dania z kasza - 1000 przepisów (strona:28/67)

PIEROGI RUSKIE 153

możemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną  Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :)  ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie

Sama słodycz i szczypta chili
Łagodny pasztet z kaszy jaglanej, fasolki i pietruszki :) 158

przyznać, że jest jeszcze smaczniejszy od poprzedniego, który możecie znaleźć TUTAJ . Tym razem dodałam kaszę, dokładnie jaglaną, która pysznie "podkręciła" smak i sprawiła, że pasztet miał świetną konsystencję. Mimo sporej ilości natki pietruszki, była ona niestety mało wyczuwalna :( Dodatek masła orzechowego od Ekohurtowni dał o sobie znać, i dzięki niemu smak pasztetu był oryginalny i miał w sobie(...)łyżeczki soli  Przygotowanie: Fasolkę dzień wcześniej, wieczorem namocz w dużej ilości wody. Następnie opłucz i ugotuj w czystej wodzie do miękkości, około 30-45 minut.  Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w 250 ml wody. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż delikatnie cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i podsmażaj jeszcze przez

Zdrowie na języku :P
GULASZ CIELĘCY Z TYMIANKIEM, W DELIKATNYM ŚMIETANOWYM SOSIE 187

jasne mięso więc wino czerwone raczej odpada), cebuli, czosnku i słodkiej śmietanki uczyniły to niby niepozorne danie iście królewską ucztą. Aromat był przecudny. Można oczywiście gulasz zagęścić mąką, ja nigdy tak nie robię, ale to już rzecz gustu. U mnie z dodatkiem kaszy pęczak i pysznej surówki z selera. Pychotka!:-)Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, przepis podaję jednak(...)łyżka suszonego tymianku- 250ml białego wytrawnego wina- sól, świeżo mielony pieprz- 1/2 łyżki masła klarowanego- 1/2 łyżki olej kokosowego- 50-100ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%), ale można dać 18% lub 12% (będzie bardziej dietetycznie)W garnku rozgrzać masło klarowane i olej kokosowy, dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy.Nast

Smaczne Zdrowe
Kurczak w sosie śmietanowo-mlecznym. 158

mianowicie soczyste kąski kurczaka zatopione w smakowitym, aksamitnym sosie. Nie jest to potrawa skomplikowana, powiedziałabym wręcz, że to idealnie skomponowane danie na bazie kilku składników. Przygotowanie trwa około 15-20 minut, czyli tyle ile ugotowanie np. kaszy gryczanej, która notabene bardzo do tego sosu pasuje. Bardzo polecam! Składniki na kurczaka w sosie śmietanowo-mlecznym: 2-3 łyżki oleju

Rozpustne gotowanie
jabłko zapieczone z kaszą manną 137

manna zapiekana z jabłkiem Pachnące pieczone jabłko, podane z delikatną manną, takie danie to wprost idealna propozycja, na rozpoczęcie każdego jesiennego poranka. składniki dla trzech osób 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 3 szklanki wody 2 jabłka 3 łyżeczki miodu ewentualnie 2 łyżki cukru do kaszy 1 łyżka cukru brązowego do posypania jabłek sposób przygotowania Piekarnik nagrzewamy(...)nożem nacinamy je w poprzek (nie do końca), co pół centymetra. Następnie w   garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej mleko, znów gotujemy, a później mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier),  kiedy kasza zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika i rozkładamy, do uprzednio przygotowanych trzech niewielkich żaroodpornych naczyń. Na każdej porcji

Miód i pieprz
tabule owocowe 93

Owocowe tabule z włoskimi orzechami                 Propozycja na szybkie i zdrowe danie, które spożyte rano da nam spory zastrzyk energii na dalszą część dnia Składniki  Przepis dla czterech osób 200 g kaszy kuskus 1 cytryna 1 gruszka 1 jabłko 1 nektarynka 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 2 łyżki miodu(...)przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać).  Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy.  Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili aż stanie się "sypka" (może się wydawać, że dodaliśmy do niej zbyt mało wody, ale należy pamiętać ze kasza wchłonie jeszcze sok z owoców),  następnie

Miód i pieprz
Krupnik 195

ziemniaki i przepłukaną kaszę jęczmienną. Całość przemieszać, przyprawić solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa i kasza będą miękkie - garnek zdjąć z gazu. Przed samym podaniem zupę posypać zieloną pietruszką.  Pomysł na danie z bloga  uwagababciagotuje

Ugotować
KASZOTTO Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI W DYNI 197

Przepyszne danie na jesienny obiad, fajnie smakuje,ale też ładnie wygląda podane na stółSkładniki:25 dag kaszy gryczanej500 g piersi z kurczaka15 dag wędzonego boczku 40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki1 cebula1 por- zielona część1 szklanka bulionu warzywnego1 dyniasól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczkichili, rozmarynząbek czosnkuWykonanie:Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy

Z Majeczką w kuchni
BULGUR Z POMIDORAMI, CUKINIĄ i CZOSNKIEM 165

doprawiamy natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Zamist kaszy bulgur można też użyć kaszy jaglanej, gryczanej lub kuskusu.    SKŁADNIKI / 4-6  porcji 1 szklanka kaszy bulgur 2 szklanki gorącego bulionu lub wody 20 g masła 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 1 cebula ¹⁄₂ małej cukinii ¹⁄₂ papryczki chili (można dać mniej) 1 mała czerwona papryka 2 duże pomidory

cool and minty
Spaghetti ze świeżym szpinakiem i fetą 151

śmietanki i fety po doprawieniu ich suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią powoduje piękny i delikatny zapach w daniu i całej kuchni:) Do tego makaron spaghetti ugotowany al dente....pyszności! Oczywiście do takiego sosu możecie wrzucić także ryż albo kaszę, wszystko z pewnością będzie smakować wyśmienicie. Składniki: 300 g makaronu spaghetti + szczypta mielonego kardamonu 250 g świeżego szpinaku(...)papryka Wykonanie: Na patelni rozpuść niewielką ilość klarowanego masła, przesmaż posiekany drobno czosnek. Po chwili dodaj umyty i osuszony świeży szpinak, duś aż zmięknie, dodaj fetę. Potem zalej danie śmietanką, przypraw do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kardamonu. Następnie połącz go z sosem szpinakowym i smacznego:) Szybko, łatwo i smacznie

Zasmakuj Kuchni
Domowa pasztetowa pieczona z kabanosami 151

esencjonalnego bulionu z kury lub domowego rosołu 0,5 szkl. kaszy mannej 1 płaska łyżeczka soli (lub więcej/mniej - do smaku) 1/2 łyżeczki suszonego majeranku pieprz do smaku (ja dałam 10 obrotów młynka) oraz: maszynka do mielenia mięsa nieduża blaszka (moja miała wymiary mierzone po dnie: 18 x 24 cm ) 3 arkusze papieru do pieczenia sznurek bawełniany do mięs(...)smażenia dodać jabłko i smażyć razem, aż jabłko nieco zmięknie. Odstawić do wystygnięcia. W małym garnku z pokrywką  zagotować bulion lub rosół  i do takiego gorącego wsypać kaszę manną. Wymieszać dokładnie, żeby nie było grudek. W maszynce do mięsa zmielić jeszcze raz kupne mielone mięso (jeśli mielimy sami, należy to zrobić dwukrotnie), usmażoną wątróbkę ze słoniną

Posadzone i zjedzone
Wegańskie spaghetti „bolognese”, czyli makaron z sosem pomidorowym z czerwoną soczewicą 192

Czuję duży sentyment do spaghetti bolognese , jako do dania, które było pierwszym prawdziwie samodzielnie przeze mnie przygotowywanym. Oczywiście potrawa, jaką gotowałam wówczas, w kwiecie

Even Better Food
Gulasz z warzywami 131

Przepyszna propozycja na połączenie gulaszu z warzywami. Do tego kasza i musowo ogórki kiszone...Pycha! Składniki 500 g szynki wieprzowej 500 g cukinii 500 g pomidorów

R'n'G Kitchen
SMAŻONY RYŻ Z WARZYWAMI I KURCZAKIEM 264

Bardzo lubię takie jednogarnkowe dania z ryżem.  Przy gotowaniu można puścić wodzę fantazji ... i dodać co tylko nam wpadnie do głowy :) i praktycznie

Walijskie Pichcenie
PROSTE WARZYWNE CURRY - finezja smaku! ACH! 366

Kochani! Dziś proste warzywne curry - ulubione danie (o dziwo!) mojego mięsożernego M. Danie jest pikantne, sycące, i meeega zdrowe;-) Jednego dnia serwuję je samo, drugiego dnia z ryżem, trzeciego z kaszą, a czwartego...a czwartego jestem wdzięczna, że już się skończyło;-) Pomimo, że bardzo je lubię, pomimo iż jest pyszne - czas na inne rarytasy;-) A co! Składniki(...)Zalewamy 1 szklanką wody. Dodajemy kostkę BIO oraz soczewicę i gotujemy 20 min. na małym ogniu sporadycznie mieszając. 3. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy mrożony groszek i cieciorkę. Danie powinno być gęste, ale jeżeli jest takowe nazbyt to dodajmy więcej wody i będzie GITES;-) 4. Na koniec kosztujemy i doprawiamy solą i pieprzem i VOILA! Według mojego

Restauracyjka Literacka

Proponowane wyszukiwania