wprowadzić na stałe do swojego menu. Może być podana jako dodatek do mięsa, z surówką… i nie tylko. Czy też, jako samodzielne danie z kubkiem kefiru lub maślanki. Polecam i życzę smacznego. Wydrukuj przepisThe post Kasza gryczana – inaczej appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoMożna je oczywiście namoczyć na noc i gotować tradycyjnie - też nie będzie źle . I klopsiki i sos są bardzo grzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo smaczne. składniki ( 4 porcje) 600 g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki) 1 średnia cebula, starta lub bardzo drobno posiekana
Stare GaryTyle dobrego z kaszy jaglanej ostatnio było, że się inne kasze zaczną obrażać ;) Uwielbiam kaszę orkiszową. Jest delikatna, lekko słodkawa o orzechowym smaku. Dobrze pasuje do zarówno do dań słodkich, jak i mięs. Bardzo dobrze komponuje się ze smakami włoskimi. Można ją zapiec z mozzarellą, pomidorami i bazylią lub podać jako sałatkę. Kasza orkiszowa, choć zawiera gluten(...)gluten. Jest lekkostrawna i korzystnie wpływa na odporność organizmu. To cenne źródło błonnika i witamin z grupy B. Osobiście uwielbiam orkisz. Już dawno temu zamieniłam na niego pszenicę. Kaszę orkiszową chętnie przygotowuję do gulaszy mięsnych i warzywnych, a także zamiast owsianki. Dziś proponuję Wam kaszę orkiszową zapiekaną z pomarańczą. Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: 200 g kaszy orkiszowej
KucharzycaObiad w zasadzie gotowy, teraz sosik można ewentualnie zredukować do pożądanej konsystencji i doprawić według własnych upodobań, jeśli ktoś widzi taką potrzebę. Gotowe danie podajemy z ulubionymi dodatkami - u mnie była to kasza jaglana, ale równie dobrze pasować będzie ryż, kasza jęczmienna, pęczak, czy też ziemniaki.Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosamielone goszczą u nas bardzo często. Dzisiaj postanowiłam, że do mięsa wieprzowego dodam ugotowaną kaszę pęczak. Nie trzeba nikogo przekonywać, że kasza ta jest świetna, ma ona wielu zwolenników, a to połączenie pozwala uzyskać proste i smaczne danie obiadowe. Dla podkreślenia smaku zostały podgotowane w sosie pomidorowym co sprawiło, że stały się jeszcze lepsze :) Wieprzowe kotleciki z kaszą
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKurczak z cukinią to świetna propozycja dla osób zapracowanych, które nie mają czasu na przygotowanie czegoś bardziej czasochłonnego. Przygotowanie całego dania, zakładając, że podamy je np. z ryżem czy kaszą zajmie nam około 15 minut a zaręczam, że jest naprawdę smacznie. Młoda cukinia jest słodka, a podsmażona na patelni smakuje świetnie nawet beż żadnych dodatków. Nie potrzeba
Poezja Smaków - blog kulinarnyDzisiaj bardzo proste danie! Bardzo polskie i bardzo aromatyczne! Zapiekanka z ziemniaków, z porami, czosnkiem i oliwą z oliwek. Fantastyczna do zjedzenia jako danie główne na kolację czy też zamiast ryżu, czy kaszy do jakiegoś mięsiwa. ;-). Ja osobiście bardzo lubię takie zapiekanki, zresztą pieczone ziemniaki chyba lubię w każdej formie. A jeszcze takie wiejskie od rolnika, ba! Pycha
SMYKWKUCHNISkładniki: farsz: 2 szklanki kaszy gryczanej 2 czubate garści suszonych podgrzybków 3-4 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia 1 jajko Ciasto: 0,5 kg
Darcia w kuchniFrancuzi nazywają je „poezją kuchni”. Nie są samodzielną potrawą, ale dodatkiem, który bardzo często podnosi walory smakowe całego dania. Mogą być słodkie, kwaśne, ostre, łagodne, zimne, gorące, czy majonezowe. Stosowane do mięs, ryb, makaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki(...)Oczywiście mowa o portobello, czosnku i winie Marsala. Zagęstnikiem sosu nie jest tu mąka, lecz delikatna szalotka i słodka śmietanka. Sos portobello pasuje do dań mięsnych, rybnych i wegetariańskich. Idealnie komponuje się z kaszą, ryżem i makaronem. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Sos z portobello appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoPierogi z mięsem i kaszą gryczaną wiele razy już robiłam, ale tym razem ciasto na połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a
Moniki Smakołykipotrzeba mikserem ubić pianę z białek na sztywno mikserem żółtka utrzeć z cukrem na kogel-mogel, dodać jogurt, serek waniliowy i zmiksować dodać olej, budyń, kaszę manną i zmiksować z 2 minuty na koniec dać pianę i delikatnie wymieszać wszystko tortownica 24 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i dać biszkopty do blaszki wlać ciasto i wsypać opłukane, osuszone borówki
W Mojej Kuchni LubięWyjątkową zaletą kaszy pęczak jest to, że można ją stosować do różnych dań. Doskonale pasuje zarówno do mięs, jak i dań warzywnych. Jest świetną alternatywą dla ziemniaków, ryżu czy makaronu. Bardzo lubię jej lekko orzechową nutę. Sałatki z pęczakiem ostatnio bardzo często u mnie goszczą. Inspiracją do przygotowania tej, była sałatka Katie Quinn Davis z What Katie(...)pasty, bo jest rewelacyjna. Można przygotować z nią przepyszny hummus . Polecam! Składniki: 200 g filetu z kurczaka 20 g orzechów nerkowca, uprażonych na suchej patelni 100 g kaszy jęczmiennej pęczak sok z 1 cytryny 2 łyżki oliwy sól świeżo mielony pieprz 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki miodu 1 cukinia, pokrojona w półcentymetrowe plastry 1 duża garść drobno posiekanej natki
Smakowity Blog Kulinarnypalcach. Dodajemy sól,pieprz do smaku i sok z cytryny, ewentualnie z 2 łyżki wody. mieszamy i gotowe.Na talerz wykładamy sałatkę dwa rodzaje kaszy pół na pół na to fasolka szparagowa i pierś smażona .Danie rewelacja
Różowa kuchniatrochę zaszalałam! Zarówno klopsiki, jak i sos pomidorowy przygotowałam na sposób orientalny, z czosnkiem, imbirem, kuminem, chili i kolendrą. Jeśli lubicie ostre dania z egzotyczną nutką, to przypadnie Wam do gustu. Klopsiki podałam z kaszą kus kus, która doskonale smakuje właśnie z dodatkiem pikantnych, wyrazistych potraw. Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego (dobrze, żeby miało nieco(...)jeśli jest sezon) 2 ząbki czosnku 1 kawałek imbiru wielkości kciuka 1 łyżeczka kuminu 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1 jajko kawałek papryczki chili (w zależności od tego jak ostre danie lubimy) sól świeża kolendra 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cebulę posiekać na bardzo drobną kostkę, połowę dodać do mięsa mielonego. Doprawić mięso łyżeczką soli, połową
Kulinarne Inspiracjeobiad były kotleciki mielone w wersji light. Kleik w postaci bułki tartej zastąpiłam zdrowym siemieniem lnianym, mąką owsianą, płatkami jaglanymi, otrębami i kaszą manną. Należy ich dodać tyle aby otrzymana masa miała odpowiednią lepkość i dało się z niej formować kotleciki o odpowiednim kształcie. Jeżeli nie mamy wszystkich z wymienionych składników to nic się nie dzieje- możemy np. dodać(...)Wyszły pycha! Składniki: 40 dag mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wołowej) 2 jajka 4 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mąki owsianej 3-4 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki płatków jaglanych 3 łyżki mleka 3-4 łyżki siemienia lnianego Sól, pieprz Do mięsa wbić jajka, dodać zmiażdżony czosnek i zarumienioną wcześniej na patelni, drobno pokrojoną cebulę
Tradycyjna Kuchnia