Czulent pochodzi z kuchni żydowskiej. Powinnam to danie nazwać raczej czymś a'la czulent. Prawdziwy czulent przygotowywany jest z koszernego mięsa wołowego. Po hebrajsku
bistro mamateż kotlety z młodej kapusty z kaszą manną w sosie koperkowym. No i oczywiście surówki, bo młoda kapusta jest tak delikatna, że nie ma lepszej bazy do wiosennych surówek. Tym razem proponuję jednak młodą kapustę duszoną z pieczarkami, marchewką i groszkiem. Smaku dodaje jej tymianek, który zmienia charakter całego dania. Kapustę podaję zwykle z młodymi ziemniakami(...)pieprz. Gotować jeszcze kilka minut. Kapustę warto przygotować wcześniej, ponieważ z czasem zyskuje na smaku. Zapraszam również na: Podkarpacka młoda kapusta na słodko Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami Surówka z młodej kapusty po koreańsku
Trzeci talerzKaszę jaglaną uwielbiam. Nie raz o niej pisałam. Zdrowa, smaczna, bezglutenowa no i przede wszystkim "zasadowa".Zapiekana wersja skradła całkowicie moje serducho. Jest idealna na śniadanie, gdy mamy troszkę więcej czasu.Na blogu będą pojawiały się teraz przepisy przeważnie bezglutenowe. Robię eksperyment. Miesiąc całkowicie bez glutenu(...)Dołącza się ktoś do mnie? A może znacie jakieś przepisy na bezglutenowe chleby i inne dania? Z chęcią wypróbuję :)Specjalnie dedykacja dla Sandry, która aktualnie jest na jaglanej odtrutce :)Składniki na 1 porcję (ok. 400 kcal) :200 g borówek amerykańskich40 g kaszy jaglanej100 g chudego twarogu 1 łyżeczka miodu4 łyżki waniliowego mleka sojowego/ryżowegoPrzygotowanie:Kaszę jaglaną
Czarnawisienkatygodniu. Bo wiecie - naprawdę jest o czym opowiadać. Dzisiaj więc mam dla Wam coś szybkiego, a jednocześnie niesamowicie pysznego. Danie idealne na sycące śniadanie lub pyszny podwieczorek. I jeszcze muszę zaznaczyć, że to właśnie był mój pierwszy raz z kaszą jaglaną. Gdy zobaczyłam ten budyń na blogu Oat mornings , zainteresowałam się od razu. Kasza jaglana, na którą miałam chrapkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna zrobić samodzielnie. Przepis znalazłam w książce Darii Ładochy, minimalnie go zmodyfikowałam. Samą książkę polecam wielbicielom kuchni azjatyckiej, można w niej znaleźć naprawdę fajne przepisy na szybkie i smaczne dania azjatyckie, warto ją mieć pod ręką. KURCZAK w SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (PHAD PREAW WAAN KAI ) Składniki: Filet z kurczaka 1 pomidor 1 ogórek gruntowy 1 cebula 2 ząbki(...)mało, przed wlaniem bulionu z mąką z tapioki, opcjonalnie można dolać na patelnię lub wok 3/4 szklanki wody) Jeśli danie ma być ostrzejsze dodajemy paprykę chilli do smaku. Całość smażymy jeszcze przez chwilę, podajemy z ryżem lub np. kaszą bulgur
Bon appetit mon amiepokroić w drobną kostkę. Marchew, seler i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na oleju podsmażyć cebulę, a po jej zeszkleniu dodać pozostałe warzywa. Chwilę poddusić. 3. Po ugotowaniu kaszy dodać wszystko do warzyw i przyprawić. Wycisnąć na prasce dwa ząbki czosnku, dodać pokrojoną natkę pietruszki i garść płatków owsianych. Dobrze wymieszać, ostudzić i zmielić lub zblenderować. 4. Foremkę wysmarować masłem(...)Piec w 180 °C przez 60 minut (aż wierzch przyrumieni się a boki odejdą od ścianek). Pasztet z kaszy pęczak można jeść na ciepło i na zimno. Idealnie pasuje do kanapek. Ja uwielbiam wcinać nawet jako samodzielne danie
VegUlkaminut) Pod koniec gotowania dodać wszystkie dodatki łącznie z miodem, zamieszać, zdjąć z ognia i poczekać kilka minut, aż kasza nie będzie AŻ taka gorąca ;) Nie dość że zdrowe, to jeszcze jakie pożywne i słodkie śniadanie :) Jedząc takie danie ok. godziny 8.30 tryskam energią, a mój żołądek nie odzywa się aż do 12.30-13.00 :) Smacznego
Kitchens Alphabettrudno go przemycić do potraw. Okazuje się, że smak ma prawie neutralny, z minimalną nutką goryczy. Błonnik gryczany da się zjeść jako dodatek do jogurtu z granolą czy muesli. Dobrze wkomponuje się w moje ulubione puddingi z kaszy jaglanej albo quinoa z dodatkiem cynamonu. Myślę, że najlepiej sprawdzi się jako dodatek do pieczenia chleba, zwłaszcza razowego oraz
głodny alergikgrzyby i chwilę podsmażyć. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.Podawać z ulubionymi dodatkami: makaronem, ziemniakami, kaszą itp. Bez dodatku boczku i śmietany otrzymamy wersję dietetyczną, wegańską.Takie same grzybki bez dodatków były również przepyszne. Gotowe danie można posypać pokrojonym szczypiorem. Smacznego
Smaczne Zdrowekruszonkę tortownica 22cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować 3/4 ciasta dać do blaszki i łyżką je uklepać, resztę zostawić na kruszonkę całe jajka ubić z cukrem z 8 minut w robocie na dużych obrotach na kogel-mogel następnie dodać kaszę manną, budyń, proszek do pieczenia, olej, ser z wiaderka 1/2 kg, żurawinę i masę serową tylko
W Mojej Kuchni LubięSałatka z kabaczkiem i bulgur , czyli lato na talerzu. Tego typu dania coraz częściej przygotowuję o tej porze. Jasno zielony kabaczek to rodzaj cukinii, który zawsze kojarzy mi się z latem i bigosem . Rzadko spotykam kabaczki w sklepie. Może mi się uda wychodować je w tym roku. Sałatka z kabaczkiem smakuje delikatnie miętą pieprzową. Przyrządziłam dressing z mięty(...)plasterki, posól i odstaw na durszlaku na 30 minut. Zroszone plasterki odciśnij lub ułóż na papierowym ręczniku do odsączenia. Usmaż na oleju na złoty kolor. Wymieszaj kabaczka z ugotowaną kaszą bulgur, posyp pokruszoną fetą i uprażonymi pestkami dyni. Pokrój drobno miętę pieprzową. Przepuść czosnek przez praskę. Dodaj oliwę i sok z cytryny oraz dopraw dressing solą i pieprzem. Polej
codojedzeniaCiekawy i bardzo smaczny zamiennik tradycyjnych kotletów mielonych. Składniki 3/4 szklanki kaszy jaglanej 1/2 szklanki otrębów owsianych 5 pomidorów z zalewy 50 ml oleju z
R'n'G KitchenStefanka to pyszne miodowe ciasto z lekką masą z kaszy manny. Jest idealne na święta, kiedy trzeba przygotować wiele wypieków naraz. Masa jest lekka
potrawyregionalneWegański kotlet czasami stanowi wyzwanie. Można go zrobić praktycznie ze wszystkiego: strączków, kasz, warzyw, ziaren, orzechów itd. "Sekretem" jest produkt który sklei nam kotleta, tak
Co na wege obiad?Obiad z cyklu: smacznie, sezonowo i niedrogo. Na zdjęciu: kasza gryczana, kotlety sojowe kebab-gyros , ziemniaki z koperkiem, sos tzatziki i surówka z zielonej sałaty, pomidorów
Qlinarnie i Qlinarnie