mogłam z nim gotować. W trakcie przygotowania dania Tomek bardzo barwnie opowiadał nam o swoich podróżach i doświadczeniach kulinarnych. Dania które przygotowaliśmy na warsztatach to: pierogi z maki gryczanej z kaszą jaglaną i mielonym indykiem polane sosem grzybowym kopytka z pieczonej dyni podane z gulaszem z gęsich serc z boczniakami smażone filety z pstrąga(...)podstaw, przy użyciu trawy cytrynowej galangalu, liści kaffir, czosnku i chili. Cóż za niesamowite bogactwo aromatów i smaków ! Tak wyglądało nasze danie serwowane na talerzu. Według mnie było boskie ! Równie pięknie prezentowały się pozostałe dania bezglutenowe, przygotowane przez innych blogerów. Jak widać dieta bezglutenowa też może być smaczna, kolorowa i urozmaicona. A na koniec oczywiście musiało być
Kulinarne przygody GatityPrzepis inspirowany kuchnią staropolską. Pomimo że nie jest to tradycyjna potrawa bożonarodzeniowa, jutro trafi u mnie na wigilijny stół. To danie postne i sycące, czyli tak jak nakazuje świąteczna tradycja. :) Coraz rzadziej uwzględniamy kasze w naszym codziennym menu. A szkoda, bo charakteryzuje je niezwykłe bogactwo składników odżywczych. Prezentowana przeze mnie dzisiaj, kasza gryczana, jest uznawana za najzdrowszą
Kuchnia Elliegłównie w Turcji. To swoiste zastępstwo kuskus i ryżu. Teraz chcemy zaproponować Wam szybkie danie z bulgur do przygotowania w ok. 30 min. Zobaczcie jakie to proste, mimo sporej ilości składników. Bulgur z warzywami w 30 min. (4 osoby) Składniki: 1 czubata szklanka kaszy Bulgur 2 średnie papryki, czerwona i pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy(...)warzyw razem z czerwoną fasolą. Jeszcze chwilę dusimy. Teraz już powinna gotowa być kasza bulgur, którą dodajemy na końcu, mieszamy wszystko razem i jeszcze chwilkę dusimy, aby składniki przeszły swoimi smakami. Na sam koniec posypujemy wszystko szczypiorkiem i podajemy na talerze. Danie jest gotowe i minęło ok. 30 min. Proste prawda ? Polecamy danie :) Niezwykłe smaki ostrej pasty curry
vegetaniejuż po swojemu :) Kasza gryczana zawiera, m. in.: - sporo dobrze przyswajalnego białka - witaminy B1, B2, P i PP - wapń, fosfor, magnez, żelazo - ma neutralne PH,więc nie zakwasza organizmu - nie zawiera glutenu - ma w sobie sporo błonnika, więc pomaga w odchudzaniu* Dodatkowo kasza niepalona zawiera ich znacznie więcej niż kasza palona! Składniki: 1 szkl. kaszy gryczanej niepalonej(...)sól pieprz masło klarowane 2-3 łyżki mąki pełnoziarnistej lub śmietana do zup Kaszę płuczemy, odcedzamy i zalewamy dwoma szklankami wody. Solimy i gotujemy na najmniejszym ogniu pod przykryciem 15-20 minut, do całkowitego wchłonięcia wody. Nie mieszamy! Po ugotowaniu owijamy garnek z kaszą w ręcznik i odkładamy w ciepłe miejsce, np pod kołdrę na kolejne 15-30 minut
chwile dla mnieszczypiorkiem. Naczynie zawsze wkładamy do zimnego piekarnika, pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Danie podczas pieczenia można co jakiś czas zamieszać, na końcu przyprawić ewentualnie do smaku solą lub świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z ziemniakami, ryżem, makaronem lub kaszą. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilibomba! :) SKŁADNIKI: Danie dla 3 osób. Polędwiczka wieprzowa: 500 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonych nasion kolendry 100 ml czerwonego wytrawnego wina garść orzechów włoskich 5 szt suszonych moreli 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku Kasza bulgur: 200 g kaszy bulgur 2 łyżki(...)chwilę smażymy, a następnie zalewamy sos winem. Odparowujemy nadmiar płynu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a na sam koniec dodajemy łyżkę zimnego masła - zagęści nam sos. Kasza bulgur: 1. Kaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. 2. Czosnek, papryczkę chili drobno siekamy. Czerwoną paprykę i cebulę kroimy w kostkę. 3. Przesmażamy warzywa i orzechy na Ramie Smaż
W kuchni Katiesmaczne, samodzielne danie np na lunch. Polecam! Na podstawie przepisu z książki "Eat - The little book of fast food" Nigel Slater składniki - 2 porcje 100 g kaszy bulgur 200 ml wrzącej wody 2 dojrzałe, świeże figi 100 g jeżyn 1 łyżka oleju z orzechów włoskich (lub oliwy) 2 łyżki czerwonego octu winnego przygotowanie Kaszę zalać posolonym wrzątkiem
Stare Garygulaszu, sól i pieprz no i gotowanko przez 25 min;-) i VOILA!!! U nas M je ów gulasz z makaronem, a ja z kaszą jęczmienną perłową. Pyyyyyychhhhaaaa! Nie wierzysz? To się przekonaj i daj znać czy smakowało;-P No to śmigam się odmóżdżyć, poczytam jakąś książkę...thriller polityczny
Restauracyjka LiterackaSkładniki: ryż 2 woreczki, kurkuma mielona 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, groszek konserwowy 1/2 puszki, udka kurczaka 3 sztuki, olej rzepakowy 5 łyżek, przyprawa do kurczaka
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: fasola czerwona 1 szklanka, ryż brązowy 1 szklanka, seler naciowy 4 łodygi, papryka czerwona 1 sztuka, papryczka chilli 1 większa, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku
W Mojej Kuchni Lubięogóle dałam radę zdjąć to z patelni bo myślałam, że będę tam miała jedną wielką paćkę, ale dałam radę, jak zwykle pewnie dałam za dużo płynów, jak to ja(jeszcze trochę wchłonie) i niby kasza zgęstniała, ale wydaje mi się, że mogłaby bardziej. W końcu wyszło słońce, nie ma upałów, ale jest dobrze
More food, love and dreamsod których trudno oderwać łyżkę. Niesamowicie rozgrzewające danie, które świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki (na 2 porcje): 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 szklanki powideł śliwkowych 2-3 łyżki syropu klonowego duża szczypta cynamonu i imbiru 1 figa 1/2 granata Kaszę gotuję w jednej szklance wody do momentu
Mango Papajatutaj). Dzięki połączeniu z aromatycznymi suszonymi pomidorami oraz czerwoną fasolą uzyskamy prawdziwe bogactwo smaku. Nie da się go precyzyjnie opisać- tego po prostu trzeba spróbować! Porcja to 372kcal w tym 28,9g białka, 8,2g tłuszczu oraz 41,7g węglowodanów. SKŁADNIKI: 40g razowej kaszy kuskus- przed przygotowaniem 80g łososia wędzonego 20g pomidorów suszonych 50g czerwonej fasoli konserwowej pieprz bazylia
peanutbuttermonsterDanie wyraźnie przemyślane i skomponowane z sensem, sposób podania nie najgorszy, ale też nie najlepszy. Okiem Kesji: Z całego dania pamiętam najlepiej pszenicę – była genialna! Pyszna, świetnie ugotowana, rewelacyjne zastępstwo dla ryżu czy kaszy. Podobno na talerzu był jeszcze królik, ale wcale go nie pamiętam (zapisałam na kartce festiwalowej, że dużo smaczniejszy niż w Marcello, więc
Życie zamknięte w smakusmażone jabłka zapiekane z jaglaną kasza Właśnie pojawiły się pierwsze odmiany wczesnych jabłek, a w śród nich papierówki, kiedyś niezwykle popularne. Dzisiaj wyparte
Miód i pieprz