borówkami Danie Ciasto , Słodkie przekąski Kuchnia Bez glutenu , Słodkości Porcje 12 Porcje 12 Składniki 150 g kasza jaglana 150 g masło 200 g mąka ryżowa 50 g mąka kokosowa 2 łyżeczki soda oczyszczona sok z połowy cytryny 2 szt jajko 4 łyżki erytrol lub inne słodziwo 100 g borówka amerykańska lub inne owoce Sposób przygotowania Kaszę prażymy
Kucharzycaostatniej chwili. To był strzał w dziesiątkę, bo dodał koloru i smaku całości. Miały być kluski, z którymi chyba smakowałoby to danie najlepiej, jednak na święta najadłam się ich dostatecznie dużo, że tym razem odpuściłam sobie. Kasza jęczmienna też dobrze pasowała. Wszystkim smakowało, ja wylizywałam jeszcze resztki sosu z naczynia. Mniam! Składniki na 2-3 porcje: 3 średnie filety(...)wstawić go z powrotem do piekarnika na wyższy poziom, aby się zrumienił i lepiej przypiekł. Możesz nawet podkręcić temperaturę. Podawaj z czym chcesz: ryż, kasza jęczmienna, kluski, ziemniaki... Ja podałam z kaszą i buraczkami gotowanymi, świetnie się skomponowało. Smacznego
Anioszek w kuchniCzosnek drobno posiekać/przecisnąć przez praskę, pokroić paprykę. Na patelni rozgrzać oliwę z czosnkiem i papryką. Następnie dodać fasolkę, kaszę i koncentrat. Doprawić całość wg uznania. Na koniec dorzucić pomidorki koktajlowe i fetę. Gotowe danie skropić sokiem z cytryny. Smacznego
Kuchnia Elliejedzenia. Potrawa jest jednocześnie delikatna i wyrazista, a co najważniejsze całość przygotujemy z kilku składników w ciągu pół godziny! Mnie osobiście danie najlepiej smakuje z sypkim ryżem, choć równie dobrze możemy podać ślimaczki z makaronem lub ulubioną kaszą np. pęczakiem. Głównym składnikiem (oprócz piersi z kurczaka oczywiście) jest bazyliowe pesto – najlepiej użyć tego domowego, które robi się błyskawicznie(...)przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (skórką do dołu). Przykrywamy pokrywką, ustawiamy ogień tak, by sos się gotował (ale nie bardzo mocno) i zostawiamy na 10 minut. Po tym czasie danie posypujemy świeżymi liśćmi bazylii i podajemy. Post Ślimaczki z kurczaka w sosie bazyliowym pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuduszone są w piekarniku w sosie pomidorowym, dzięki czemu pozostają soczyste. Jednym słowem zajączki w sosie z pomidorów to kolejne podkarpackie danie godne polecenia :) Przepis na to smaczne danie obiadowe pochodzi od Pań z Koła Gospodyń Wiejskich w Starym Lublińcu-Osiedlu. Można go znaleźć w publikacji „Dziedzictwo kulturowe sztuki ludowej i kulinarnej Ziem Lubaczowskiej”. Zajączki w sosie(...)śmietany (niezbyt gęstej) sól i pieprz do smaku Kotlety: 500 g mięsa mielonego z zająca (lub innego) 2 kg białej kapusty (średnia główka) 1 cebula 2 jajka 1/2 szklanki kaszy manny sól i pieprz do smaku olej do smażenia Kapustę szatkujemy i drobno siekamy. Zasypujemy czubatą łyżką soli, ugniatamy i odstawiamy na około pół godziny. W tym czasie przygotowujemy
Trzeci talerzmożemy włożyć do nich prawie wszystko , owoce , szpinak kapustę z grzybami sery, ziemniaki z jajkiem , kaszę gryczaną Najbardziej znanymi i tradycyjnymi są pierogi ruskie które wszyscy uwielbiają :) ja dzisiaj właśnie zapraszam Was na to pyszne i proste danie
Sama słodycz i szczypta chiliprzyznać, że jest jeszcze smaczniejszy od poprzedniego, który możecie znaleźć TUTAJ . Tym razem dodałam kaszę, dokładnie jaglaną, która pysznie "podkręciła" smak i sprawiła, że pasztet miał świetną konsystencję. Mimo sporej ilości natki pietruszki, była ona niestety mało wyczuwalna :( Dodatek masła orzechowego od Ekohurtowni dał o sobie znać, i dzięki niemu smak pasztetu był oryginalny i miał w sobie(...)łyżeczki soli Przygotowanie: Fasolkę dzień wcześniej, wieczorem namocz w dużej ilości wody. Następnie opłucz i ugotuj w czystej wodzie do miękkości, około 30-45 minut. Kaszę jaglaną opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w 250 ml wody. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż delikatnie cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj posiekaną natkę pietruszki i podsmażaj jeszcze przez
Zdrowie na języku :Pjasne mięso więc wino czerwone raczej odpada), cebuli, czosnku i słodkiej śmietanki uczyniły to niby niepozorne danie iście królewską ucztą. Aromat był przecudny. Można oczywiście gulasz zagęścić mąką, ja nigdy tak nie robię, ale to już rzecz gustu. U mnie z dodatkiem kaszy pęczak i pysznej surówki z selera. Pychotka!:-)Ja przygotowywałam z podwójnej porcji, przepis podaję jednak(...)łyżka suszonego tymianku- 250ml białego wytrawnego wina- sól, świeżo mielony pieprz- 1/2 łyżki masła klarowanego- 1/2 łyżki olej kokosowego- 50-100ml słodkiej śmietanki (u mnie 30%), ale można dać 18% lub 12% (będzie bardziej dietetycznie)W garnku rozgrzać masło klarowane i olej kokosowy, dodać pokrojoną w dużą kostkę cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy.Nast
Smaczne Zdrowemianowicie soczyste kąski kurczaka zatopione w smakowitym, aksamitnym sosie. Nie jest to potrawa skomplikowana, powiedziałabym wręcz, że to idealnie skomponowane danie na bazie kilku składników. Przygotowanie trwa około 15-20 minut, czyli tyle ile ugotowanie np. kaszy gryczanej, która notabene bardzo do tego sosu pasuje. Bardzo polecam! Składniki na kurczaka w sosie śmietanowo-mlecznym: 2-3 łyżki oleju
Rozpustne gotowaniemanna zapiekana z jabłkiem Pachnące pieczone jabłko, podane z delikatną manną, takie danie to wprost idealna propozycja, na rozpoczęcie każdego jesiennego poranka. składniki dla trzech osób 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 3 szklanki wody 2 jabłka 3 łyżeczki miodu ewentualnie 2 łyżki cukru do kaszy 1 łyżka cukru brązowego do posypania jabłek sposób przygotowania Piekarnik nagrzewamy(...)nożem nacinamy je w poprzek (nie do końca), co pół centymetra. Następnie w garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej mleko, znów gotujemy, a później mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier), kiedy kasza zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika i rozkładamy, do uprzednio przygotowanych trzech niewielkich żaroodpornych naczyń. Na każdej porcji
Miód i pieprzOwocowe tabule z włoskimi orzechami Propozycja na szybkie i zdrowe danie, które spożyte rano da nam spory zastrzyk energii na dalszą część dnia Składniki Przepis dla czterech osób 200 g kaszy kuskus 1 cytryna 1 gruszka 1 jabłko 1 nektarynka 1 banan 50 g łuskanych włoskich orzechów 2 łyżki miodu(...)przykładowo, możemy je dowolnie zmieniać). Owoce wraz z orzechami wkładamy do miski, dodajemy sok z drugiej połowy cytryny i dwie łyżki miodu, całość delikatnie mieszamy. Widelcem mieszamy kaszę kuskus, do chwili aż stanie się "sypka" (może się wydawać, że dodaliśmy do niej zbyt mało wody, ale należy pamiętać ze kasza wchłonie jeszcze sok z owoców), następnie
Miód i pieprzziemniaki i przepłukaną kaszę jęczmienną. Całość przemieszać, przyprawić solą oraz pieprzem i gotować na małym ogniu. Gdy warzywa i kasza będą miękkie - garnek zdjąć z gazu. Przed samym podaniem zupę posypać zieloną pietruszką. Pomysł na danie z bloga uwagababciagotuje
UgotowaćPrzepyszne danie na jesienny obiad, fajnie smakuje,ale też ładnie wygląda podane na stółSkładniki:25 dag kaszy gryczanej500 g piersi z kurczaka15 dag wędzonego boczku 40 dag grzybów- leśne,ale moga być też pieczarki1 cebula1 por- zielona część1 szklanka bulionu warzywnego1 dyniasól,pieprz, bazylia, oregano, słodka papryka, odrobina papryczkichili, rozmarynząbek czosnkuWykonanie:Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie, studzimy
Z Majeczką w kuchnidoprawiamy natką pietruszki oraz sokiem z cytryny. Zamist kaszy bulgur można też użyć kaszy jaglanej, gryczanej lub kuskusu. SKŁADNIKI / 4-6 porcji 1 szklanka kaszy bulgur 2 szklanki gorącego bulionu lub wody 20 g masła 2 łyżki oliwy lub oleju roślinnego 1 cebula ¹⁄₂ małej cukinii ¹⁄₂ papryczki chili (można dać mniej) 1 mała czerwona papryka 2 duże pomidory
cool and mintyśmietanki i fety po doprawieniu ich suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią powoduje piękny i delikatny zapach w daniu i całej kuchni:) Do tego makaron spaghetti ugotowany al dente....pyszności! Oczywiście do takiego sosu możecie wrzucić także ryż albo kaszę, wszystko z pewnością będzie smakować wyśmienicie. Składniki: 300 g makaronu spaghetti + szczypta mielonego kardamonu 250 g świeżego szpinaku(...)papryka Wykonanie: Na patelni rozpuść niewielką ilość klarowanego masła, przesmaż posiekany drobno czosnek. Po chwili dodaj umyty i osuszony świeży szpinak, duś aż zmięknie, dodaj fetę. Potem zalej danie śmietanką, przypraw do smaku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie z dodatkiem kardamonu. Następnie połącz go z sosem szpinakowym i smacznego:) Szybko, łatwo i smacznie
Zasmakuj Kuchni