Cześć ! Dawno mnie tu nie było. Wracam po małej przerwie, każdy czasem potrzebuje złapania oddechu. Postaram się pisać częściej. Zapraszam serdecznie na mojego instagrama , na nim
Moja pasja smakuczuła, ciut ostrzejsza, lepiej doprawiona. Mamy tu kontrast w kaszy i cukinii. Jak nie doprawicie porządniej, danie będzie mdłe i nie zachwyci. Po ok. 15 - 20 minutach dodajemy koncentrat. Podsmażamy jeszcze kilka minut. Na samym końcu mieszamy mielone z kaszą (nie wrzuciłam całej, zostało mi trochę jaglanki na śniadanie ;) 2 cukinie - myjemy porządnie i kroimy wzdłuż(...)cienkie plastry. Nakładamy na nie farsz i zwijamy. słonecznik ser tarty - dałam Mozarellę Zawijańce układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy słonecznikiem i mozarellą. Zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego! www.kuchniasmakow.blogspot.com www.kuchniasmakow.blogspot.com
Kuchnia smakówcieście. No może ciasto nie jest najlżejsze, ale inne składniki to dobrze rekompensują. Zobaczcie jak pięknie wygląda to danie :) Marchewka w cieście z kaszą bulgur i kolorową surówką (4-5 osób) Składniki: 4 duże marchewki 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 żółtej słodkiej papryki 5 rzodkiewek 1/2 niedużej rzodkwi lodowej 3 duże jaja 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki(...)mąki pszennej i przypraw. Miksujemy jajka i dodajemy obie mąki plus pieprz cayenne, ostrą paprykę, oregano i pieprz czarny. Ciasto ma być gęste. Następnie przygotowujemy kaszę bulgur według przepisu producenta. My zalewamy szklankę kaszy wrzącym bulionem warzywnym i odstawiamy na 20 min. pod przykryciem, a po tym czasie jeszcze chwilę gotujemy na małym ogniu, aby doszła do miękkości. Teraz czas
vegetaniejednym daniu tak olbrzymia ilość smaków i aromatów możliwa jest tylko w chinach. Coś wspaniałego! Szparagówka sama w sobie słodka, mięso z dodatkiem świeżego imbiru i sosu sojowego - delikatnie słono pikantne. I ten zapach... Do tego już totalne pomieszanie bo kasza kus kus z odrobiną garam masali! Pomieszanie z poplątaniem ale smak - cudowny! Fasola szparagowa po chińsku(...)drobno pokroiłam ugotowaną kaczkę - smakowało super więc mięso dowolne * 1 łyżka sosu sojowego - dałam ciemnego * 1 łyżka sosu hoisin - nie miałam dałam ząbek czosnku * 1 łyżka wódki * 1 łyżeczka cukru * sól i pieprz Jako dodatek ryż lub kasza kus kus Do dzieła!!! Fasolkę oczyścić z ogonków, opłukać i osączyć. Na dużej patelni mocno rozgrzać olej i wrzucić fasolkę. Stale mieszając
sierotka maRysia w kuchni300 ml pęczaku 400 g mięsa (łopatka) garść suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku bazylia sól oregano lubczyk papryka suszona chili w płatkach 1/3 szkl
Gotowanie jest łatwe500 g mięsa wieprzowego (szynka) 1 cebula 3 marchewki 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka octu jabłkowego sos sojowy oliwa sól pieprz oregano majeranek pieprz ziołowy
Gotowanie jest łatweLubię To na Facebook'u. Tutaj. Czasem opłaca się włączyć telewizor. Dziś trafiłam na świetne danie "ala budyń" z kaszy jaglanej. Wystarczyła chwilka w kuchni i oto moja wersja (już przetestowana przez moje dzieci). Składniki: 1/2 szklanki ekologicznej kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka (może być kozie, kokosowe, ryżowe lub takie jakiego używacie w domu(...)używane w domu słodziwo domowy sok malinowy (może być inny smak) świeże lub mrożone owoce (u mnie były dziś truskawki) 1/2 łyżeczki zmielonych nasion czarnuszki ( Sprawdź tutaj ) Kaszę jaglaną płuczę na sitku wrzątkiem a potem zimną wodą. Gotuję kaszę do momentu wchłonięcia całej wody, następnie zalewam mlekiem i zagotowywuję. Gotuję ok 3 minuty. Lekko
IzaGotujeprzynajmniej większość. U mnie wszyscy bez wyjątku. Ten przepis to ulubione danie zdecydowanej większości mojej rodziny. Na szczęście mam chętnych zarówno do zjadania jak i przygotowywania tego dania. Lepienie mięsnych kuleczek trochę czasu wymaga, ale moja Córka uwielbia takie zajęcia... Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella gryzie", z małymi zmianami pochodzącymi od mojej pierworodnej. Polecam, bardzo(...)250g mielonej wieprzowiny- 250g mielonej wołowinyU mnie 500g mielonej łopatki wieprzowej- 1 jajko- 2 łyżki świeżo startego parmezanu- 1 zmiażdżony ząbek czosnku- 1 łyżeczka suszonego oregano- 3 łyżki semoliny (kaszy manny) u mnie 2 łyżki kaszy jaglanej- duża szczypta czarnego pieprzu- 1 łyżeczka soli- 1 surowa, średnia pietruszka i 1-2 marchewki starte na średnich oczkach tarkiWszystkie składniki wymieszać
Smaczne ZdroweKilka składników, kilka(naście) minut lepienia, smażenie lub pieczenie i nuggetsy gotowe! Jeżeli potrzebujecie pomysłu na obiad lub na smaczną przekąskę, to polecamy właśnie to - doskonałe
Bananowe PoleBardzo lubimy pierogi więc często je robię z różnymi farszami. Te pierogi zobaczyłam w programie Ewy Wachowicz,spodobało mi się nadzienie i je zrobiłam. Muszę przyznać
Kolorowa kuchnia Elkisię w lasach i na straganach kurki, które uwielbiam. Pęczak z kurkami i koperkiem. Mega pyszne danie. Jeśli macie ochotę na danie wegetariańskie to bulion mięsny można zastąpić bulionem warzywnym. Inne przepisy z kaszą w roli głównej znajdziecie w zakładce KASZE. Składniki 2 szklanki pęczaku 250 g kurek 3 łyżki masła klarowanego 1/2 pęczka koperku(...)śmietany słodkiej (dałam 30%) 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego 2 ząbki czosnku 2 średnie cebule 100 ml białego wytrawnego wina sól pieprz W rondlu rozgrzać masło klarowane i zeszklić cebulę drobno pokrojoną. Dodać drobno posiekany czosnek i chwilę smażyć. Pęczak wypłukać na sicie i przelać wrzątkiem. Dodać do podsmażonej cebuli i chwilę smażyć mieszając. Wlać wino i wymieszać smażyć
O kuchni z uczuciemjedna osoba na świecie, która nie zna tego dania z dzieciństwa. Moja mama robiła go z jajkiem ugotowanym na twardo, podawała z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Najbardziej z całego dania zawsze smakowało mi jajko. I sos. Nie lubiłam mielonych
Gotuj z Blue Ravenjedna osoba na świecie, która nie zna tego dania z dzieciństwa. Moja mama robiła go z jajkiem ugotowanym na twardo, podawała z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Najbardziej z całego dania zawsze smakowało mi jajko. I sos. Nie lubiłam mielonych
Gotuj z Blue RavenPieczeń rzymska, to inaczej klops z mielonego mięsa pieczony w piekarniku, z dodatkiem ugotowanego jajka.Wersja z jajkiem jednak mnie nie przekonuje smakowo i po prostu jej
Kraina Miodem Płynąca