duszona papryka, pieczone cukinie, smażone pieczarki i kasza jaglana. To danie wystarczy dla dwóch osób. Zrobimy je w 20 minut. SKŁADNIKI: 1 cukinia 1 papryka 250 dkg pieczarek 1 cebula 1 szklanka kaszy jaglanej szczypiorek sól pieprz kurkuma 2 szklanki wody masło olej kokosowy Kaszę dokładnie wypłukać i ugotować dodając 1/2 łyżeczki soli. Pieczarki i cebulę pokroić
harrisacoś czuję, że w sobotę jeszcze raz je zrobię. Zupa 13:00 Na specjalne życzenie Lili zupa z brukselką i zieloną fasolką. Duża porcja warzyw z kaszą. II Danie 16:00 Kaszę bulgur kupiłam ostatnio w biedronce. Nie miałam pojęcia do czego ją wykorzystam, jakie danie zrobię, bo to dla mnie nowość. Ale wiedziałam(...)jadłaś tej kaszy to kup ją przy najbliższej okazji - jest pyszna! Smakowała bardzo.... Podwieczorek i kolacja 18:00 Bułka orkiszowa z twarożkiem i pomidorkami z naszego ogródka. Pół bułki Lila zjadła od razu, a drugą część trochę później więc to taki podwieczorek - kolacja w jednym. Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz z tego - daj znać. Jeśli chcesz być
lady-och-mistrzyni.blogspot.comcałością. Moje danie nadaje się zarówno na obiad jak i kolację, świetnie smakuje też odgrzane na drugi dzień, także możecie je zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy:) Jest ono naprawdę zdrowe, pyszne, błyskawiczne do zrobienia i zachwyca kolorami - czego chcieć więcej?! :) SKŁADNIKI (na około 3 porcje): 100 g kaszy jęczmiennej (wiejskiej) 1 łyżka oliwy(...)sojowy, starty imbir i czosnek, wymieszaj i odstaw na bok. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w piórka cebulę i poszatkowaną drobniutko papryczkę chili. Wsyp kaszę i podsmaż ją przez około 1 minutę , mieszając często. Wlej 450 ml wody lub bulionu, dosyp sól oraz pieprz do smaku, zamieszaj i przykryj patelnie pokrywką. Gotuj całość
Słodko-Słony Świat Ilonyszparagi dobiega końca, dlatego mam dla Was szybką propozycję na pyszny obiad lub kolację, którą możecie podać zarówno na ciepło jak i na zimno, gdyż w obu wersjach danie smakuje świetnie. Pyszna sałatka z kuskusa z dodatkiem szparagów, rzodkiewki, fety, szczypiorku i orzechów włoskich w delikatnym dressingu to wspaniała propozycja na zdrowy i wartościowy posiłek. Możecie go zabrać(...)porcje): 1 szklanka kaszy kuskus + wrząca woda (ile wchłonie) 3/4 pęczka szparagów 1 litr wody 5 dużych rzodkiewek 1/2 pęczka szczypiorku 100 g fety garść orzechów włoskich sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (np. rzepakowego) 1,5 łyżeczki soku z cytryny WYKONANIE: Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej wrzącą wodą
Słodko-Słony Świat Ilonyczubata łyżka papryki słodkiej • ząbek czosnku Sposób przygotowania 1,Kapustę poszatkować drobno Do kapusty dodać sól i dobrze wygnieść Dodać mięso zmielone razem z cebulą i czosnkiem dać ugotowaną kaszę wbić jajko dać sól pieprz i przyprawę do hamburgerów z grilla wyrabiać masę aż będzie kleista jakby była zbyt rzadka dosypać łyżkę bułki tartej
W królestwie smaków Beatymacie pomysłu na kiełbasę, to może przygotujcie ją w takim prostym i ciekawym i zdrowym wydaniu: z pieczarkami, kaszą gryczaną i zielonym groszkiem, podlaną bulionem, z dodatkami 'podnoszącymi' smak potrawy- czosnkiem, jałowcem, listkiem laurowym oraz zielem angielskim. Danie należy do potraw typu z jednej patelni/jednogarnkowych, w których smaki łączą się w jedną, smaczną i ciekawą kombinację(...)patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć o tu- www.sklep.dajar.pl :) * kiełbaska- 3 szt. * pieczarki- 300 g * mrożony groszek zielony- 100 g * kasza gryczana- 50 g * pomidory koktajlowe- 10 szt. * cebula- 1 szt. * czosnek- 1 ząbek * bulion warzywny- 400 ml (lub 400 ml wody + 2 łyżki suszonej włoszczyzny) * olej ryżowy- 1 łyżka * ziele angielskie- 5 szt. * owoc jałowca
Kraina Miodem Płynącakasze. Okazało się, że nawet Syncio polubił takowe i domaga się dokładek. Nic tylko się cieszyć :) Dzisiaj obiadokolacja wyjątkowo nam się udała. Przygotowałam proste danie o intensywnym smaku i pięknym zapachu. połączenie kaszy gryczanej, pomidorów i jajka zaskoczyło mnie! polecam! Zainspirowałam się połączeniem smaków z "Kipi kasza", jednak zrobiłam(...)danie po swojemu. Kasza gryczana w pomidorach, z jajkiem 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 szalotka 1 ząbek czosnku łyżka oliwy 2 puszki krojonych pomidorów 100 g cheddara, startego łyżeczka masła 2-3 jajka Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno. Szklimy na łyżce oliwy. Dodajemy pomidory i dusimy ok 15 minut. Doprawiamy sola i pieprzem. Łączymy z kaszą
Dzieje kuchennej WiewióryKasza gryczana na oleju podsmażana, w bulionie następnie gotowana, z kapustą, cebulą, oregano zmieszana, została do keksówki włożona i w piekarniku upieczona. Taka pieczeń świetnie smakuje
Moniki SmakołykiKolejne danie z II Targów Książki Kulinarnej, którego spróbowałam. Trochę oczywiście zmodyfikowałam po swojemu. KUSKUS jest moją najukochańszą z kasz. Nie ma takiego dania z kaszy, które przekracza 1 w skali trudności 1:10 no nie ma. Można różne cuda wymyślać z kuskus ale dzisiaj zaprezentuję zwykłą sałatkę z ziołami w przewadze mięty. Dołączam
pieprzny smaczekdusiłem przez kolejne 20 minut.Dopiero po tym czasie posoliłem gulasz, dodałem do niego również szczyptę pieprzu kajeńskiego i czarny pieprz świeżo mielony. Wsypałem na patelnię również 200 gram kaszy jęczmiennej perłowej. Danie podgrzewałem przez kolejne 15 minut, intensywnie mieszając, aby zapobiec przypaleniu się kaszy. Na tym etapie przygotowania ilość płynu powinna ulec znaczącemu zmniejszeniu, jego część powinna już odparować(...)daniu było zbyt mało sosu, należy ponownie dodać wody. Po 15 minutach gotowania gulaszu z kaszą, kiedy kasza stała się już miękka dodałem do niego 50 gram masła, wyłączyłem ogień pod gulaszem i mieszałem do czasu całkowitego rozpuszczenia się masła. Danie wyłożyłem do miseczek, dekorując je świeżymi igiełkami rozmarynu. Doskonale pasuje z wytrawnym czerwonym winem
Wyprawy kulinarneChoć gołąbków nie robię zbyt często, tak średnio raz w miesiącu, to w domu bardzo je lubimy :) Najczęściej z uwagi na moją mamę , mają
Gosia gotujePyszne pierogi z nietypowym farszem - wiosenne kolory i smaki! Po raz pierwszy zrobiłam ciasto na maślance i z jajkiem (bo zawsze robiłam parzone wodą). Podobno na
Kolorowy Przepisownikpolubiłam, szybko się gotuje, jest zdrowa i dobrze smakuje. Warzywa na patelni podsmażyłam, polędwiczki z indyka dołożyłam, całość na ostro doprawiłam i z kaszą połączyłam. Kto liczy kalorie niech to danie spróbuje, a na pewno nie pożałuje, bo nie dość, że jest w smaku oryginalne, to przygotowanie jest proste, banalne. Składniki: 2 polędwiczki(...)marchewki (150 g), ½ pora (100 g), 2 białe, średnie cebule, 200 g kaszy owsianej Cenos, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżka kapary + 1 łyżka zalewy, świeża kolendra, świeża zielona pietruszka, ostra mielona papryka czerwona, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, pieprz cytrynowy, sól do smaku. Przygotowanie: Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 15 min, w tym czasie przygotowujemy
Moniki SmakołykiDzisiejszy przepis to zdrowe, kolorowe i aromatyczne danie. Czarna fasola, kolorowa komosa ryżowa (Quinoa), pokrojona w paseczki polędwiczka wieprzowa, która już po krótkim obsmażeniu staje
Oryginalny smakSałatka z kuskusu, bobu oraz podsmażonych pieczarek- bardzo aromatyczna w smaku dzięki temu, iż kuskus zaparzony został w warzywnym bulionie, a pieczarki podsmażone z czosnkiem oraz
Kraina Miodem Płynąca