Niedawno byłam na spotkaniu kulinarnym „ Pod znakiem kaszy ” i serwowano nam do jedzenia róże kasze, które mi nawet smakowały Pani Dorota zainspirowała mnie do
Kuchenne Wariacjebyło was z nami, macie czego żałować. Serwowaliśmy policzki wołowe, baraninę w sosie winno-gruszkowym, chrupiące chipsy z pietruszki, buraczki glazurowane miodem i pyszną kaszę. Mimo gotowania na świeżym powietrzu dania wyglądały imponująco! Może dlatego, że mieliśmy świetny sprzęt przywieziony przez Ariela Dorawę właściciela firmy Gastroeco , może dlatego, że Wojtek jest niezwykle utalentowany- wiem
Wielki apetytłyżeczki mąki ziemniaczanej – wlać do kapusty – zagotować + 1 łyżkę masła bezmlecznego lub 1 łyżkę oliwy ekstra virgine – zamieszać – wyłączyć. PODAWAĆ: - jako dodatek do drugiego dania, z ziemniakami, z ryżem, z kaszą gryczaną, - bardzo dobrze smakuje z pieczywem jako śniadanie, czy kolacja. UWAGI : - kupując koperek kupujemy go jako gałązkę, a używamy tylko same „igiełki”. Łodygę drobno siekam
Tradycyjna kuchnia inaczejKolejna odsłona dania jednogarnkowego typu: z tego co mamy w lodówce :) szybko, lekko i smacznie - w 15 minut. Pół kilograma pieczarek stanowi tu bazę
Walijskie Pichcenieobiad smakował. Postanowiłam ze zrobię zapiekankę z warzyw, które były w lodowce, mięsa, którego nie było za wiele na 3 osoby i tej nieszczęsnej kaszy. W sumie wyszło całkiem fajne danie, lekkie, kolorowe i syte. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniknasze tradycyjne wigilijne danie. Pochodzi jeszcze z czasów, gdy mieszkaliśmy w Bieszczadach :) Składniki na ciasto: 650 g mąki typ 500 70 g masła 400 ml gorącej wody (ok. 90 stC) szczypta soli Składniki na farsz: 1 kg świeżej kapusty 2 białe cebule 1 łyżka tłuszczu ½ szklanki kaszy jęczmiennej sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę ugotować zgodnie
Tradycyjna Kuchniafabryka dała. Gdy maksimum temperatury już mamy, włączamy termoobieg oraz, rzecz jasna, władamy do środka kurczaka na ok. 10 minut (aż będziemy zadowoleni z finalnego koloru). Może i trochę czasochłonne zajęcie ale warte każdej sekundy ponieważ dostajemy na koniec soczyste i kruche mięso. Wystarczy dodać ulubione dodatki jak np. kaszę jęczmienną, aromatyczną surówkę, białe winko i danie wyśmienite
Right Behind The KitchenSzybkie, proste danie, które podajemy z kefirem lub jogurtem. .. Smacznego!!! Składniki: -1 szkl kaszy gryczanej -20 dag koziego, białego sera lub po prostu twarogu -jajko -cebula -bułka tarta Kaszę ugotować na sypko i ostudzić, cebulkę pokroić i zeszklić na patelni, dodać do kaszy. Następnie dodać ser, jajko, przyprawić i formować kotleciki, obtoczyć w bułce i smażyć
Anioły w kuchnibardzo wartościowych produktów zbożowych. Jest produkowana z najwyższej jakości ziarna jęczmienia. Ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, może być spożywana jako samodzielne danie lub jako składnik zup, zapiekanek, farszów. Jedząc kasze dostarczamy organizmowi cenne białko roślinne, a także witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne (żelazo, miedź, potas i fosfor). Kasza jęczmienna jest
potrawyregionalneJagły, czyli kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa. Kasza ta znajduje szerokie zastosowanie w kuchni jako pożywny dodatek do mięs, dań wegetariańskich, sałatek a nawet deserów. Co sprawia, że została ona okrzyknięta królową kasz ? Dlaczego powinniśmy częściej stosować ją w naszej kuchni? Kasza jaglana składem jest nieco podobna do kaszy jęczmiennej i innych zbóż, jednak w porównaniu
Moja Mama Gotujesobie nawet tego nie wyobrażacie, szkoda, że w tym roku nie jadę nigdzie z rodzicami :(A zapomniałam się wam pochwalić, czy jak to tam nazwać. Ostatnio dałam mojej mamie koleżance, płatki owsiane i kaszę jaglaną do zmielenia, bo niestety ja nie mam w czym tego zrobić, a w tym tygodniu, mama przyniosła mi dwie paczuszki tych oto zmielonych rzeczy, gdybyście(...)wiedziałam, że można się z czegoś tak banalnego, aż tak cieszyć. Bijące serce. Spocone ręce. I ta niemoc. Co wyskakuje? "Błąd czytywania strony" Chyba jednak nie jest mi dane zobaczyć wynikiów z egzaminów. Szczególnie, że przez cały tamtejszy stres nie poszły tak jak chciałam. A może lepiej nie wiedzieć
More food, love and dreamspatiserie. Myślę, że mogłabym jeść go łyżkami. No i chyba właśnie dlatego przygotowałam sobie słuszną porcyjkę w szklaneczce. Zmodyfikowałam go jednak dodając zamiast mąki kaszę jaglaną, która akurat została mi się z innego dania. Mała odmiana, która niczego nie ujęła deserowi, a mówiąc więcej nawet go wzbogaciła. Z owocami smakował wybornie. Krem patiserie z kaszą jaglaną składniki
Przysmaki Karolkisłonecznych parapetach. Zioła dodajecie, jakie tylko lubicie. Ja dałam świeże oregano, lubczyk, kolendrę, majeranek i wielką, ale to wielką michę młodego szczypiorku. Możecie dać aromatyczną i lekko piekącą bazylię, świetny będzie tu tymianek. Możecie użyć startej na tarce cebuli i czosnku. Inwencję twórczą trzeba wysilić i działać. ZIEMNIACZANE KOTLETY Z KASZĄ JAGLANĄ I CUKINIĄ Składniki(...)ugotowanych ziemniaków 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej (o jej właściwościach zdrowotnych pisałam tutaj ) 1 cukinia 2 duże pęczki młodego szczypiorku 1 duży pęczek ulubionych świeżych ziół - ja dałam świeże oregano, lubczyk, kolendrę, majeranek 1 łyżka kozieradki sól morska świeżo mielony pieprz kolorowy olej rzepakowy tłoczony na zimno do smażenia lub olej kokosowy Przygotowanie: Gotujemy kaszę jaglaną. Garnek stawiamy
Naturalna KuchniaDziś w kapuściane liście zapakujemy farsz z kaszy jęczmiennej, grzybów i mięsa.Potrawa do złudzenia przypomina gołąbki, ale smak jest zdecydowanie inny.
Maminek kulinarnyGołąbki generalnie są całkiem zdrowym daniem, Przepysznik i Natura Rzeczy proponuje jednak wersję jeszcze lżejszą, bezmięsną, za to z kaszą gryczaną. Znakomite i delikatne! Gołąbki wigilijne z kaszą gryczaną (10-15 sztuk) 150 g potrawy – 1 sztuka: Energia – 90 kcal, Białko – 3,7g, Tłuszcz – 2,2g, Węglowodany – 17g, IG – 35 1 średnia główka kapusty 1 i ½ kaszy
Przepysznik - BLW i nie tylko