Kolejny zdrowy eksperyment, może kogoś innego zainspiruję do tego samego ? Przede mną piękny wrzesień, ale ten październik... brrr Składniki (na 4 osoby): - 1 cebula - kilka ząbków
Corner With RecipesMamy dzisiaj drugi piątek Wielkiego Postu, więc proponuję przygotować na obiad szybkie pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną. Ten rodzaj farszu nazywa się kresowym (według H. Szymanderskiej). Polecam na pyszny, polski obiad :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy
Przepisy Aleksandryulubionych warzyw, zaraz po cukinii, dlatego też chętnie łączę oba warzywa, zawsze powstają dania godne prezentacji na blogu! To moje trzecie danie z dynią w roli głównej, dwa pozostałe to: Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Bruschetta z cukinią i hokkaidoSkładniki: 1/2 małej dyni hokkaido 1 cukinia
Moja smaczna kuchniasobie posiłku bez chleba i również tażin zawsze jedzą w jego towarzystwie.Kiedyś sądziłam, że tażin należy podać z kaszą kuskus lub bulgurem i tak zalecałam Wam na blogu. Jednak okazuje się, że dla Marokańczyków kuskus stanowi zawsze odrębne danie, zaś tażin jedzą z chlebem, który zastępuje im sztućce, w równym stopniu widelec jak i łyżkę. Moja Siostra(...)powrocie z Maroka potwierdziła, że tak właśnie się tam jada - należy oderwać kawałek chleba i nabrać przy jego pomocy składniki dania. Sztućce podaje się jedynie turystom.Gdy zagłębimy się w temat, to nic w tym zaskakującego. Tradycja przygotowywania i jedzenia tażin wywodzi się w końcu z kuchni berberyjskiej, czyli ludu prowadzącego wędrowny tryb życia. Sztućce i talerze stanowiłyby
Chilli Czosnek i Oliwapołączeniami promowymi itp. Do tej pory zwiedziłam już: Hiszpanię, Włochy, Turcję, Belgię, Korsykę. Zaraz po przyjeździe do Brukseli zjedliśmy przepyszny obiad w "Lunch Garden", bufet, do wyboru dania na ciepło, sałatki, wina, napoje bezalkoholowe. Miejsce cieszy się powodzeniem toteż trudno było znaleźć wolne miejsce. Z menu wybrałam frytowane ziemniaki w kształcie szyszek, cykorię w białym sosie(...)Domowej roboty pesto, tapenady, sałatki z kaszy bulgur z rodzynkami, marchewką... konfitura z cebuli, grillowane papryki z cytrynami w oliwie, prosciutto, pasztety, sałatki... Jedząc zapisywałam na kartce składniki danych sałatek, tak, aby w domu spróbować odtworzyć ich smak. Desery to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym
Moja smaczna kuchniaKaszka kuskus z warzywami i mozzarellą...Prosta i szybka do przygotowania.Idealna zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do mięs.Pyszna, delikatna i zdrowa.Każdy
Gospodyni MiejskaDziczyzna jest bez wątpienia jednym z najbardziej niedocenianych mięs w polskiej kuchni. Udziec z jelenia jest delikatnym i kruchym mięsem, które świetnie nadaje się na obiad
Programista w kuchnipotrawy na parze, warto zainwestować w parowar lub moolticooker. To idealny sprzęt dla zabieganych bo umożliwia przygotowanie kilku dań jednocześnie, więc pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Co można ugotować na parze? Do gotowania na parze znakomicie nadają się warzywa, ryż, kasze oraz chude mięso (drób, cielęcina) i ryby. Potrawy ugotowane na parze wcale nie muszą być mdłe
Smakowity Blog KulinarnyUwielbiam połączenie grzybów i śmietany, i nie ma znaczenia czy będzie to sos do kaszy, makaronu lub ziemniaków czy farsz do naleśników. Tym razem postanowiłam przygotować sakiewki naleśnikowe z grzybami, bo zostało mi trochę naleśników. Danie łatwe do wykonania, a jednocześnie ciekawie wygląda. Można zaskoczyć nim gości lub domowników. Składniki /4 porcje/: 4 naleśniki 250 g pieczarek
Pasja Smakuużyjemy (drobiowe, wieprzowe), warzyw, przypraw. Mamy duże pole do manewru by z prostych składników zrobić pyszne i lekkie danie. :-) Już dawno przestałam smażyć pulpety, zamiast tego je gotuję, dzięki czemu mają dużo lepszy smak. Lubię je szczególnie podane z kaszą pęczak, ale pasują do każdego dodatku. 500g mięsa mielonego 2-3 łyżki bułki tartej 300g pieczarek 2 spore
Szefowa kuchniChciałabym Wam zaproponować delikatny GULASZ Z DROBIU bardzo smaczny z ulubioną kaszą , ogórkami z chili i buraczkami (przepisy "przetwory"). SKŁADNIKI: podwójna pierś z kurczaka (około 50dag
Kuchnia BeatyMłode liście i łodygi buraka aż się prosiły o przygotowanie tej zupy. Z botwinki można przygotować też inne dania niż zupę czy chłodnik. Młode liście botwinki można dodać do sałatki lub przygotować farsz do pierogów. Świetnie komponuje się z kaszą, jajkami, serem typu feta, a także z innymi nowalijkami jak rzodkiewka, ogórek i koperek. Można z jej dodatkiem
Smakowity Blog KulinarnyU OlgaSmile zobaczyłam pomysł na placki z kaszy jaglanej i ryżu. Pomyślałam, że warto zobaczyć jak taka mieszanka sprawdzi się, jako spód do tarty i oto
Corner With RecipesKolejny post zawierający dwa kluczowe słowa "wegański" i "deser" chyba nie jest już dla nikogo zaskoczeniem. Nie jestem w stanie nic na to poradzić- wprost zakochałam
peanutbuttermonsterpodałam swojej rodzince na deser ale nic nie stoi na przeszkodzie żeby danie przygotować na śniadanie. Można zrobić wszystko wieczorem bo równie dobrze smakuje schłodzone. Moja dwulatka dosłownie wylizywała miseczkę a to dla mnie najlepsza rekomendacja :) Na 4 porcje: pomarańczowy krem jaglany: 3/4 szklanki kaszy jaglanej (ok. 150 g) 3 soczyste pomarańcze kopiasta łyżka oleju kokosowego extra virgin łyżka(...)malinowo-czekoladowy: szklanka rozmrożonych malin( w sezonie świeżych) dojrzałe avocado kopiasta łyżeczka surowego kakao dodatkowo (po łyżce na porcję): nerkowce migdały orzechy włoskie maliny wiórki kokosowe do posypania Kaszę jaglaną płuczemy najpierw w zimnej wodzie potem we wrzątku. Zalewamy ją podwójną ilością wody (2 x 3/4 szklanki) i od momentu zagotowania, gotujemy 12 minut. Odstawiamy do ostudzenia
Mienta blogproduktu jest całkowicie naturalny i pozbawione konserwantów i jak twierdzą gwarantują wyjątkowe doznania kulinarne. Absolutnie nie jest to danie typu INSTANT! Są pierwsi na rynku, którzy postanowili połączyć smak i aromat naturalnych, starannie wyselekcjonowanych grzybów z niezwykłymi właściwości odżywczymi ryżu, kaszy i makaronów. Do perfekcji opanowali technologię przetwarzania świeżych leśnych grzybów w grzyby suszone, dzięki czemu nie tracą
karmelowyzabawy w kreatywne gotowanie z firmą Pamapol - producentem dań gotowych i dodatkowo bierze udział w facebookowej zabawie "Błyskawiczny Piątek" Składniki (porcja dla 2 osób): 1 słoiczek gulaszu Pamapol 1 szklanka kaszy jęczmiennej 3 papryki czerwone (ale mogą być też żółte, co kto lubi) odrobina ostrej papryki sól olej Kaszę gotujemy (ja zawsze wlewam wodę w stosunku
Cynamonowe szczęście