stara tradycja , można w ten sposób przyrządzać wiele gatunków ze znakomitym efektem . Sos pomarańczowy to równie genialny element dania , podkreśla smak mięsa , cytrusowe nuty nadają daniu lekkości . To już nie tłusty ptak , to lekka aromatyczna poezja mięsna No dobra , a tak poważnie , po naszemu ” palce lizać i tyle ” Dodatkowo brzmi to wszystko i wygląda
Ogrodnik w podróżyPyszne glazurowane żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z mnóstwem aromatycznych przypraw, miodem i odrobina sosu pomidorowego. Idealne danie grillowe dla miłośników solidnego kawałka mięsa. Składniki: 1,5 kg „mięsnych” żeberek marynata: 2 ząbki czosnku 3 łyżki sosu pomidorowego lub zmiksowanego i zredukowanego pelatti 2 łyżki octu winnego 2 łyżki miodu 2 łyżki oleju sól, czarny pieprz, ostra papryka
Pyry na GazCANNELLONI Z MIĘSEM I PIECZARKAMI W SOSIE POMIDOROWYM Cannelloni to makaron o kształcie dużych rurek. Rurki wypełnia się przeróżnym farszem. Głównie mięsnym. Z takiego makaronu może wyjść bardzo smaczna a'la zapiekanka. Danie jest bardzo syte, pożywne i zasmakuje każdemu. PRZEPIS makaron cannelloni 1 op. mięso mielone 0.5 kg. pieczarki 6-7 szt. cebula 1 szt. czosnek
Kuchnia PaulettesWitajcie :) Dziś kolejna propozycja na obiad. Od pewnego czasu chodziło za mną spaghetti, aż postanowiłam zrobić! Przepyszny pomidorowo-mięsny sos polany na makaron, szybkie, smaczne i proste w przygotowaniu danie, a zarazem przepyszne! Zapraszam :) Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie akurat była łopatka wieprzowa) 3 pomidory butelka passaty pomidorowej 2 - 3 małe cebule (użyłam szalotki) 3 ząbki
Gotuj z MąkąPyszne, wegetariańskie danie na obiad. W wersji dla mięsożerców klopsy sojowe można zastąpić mięsnymi. Składniki: Klopsiki: 250 g soi jajko sól, pieprz, papryka ostra, czosnek bułka tarta Składniki na bigos: 250 g pieczarek 4 średnie cebule 4-5 kawałków papryki konserwowej 4-5 ogórków konserwowych pół szklanki ketchupu pół szklanki wody zioła prowansalskie, oregano, bazylia sól, pieprz Przygotowanie
e-PrzepisyKulinarnebardzo dobre, a rodzinka była zachwycona i bardzo szybko zniknęły. Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 100 g masła 100 ml oliwy 100 bulionu mięsnego 500 g chudej mielonej wołowiny 200 g ryżu mieszanego (ja dałam paraboliczny z dzikim) 1 jajo 4 łyżki tartego parmezanu sól pieprz Sos beszamel 50 g mąki 50 g masła 500 ml mleka gałka
Pysznie & Piękniezewnątrz chrupiąca skórkę, a w środku gorące, delikatne i rozpływające się w ustach ziemniaki. To proste i tanie danie, które można zjeść solo, ale pasuje również w zestawieniu z mięsnymi propozycjami. Najlepiej wypróbujcie i przekonajcie się sami! Do przygotowania ok 15 pulpecików potrzebujemy: – ok. 500 g ugotowanych ziemniaków (możecie kupić na platformie LokalnyRolnik.pl tutaj ) – ok. 100 g mąki
Szybko Tanio SmacznieTacos to placki kukurydziane wywodzące się z kuchni meksykańskiej. To proste danie, które składa się z placków wypełnionych farszem. Farsz jest dowolny, mięsny, warzywny a do tego podane są pyszne sosy. Polecam przepis na tacos
Kulinarne Fantazje Mariolizrobić w wersji bezmięsnej, można dodać paprykę lub niemal każde inne ulubione warzywo. Cukinia sama w sobie jest bardzo nisko kaloryczna, dlatego wszelkie dania z nią w roli głównej, o ile nie przesadzimy z mięsnymi, tłustymi dodatkami, będą lekkie i zdrowe. Do przygotowania około 4 solidnych porcji potrzebujemy: 4 średnich, młodych cukinii, około 1 kg- dużo, ale cukinia
Pichceniomaniaszpinakiem, brokułami i puree ziemniaczanym smakuje wyśmienicie. Makrelę zazwyczaj wykorzystuje się w pastach kanapkowych, ale dodana do zapiekanki idealnie zastąpi składnik mięsny. Kremowe puree ziemniaczane i świeże liście szpinaku wzbogacą smak naszego dania. Polecam! Składniki: około 0,5 kg. ziemniaków około 0,5 szklanki mleka 1 łyżka masła około 250 g. liści świeżego szpinaku dowolna ilość
potrawyregionalneprzyprawę w płynie, gęstą śmietanę i na średnim ogniu doprowadzić mieszając do zagęstnienia sosu przez odparowanie wody sos jest pysznie aromatyczny jako samodzielne danie do makaronu, kaszy, ziemniaków, do placków ziemniaczanych czy potraw różnych mięsnych............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękońca jestem do nich przekonana; zdecydowanie lepsze będą obrane ze skórki i pokrojone świeże pomidory lub domowy przecier. To aromatyczne warzywne danie jest rozgrzewające i bardzo sycące, a wędzona kruszonka sprawia wrażenie mięsnego dodatku, choć z mięsem nie ma nic wspólnego. Składniki: 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 średnia cebula około 150g mrożonej warzywnej mieszanki do zupy (dowolnej
Roślinna - blog wegańskiprzecież mam całe pudełko różnokolorowych papilotek. Postanowiłam mu dzisiaj zrobić niespodziankę i zrobiłam bardzo fajne i wyjątkowe babeczki. Babeczki ze spaghetti, pulpetami mięsnymi, sosem pomidorowym i parmezanem. Pycha! :-) Kto by pomyślał, że tanie danie na babeczce będzie tak fajnie smakować. Prima Aprilis! ;-) Tak poważnie babeczka na zdjęciu to najzwyklejsza babeczka waniliowa, z kremem maślanym, czekoladką, dżemem truskawkowym i białą
Pora coś zjeśćdodajemy jednak więcej udek, zależnie od tego na ile osób robimy drugie danie np. 4 udka, wkładamy do rosołu też więcej marchewki (będzie potrzebna jako dodatek do drugiego dania). 2. WYKONANIE: Lekko twarde udka wykładamy z rosołu i smażymy na maśle posypujemy tylko solą i pieprzem, wkrawamy drobno pokrojoną cebulę mięso podlewamy rosołem i smażymy do miękkości(...)marchewkę z rosołku kroimy w kostkę wkładamy do garnka z masłem klarowanym, doprawiamy solą, pieprzem i vegetą, dodajemy łyżkę mąki chwilę smażymy- gotowe. Danie podajemy na talerzach: porcja mięsa, marchewka i kluska z sosem mięsnym. Smacznego! Jeśli wypróbowaliście mój przepis, może wprowadziliście modyfikacje dzięki czemu potrawa nabrała jeszcze lepszego smaku podzielcie się tym ze mną proszę. Umieszczę
Kuchnia BeatyPrędzej czy później przychodzi pora na pyszny, mięsny obiad. Dawno w mojej kuchni żeberek nie było. Kilka razy z rzędu przygotowywałam je w coli . Tym razem będzie odmiana. Też pieczone lecz po uprzednim zamarynowaniu w miodzie płynnym i aromatycznych przyprawach. Najlepszą z nich i zarazem najnowszym nabytkiem Kuchni po mojemu jest wędzona papryka prosto z Anglii. Zamówiliśmy ją u Teściowej(...)Podróżniczki. To super przyprawa, która pięknie wzbogaca smak dań różnego rodzaju. Zabawne, że w Anglii dostępna jest w byle markecie, a u nas trzeba się jej trochę naszukać. Czy doda smaku Waszym żeberkom? Sprawdźcie sami ;) Składniki: ok 70 dag chudych żeberek 2 łyżki miodu płynnego (np wielokwiatowego lub z mniszka) 1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka oliwy 1 średni
Kuchnia po mojemu