warzywami i ciecierzyc ą podana w formie dekoracyjnej. Bardzo lu bię ten sposób podania, bo wówczas najzwyklejsza kasza staje sie daniem eleganckim i można j ą podać nawet na bardzo wytwornych stolach. SKŁADNIKI 250 gr kaszy jaglanej 100 ml mleka 20 gr masła 40 gr parmezanu(...)czarnych oliwek 50 gr zielonych oliwek 150 gr ugotowanej ciecierzycy 3 cukinie 2 czerwone papryki 1 żółta papryka natka pietruszki szczypiorek sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Kasz ę jaglan ą zalewamy zimn ą wod ą (wody powinno być ok. 5 cm ponad poziom kaszy). Kasz ę odstawiamy na 3 godziny
La grande e la piccola cuocaserem feta , posypany prażonymi migdałami. Smak całości bez zastrzeżeń, delikatna zupa i chrupiące migdały, które świetnie ją uzupełniały. Jako danie główne dostałyśmy polędwiczkę wieprzową w sosie grzybowym podaną z kaszą gryczaną i kapustą zasmażaną. Dania tego jeszcze podobno nie ma w karcie, załapałyśmy się zupełnie przypadkiem na testowanie nowego urządzenia do gotowania metodą Sous(...)zachwycił. Kasza była odrobinę rozgotowana i przez to bez smaku, kapusta za to przesolona, a mięso nie miało wyrazistego smaku, co prawda zdawało się być delikatne aczkolwiek lekko gumiaste. Żadna z nas się tym daniem nie zachwyciła, ale cieszymy się z tego, że miałyśmy okazję spróbować czegoś nowego tzn dania przyrządzonego taką metodą, czego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizeszkli wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę. Kurczaka dusimy z cebulką ok. 5 minut i dorzucamy pieczarki pokrojone w grubsze półplasterki. Danie przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy śmietankę i jeszcze chwilę dusimy. Gotową kaszę mieszamy z 1 łyżką natki pietruszki i nakładamy na talerz. Na kaszę dajemy gotowy sos i posypujemy pozostałą częścią natki
Kuchenne WariacjeCześć ! Wydawać by się mogło, że kasza i krewetki do siebie nie pasują. To nieprawda ! W towarzystwie szpinaku, tworzą pyszne danie. Musicie spróbować ! Składniki (2 porcje): 1 saszetka (100 g) białej kaszy gryczanej 16 – 20 krewetek 2 – 3 duże garście liści świeżego szpinaku 1 średnia czerwona cebula 2 – 3 ząbki czosnku sól himalajska, świeżo zmielony pieprz(...)łyżeczka cukru 1 łyżka sosu sojowego 1/2 pęczka natki pietruszki olej kokosowy do smażenia (lub inny olej roślinny) Wykonanie: Kaszę gotuj przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, następnie ją odcedź. Krewetki rozmroź, obierz (jeśli kupisz w całości – jednym zdecydowanym ruchem ukręć głowę, oderwij nogi, zsuń ogonek i delikatnie usuń pancerzyk z całej krewetki. Następnie natnij grzbiet i pozbądź
Moja pasja smakuśliwki robią świetną robotę, komponując się z kaszą gryczaną i soczewicą. Pasztet wychodzi dość wilgotny, ale da się go pokroić w plastry lub rozsmarować na kanapce. Zobacz również inne przepisy na dania wege-----> Pasztet warzywny z kaszą gryczaną niepaloną , Wegetariański barszcz na botwince , Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej
Moje QulinariaKasza przyrządzona w ten sposób jest bardzo smaczna, często przyrządzam sobie takie pożywne śniadanie które dodaje mi dużo energii. Do przygotowania dania użyłam ekologicznej kaszy od Eco Blik . Składniki: 1 szklanka mleka 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej Eco Blik garść rodzynek garść suszonej żurawiny 1-2 łyżki miodu Sposób przygotowania: Kaszę wsypujemy
Bajeczna Kuchniadanie niemalże skończone. Muszę przyznać, że nie doceniałam sytości tej potrawy, ale jak się okazało - jest bardzo sycąca. Przepis został zaczerpnięty z Kwestii Smaku. Smacznego! Składniki: 300 g filetu z kurczaka przyprawy do marynaty: 1 łyżeczka kurkumy, oregano, kminu rzymskiego; 0,5 łyżeczki cynamonu, słodkiej i ostrej papryki, 2 łyżki oliwy 4 czerwone papryki 1 torebka kaszy jaglane(...)pół, usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy wodę, wrzucamy papryki na gotującą się wodę i blanszujemy przez ok. 4 minuty. Zblanszowane papryki układamy w naczyniu do zapiekania, solimy je od środka. Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chwilę podsmażamy. Następnie do cebuli dodajemy mięso i smażymy
psgotujemyprzygotowaniu, mogą być elegancką przystawką lub samodzielnym daniem. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej (¹⧸₂szklanki suchej lub 1 woreczek) 2 jajka 6 łyżek tartego parmezanu 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól, czarny pieprz olej roślinny do smażenia 1 łyżka ziarenek różowego pieprzu / można lekko roztłuc WYKONANIE Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu lub prażymy
cool and mintygdzie tylko się da, a często cały mój posiłek to po prostu duża miska (albo dwie ;) ) naładowana owocami. Tym razem przedstawiam pomysł na dorzucenie wiśni do dania na bazie kaszy. Czytaj więcej
Kasia Sarnakuskus). Nie ma jednego tradycyjnego przepisu na tę sałatkę, więc pod tą samą nazwą kryją się dania z dużą ilością kaszy lub praktycznie bez niej, jedni dodają sok z cytryny, inni z limonki, itp. Moja wersja jest bardzo bogata w kaszę, bo z reguły stanowi cały mój lunch, więc musi być syta. Jeżeli przygotowałaś/eś danie
Przepisy Aleksandryjaglanej. Zapewniam, że także nieugięci mięsożercy będą nim zachwyceni i może nawet poproszą o dokładkę. :) Do przygotowania tego cudownego dania zainspirowała mnie Ala z Wegan Nerd.Składniki na pulpety (dla 4 bardzo głodnych osób):1 szklanka kaszy jaglanej1 mała cebula, drobno posiekana2 ząbki czosnku, drobno posiekane6 suszonych pomidorów, drobno posiekanych3 łyżki drobno posiekanej pietruszki1 płaska łyżeczka mielonej
Food Squareżyciu jest czymś przyjemnym" . Coraz częściej przemycam do naszego menu dania, o których nam się wcześniej nawet nie śniło, są to wszelkiego rodzaju hummusy, szczególnie polecam dyniowy, cudowny smalec z fasoli , z oleju kokosowego czy teraz pasztety bezmięsne. O ile do samej kaszy jaglanej nikt nas przekonywać nie musi bo ją wprost uwielbiamy, to taki pasztet(...)kostkę, pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku (uważać by się nie przypaliły).Do miski odmierzamy ugotowaną kaszę jaglaną, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem i pieczarki, mąkę ziemniaczaną, pokrojoną natkę pietruszki oraz odsączoną fasolę z puszki, doprawiamy całość solą i pieprzem. Ja dałam pieprzu dość sporo, by pasztet miał wyraźny (nie mdły) smak, ale to rzecz gustu oczywiście. Dokładnie mieszamy
Smaczne Zdrowebogactwem smaków. Potrzebujesz tylko kilku składników. Do dania świetnie pasuje kasza gryczana. Składniki/dla 4 osób/: podwójna pierś z kurczaka 6-8 suszonych pomidorów 150 g szpinaku mrożonego w liściach 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz 1 łyżka oleju ok. 300 g kaszy gryczanej Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć(...)piórka cebulą i posiekanym czosnkiem. Następnie dodać rozmrożony szpinak i pokrojone w paski suszone pomidory. Wlać śmietanę, doprawić do smaku i dusić przez kilka minut. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną
Pasja Smakuwąskiej wołowiny pieczeniowej 2-3 gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka smalcu Dodatkowo : 250 kaszy gryczanej 3 pomidory kilka rzodkiewek 10 cm świeżego ogórka 1 szalotka lub mała cebulka kilka gałązek szczypiorku Sos do salsy : 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu jabłkowego sól i pieprz do smaku(...)stopni przez 70 minut. Wyjąć mięso z piekarnika, posolić i dać mu chwilę odpocząć. Pokroić w możliwie cienkie plasterki. Warzywa pokroić w średniej wielkości kawałki. W słoiczku połączyć wszystkie składniki na sos i polać nimi warzywa. Na środku talerza ułożyć ugotowaną na sypko kaszę, a wokół naprzemiennie porozkładać plastry wołowiny i salsę. Smacznego
Gosia gotujeOstatnio zachciało mi się krupniku. Dawno już go nie jadłam i chyba jeszcze nigdy sama nie robiłam więc postanowiłam ugotować. W domu miałam tylko drobniutką kaszę i taką dałam ale krupniczek i tak wyszedł przepyszny. składniki: 500 g żeberek wieprzowych ok 3 l wody 1 cebula 3-4 marchewki pęczek włoszczyzny (natka pietruszki,liść selera i pora) 600 g ziemniaków
Monia miesza i gotuje