Wyjątkową zaletą kaszy pęczak jest to, że można ją stosować do różnych dań. Doskonale pasuje zarówno do mięs, jak i dań warzywnych. Jest świetną alternatywą dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. Bardzo lubię jej lekko orzechową nutę. Sałatki z pęczakiem ostatnio bardzo często u mnie goszczą. Inspiracją do przygotowania tej, była sałatka Katie Quinn Davis z What Katie(...)pasty, bo jest rewelacyjna. Można przygotować z nią przepyszny hummus . Polecam! Składniki: 200 g filetu z kurczaka 20 g orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 100 g kaszy jęczmiennej pęczak sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki miodu 1 cukinia, pokrojona w półcentymetrowe plastry 1 duża garść drobno posiekanej natki
Smakowity Blog Kulinarnypalcach. Dodajemy sól,pieprz do smaku i sok z cytryny, ewentualnie z 2 łyżki wody. mieszamy i gotowe.Na talerz wykładamy sałatkę dwa rodzaje kaszy pół na pół na to fasolka szparagowa i pierś smażona .Danie rewelacja
Różowa kuchniatrochę zaszalałam! Zarówno klopsiki, jak i sos pomidorowy przygotowałam na sposób orientalny, z czosnkiem, imbirem, kuminem, chili i kolendrą. Jeśli lubicie ostre dania z egzotyczną nutką, to przypadnie Wam do gustu. Klopsiki podałam z kaszą kus kus, która doskonale smakuje właśnie z dodatkiem pikantnych, wyrazistych potraw. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego (dobrze, żeby miało nieco(...)jeśli jest sezon) 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru wielkości kciuka 1 łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1 jajko kawałek papryczki chili (w zależności od tego jak ostre danie lubimy) sól świeża kolendra 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę, połowę dodać do mięsa mielonego. Doprawić mięso łyżeczką soli, połową
Kulinarne Inspiracjeobiad były kotleciki mielone w wersji light. Kleik w postaci bułki tartej zastąpiłam zdrowym siemieniem lnianym, mąką owsianą, płatkami jaglanymi, otrębami i kaszą manną. Należy ich dodać tyle aby otrzymana masa miała odpowiednią lepkość i dało się z niej formować kotleciki o odpowiednim kształcie. Jeżeli nie mamy wszystkich z wymienionych składników to nic się nie dzieje- możemy np. dodać(...)Wyszły pycha! Składniki: 40 dag mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wołowej) 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki owsianej 3-4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki płatków jaglanych 3 łyżki mleka 3-4 łyżki siemienia lnianego Sól, pieprz Do mięsa wbić jajka, dodać zmiażdżony czosnek i zarumienioną wcześniej na patelni, drobno pokrojoną cebulę
Tradycyjna Kuchniazaproponowała miały ciekawy skład i stanowiły bardzo intrygujące odpowiedniki tych bardziej tradycyjnych dań mięsnych czy warzywnych. Zafascynowały mnie zwłaszcza wegańskie zamienniki majonezu czy domowego smalcu - tak banalnie proste do przygotowania, jeśli tylko zna się na nie sposób :) Wiele z prezentowanych dań pozostawiło na moich kubkach smakowych permanentne wrażenie i wyjątkowo zgrabnie wpasowało się w moje smaki(...)nich wracać w mojej kuchni! Część przepisów zdążyłam już osobiście wypróbować i zjeść w rodzinnym gronie: Kutia wigilijna z kaszą jaglaną Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku Podsumowując, na pewno będę starała się wprowadzać coraz więcej dań kuchni wegańskiej do mojego menu, ale raczej jako sposób na poszerzenie horyzontów , niż kompletną zmianę światopoglądu. Jako wnuczka
Grunt to przepis!Mieliśmy już na naszym blogu dania z żołądków i wątróbek , dzisiaj przyszedł czas na serca. I tym razem drobiowe i, jak to u mnie, z indyka. Ale tak jak w poprzednich naszych daniach z podrobów drobiowych, nie muszą być one wcale z indyka. Akurat dzisiejszy przepis zdaje się częściej bazować na sercach z kurczaka. Można ich więc(...) samo w sobie. Gulasz z serc z indyka 2015-05-14 12:28:15 Proste, kolorowe i apetyczne danie dla tych, którzy lubią podroby. Składnikami i sposobem wykonania nawiązuje do węgierskiego gulaszu. Można podawać samodzielnie, albo z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 500g serc indyczych 1 średnia czerwona papryka (250g) 2 średnie
Kulinarna Pokusaobniżonej zawartości tłuszczu 60g - jogurt TUTTI jabłko-cynamon 0% (z biedronki) 100g - suchy mak 250g -3 jabłka -kasza manna (1/2 szklanki) 60g -przyprawa korzenna 5g +słodzik według uznania(dałam dużo :D 0kcal-> żeby obniżyć kaloryczność) WYKONANIE: MAK wsypać do miski i zalać wrzątkiem lekko ponad poziom (po 30 minutach ewentualnie dodać odrobinę wrzącej wody) odstawić na kolejne(...)Białka ubić z sodą oczyszczoną 2. Jabłka zetrzeć na tarce, osączyć z nadmiaru soku. 3. Żółtka, jogurty, mak (jeśli została woda, to odlać ją) starte (i odsączone) jabłka, kaszę, przyprawy i słodzik (dosłodzić w razie potrzeby) wymieszać. 4. Do ubitych białek dodajemy po łyżce ''masy makowej'' (mikser na 1). 5 Masę przelej do SZCZELNEGO! naczynia. PIECZ W ROZGRZANYM PIEKARNIKU
fitolarun.blogspot.comcukru) jest smaczna? Dla urozmaicenia można dodać świeże lub suszone owoce, bakalie, syrop czy serek. Można ich również używać do zagęszczania zup i sosów oraz jako dodatek do dań warzywnych. Ja osobiście najbardziej lubię je gotować na mleku z dodatkiem mielonego lnu - wtedy powstaje pyszny, naturalny budyń. Do wyboru mamy 9 rodzajów, z czego ja miałam okazję próbować(...)ciepłego mleka lub wody wsypujemy kaszę aż do momentu uzyskania pożądanej konsystencji, a następnie odstawiamy na 1-2 minuty. Po tym czasie kaszka jest już gotowa do spożycia. Aby wzbogacić smak i wartość odżywczą można dodać np. rozgniecionego banana, startą gruszkę, mus owocowy, dżem, orzechy, serek itp. Jeśli próbowaliście tych kaszek, dajcie znać, czy Wam smakowały. Więcej informacji
Poranek na słodkogara. :) Dusimy do czasu, aż roladki będą miękkie. Gotowe danie... Roladki przeszły złocistym sosem... :) Takie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet
Zainspiruj się kuchniąniewegańskiej miód) 1300 g dyni 700 g cukinii 2 dojrzałe banany 2 łyżki tapioki (lub mąki ziemniaczanej) - najlepiej pożądnie kopiaste, ja dałam płaskie i uważam, że to jest za mało 100 g rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną podpraż na suchej patelni, aż do momentu gdy zacznie wydzielać lekko orzechowy aromat. Następnie przepłucz pod bieżącą wodą. Zagotuj kubek mleka
pyszne zdrowościczasu mieszając. Solimy do smaku. Kapustę Babci Halinki podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego. Fanom kapusty kiszonej polecam także przepis na pieczone mini pierogi z kapustą i grzybami . Natomiast wielbicielom kaszy jęczmiennej do gusty przypadnie przepis na kaszę jęczmienną z boczniakami . Babcia Halinka
My Chcemy Jeśćbyło mega smaczne : Ciasto owsiane z chałwą kakaową Małże a'la Teo Starożytna sałatka z kaszą bulgur i dressingiem z granatu Teo Vafidis zaczął warsztaty od wprowadzenia i opowiedzenia nam o sobie, o Grecji, a także o daniach, które będziemy przygotowywać. Bardzo sympatyczny człowiek, z dużym poczuciem humoru i tworzący świetną atmosferę. No i oczywiście(...)przede wszystkim z przeogromną wiedzą :) Gotowaliśmy podzieleni na grupy, a Szef Teo, podchodził w między czasie, doradzał, udzielał wskazówek i opowiadał różne historię :) Bardzo sprawie i szybko zrobiliśmy wszystkie dania, i mogliśmy zasiąść do stołu, żeby wspólnie zjeść i porozmawiać o swoich odczuciach co do przepisów i smaku dań :) Na zakończenie Szef Teo wręczył każdej osobie
Parowar FacetaSkładniki: 1 kg mięsa gulaszowego z indyka 8 pieczarek 1 cukinia pół papryki żółtej pół papryki czerwonej 0,5 litra przecieru pomidorowego 2 cebule 3 ząbki
Qchnia po prostuodpowiedzialny bardziej za część hiszpańską z racji fasolowej wkładki :) Do tego dodaliśmy surówkę z rukoli, ale o tym poniżej w pełnym przepisie. Mamy nadzieję, że spodoba się Wam to danie i będziecie je robić u siebie w domu. Kuskus z gulaszem i surówka (4 osoby) Gulasz składniki: 3/4 opakowania pieczarek 1 puszka mieszanki fasolowej (czerwona fasola Kidney, fasola(...)limonki oraz polewamy oliwą i jeszcze raz mieszamy. Gotowe :) Kuskus: 1 szklanka kaszy kuskus 1 i 1/2 szklanki bulionu pieprz Kuskus zalewamy bulionem i posypujemy pieprzem. Mieszamy i przykrywamy talerzem. Po ok. 5 minutach kasza jest gotowa. Należy ją dobrze przemieszać widelcem i gotowe :) Danie może wygląda na mocno rozbudowane, ale jesteście w stanie zrobić
vegetanienich się nie posłużyła,przygotowując dzisiejsze kotleciki. Wykorzystała tylko inspirację, by właśnie kotleciki z kaszy zrobić. A resztaułożyła się sama. Kotleciki wyszły pyszne. Nie rozpadają się, a ser, podczas smażenia, nie wycieka na patelnię. Za to pięknieciągnie się, przy krojeniu. Sycą i świetnie zastępują danie mięsne. Chleba w smaku nie czuć, stanowi lepiszcze.Karmel-itka po prostu nie miała(...)studzę. Chleb dzielę na mniejsze kawałki, moczę chwilę w letniej wodzie, odciskam, dodaję do kaszy i razem mieszam. Kiedy kasza jest już chłodna, wbijam jajka, dodaję resztę składników i wyrabiam. Len dodajemy w zależności, od lepkości masy. Jeśli nie da się łatwo uformować kotlecików, dosypujemy go, by masa przypominała taką, jak na kotleciki mielone. Następnie zwilżonymi dłońmi formuję podobnej wielkości
W kuchni Karmel-itki