jęczmienną z dodatkami firmy SYS to wspaniała propozycja na zdrowy i syty obiad jesienno-zimowy, nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam takie danie teraz gdy organizm potrzebuje rozgrzewających dań. Składniki 1/2 kg schabu(...)ogórki konserwowe 100 g serka topionego śmietankowego 4 łyżeczki musztardy francuskiej jarzynka do smaku sól pieprz do smaku olej do obsmażenia mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu Dodatek: kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami marchewką i soczewicą gotowana na sypko SYS Sposób przygotowania Schab płuczemy pod bieżąca wodą osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy przez woreczek
Wanilia i Kardamonugotować. W drugiej szafce stała jeszcze puszka mleczka kokosowego, więc pomyślałam, że to może być ciekawe polączenie. Potem doszły kolejne przyprawy i w efekcie końcowym uzyskałam bardzo ciekawy smak. Danie wyszło naprawdę pyszne, a dzieci były zachwycone. Nawet mój trzylatek zjadł sporą porcję :) Oczywiście ja robiłam wersję łagodną ze względu na dzieci. Gorąco polecam! Składniki: 8 pałeczek z kurczaka(...)cebulą i wszystkimi przyprawami. Dobrze wymieszać i wylać na mięso. Naczynie żaroodporne przykryć i wstawić do piekarnika. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 stopni. Najlepiej smakuje z kaszą kuskus lub ryżem. Smacznego
kuchnia doskiOstatnio często robię dania jednogarnkowe, których przygotowanie zazwyczaj nie trwa długo:). Pęczotto to polska wersja popularnego risotto, gdzie ryż zastąpiła kasza. Boczek i pieczarki - z takim składem musi być pycha! 200 g kaszy pęczak 100g wędzonego boczku 500g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku 100g sera cheddar 2 łyżki śmietany 18% posiekana natka pietruszki do dekoracji
Szefowa kuchnitemacie bo uwielbiam pęczak. Dla tych którzy jeszcze nie próbowali szczerze polecam. Pęczak można porównać do miksu ryżu z kaszą:-) Przynajmniej mi tak się kojarzy. Sałatkę można zabrać na II śniadanie do pracy lub potraktować jako danie obiadowe... pełna dowolność... Składniki: 4 garście pęczaku ok. 200 g pomidorków koktajlowych 3 udka z kurczaka (obrane ze skóry, i wytrybowane
IMPRESJA SMAKUGulasz jedno z ulubionych dań w moim domu. Raz ugotowany w większej ilości a codziennie podany w nowej odsłonie. Podawany z kaszą z ziemniakami oczywiście ugnieciony z wielką łychą gulaszu, obowiązkowo w towarzystwie buraczków. Podawany z kromką chleba gdzie talerz jest wylizany do "umytego" :)) Robię też bułeczki drożdżowe gdzie farsz z gulaszu chowam w środek. Wielokrotność podania gulaszu
Basia w kuchniokazję. Pamiętam, że bardzo zasmakowały tam mojej siostrze małe racuszki z kaszy gryczanej z wędzonym pstrągiem. Ja pstrąga nie mam, ale zaopatrzyłam się w mały słoiczek anchois. Bazując na małych słonych rybkach i kremowym serku przygotowałam sos, który podkreślił smak mojego dania. Jak zwykle u mnie kuchnia fusion, a koncepcja stworzenia takich, a nie innych racuszków zrodziła(...)się, gdy stałam już przy garach :D Robiłam je pierwszy raz i powiem Wam szczerze - są pyszne! Może spróbujecie na obiad lub kolację? Racuszki z kaszy gryczanej z kremowym serkiem 300g kaszy gryczanej 3 jaja 4 łyżki mąki pełnoziarnistej jedna mała cukinia papryczka chili ząbek czosnku sól, pieprz, pieprz ziołowy, Składniki na sos: 300g
Sajkofanka smakukrajach arabskich kaszą wytwarzaną z pszenicy durum. Bulgur można ugotować jak normalną kaszę lub zalać wrzątkiem i odstawić do napęcznienia. W tej pysznej sałatce nie brakuje witamin i białka z makreli firmy GRALL. Jest idealna na lekkie, mało kaloryczne a zarazem syte danie. Polecam(...)PRZYGOTOWANIE : Kaszę gotujemy do miękkości, aż napęcznieje i wchłonie cały płyn. Rzodkiewkę, ogórki i pomidora kroimy w kostkę. Szczypiorek i koperek drobno siekamy. W miseczce mieszamy wszystkie składniki sałatki, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny i pieprzem. Makrelę odcedzamy z nadmiaru zalewy. Na półmisku układamy plasterki rzodkiewek, na to sałatkę z kaszy bulgur a na środek rozkładamy filety
Kulinarne Fantazje Mariolijeść do każdego dania ale trochę odmiany tez się przyda...Najlepsze jest to, że nikt nie podziela ze mną tego zainteresowania jaglanką w domu i gotuje ją praktycznie tylko dla siebie (moja 9 miesięczna córa na szczęście nie ma nic do gadania więc też ją zajada ze smakiem:) tak jak ja) . Dziś danie, które mnie urzekło swoją(...)dusić do momentu zwiędnięcia liści po tym czasie pokrywkę zdjąć i pozbyć się ewentualnej wody chwile smażąc na większym ogniu. Źródło kaszaprodzekt.blogspot Składniki na 2 porcje 1/2 szklanki kaszy jaglanej - sparzonej, wypłukanej i ugotowanej pod przykryciem w 1,5 szklance bulionu wegetariańskiego (12 minut) lub w zwykłej wodzie lekko osolonej 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub 4 garście szpinaku
Kubki smakukoniec odrobinę białego octu winnego jeśli sos wydaje nam się za słodki. Żeberka można podać z kaszą gryczaną ugotowaną z suszonymi prawdziwkami oraz startym korzeniem selera oraz otartą skórką z cytryny , która odświeży całe danie. Wariacji można tworzyć i tworzyć. Samo połączenie kawy z mięsem wydaje mi się przyszłościowe i już mam chrapkę na jakąś wołowinę aromatyzowaną
Right Behind The KitchenWczoraj : ~marchewkowa kasza jaglana ze śliwkami (w środku) i białą czekoladą Studentską z bakaliami~ Dzisiaj: ~kasza owsiana na jogurcie sojowym z kawą zbożową i morelami~ Wczoraj, tak jak pisałam na fanpage , niestety nie dałam rady się pojawić rano ze śniadaniem. We wtorek niestety nie udało nam się zdobyć drugiej góry...Zwiedzilismy jednak piękną jaskinię! Po wyjściu z niej od razu
breakfast of dreamsCzulent pochodzi z kuchni żydowskiej. Powinnam to danie nazwać raczej czymś a'la czulent. Prawdziwy czulent przygotowywany jest z koszernego mięsa wołowego. Po hebrajsku
bistro mamateż kotlety z młodej kapusty z kaszą manną w sosie koperkowym. No i oczywiście surówki, bo młoda kapusta jest tak delikatna, że nie ma lepszej bazy do wiosennych surówek. Tym razem proponuję jednak młodą kapustę duszoną z pieczarkami, marchewką i groszkiem. Smaku dodaje jej tymianek, który zmienia charakter całego dania. Kapustę podaję zwykle z młodymi ziemniakami(...)pieprz. Gotować jeszcze kilka minut. Kapustę warto przygotować wcześniej, ponieważ z czasem zyskuje na smaku. Zapraszam również na: Podkarpacka młoda kapusta na słodko Kotlety z młodą kapustą i kaszą manną w sosie koperkowym Gołąbki z młodej kapusty z pieczarkami Surówka z młodej kapusty po koreańsku
Trzeci talerzKaszę jaglaną uwielbiam. Nie raz o niej pisałam. Zdrowa, smaczna, bezglutenowa no i przede wszystkim "zasadowa".Zapiekana wersja skradła całkowicie moje serducho. Jest idealna na śniadanie, gdy mamy troszkę więcej czasu.Na blogu będą pojawiały się teraz przepisy przeważnie bezglutenowe. Robię eksperyment. Miesiąc całkowicie bez glutenu(...)Dołącza się ktoś do mnie? A może znacie jakieś przepisy na bezglutenowe chleby i inne dania? Z chęcią wypróbuję :)Specjalnie dedykacja dla Sandry, która aktualnie jest na jaglanej odtrutce :)Składniki na 1 porcję (ok. 400 kcal) :200 g borówek amerykańskich40 g kaszy jaglanej100 g chudego twarogu 1 łyżeczka miodu4 łyżki waniliowego mleka sojowego/ryżowegoPrzygotowanie:Kaszę jaglaną
Czarnawisienkatygodniu. Bo wiecie - naprawdę jest o czym opowiadać. Dzisiaj więc mam dla Wam coś szybkiego, a jednocześnie niesamowicie pysznego. Danie idealne na sycące śniadanie lub pyszny podwieczorek. I jeszcze muszę zaznaczyć, że to właśnie był mój pierwszy raz z kaszą jaglaną. Gdy zobaczyłam ten budyń na blogu Oat mornings , zainteresowałam się od razu. Kasza jaglana, na którą miałam chrapkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzemożna zrobić samodzielnie. Przepis znalazłam w książce Darii Ładochy, minimalnie go zmodyfikowałam. Samą książkę polecam wielbicielom kuchni azjatyckiej, można w niej znaleźć naprawdę fajne przepisy na szybkie i smaczne dania azjatyckie, warto ją mieć pod ręką. KURCZAK w SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM (PHAD PREAW WAAN KAI ) Składniki: Filet z kurczaka 1 pomidor 1 ogórek gruntowy 1 cebula 2 ząbki(...)mało, przed wlaniem bulionu z mąką z tapioki, opcjonalnie można dolać na patelnię lub wok 3/4 szklanki wody) Jeśli danie ma być ostrzejsze dodajemy paprykę chilli do smaku. Całość smażymy jeszcze przez chwilę, podajemy z ryżem lub np. kaszą bulgur
Bon appetit mon amiepokroić w drobną kostkę. Marchew, seler i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Na oleju podsmażyć cebulę, a po jej zeszkleniu dodać pozostałe warzywa. Chwilę poddusić. 3. Po ugotowaniu kaszy dodać wszystko do warzyw i przyprawić. Wycisnąć na prasce dwa ząbki czosnku, dodać pokrojoną natkę pietruszki i garść płatków owsianych. Dobrze wymieszać, ostudzić i zmielić lub zblenderować. 4. Foremkę wysmarować masłem(...)Piec w 180 °C przez 60 minut (aż wierzch przyrumieni się a boki odejdą od ścianek). Pasztet z kaszy pęczak można jeść na ciepło i na zimno. Idealnie pasuje do kanapek. Ja uwielbiam wcinać nawet jako samodzielne danie
VegUlkaminut) Pod koniec gotowania dodać wszystkie dodatki łącznie z miodem, zamieszać, zdjąć z ognia i poczekać kilka minut, aż kasza nie będzie AŻ taka gorąca ;) Nie dość że zdrowe, to jeszcze jakie pożywne i słodkie śniadanie :) Jedząc takie danie ok. godziny 8.30 tryskam energią, a mój żołądek nie odzywa się aż do 12.30-13.00 :) Smacznego
Kitchens Alphabettrudno go przemycić do potraw. Okazuje się, że smak ma prawie neutralny, z minimalną nutką goryczy. Błonnik gryczany da się zjeść jako dodatek do jogurtu z granolą czy muesli. Dobrze wkomponuje się w moje ulubione puddingi z kaszy jaglanej albo quinoa z dodatkiem cynamonu. Myślę, że najlepiej sprawdzi się jako dodatek do pieczenia chleba, zwłaszcza razowego oraz
głodny alergik