Kubdari to gruziński placek drożdżowy, smażony na patelni i nadziany farszem mięsnym z mnóstwem kolendry. Gruzini kochają kolendrę, dodają ją niemalże do wszystkiego - i za to ja kocham ich dania. Kolendra świetnie podkręca smak potraw, nadaje nieziemski aromat nie tylko potrawie ale i wszystkim zapachom podczas gotowania. Typowo gruzińskie kubdari jest bardzo cienkie, ciasto drożdżowe ledwo otacza mięsne
Gotowanie i blogowaniewydaje się być dla wielu osób kwintesencją włoskiej kuchni. To wszak jedno z najpopularniejszych na świecie włoskich dań. To dość złudne, ponieważ w Bolonii nie uświadczymy przyjemności jedzenia go. Ba! Żaden szanujący się Włoch nie poda makaronu spaghetti z tak ciężkim, mięsnym sosem! (bo po prostu spływa). Dokładnie taki sos najlepiej łączy się z makaronem szerszym – np. tagliatelle(...)fettuccine. I tak powinniśmy takie danie serwować. Spaghetti bolognese stało się przez ostatnie lata jednak tak popularne, że spotkamy je także we włoskich tratorriach – podobno na prośbę turystów. Odchodząc od kwestii kształtu makaronu, równie ważną rzeczą w spaghetti bolońskim jest sos. Głęboki, długo gotowany ragù bolognese oprócz mięsa i pomidorów, powinien mieć w składzie także warzywa (dodatki
Poezja smaku(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiedy w nazwie potrawy słyszymy kebab-gyros od razy wiemy, że będzie pysznie. Na pewno widzieliście na blogu przepis na sałatkę kebab-gyros
Przepiski.plWersja wege klasycznego meksykańskiego dania jest lepsza, smaczniejsza niż oryginał. Wegetariańskie chili con carne jest przy tym łatwe do zrobienia. No i zdrowe. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji: 4 Nazwa dania powinna brzmieć: chili sin carne, bo przecież nie ma w nim mięsa, ale w gruncie rzeczy nie ma to żadnego znaczenia. Przecież(...)szkodzi:) No i w ogóle są pyszne. Takie samo jest wegetariańskie chili con carne – raz spróbujesz i będziesz chcieć więcej, bo danie jest fantastyczne. W przepisach wege nie chodzi o porównanie z mięsnymi odpowiednikami, jednak tu trzeba uczciwie powiedzieć, że wegetariański e chili con carne jest lepsze od chilli zrobionej z wołowiny, czy prosiaka. Jest lżejsze, delikatniejsze, a przy
Niedzielny kucharzMięso jest soczyste i kruche, dzięki wstępnemu podsmażeniu schabu tłuszcz ze środka nie wypływa, przez co mięso nie jest wysuszone. Jeśli chcesz, by danie było bardziej wytrawne możesz dodać zamiast wody bulion warzywny bądź mięsny, jednak nie ma takiej konieczności. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab duszony z warzywami – Składniki 6 plastrów schabu 1 większa cebula 2 duże marchewki
To Musisz WiedziećKubdari to gruziński placek drożdżowy, nadziewany farszem mięsnym i smażony na patelni. Placek podobny jest do chaczapuri tylko zamiast serów jest nadzienie mięsne, najczęściej jagnięcina i wieprzowina, do tego gruzińskie przyprawy i cebulę. Danie jest proste, aromatyczne i bardzo syte. Zdecydowanie nie na upały. Przepis z przepisy.pl Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZiemniaczane placki z gulaszem Ulubione moje danie, nie ma nic lepszego od placków ziemniaczanych z pysznym sosem mięsnym. Składniki: · 1/2 kg ziemniaków · 1 szynka wieprzowa · 2 papryki ( czerwona, żółta) · 5 ogórków konserwowych
Kulinarna Chwilapodaje się sztućców, chwytamy je w palce, nagryzamy i wypijamy rosół a potem jemy całego pierożka. W Gruzji chinkali podawane jest jako danie obiadowe, ale jada się je też np na śniadanie, oprócz mięsnych bywają też nadziewane serem, łososiem lub grzybami. Farsz doprawiłam świetną mieszanką soli morskiej z dodatkiem suszonego selera którą możecie nabyć w sklepie
Wanilia i Kardamonwarzywny. Zetrzyj gałkę muszkatołową, gotuj na małym ogniu około 30 minut do miękkości warzyw. Kulinarne eksperymenty Jest wiele dań podróbek które w wersji wegetariańskiej lub wręcz wegańskiej miały naśladować mięsne oryginały. Wege burgery, wege steaki czy nawet veggie jerky SERIO. Niektóre się bardziej, inne mniej udane, ale wśród tych kulinarnych eksperymentów
kuron.com.plWiosenna przede wszystkim ze względu na kolory. Rolada z mięsa mielonego to dobre danie na obiad, ale też świetny dodatek do kanapek. Składniki : Masa mięsna : - około kg zmielonego mięsa z łopatki, - 2 jajka, - podsmażona na oleju cebula, - sól, pieprz, - papryka słodka czerwona w proszku, - namoczona mała bułka. Omlet zielony : - 3 białka, - pół pęczka natki pietruszki, - pół pęczka szczypiorku
Przepisy Mikołajastara tradycja , można w ten sposób przyrządzać wiele gatunków ze znakomitym efektem . Sos pomarańczowy to równie genialny element dania , podkreśla smak mięsa , cytrusowe nuty nadają daniu lekkości . To już nie tłusty ptak , to lekka aromatyczna poezja mięsna No dobra , a tak poważnie , po naszemu ” palce lizać i tyle ” Dodatkowo brzmi to wszystko i wygląda
Ogrodnik w podróżyPyszne glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z mnóstwem aromatycznych przypraw, miodem i odrobina sosu pomidorowego. Idealne danie grillowe dla miłośników solidnego kawałka mięsa. Składniki: 1,5 kg „mięsnych” żeberek marynata: 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu pomidorowego lub zmiksowanego i zredukowanego pelatti 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sól, czarny pieprz, ostra papryka
Pyry na GazCANNELLONI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM Cannelloni to makaron o kształcie dużych rurek. Rurki wypełnia się przeróżnym farszem. Głównie mięsnym. Z takiego makaronu może wyjść bardzo smaczna a'la zapiekanka. Danie jest bardzo syte, pożywne i zasmakuje każdemu. PRZEPIS makaron cannelloni 1 op. mięso mielone 0.5 kg. pieczarki 6-7 szt. cebula 1 szt. czosnek
Kuchnia PaulettesWitajcie :) Dziś kolejna propozycja na obiad. Od pewnego czasu chodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki
Gotuj z Mąką