dania mięsne - 13801 przepisów (strona:549/921)

Ziemniaczane łódeczki zapiekane z wędzonym tofu 189

bulwy przez nas niedoceniane, a zupełnie niepotrzebnie, bo zawierają wiele cennych składników. Złą sławę zyskały lądując przeważnie obok kotleta polane mięsnym, tłustym sosem. Tymczasem odpowiednio przygotowane mogą stanowić lekkie, a przy tym bardzo sycące i rozgrzewające danie. Watro po nie sięgać zwłaszcza teraz, kiedy różnorodność innych warzyw za bardzo nas nie rozpieszcza. Ja uwielbiam ziemniaki podane w różnego rodzaju

Roślinna - blog wegański
Gołąbki z sosem pomidorowym 144

Gołąbki z sosem pomidorowym to chyba jedno z najpopularniejszych dań w Polsce. Ale ile kucharek, tyle wersji. Z białą albo włoską kapustą, bardziej i mniej mięsne, gotowane i zapiekane, z sosem ledwo pomarańczowym w kolorze i mocno pomidorowym. Te, które ja lubię i polecam, to gołąbki dość mięsne, zapiekane po lekkim podduszeniu, z aromatycznym, lekko pikantym sosem pomidorowym

Pociąg Do Kuchni
Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 189

buchty / pampuchy Jest wiele nazw na te kluski. Moja babcia mówiła na nie "kluski na majtkach", "szmaciaki"  bo gotowane były na parze przy

Bon Appetit Małgorzaty
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 202

kaloryczny. Stout znalazł się w jeszcze jednym daniu z tego tygodnia – w Sheperd’s pie i odegrał równie ważną rolę jak w burgerze. Przepis na burgera idealnego ze stoutem. Poniedziałek – Tagliatelle al ragu Tagliatelle al ragu to danie wymagające, ale rewanżujące się niesamowitą głębią smaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim sposób(...)pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Ta sałatka jest owocem (jeśli tak można powiedzieć o warzywnym daniu ;-)) lektury zagranicznych blogów wegetariańskich, których coraz więcej czytamy. Cenimy je za pomysłowość i bogactwo smaków, a także dobór składników. Od siebie dodaliśmy krewetki , żeby danie było bardziej sycące. Te skorupiaki o jędrnym mięsie są wręcz stworzone do kompozycji z miękkim batatem

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – ziemniak kontra makaron 234

kaloryczny. Stout znalazł się w jeszcze jednym daniu z tego tygodnia – w Sheperd’s pie i odegrał równie ważną rolę jak w burgerze. Przepis na burgera idealnego ze stoutem. Poniedziałek – Tagliatelle al ragu Tagliatelle al ragu to danie wymagające, ale rewanżujące się niesamowitą głębią smaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim sposób(...)pieczonych batatów, czerwonych buraków i brukselki Ta sałatka jest owocem (jeśli tak można powiedzieć o warzywnym daniu ;-)) lektury zagranicznych blogów wegetariańskich, których coraz więcej czytamy. Cenimy je za pomysłowość i bogactwo smaków, a także dobór składników. Od siebie dodaliśmy krewetki , żeby danie było bardziej sycące. Te skorupiaki o jędrnym mięsie są wręcz stworzone do kompozycji z miękkim batatem

Niedzielny kucharz
Mini kotleciki musztardowo - piwne 88

mini kotleciki, czy też kuleczki mięsne. Są to kulki z mięsa mielonego, smażone na patelni, które robi się podobnie jak popularne kotlety mielone. Można je podawać jako przekąskę na ciepło lub na zimno z różnymi sosami, można je nadziewać na patyki od szaszłyków lub robić z nich koreczki. Można je również podać jako danie główne np. z frytkami(...)zmielonego mięsa wbiłam jajko, wsypałam płaską łyżkę bułki tartej. Dodałam musztardę i piwo. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym. Wszystko wymieszałam ręką na jednolitą masę mięsną. Gdyby masa była zbyt ścisła, należy dolać więcej piwa. Gdyby była za rzadka, trochę bułki tartej. Z masy odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości mniej więcej małego orzecha

Waniliowe Improwizacje
Galareta wieprzowa z majerankiem 193

majerankiem Galareta, nie gości u nas zbyt często , zapewne dlatego ,że chłopaki niezbyt ją cenią i jakoś nie mogą się do niej przekonać , a szkoda . Osobiście , bardzo lubię galarety mięsne , moja mama , czyli Japcia , także " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ta jest bardzo aromatyczna , dzięki temu ,że mięsko marynuje się w świeżym majeranku przez dobę . Mięso(...)ziela angielskiego 4 liście laurowe czubata łyżeczka , grubo mielonego pieprzu sól do smaku pęczek świeżego majeranku ( doniczka ) 2 ząbki czosnku 2 pełne, łyżki żelatyny wieprzowej ( jeśli lubicie twardą galaretę , dajcie 3 łyżki , ja lubię delikatną , średnią ) Mięso tniemy na kilka mniejszych części , ale tak ,żeby pozostało w dość dużych kawałkach . Wkładamy do miski , posypujemy połową, pęczka , posiekanego majeranku , wyciśniętym przez

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki z mięsnymi kulkami 187

sosem czosnkowym i ketchupem. Po więcej przepisów na małe co nieco zapraszam na bloga do zakładki PRZEKĄSKI. Jeśli przygotowaliście danie z moich przepisów to podzielcie się proszę swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia Waszych potraw mile widziane. Mięsne kulki 3 pojedyncze piersi z kurczaka 1 jajko 1 mała cebula papryka słodka sól pieprz 2 łyżki bułki tartej bułka tarta

O kuchni z uczuciem
Doskonałe chili sin carne 187

pachnące, pełne smaku wegańskie chili sin carne, które jest świetną alternatywą dla popularnego, mięsnego chili con carne, którym zajada się cały świat. W oryginalnej wersji chili con carne to danie kuchni tex-mex, czyli teksańsko-meksykańskiej. Nazwa dania dosłownie znaczy

Vegan Taste
Krokiety z mięsem 108

zrobić z różnymi farszami, w wersji bezmięsnej np. z kapustą i grzybami lub z pieczarkami, albo w wersji mięsnej tak jak ja dziś. Moje krokiety to tak naprawdę pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu. Takie krokiety mogą stanowić samodzielne danie lub dodatek do barszczu lub innej zupy. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na farsz: 2 podudzia z kurczaka(...)umieściłam w misce i zmiksowałam na jednolite ciasto. Małą patelnię lekko natłuszczałam olejem i nalewałam porcje ciasta naleśnikowego. Smażyłam cienkie naleśniki i wykładałam je na talerz. Naleśniki smarowałam farszem mięsnym i zwijałam je w krokiety, zawijając brzegi naleśnika do środka. Zwinięte naleśniki odkładałam na talerz.  Jajka roztrzepałam widelcem ze szczyptą soli. Bułkę tartą wysypałam na głęboki talerz. Naleśniki maczałam

Waniliowe Improwizacje
KOUNOUPIDI KAPAMA czyli KALAFIOR PO GRECKU – kuchnia grecka 239

dziwić będą się na widok cynamonu dodawanego do potrawy z warzyw , ale gwarantuję Wam , że cynamon w potrawach warzywnych lub mięsnych nie jest w kuchni greckiej niczym dziwacznym, a właściwie jest to całkiem powszechny składnik. Świetnie smakuje jako danie główne ze świeżą pitą lub chrupiącą bagietką. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 3 porcje ) * kalafior – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek

Ostra na Słodko
Makaron z sosem słodko – kwaśnym 89

sosem słodko – kwaśnym. Kolorowy makaron znakomicie nadaje się na obiad, jak i do sałatek. Makaron ma szerokie zastosowanie, można przygotować posiłek mięsny jak i wegetariański. Sos słodko – kwaśny z makaronem to sprawdzony przepis na efektowne danie. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad, jak i danie na ciepło dla gości. Jak podawać kolorowy makaron

Dieta moja pasja
Wegetariańskie gołąbki , niebo na talerzu 117

Wegetariańskie gołąbki , niebo na talerzu Wegetariańskie gołąbki są nie do odróżnienia od zwykłych mięsnych . No ok, wiadomo nie zawierają mięsa ale uwierzcie na słowo, że smakują równie dobrze jak oryginał . Mi możecie zaufać bo jestem mięsożercą i dania wegetariańskie przygotowuję dla mojej , no dobra nie mojej córki , ale prawie mojej . Uwielbiam ją jak swoją , której nie mam więc

Ogrodnik w podróży
Poniedziałek: Tagliatelle al ragu 172

pracy. Czas: 2 h (większość czasu to duszenie sosu) Poziom trudności: średni Cena dla dwóch osób: ok. 22 zł Tagliatelle al ragu to danie wymagające, ale rewanżujące się niesamowitą głębią smaku zawiesistego sosu warzywno-mięsnego. Kluczem do sukcesu jest przede wszystkim sposób jego duszenia – powolny, bez pośpiechu. Ważne są też składniki: bulion, wino i panchetta, którą my zastępujemy szynką(...)chwilę, aż alkohol odparuje. Krok 4 Zmniejsz ogień, dodaj gałkę muszkatołową. Zamieszaj. Wlej passatę pomidorową i przykryj patelnię pokrywką. Duś na wolnym ogniu, tak żeby sos tylko mrugał delikatnie. Danie będzie gotowe po około 1,5 do 2 godzin. Im dłużej sos będzie się dusić tym będzie smaczniejszy. Jeśli w międzyczasie sos zrobi się za gęsty, podlej go rosołem

Niedzielny kucharz
Delikatna pręga wołowa w sosie własnym 245

Wołowina to absolutna klasyka kuchni polskiej, w natłoku fali burgerów i steków rodem z ameryki wystawiam środkowy palec na ten zalew obcej kultury. Mieszkańcy wielkich miast

Kuchnia PROzdrowotna