placki - 22990 przepisów (strona:481/1533)

Domowa pizza 186

pizzę. Niewielkich rozmiarów kamień można za niezbyt dużą kwotę kupić w zakładzie kamieniarskim. Robiąc to, uprzedźcie sprzedawcę, że kamień będzie miał kontakt z żywnością. Ciasto na pizzę (na trzy placki średnicy 30 cm): 2 szklanki mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oliwy 250 ml letniej wody Sposób przygotowania: Drożdże rozpuścić(...)nakryć ściereczką lub folią spożywczą. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 60 minut do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, każdą część oprószyć mąką i rozwałkować tak, by uzyskać cienki placek. Przełożyć na blaszkę delikatnie nasmarowaną oliwą i dokładnie wylepić brzegi. Wierzch nasmarować sosem pomidorowym, wyłożyć ulubione dodatki i ser (używam mozzarelli), posypać oregano i piec ok. 10-15 minut

W SMAK
Galette pigwowo-cytrynowa 158

wcześniej pokrojone w cienkie plastry i masło. Całość zmiksować w jak najkrótszym czasie - tak, by składniki połączyły się, ale pozostały zimne. Ciasto wyjąć z robota, zagnieść w kształt płaskiego placka, po czym owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 30 minut. W czasie, w którym ciasto będzie się chłodzić, owoce pigwy obrać, pokroić na ćwiartki, i usunąć(...)cukru (użyłem muscovado), 2 łyżki białego cukru i 1 opakowanie cukru wanilinowego. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić. Wyjęte z lodówki ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Powstały placek powinien być okrągły i jak najcieńszy. Na jego środek wyłożyć pokrojone pigwy. Brzegi ciasta zawinąć do góry, nakrywając nimi owoce. Nieprzykryty pozostać ma jedynie środek tarty. Wierzch ciasta posmarować

W SMAK
Serowa tarta z cukinią, dynią i koperkiem 161

. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć, rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną wcześniej masłem. Dno ponakłuwać widelcem i obciążyć (ja stawiam na nim płaski talerz). Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni

W SMAK
Zimowa tarta z camembertem i migdałami 158

płaski placek. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną masłem. Dno ponakłuwać widelcem i obciążyć (stawiam na nim płaski talerz). Wstawić na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, by ciasto

W SMAK
Tarta cytrynowa z bezą 200

płaski placek. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodać jeszcze nieco śmietanki. Ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 20 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na cienki placek i wylepić nim formę posmarowaną masłem. Jeśli zostanie Wam trochę ciasta, możecie je zamrozić i wykorzystać później. Dno ciasta ponakłuwać widelcem i obciążyć (stawiam na nim płaski talerz). Wstawić

W SMAK
Ciabatta z czarnymi oliwkami 207

zaś będzie się zbyt lepić - nieco mąki. Rosnące ciasto - tu w wersji z suszonymi pomidorami Gotowe ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i chwilę wyrabiamy, po czym rozwałkujemy na placek grubości ok 1 cm. Smarujemy z wierzchu oliwą (pędzlem lub po prostu ręką), po czym składamy na trzy-cztery razy, wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy ścierką i ostawiamy(...)koło ciepłego kaloryfera). W tym czasie ciasto dobrze wyrośnie (zdjęcie obok). Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy ręką i przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę wyrabiamy, po czym rozwałkowujemy na placek grubości ok. 1 cm i tniemy na kawałki pożądanej wielkości. Przekładamy na kratkę wyłożoną nasmarowanym oliwą papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce  na mniej więcej godzinę

W SMAK
Biała kiełbasa inaczej i proziaki 168

sodą, solą, cukrem, powoli wlewałam maślankę i wyrobiłam gładkie, niezbyt twarde ciasto. (Gdyby Wasze się lepiło, możecie dodać mąki). Ciasto kroiłam na kawałki i rozwałkowałam na niezbyt grube, owalne placki (ok. 15 cm długości). Kładłam je na średnio gorącą patelnię(...)smażyłam po kilka minut z każdej strony, uważając, by ich nie przypalić. Można delikatnie podlewać je olejem, jeśli patelnia zacznie dymić. Myślę, że można rozwałkować ciasto na nieco grubsze placki, ale trzeba je odpowiednio dłużej smażyć, więc chyba bez dodatku tłuszczu się nie obejdzie. Można je oczywiście upiec w piekarniku albo bezpośrednio na kuchennej blasze, ale kto teraz taką

dom-agi.pl
Ciasto drożdżowe na oleju 146

ciasto drożdżowe z olejem drożdżówka na oleju drożdżowe z olejem ciasto drozdzowez olejem placek drożdżowy z olejem bułeczki drożdżowe na oleju ciasto dro ciasto drożdżowe stoi 4 godzinu placek drożdżowy z kruszonką na oleju The post Ciasto drożdżowe na oleju appeared first

dom-agi.pl
Bułki do burgerów 157

nieklejącego się ciasta. Odstawić na około 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno w tym czasie podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać

Bullio
Tortilla, Naleśnik Meksykański 341

Potrzebne produkty; tortilla 16Sztuk (gotowe placki) kapusta pekińska 1Sztuka czerwona papryka 1Sztuka pomidory  2Sztuki pierś z kurczaka  2Sztuki przyprawa do gyrosa  łyżeczka pieprz  łyżeczka papryka słodka mielona łyżeczka olej 3łyżeczki(lub oliwa) ogórki kiszone  2Sztuki Sos czosnkowy: jogurt naturalny 200Mililitrów majonez  250Gramów czosnek4 1/2Ząbka (duże ząbki) sól szczypta pieprzWg szczypta natka pietruszki(...)ogórki kiszone i paprykę czerwoną w kostkę i dodać do tej samej miski, dodać mięso usmażone i sos czosnkowy oraz tzatziki. 6.  Wymieszać wszystko łyżka i... 7.  Placki podgrzać na patelni, potem na talerzu poukładać sałatkę z sosem i zwinąć

pichciszto
Indyjski placek herbaciany 143

Witajcie Kochani! Dzisiaj przedstawię Wam indyjski placek herbaciany. Placek, który zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni ! Składników ma on niewiele, jest fajny, mokry i pełen aromatów! Na indyjską nutę. Zmodyfikowałam znacznie oryginalny przepis. Gdyż orginał zawiera tylko rodzynki. Ja dodałam całą szklankę bakalii!Wykorzystałam do przepisu jedną z herbat z tych dwóch ,którą dostałam

Z Kuchni Do Kuchni
Mini torciki à la Sacher 192

kratce. Z ostudzonego ciasta odrywamy pergamin. Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny otrzymać prostokąt o wymiarach 18x23 cm. Oba placki dobrze nasączamy ponczem z ciepłej wody, soku z ½ cytryny i 1 łyżeczki cukru. Jeśli torciki nie są przeznaczone dla dzieci, można dodać trochę wódki. Dżem brzoskwiniowy przecieramy przez sitko

Mia Cucina Sofieta
Chlebki pita 134

Mąkę, sól i oliwę przygotować w dużej misce. Wlać wyrośnięty zaczyn. Wymieszać łyżką i zagnieść ciasto ręką. Podzielić na 8 kulek. Każdą kulkę rozwałkować na 3-4 mm placek. Odłożyć na chwilę. Krok 3 2 duże blachy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200*C na parę minut, aby się rozgrzały. Nie wykładać ich niczym. Krok 4 Wyjąć gorące blachy(...)ułożyć na nich placki. Na każdej po 4. Jeśli się nie zmieszczą, to mogą troszkę na siebie nachodzić. Nic się nie stanie. Krok 5 Piec ok 10-15 minut przekładając na drugą stronę. Mój piekarnik nierówno piecze, dlatego musiałam przestawiać też blachy co nieraz oprócz przewracania chlebków.   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined

CoolinarniePL
Proziaki - placki z Bieszczad 191

można by długo zaczynając od śniadaniowych przysmaków... zacierki, barszczu białego poprzez obiad ... kopytka, pierogi ... aż do smaku, którym dzisiaj z Wami się dzielę - proziaki. Cóż to takiego? To klasyczne placki, przygotowane z mąki, sody i kwaśnego mleka, pieczone na kuchni kaflowej, tym samym nie wierzcie nikomu, że można upiec je na klasycznej patelni i smak będzie(...)się ich smakiem musicie koniecznie wybrać się w tamte strony ... Poza smakiem nacieszycie się cudnymi widokami... Kto raz odwiedzi tamtejsze strony z pewnością tam wróci nie jeden raz... Proziaki - placki z Bieszczad  SKŁADNIKI: 1 kg mąki 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka soli około 500-700 ml zsiadłego mleka lub maślanki  PRZYGOTOWANIE: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania