasta rozwałkować na cienkie placki. Większym wylepić formę. Wyłożyć część farszu. Na nim ułożyć obrane ugotowane jaja, potem resztę masy. Brzegi mniejszego placka posmarować rozmąconym żółtkiem. Przykryć formę dokładnie zlepiając brzegi. Posmarować resztą żółtka. Piec przez 45-60 minut w 180°C. Podawać na ciepło lub na zimno. Smacznego! Przepis zgłoszony
Pełny talerzSezon truskawkowy się zakończył, ale w kolejce czekają już kolejne dary lata. Dzisiaj będzie jagodowo. Proponuję Wam jedno z najprostszych dań, czyli naleśniki. Placki są z dodatkiem kakao, nadziane słodkim waniliowym serkiem i jagodami. Sami wybierzcie, czy będą pasować na śniadanie, danie główne, deser. Ja zapewniam, że będą pyszne. ;) Składniki na 10-12 szt. po ok.21 cm: Ciasto
Pełny talerzskładników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę z ciasta spłaszczyć w dłoni na placek. Na środek placka nałożyć porcję masy serowej. Brzegi dokładnie zlepić, zrolować kulkę. Obtoczyć w cukrowo- korzennej posypce, ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, spłaszczyć dłonią. Zachować odstępy pomiędzy ciastkami
Pełny talerzmleku mieszam mąki i żółtka. Masę wlewam do gotującego się mleka. Mieszam, aż budyń zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. Masło ucieram z zimnym budyniem na puszystą masę. Masą przekładam upieczone placki, tak aby placek z orzechami był na wierzchu. Gotowe ciasto wstawiam do godzinę do lodówki
Tradycyjna kuchnia Kasiobiadu dla 4 osób : - 500 g. piersi z kurczaka - 50 ml. octu balsamicznego - przyprawa do gyrosa ( ja przygotowałem sam z papryki słodkiej, ostrej i curry ) - 2 ząbki czosnku - 4 placki do zawijania tortilli - 300 ml jogurtu - 4 ząbki czosnku - sól - pieprz - 1/2 główki kapusty pekińskiej - 2 pomidory - 1 cebula Piersi kroimy na cienkie paski dodajemy ocet balsamiczny, sól, pieprz(...)cebuli i kapusty pekińskiej. Na mocno rozgrzaną patelnie wrzucamy kurczaka i krótko go przesmażamy. Następnie na naszą tortille kładziemy dodatki z którymi nie należy przesadzać ponieważ nie zwiniemy naszego placka. Gdy tortilla jest już zwinięta delikatnie obsmażamy na suchej patelni. Smacznego
Full Smakumiękkim masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanką wrzątku, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Galaretki rozpuścić w pół litrze wrzątku. Pozostawić do wystudzenia i stężenia. Wystudzone ciasto przekroić na dwa placki. Na jednym wyłożyć połowę(...)kremu. Na krem ułożyć biszkopty delikatnie nasączone kawą. Między biszkopty wyłożyć mocno tężejącą galaretkę (2 galaretki rozpuszczone w pół litra wody). Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać krokantem. Schłodzić w lodówce. Na galaretkę wyłożyć resztę kremu. Przykryć drugim plackiem. Polać polewą czekoladową i posypać
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniabyła ładnym, zajrzałam do zamrażarki, do owocowych zapasów, i zobaczyłam śliwki. Zaraz potem przypomniałam sobie o dodatku do KUCHNI dotyczącym ciast, w środku już czekała receptura na poniższy placek. Ciasto ze śliwkami 250 g maki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 16 g cukru waniliowego 2 czubate łyżki cukru 150 ml śmietany 18% 150 g masła(...)lodówki. Masło do kruszony topimy w rondelku. Mieszamy z cukrem zwykłym i waniliowym oraz żółtkiem. Powinniśmy otrzymać dość zwartą kruszonkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 st.C. Ciasto rozwałkowujemy na placek wielkości 20 na 40 cm. Układamy go na blaszce wyłożonej papierem. Brzegi zawijamy do środka i smarujemy lekko rozbełtanym białkiem. Środek ciasta posypujemy migdałami i cukrem trzcinowym. Pieczemy 12 minut
Dzieje kuchennej Wiewióry